-
Witajcie. Moja starsza córka ma 2,3 l a młodsza 3 msc.
Wtej chwili mała śpi już całą noc od ok 20-21 do 6-7 rano, a starsza zasypia w swoim pokoju i przychodzi do nas w nocy ok 2-3 czasem o 5 rano.
Mała ma łózeczko u nas w sypialni. Zastanawiam się czy nie przenieść już małej do pokoju do siostry. Chodzi mi ten pomysł po głowie ale moja mama twierdzi że starsza może się w nocy obudzić i może chcieć się "pobawić" z siostrą a my nie będziemy słyszeli.
Trochę mi się to głupie wydaje ale może...
-
Moja siostra należy raczej do młodych mam gdyż ma 24 lat i 4,5 letniego Kamila i 2 letnią Anie! Jest bardzo silną osobą pod względem charakteru przez co ciężko jej cokolwiek przetłumaczyć nie wspominając już o negowaniu jej metod wychowawczych :(
Spotkałyśmy się wczoraj wspólnie z siostrą i mamą (chłopy poszły w tany jak to chłopy) i rozmawiałyśmy, plotkowałyśmy itp rzeczy do momentu aż siostra nawiązała do zimowych spacerów ze swoimi dzieciakami dzieciakami! Sprawa dotyczy tego, że siostra...
-
Od kilku dni mam w domu dwójkę dzieci:)) noworodka i 2,5 latkę. Oczywiście wiem jaka to rewolucja dla starszej córki więc poświęcamy jej jak najwięcej czasu, tulimy, rozmawiamy, zachęcamy do wspolnej zabawy.
Od czasu pojawienia się noworodka starsza mocno marudzi- nie będzie myła zębów, nie chce się kąpac, ubierać, wymusza płaczem, żeby jej włączyć bajkę w ciągu dnia- mimo, że wcześniej było ustalone, że oglądamy jedną bajkę rano i wieczorem. Czy w zwiążku z nową sytuacją ustępować jej tr...
-
Postanowilam napisac, zeby sie podzielic swoim dziwnym doswiadczeniem. Mam 18
lat. Osiem miesiecy temu moja mama urodzila dziecko. Jestem od niego 17 lat
starsza. Pierwszy raz zobaczylam Lukaszka jak mial 8 godzin i z miejsca sie
zakochalam. Zanim sie urodzil nie wiedzialam co mam z soba zrobic, bo
strasznie sie tego balam - w koncu nie mialam zielonego pojecia o dzieciach.
A potem przez te 8 miesiecy uczylam sie zajmowac nim i teraz radze sobie
calkiem niezle. Teraz jest ten gorsz...
-
Jestem w ciąży, czekamy na drugą córeczkę. Różnica wieku będzie 4,5 roku. Starsza niby się cieszy, ale jestem pełna obaw. Tym bardziej teraz jak się okazało, że płeć jest taka sama. Mamy dzieci tej samej płci... Napiszcie proszę jak wyglądało u Was? Rzeczy po niemowlaku nie mam, tylko zabawki wywiezione do babci. Mała wie, że zabawki teraz będą dla bobasa, a ona w zamian dostanie nową dla siebie. Dobry pomysł? Wyrosła ze spodenek, też powiedziałam że schowamy dla bobasa, a mamusia tobie kupi...
-
Witam wszystkich. Może ktoś ma pomysł na prezent dla Siostry katechetki z
okazji I Komunii Św. dzieci? Dodam, że zapytana wprost mówi, że niczego nie
potrzebuje.
-
Mam pytanie o zachowanie mojego 4 - latka. Jest bardzo nerwowy. Gdy mu coś nie wychodzi ta rzuca zabawkami, krzyczy, płacze, gryzie swoje rączki, bije się po brzuszku. Od małego był nerwowy ale teraz jest coraz gorzej. Bije, gryzie , szczypie swoją mała siostrę gdy ta dotyka jego zabawek albo tylko wchodzi na jego terytorium. Czasami potrafi ją uderzyć jak mu nawet nie przeszkadza. Tłumaczę mu dużo, za bicie dostaje karę, idzie do drugiego pokoju. Ale to nie pomaga, widzę, że nie radzi sobie ...
-
Prośba do mam, które maja dzieci rok po roku.
Jak bezboleśnie oduczyć 2 latka smoczka (używa go TYLKO do zasypiania w dzień
i na noc). Tylko że mam jeszcze roczna córkę która smoczka w zasadzie używa
też tylko do spania, sporadycznie jak się już nie da jej uspokoić.
Mały jak widzi smoczka u "dzidzi" to jej zabiera i sam z nim lata dopóki go
nie złapię i mu nie zabiorę.
Może oduczyć obydwoje naraz ??
On by raczej zrozumiał że trzeba już ze smoczka zrezygnować ale nie chcę żeby
czuł si...
-
Mój półtora roczny syn nagle ni z lewej ni z prawej zaczał strasznie płakać przy każdym kładzeniu się spać, dramatyczne łzy jakby go obdzierali ze skóry. nigdy nie miliśmy z tym problemów nauczyliśmy się siebie ja wiem keidy jest zmeczony i nigdy nie nadwyrezam jego cierpliwosci on gdy sam to czuje po prostu mowil "papa" brał mnie za reke kazał sie przebrać i zasypiał. od kilku dni jest tak samo " papa" reka wesole pozegnanie z reszta domownikow przebranie sie ..i szał gdy kłade go na poduszc...
-
Drogie Mamy, jestem ciociom dwuletniej dziewczynki, której zachowanie coraz bardziej mnie martwi (jej mamę również). Mała jest pogodnym, wesołym dzieckiem. Łatwo nawiązuję kontakt z dorosłymi i dziećmi. Bardzo ładnie mówi i śpiewa, lubi tańczyć. Wychowywana jest głównie przez moją siostrę, szwagier pracuję za granicą i przyjeżdża tak często jak to możliwe. Czasami jest tydzień z dzieckiem, kilka dni nieobecności i kolejny tydzień w Polsce, a czasem nie ma go i 6 tygodni. Mała od trzech miesię...
-
Moja córka mocno daje się nam we znaki- ma własne zdanie na każdy temat, zwykle odmienne od naszego, cięzko nam się porozumieć- płacze są na porządku dziennym.
Od kilku dni to się nasiliło- pojawiły się napady histerii.
Powody są błahe ( z naszego punktu widzenia przynajmniej) - np. nie chce załozyć kurtki wychodząc na dwór ( bo nie), ja zgasiłam lampkę a ona chciała, mąż ją wyjął z samochodu a nie ja- zaczyna się od płaczu a kończy na krzykach, rzucaniu się na podłogę . Jest strasznym up...
-
Mój post dotyczy mojego siostrzeńca, a dokładniej jego
rozwoju.Jestem przekonana,ze małego powinien zobaczyć specjalista (i
to pewnie nie jeden, natomiast moja siostra to typ osoby, która z
wygodnictwa stara się nie zauważać problemów, bo daje jej to złudne
poczucie bezpieczeństwa-problemów wtedy w jej świadomości nie
ma.Szykuję się już od dłuższego czasu na rozmowę z nią, ale nie chcę
wyjść na czepialską, wieć prosiłabym bardzo na spojrzenie z boku na
to co się dzieje, bo dziec...
-
Kochani! powiedzcie mi...moze ktos mial podobna sytuacje.... wrocilam do pracy gdy moj synek skonczyl 17 m-cy. A wiec bylam z Nim dosc dlugo....calymi dniami. Teraz jest z Nim jego ukochana babcia, wychodze do pracy gdy spi...wracam ok 16.30.Reszte dnia spedzam z Nim. Wczoraj moja mama - a wiec ukochana babcia powiedziala mi, ze moj synek juz kilka razy powiedzial mama i tulil sie do mojej siostry :( gdy ja bylam w pracy. Moja siostra widzi sie z moim synkiem codziennie, poniewaz przychodzi ...
-
Witam. Jestem mamą 2,5 letniej Martusi i 13 miesiecznego Bartka. Chcę
przenieśc łóżeczko z bartkiem do marty do pokoju, żeby mieli już razem pokój
i przede wszystkim zeby razem spali. Obawiam sie, że oni beda robili wszystko
tylko nie beda chcieli razem spac. Wlasnie podjelam pierwsza probe i dochodza
mnie odglosy najlepszej zabawy na swiecie. Chodze i ich uspokajam i klade
(zwlaszcza Bartka) ale obawiam sie ze zadne z nich nie zasnie. Jak mam sie
wziac za taka przeprowadzke, pros...
-
Jestem mama prawie 4 letniej dziewczynki a za kilka tygodni urodzi
sie jej rodzenstwo. Przeraza mnie troche to, ze corka nie chce
wogole slyszec o dziecku. Jak probuje jej tlumaczyc, ze bedzie
dzidzia, bedzie mi pomagac i itd. jest bunt i krzyki ze nie chce.
Nie wiem czy mam sie tym martwic, czy moze jest to normalna reakcja
dziecka i wszystko sie zmieni jak juz dziecko sie urodzi i zamieszka
z nami. Czy mialyscie moze podobne doswiadczenia? Macie jakies rady
co z tym zrobic?
-
Małgosia ma obecnie 5,5 roku, w lipcu ma się urodzić drugie dziecko, będzie 6
lat różnicy. Sporo.
Z jednej strony dobrze, bo m już będzie spora, dużo zrozumie, ale z drugiej,
kontakt może być dużo gorszy. Jakie macie doświadczenia?
-
osobiście myślę że będzie dobrze, ale...
Weronika skończy w grudniu 4 lata i w grudniu powinnam urodzić drugą córkę. Odkąd pamiętam, zawsze chciała mieć rodzeństwo z preferencją siostry :) jak tylko powiedziałam jej że mam w brzuchu dzidziusia codziennie po kilka razy całuje brzuch i teraz już, bardzo się cieszy jak siostra ją kopnie. zagląda do każdego głębokiego wózka. bardzo czeka na zimę, bo jak pyta kiedy będzie BASIA (tak nazywa siostrę) to powiedziałam jej że jak bedzie śnieg to może ...
-
mam syna 4,5 letniego. w tym wieku zauwaza, ze inni maja braci a on
nie. co ciekawe zauwaza ,ze maja braci, dziewczynki-siostry pomija.
widzi, ze my nie mamy. my a raczej glownie ja nie jestem chetna do
drugiego dziecka. pytam syna -ale dzidzius, ktory sie urodzi moze
byc dziewczynka. to tez bedziesz chcial? no nie- brzmi odpowiedz. ja
akutat nie mam parcia na konkretna plec i wszystko mi jedno-w
przypadku pierwszego-aktualnego i tego teoretycznego tez.
z ciekawosci pytam- jak...
-
Pomozcie mi, prosze. 3-letnia wnuczka mojej siostry poszla do przedszkola od
wrzesnia. Wczesniej, przez 2 lata opiekowala sie nia moja siostra.Odkad mala
poszla do przedszkola jej zachowanie wobec babci zupenie sie zmienilo. Kopie,
szczypie, pluje i mowi ze "babcia fe"; Bardzo to wyprowadza z rownowagi moja
siostre, ktora uwaza , ze przedszkole to dopust bozy. W tej sytuacji mala zyje
w otoczeniu rodzicow, ktorzy jak najbardziej akceptuja przedszkole i czesto
bywa u babci, ktora wprawdz...
-
Witajcie
1,5 miesiąca temu zostałam po raz drugi mamą. Mam już 3 letnią córeczkę Izę,