esofik 11.01.09, 15:38 Poproszę o przepis na sos serowy dla 10-miesięcznego niejadka. Taki do makaronu lub warzyw. Albo inne wysokokaloryczne potrawy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
babcia47 Re: sos serowy 12.01.09, 12:46 do sosu serowego dodaje sie ser żółty lub topiony..to chyba za wcześnie dla 10-miesiecznego malucha..choć niektóre mamy podają juz ser żółty do kanapek..żeby zrobić sos serowy musisz na rozgrzanej patelni podgrzać łyzkę maki (nie rumienić) dodać taka samz ilość masła lub oliwy i dokładnie rozmieszac z mąkaą cały czas uważając by sie nie przypaliły (podłozyć płytke, zdjąć na chwile patelnie z palnika), rozprowadzić tą mieszanine zimnym wywarem lub mlekiem cały czas mieszając i dodając płyn po trochu i regulując gęstość sosu, doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognie i dodać drobno starty ser żółty, miękki, wyjety wcześniej z lodówki(wsypywać partiami i mieszać) lub pokrojony drobno kremowy serek topiony (mozna go najpierw połaczyc w kubeczku z niewielka ilość gorącego sosu a potem rozmieszac z resztą), dobrze rozmieszać by ser połaczył się z sosem ale juz nie gotować.Sos przed dodaniem sera przyprawić wg gustu np.dodajac curry, odrobine gałki muszkatołowej, ziół prowansalskich itp. Po dodaniu i rozmieszaniu sera można dodac świerzych ziół natki lub/i koperku. Przed dodaniem sera mozna do sosu dodać żółtko rozmieszane z odrobiną zimnego płynu, zahartowane łyzka gorącego sosu, wlać do gorącego sosu zamieszać dokładnie i tez nie gotować. Odpowiedz Link Zgłoś
esofik Re: sos serowy 12.01.09, 19:18 dzięki wielkie Babciu mieszkamy na Wyspach i tutaj nawet dla 6-miesięczniaka jest pełno "słoiczków" z chedar'em, pani pediatra zaleciła podawać ser jako pzrekąskę (osobiście jestem przeciwana przegryzkom między posiłkami), a i w żłobku podają makaron z sosem serowym (czym mój niejadek się zajada). Więc pomyślałam, że dobrze byłoby przygotować czasem ten jej przysmak Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: sos serowy 12.01.09, 22:40 a spróbuj użyć Parmezanu Najlepiej smakuje z ryżem Możesz zrobić risotto, ale szybciej będzie jak ugotowany ryż wymieszasz z niewielką ilości amasła i spora ilością startego parmezanu. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
olesa Re: sos serowy 13.01.09, 16:56 Polecam przepisy z tej stronki: www.annabelkarmel.com/recipes/babies-9-12-months/white_cheese_sauce moja córeczka lubi szczególnie risotto, za sosem serowym nie przepada. Odpowiedz Link Zgłoś
esofik Re: sos serowy 13.01.09, 23:12 że też ja o tym nie pomyślałam, przecież mam jedną z jej książek. Dzięki serdeczne Olesa Odpowiedz Link Zgłoś