Dodaj do ulubionych

Ser w serowej

07.03.07, 10:35
Do zupy serowej wrzuciłam: starty parmezan, starty oscypek i troszkę sera
topionego. I uprzejmie donoszę, że w.w. sery nie raczyły się rozpuścić. Dlaczego?
PS. Gotowałam parę minut ( 3-4), potem dolałam białego wina, to juz chyba nie
bedę gotować bo mi procenty uciekna.
Dzięki
Obserwuj wątek
    • fettinia Re: Ser w serowej 07.03.07, 10:43
      sery sie racza rozpuscic,jesli odleje sie troche zupy do kubeczka,zmiksuje z
      serami i wleje do gara-wyprobowane:)
    • ba_nita Re: Lepiej nie pij więcej... 07.03.07, 10:48
      a następnym razem nie dodawaj serów twardych i suchych. Po za tym kiedy dodajesz
      serki topione to nie możesz zupy zagotować.
      Jeden z wielu przepisów:
      Zupa serowa - błyskawiczna

2 serki topione po około 100g każdy,biała część średniego pora, średnia marchew,
      łyżka mąki, 50-100 ml śmietany 18%, 2 l wywaru z warzyw, natka pietruszki,
      pieprz, sól

Oczyszczonego pora kroimy w plasterki, marchew po oskrobaniu i oczyszczeniu,
      ścieramy na dużych oczkach tarki do warzyw.
      Warzywa zalewamy wywarem z włoszczyzny i gotujemy około 15 minut.
      Dodajemy serki i gotujemy zupę na małym ogniu. Cały czas mieszamy aż serki się
      rozpuszczą.
      Zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką i zagotowujemy nie dopuszczając do
      zawrzenia. Można podawać z kluskami lub grzankami posypaną natką pietruszki.
      • patyska Banito, sloneczko... 07.03.07, 14:46
        ... to TY nie pij ;) na poczatku postu piszesz, ze nie wolno zagotowywac z serkami topionymi, a pod
        koniec podajesz przepis na zupe serowa, do ktorej wrzuca sie serki topione i gotuje ;)))
        a teraz, na znak pokuty dawaj dobry przepis na zupe serowa, bo jak nie, to ja dam ;)
        • ba_nita RePatysko, sloneczko... - przeczytaj ostatnie dwa 07.03.07, 15:17
          akapity:
          "...Zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką i zagotowujemy NIE DOPUSZCZAJĄC DO
          ZAWRZENIA. Można podawać z kluskami lub grzankami posypaną natką pietruszki..."
          )))
          Masz jeszcze jeden:
          Bawarska zupa serowa (wskazana przy diecie odżywczej)
          20 g masła, 20 g mąki, 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego, 60 g topionego
          serka, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, biały pieprz, siekana natka
          pietruszki, 10 g oliwy, 2 kromki chleba tostowego.

Stopić w garnku masło, dodać mąkę i sporządzić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją
          wywarem stale mieszając. Gotować 7-8 minut po czym dodać drobne kawałki serka i
          nadal mieszając czekać aż sie rozpuści. Nie dopuścić do zawrzenia (sic!)
          Doprawić pieprzem i solą (z ta ostatnią ostrożnie bo serki mają sól w sobie).
          Posypać natka. Zrumienić na oliwie kawałki chleba, położyć na dno talerza i na
          nie wlać zupę.
          • patyska kurcze, gotowanie to mnie sie... 07.03.07, 15:34
            ...wydawalo ze w 100 stopniach jest i ze babelki ida ;) a wszystko przedtem to podgrzewanie. ale coz, z
            moim mistrzem spierac sie nie bede :)
            Bog zaplac za przepisy! akuracik mnie na takowa zupke zdjelo to skorzystam ;)
      • Gość: daga a dlaczego po dodaniu topionych się nie gotuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 15:36
        ja dodaję, m.in. do duńskiej z porów, gotuję jeszcze ok. 10 minut i nic się
        złego nie dzieje :/
        • patyska Re: a dlaczego po dodaniu topionych się nie gotuj 07.03.07, 15:39
          nie wiem, myslalam, ze dlatego, ze sie waza/warza ;)
        • ba_nita Re: a dlaczego po dodaniu topionych się nie gotuj 07.03.07, 15:43
          Serek serkowi nierówny. Jeżeli jest bardzo tłusty (a mało kto na to zwraca
          uwagę) może zwyczajnie się zważyć. Jakoś niezbyt apetycznie to wygląda na
          talerzu. To, że zupa nie będzie wrzała nie sprawia różnicy kubeczkom smakowym,
          różnica temperatury też nie do zauważenia a masz gwarancję wizualnej przyjemności.
          • ba_nita Re: Szlag - zwarzyć oczywiście!!!!)))))Sorki jeste 07.03.07, 15:44
            m w trakcie roboty.
          • Gość: daga mnie się to nigdy nie przydarzylo, tzn. serek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 15:53
            w zupach czy w sosach się nie zwarzył - dlatego się zdziwiłam troszkę. Zawsze
            kupuję te, które mają 40% tł.
    • ampolion Re: Ser w serowej 07.03.07, 17:17
      Parmezan tarty rozpuszcza się łatwo nawet bez gotowania. To chyba oszczypek był
      problemem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka