Forum Dom Prawo w nieruchomościach
ZMIEŃ
      siostra

siostra

(65 wyników)
    • Witam wszystkich, mam problem i dwie godzinki na odpowiedz mojej siostrze, ktora dzwonila przed chwila do mnie z roszczeniami. Moze od poczatku (sorry, ale jestem tak poddenerwowana, ze nie biore na moja kape tego co napisze):-( Miesiac temu zmarla moja kochana mamusia, ktora wraz z moim zyjacym tata posiadala mieszkanie wlasnosciowe. Uzgodnilismy, ze tato bedzie tymczasowo mieszkal u mojej siostry X i za pare miesiecy przeniesie sie do mieszkania z powrotem. Tato ma bardzo dobr...
    • 15 lat temu moja siostra namowiła mamę na przepisanie na siebie domu(na chwile) by mogla wziąść kredyt pod zastaw nieruchomości.Mama zgodziła sie(tata nie miał udziałow w domu).Przez kolejne lata biznes kwitl ,o wszystkim dowiedzialam sie po 7-8 latach,od tej pory ja ciagle tylko słyszałam od siostry"spłace cie",mama upominała,prosiła i siostra obiecywała ze juz już,za chwilę.....Mineło 15 lat,mama jest dementywna,siostra wywaliła ja do domu opieki,opływa w luksusach. Co ja moge zrobić,całe ...
    • Proszę o pomoc. Mam mieszkanie, które jest spółdzielcze. Jestem jedynym właścicielem tego mieszkania. Nie mieszkam w tym mieszkaniu i nie będę w nim mieszkał, bo jest w innym mieście niż to w którym mieszkam. Natomiast moja siostra mieszka w tym mieście gdzie jest moje własnościowe mieszkanie, i chcę, żeby moja siostra została współwłaścicielką tego mojego mieszkania. Jak to zrobić i ile mogą wynieść opłaty notarialne?
    • Witam, mam problem z domem w którym mieszkam . Jest to troche zawiłe ale juz tłumacze. Dom w którym mieszkam jest domem rodzinnym mojej mamy. Właścicielem jest ciocia ze swoim mężem . Ciocia (siostra mojej mamy)wyjeżdżając na zawsze z kraju udzieliła mojej mamie pełnomocnictwa w formie aktu notarialnego do sprzedaży tego domu do wynajmu i darowizny. I teraz pytanie jak to najlepiej zrobić aby dom został przepisany na mnie? Czy mama ma mi go po prostu sprzedać czy lepiej w ...
    • Przepraszam jesli zasmiecam forum, prosze ew o linki podobnych watkow, bo jestem calkowita ignorantka jesli chodzi o sprawy prawno-mieszkaniowe. Mamy z mezem 2-pok. mieszkanie na kredyt (regularnie splacany od 5-ciu lat)+ mala wlasnosciowa kawalerke (moja panienska, rzecz sie dzieje w trojmiescie). Chcemy sprzedac kawalerke i w ten sposob zakupic ziemie pod budowe. Rodzice meza pragna nam pomoc - sprzedac swoje 3-pok mieszkanie, sami wprowadzic sie w 2-pok na kredycie (do konca umowy kredy...
    • prosze opomoc. mam problem z mieszkaniem.siostra dostała mieszkanie ze spółdzielni,a że dostali w spadku mieszkanie po teściu więc chcieliby mnie z mężem i dzieckiem zameldować na mieszkaniu ze spółdzieln,żebyśmy mogli po nich te mieszkanie przejąć.czy tak można??z góry dziękuje
    • PILNE!!(5)

WITAM MAM MIESZKANIE DAROWANE PRZEZ OJCA ALE W 1/6 WŁASCICIELEM JEST TAKZE MOJA SIOSTRA.CHCIALABYM WZIASC KREDYT W TAKIEJ WYSOKOSCI BY ODRAZU JA SPŁACIC CZY SIOSTRA MOZE MIEC PRAWO ODMOWY TEJ CZESCI W SENSIE NIE CHCEIEC PIENIEDZY I AUTOMATYCZNIE NIE POZWOLIC MI NA WZIECIE KREDYTU CZY PRAWO STOI PO MOJEJ STRONIE??//
    • Odziedziczyłem 1/3 mieszkania po siostrze. Zajmuje je siostrzenica, która też ma 1/3 udziału, jest tam zameldowana na czas nieokreślony, jest ona osobą niewypłacalną. Jedyna realna możliwość odzyskania pieniędzy to sprzedaż mieszkania. Jakie mam możliwości manewru w tej sytuacji?
    • Odziedziczylam z siostrą mieszkanie po rodzicach. Siostra chce mi swoją część przekazać w formie darowizny. Czy możemy już iść z tym do notariusza (mamy już prawomocne orzeczenie nabycia spadku), czy musimy najpierw czekać na wpis do ksiąg wieczystych? Czy ktoś się orientuje? Będę wdzięczna za jakieś info.
    • Proszę o odpowiedź na pytanie,ktore nurtuje mnie od ponad 2o lat(wiem,że w tej chwili nic nie zrobię ale dowiem sie może czy z punktu widzenia prawa postapiono ze mna prawidlowo).Moi rodzice mieli maleńkie 1.5 ha gospodarstwo.Po smierci ojca(27 lat temu)matka z siostrą przeprowadziły sprawe spadkową dzieląc sie gospodarstwem-3/4matka i 1/4siostra.Mnie nie zawiadomiono ani o sprawie,ani o decyzji sadu jakbym wogole nie istniał(nadmieniam,że mimo iż mieszkałem już w tym czasie u żony w mieście ...
    • ja i dwaj bracia dziedziczymy dom wartosci 120tys po rodzicach i zmarlej siostrze naszej czy w zwiazku z tym obejmuje nas ulga nielimitowana o zwolnieniu z podatku czy mozemy sie wszscy rozliczyc na jednym druku SD-Z1 jezeli zglosimy pit do miesiaca po uprawomocnieniu sie wyroku sadowego ? z gory dziekuje za jakies rady
    • Witam, bardzo prosilabym o pomoc w nastepujacej sprawie: Moja siostra jest bezrobotna, jej maz pracuje i maja 10-letnie dziecko. Od jakiegos czasu niestety, maz siostry przestawal dawac jakiekolwiek pieniadze na utrzymanie domu, daje jedynie mala kwote co m-c na utrzymanie swojej corki. Siostra i maz nie sa na razie w separacji, legalnie sa dalej w zwiazku malzenskim. Mieszkanie to jest mojej siostry, ktore posiadala jeszcze przed zawarciem malzenstwa. Jej maz jest jednak zamel...
    • Witam mam ogromny problem i mam nadzieję że mi ktoś pomoże,doradzi.Cholera nawet nie wiem od czego zacząć!Otóż 3 lata temu zmarł ojciec mojego syna.Pozostawił po sobie mieszkanie własnościowe(i to już jest problem)i kilka niespłaconych kredytów.Mój syn jest nieletni ma 17 lat do tej pory nie była przeprowadzona sprawa spadkowa.Zmarły ma również 3 córki z poprzedniego związku.One są pełnoletnie.Teraz znalazłam się w sytuacji bez wyjścia.Muszę zakładać sprawę spadkową ponieważ spółdzielni...
    • MOJA MAMA UMARŁA I NIE ZOSTAWIŁA TESTAMENTU.PRZED ŚMIERCIĄ PRZEPISAŁA MIESZKANIE NA JEDNĄ Z SIÓSTR. PO PODZIALE W SĄDZIE KAŻDA Z SIÓSTR(3) DOSTAŁA PO 1/3. DOTYCZY MIESZKANIA WŁASNOŚCIOWEGO. JEDNA SIOSTRA WPROWADZIŁA SIĘ TAM PRZED WYDANIEM WYROKU. JAKIE SĄ TERAZ MOŻLIWOŚCI? CO MAM ZROBIĆ ABY OTRZYMAĆ SWOJĄ CZĘŚĆ. 1. CZY MOGĘ ZAŻĄDAĆ OD SIOSTRY WYPROWADZENIE SIĘ I ZABRANIE RZECZY? 2. CZY SIOSTRA MA MNIE SPŁACIĆ? 3. JAK MOŻNA SPRZEDAĆ TO MIESZKANIE? 4. JAKIE TERAZ MUSZĘ PODJĄĆ KROKI PRAWNE?
    • mam po mamie mieszkanie , które po podziale spadku chciałam dac swojej siostrze.Siostra zmarła .Tam mieszka jej mąż .Mnie nie zależy na tym mieszkaniu.Chcę je dac szwagrowi .Jaka jest różnica w opłatach ;jeśli mu podaruje -jeśli mu "sprzedam" notarialnie za najniższą możliwą cene
    • Witam serdecznie. Jako, że jestem totalnym laikiem w tych sprawach proszę o radę lub informacji jak najlepiej załatwić pewną sprawę. Otóż dziadkowie mojego syna ( 3 latka) chcą przepisać na niego mieszkanie, wymyślili (albo ktoś im tak doradził), że najlepiej jest go tam zameldować i po ich śmierci on automatycznie zostanie właścicielem mieszkania. Ja, jako, że jestem osobą, która woli przysłowiowo chuchać na zimne uważam, że nie jest to zbyt dobry pomysł. Bo obawiam, siękilku ...
    • chcialabym sprzedac siostrze mieszkanie obciazone kredytem. poniewaz nie ma ona zdolnosci kredytowej na 100%, chcemy to rozwiazac w nastepujacy sposob. siostra wystepuje do banku o kredyt na 70% wartosci mieszkania z zaznaczeniem, że 30% wartości zapłaci gotówką za parę miesięcy. tak tez ma to wygladać. zapłaciłaby nam w dwóch ratach. czy taka transakcja jest możliwa do zrealizowania?
    • mam pytanie do was jako ludzi a nie według praw .jak myślicie komu należy sie mieszkanie bo sama niewiem czy mam racje i czy mogę tak myśleć w ubiegłym roku zmarł mój tata i zostawil po sobie mieszkanie aktualnie prawnie jest ono mamy ale oni od 15 lat nie byli razem i nie mieli separacji ale moja mama powiedziała że ono jest do podziału miedzy mnie a siostrę która dostała już jedno mieszkanie po naszej babci tak wiec ja mam pół mieszkania po tacie i swoje które kupiłam w kredy...
    • Siostra sprzedała mieszkanie przez biuro nieruchomisci. Z małymi problemami ale do sprzedaży doszło za 250tyś. Z pośrednikiem ustalone było na poczatku że prowizja wyniesie 1%. Podpisali szybko tak na kolanie umowę na ten 1%. Przy umowie przedwstępnej wpłaciła 500zł ma potwierdzenie wpłaty na 'KP'. Po podpisaniu aktu, przy pośredniku tak od słowa do słowa okazało sie, że na umowie o pośrednictwo ten 1% jest wpisany w innej rubryce(pomyłka?) (za owe pośrednictwo "sprzedająca ma...
    • moja siostra jest włascicielką mieszkania, ktore chce od niej kupic. siosstra zgodzila sie oddac mi połowę mieszkania jako darowiznę, na drugą połowę chce zaciągnąć kredyt. chciałabym zapytac, czy np. jednego dnia moge od siostry dostac w darowiznie pol mieszkania a nastepnego dnia kupic druga polowe? czy mogę miec jakiekolwiek problemy prawno-podatkowo-notarialne związane z takim rozwiazaniem zakupu mieszkania?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się