siostra

(375 wyników)
  • Czy Iga to dobre zestawienie z Dominiką? Mnie podoba się jeszcze Weronika, ale Dominika i Weronika to chyba nietrafiony pomysł... Co o tym sądzicie?
  • Wlasnie sie dowiedzialam ze bede miala druga coreczke i zastanawiam sie nad imieniem. Podobaja mi sie imiona Pola, Klara, Nina, Liwia i Sonia. Niestety zadne nie podoba sie mezowi. Chcialabym zeby imie bylo krotkie i pasowalo do Blanki. Jak Wam sie podobaja powyzsze imiona? Moze zaproponujecie cos spoza tej listy? Z gory dziekuje za pomoc.
  • 5 letni Gustaw czeka na siostrę, wybranie dla niej imienia okazało się nie lada wyzwaniem: nie chcemy popularnego, nie chcemy krzywdzącego, nie chcemy też zbyt oryginalnego :-) Gutek & Klara czy Gutek & Helenka a moze ktos ma jeszcze inny pomysl ?
  • jak wyżej, jakieś propozycję dla siostry lub brata Darusia:)
  • szukam imienia dla siostry Laury. Macie jakies ciekawe propozycje?
  • Dziecko nie moje ale tak sobie gdybam jak siostra Letycji mogłaby mieć na imie i nic wygdybać nie mogę. Napewno popularnośc mam być mniej więcej taka jak popularnosć Letycji. Ja proponowałabym Erykę- nic więcej nie przychodzi mi do głowy. Eryka ma jednak taką wadę, że niebardo mozna ją zdrabniać.
  • Proszę o pomoc w doborze imienia dla drugiej córeczki. Starsza to Justyna, nazwisko mamy znaczące (kulinaria;) - jeśli ma to znaczenie. Pytanie do ekspertów - pomożecie??
  • dziewczyny nie mam już pomysłów... nie podobały Wam się zbytnio moje typy,ale może któraś z Was podpowiedziała by mi co wam się podoba i co pasuje do Izabeli? nie chciała bym tylko Nikoli,Amelii, Dymitrów czy Bogusławów. Chciała bym by było to imię nie zbyt popularne i nie zbyt wymyślne... zaproponowały byście coś?
  • Pomóżcie, proszę, w wyborze, najlepiej z uzasadnieniami. A może zaproponujecie coś jeszcze? Imię ma mieć odpowiedniki w najpopularniejszych językach europejskich (wiem, że tu Wanda się wyłamuje), funkcjonować raczej bez zdrobnień i być w miarę uniwersalne, ponadczasowe. No i miło by było gdyby nie było bardzo popularne. Z góry dziękuję!
  • Pomóżcie mi wybrać imię dla siostry Mai. Jak na razie to tylko Marta przypadła mi do gustu.
  • Jakiś czas temu byłam prawie zdecydowana. Teraz zamierzam zupełnie obiektywnie przyjrzeć się ewentualnym propozycjom. Bez dopasowywania do nazwiska, czy brania pod uwagę popularności imienia. Jakie Wam przychodzą pomysły na imię dla siostry Ignacego.
  • poszukuje imienia dla siostry Weroniki aby nie było popularne tak jak Julia Lena Maja Laura. ale tez nie chce zbytnio staromodnych jak Klementyna czy Teofila mąż wspomina o Emilii. ja nie jestem przekonana. ja mam kilka pomysłów, ale najpierw chciałabym poznać wasze typy.
  • Zastanawiam się nad imieniem dla siostry/brata mojej córeczki. Dla dziewczynki: Alicja,Liliana, Liwia.. chłopca: Aleksander, Bruno, Wiktor, Leon .. Może macie jakieś pomysły? na pewno nie pasują imiona zbyt nowoczesne, bo mamy typowo polskie nazwisko...a też nie chcemy zbyt popularnego imienia..
  • Jesteśmy polsko-angielską rodziną, mamy córkę Fionę. Niedługo urodzi się jej siostra. Szukamy imienia, które będzie podobnie brzmiało po polsku i angielsku, chętnie twardszego z g, h, j, n. Odpadają wszelkie popularne typu Oliwia, Wiktoria oraz typowo miękkie jak Liliana, Julia. Może macie jeszcze jakieś inne propozycje oprócz tych wypisanych w temacie?
  • Witam. Oczekujemy drugiej córeczki i w związku z tym chciałam Was prosić o opinie, które imię bardziej pasuje do siostry, i ogólnie - kóre bardziej się Wam podoba. Rozważamy Antoninę i Klarę. Nazwisko polskie, zakończone na -cka. Bierzemy pod uwagę imiona średnio popularne ale raczej znane ogółowi. W rodzinie przeważają głosy na rzecz Antoniny (zwłaszcza ze względu zdrobnienia), mnie za to bardziej podoba się Klara. Mąż niezdecydowany. Moża jakaś trzecia, ciekawa opcja?
  • Jestem mamą Julka. Za 2 miesiące na świecie pojawi się jego siostra. Mam wielki problem z wyborem imienia. Podobają mi się raczej takie tradycyjne. Mam kilka typów: Melania, Aniela, Łucja, Marianna, Rozalia, Ada. Jednak mój mąż jakoś kreci nosem i nie możemy nic ustalić. Do tego ja z tym swoim ciążowym niezdecydowaniem :) Może macie jakieś fajne pomysły? Chciałabym imię tradycyjne, fajne zarówno dla małej dziewczynki, nastolatki, jak i dorosłej kobiety. Próbowałam spytać mojego 3-latka, ja...
  • Byliśmy w niedzielę w Laskach. Zakład dla Niewidomych, którym opiekują się siostry Franciszkanki Służebnice Krzyża, ma własny cmentarz. Przyglądałam się imionom sióstr - na każdej tabliczce jest imię zakonne i chrzestne. Najstarsze groby pochodzą z lat 30., najnowsze z ostatnich. Oto kilka przykładów ciekawych zestawień, podaję je w porządku imię zakonne/imię chrzestne. Anastazja/Stefania Honorata/Antonina Martyna/Marianna Consolata/Anna Gerarda/Antonina Kamilla/Stanisława ...
  • Podoba mi sie Inga, Daria, ewentualnie Gabrysia Macie jakieś inne propozycje:)
  • Witam. Pytam z ciekawości - jakie imię według Was powinna nosić siostra Miłosza? Do zastanowienia zainspirowała mnie obecna sytuacja wśród moich znajomych. Otóż w ciągu ostatnich 2-3 miesięcy trzem znajomym parom urodziły się córki. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że wszystkie trzy pary mają synów - właśnie Miłoszów;) Dziewczynki otrzymały imiona Łucja, Natalia oraz Bianka. Które z tych imion według Was najlepiej brzmi razem z Miłoszem?
  • Helena czy Łucja? Rozważam tylko te dwa i jestem ciekawa opinii, które będzie Waszym zdaniem bardziej pasować?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.