siostra

(39 wyników)
  • mam dylemat i problem właśnie? co na prezent dla siostry zakonnej?
  • Moje dziecko razem z kilkorgiem innych sześciolatków niedługo pójdzie do zerówki, obecnie, odkąd skończyło dwa lata, uczęszcza do Ochronki prowadzonej przez Zgromadzenie Sióstr. My, rodzice chcielibyśmy podziękować oficjalnie, podczas Mszy Świętej na znakończenie tej ochronki Siostrom - wychowawczyniom. I przygotowałam taki oto tekst: Kochane Siostry. Trudno mi dziś znaleść słowa, które były by dość piękne, aby w imieniu nas, rodziców podziękować Wam za Waszą pracę, poświę...
  • Kochani, dziś najważniejszy dla nas dzień w roku. Dzień, w którym dopełniło się niewyobrażalne misterium cierpienia, poświęcenia i miłości. Jako że jestem jeszcze nieopierzona i wciąż na początku drogi, nie umiem napisać nic szczególnie mądrego, dlatego chciałabym podziękować i wyrazić swoją wdzięczność słowami piosenki: www.youtube.com/watch?v=bW_YlhQ5Qso Su
  • Proszę o modlitwę za nią i za maleńką (czekamy na dziewczynkę). Jest już w szpitalu, jutro rano ma planowe drugie cc. Żeby wszystko przebiegło jak najlepiej i też żeby dała sobie radę z rozdarciem między synkiem w domu, który ze względu na swoją chorobę bardzo jej potrzebuje a drugim maleństwem, które będzie jej potrzebować równo mocno...
  • Chodzimy na mszę dla przedszkolaków, za którą odpowiedzialna jest siostra (w sensie oprawy, pilnowania, itp>0, która za 2 miesiące ma śluby wieczyste. Dzieci ją uwielbiają, rodzice też chyba lubią. Czy myslicie, że moglibyśmy/powinniśmy coś dla niej przygotować/podarować na tę uroczystość? A jeśli tak to co:)? pozdr M.
  • My wychodzimy na prostą :) Dziewczyny szaleją od dawna, doprowadzając nas do szaleństwa swoimi szaleństwami :) Zuzia ma zakaz przedszkola przynajmniej na styczeń, żeby chronić resztę rodzeństwa zwłaszcza brata, który już ma "obciązoną kartotekę" po tym zapaleniu płuc. Wszyscy skończyli już antybiotyki, ale jeszcze siedzimy w domu na wszelki wypadek. Gorzej z Wojtkiem, synkiem sewerynki, czyli mojej rodzonej siostry. Tydzień temu skończył antybiotyk, w piątek zupełnie nagle okazało się...
  • Witam, mam duży problem. Chcę ochrzcić córkę za dwa miesiące, ale nie mam nikogo, kto mógłby zostać chrzestnym! Moi rodzice są po rozwodzie, ojciec ponownie się ożenił i ma ślub cywilny siłą rzeczy, więc prawo kościelne zabrania mu i jego żonie zostania chrzestnymi. Moja siostra jest już chrzestną mojego syna i nie chce zostać chrzestną po raz drugi. Nie mam przyjaciół, a nie wyobrażam sobie, by chrzestnymi zostali obcy ludzie!Niestety w mojej rodzinie praktycznie prawie wszyscy są po r...
  • Jestem w trakcie rekolekcji :) Byłam dzisiaj na nauce stanowej. Rekolekcjonista zakończył słowami JP II z "Listu do kobiet" z 1995. ...A tak, chciałam się z Wami po prostu podzielić :) "Dziękujemy ci, kobieto-matko, która w swym łonie nosisz istotę ludzką w radości i trudzie jedynego doświadczenia, które sprawia, że stajesz się Bożym uśmiechem dla przychodzącego na świat dziecka, przewodniczką dla jego pierwszych kroków, oparciem w okresie dorastania i punktem odniesienia na ...
  • Osobiście nie korzystam z wróżb i nie czytam horoskopów.Jednak moja siostra była ostatnio u wróżki i to co ona jej powiedziała bardzo mnie zaskoczyło.Moja siostra po zapytaniu o swoją przyszłość zapytała o mnie.Wróżka kazała tylko powiedzieć moje imię i rozłożyła karty.Powiedziała,że jestem aktualnie w ciąży,pierwsze dziecko syna straciłam,ale nie była to moja wina,tylko męża który miał chore nasienie,potem urodziłam córkę,a teraz noszę syna.Urodzę zdrowego i donoszonego tylko j...
  • Mika i Zuzia się różnią (ale odkrywcze, no nie ;) No więc Mika jest bardziej zdecydowana, lubi - niestety - zwracać na siebie uwagę w negatywny sposób, lubi bawić się siłowo, włazić na starszą, ciągnąć, szarpać, nawet bić. Niby w zabawie, niekoniecznie jako "zemsta" w stylu "bo ona mi zrobiła to czy to no i ja ją uderzyłam". Ostatnio już przestałam reagować, bo ileż razy dziennie można być Rodzicielskim Sądem Najwyższym poza tym chcę, żeby uczyły radzić sobie same w takich sytuacjach....
  • Podziele sie, bo ten tekst od kilku dni za mna chodzi: Sam dla siebie pytaniem Co nie jest chwiejne, jest nietrwałe W ostatnich latach kilkakrotnie zachwiały się mój wewnętrzny duchowy świat i moje kapłaństwo. Nieraz musiałem przyznać, że "moja wiara się chwieje" - aby zaraz potem doświadczyć, że "w tym zachwianiu był Bóg". To, że nasze serce nie jest niezachwiane, znaczy również, że nie jest z kamienia; to, że nasza wiara nie jest niezachwiana, może znaczyć po prostu, że j...
  • znacie, polecacie któreś? niedaleko nas na Zelaznej jest prowadzone przez siostry przedszkole publiczne (? podobno?) i suzkam opinii o nim. Z góry dziękuję. Franula
  • Polzartem, zeby nie bylo, ze kult nauki sie na forum uprawia: W cieniu starszego brata Izabela Redlińska 16-05-2008, ostatnia aktualizacja 16-05-2008 08:32 Posiadanie rodzeństwa znacząco wpływa na bieg życia. Starsze może zmniejszyć szanse na własne potomstwo, młodsze sprawi, że będziemy bardziej odpowiedzialni Kolejność narodzin nie tylko kształtuje osobowość. Może także w istotny sposób oddziaływać na to, jak potoczą się nasze losy w dorosłym życiu. Dowodzą tego wyniki badań...
  • W czasie wyjazdu rozmawiałam z pewnym mądrym człowiekiem. Rozmawialiśmy o rodzinie i wychowaniu :) Zwrócił uwagę na to, że wspólna rodzina, dom, posiłki czy wiara to niewystarczające czynniki, by zbudować dobre relacje między rodzeństwem. Rodzice powinni zadbać, żeby rodzeństwo łączyły nie tylko więzy krwi , ale i przyjaźni.Mają pomagać je budować. Mam tę garstkę dzieci wokół i zastanawiam się, jak to zrobić w praktyce ? I czy mozna to " wyreżyserować" ? Wspólne wyjazdy, czytanie,...
  • mniszka(14)

Czytalyscie: wiadomosci.onet.pl/1399994,2677,1,kioskart.html ? s.
  • Jesteśmy równi wobec Prawa i prawa, czyli wymaga się od nas odpowiedzialnego zachowania, niezależnie od warunków, w jakich nas wychowano. Tymczasem niektórym jest trudniej. O ile odnosimy się ze zrozumieniem do tzw. trudnego dzieciństwa, to nie zawsze rozumiemy, które jest trudne naprawdę. Chciałabym się podzielić swoimi spostrzeżeniami na temat dzieci, które urodziły się rodzicom po czterdziestce, gdy często mieli już starszaki odchowane. Przejawiają one pewne wspólne cechy, które n...
  • Kasia chodzi do pierwszej klasy. Religii uczy ją siostra zakonna. Siostra zbiera pieniądze od dzieci i przeznacza na cele misyjne. No i do tej pory nie mam wątpliwości. Wątpliwości mam co do formy. Siostra sprzedaje dzieciom obrazki. Rozmawiałam już w tej sprawie (niestety nie z siostrą), na jakiś czas siostra przestała w ogóle zbierać pieniądze (mnie chodziło głównie o formę zbiórki). A dziś na religii znowu... Moja córeczka tak właśnie to traktuje "siostra sprzedaje obrazki". W o...
  • Kiedyś pamiętam, że miałąm adres do sióstr zakonnych, którym można zlecić intencję modlitewną. jednak teraz już nei pamiętam, gdzie to było. Czy możecie mi pomóc? Znacie takie adresy? Dziękuję
  • Prosze rady doswidczone matki, kiedy jest najlepszy czas na urodzenie drugiego i kolejnego dziecka. Jestem 24-letnia matka 9 miesiecznej Lucji. Z mezem planujemy kolejne dzieci na tyle ile mozemy w to ingerowac. Moja sytuacja jest troche nietypowa, bo z mezem i corka mieszkamy z dala od rodziny. Zatem jestesmy zdani wylacznie na siebie. Jaka jest najlepsza roznica miedzy kolejnymi dziecmi??
  • Ktos tu mial na dole ( jak to sie nazywa ? ) takie zdanie - " Blizniego latwiej byloby kochac, gdyby nie byl tak blisko". Czasem juz nie mam sily. Dzis jest wlasciwie O.K. , ale rano, gdy wsiadalismy do samochodu "Krysia, mozesz potrzymac ? - zapytala siostra. - A sama nie mozesz ??? - " uprzejmie odpowiedziala jej... siostra :( Ja mam z bratem poprawne kontakty. Nie bilismy sie, klocilismy sie rzadko. Jedynym wyzwiskiem, jakie dla mnie wymyslil bylo " synowa" :))) Ale moj maz tw...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się