siostra

(29 wyników)
  • Mam za chudy pokarm. Od jednego nakarmienia butelką dziecko nie odrzuci piersi. Jak nie śpi cały dzień to jest głodna i to nie jest normalne bo takie dzieci to śpią cały czas. Nauczyłaś 6 tygodniowe dziecko noszenia i spania na piersi to masz problem. Jak płacze to weź ją na przetrzymanie i oducz tego noszenia. Karmiąc piersią można dokarmiać butelką. (Prędzej odmówi butelki, bo twoja siostra odmówiła jak była mała). Ona jest za chuda, takie dzieci są grubsze. (Ona mając 6 tygodni ważyła 5800...
  • Drogie mamy, nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale pozwoliłam mojej siostrze ciotecznej, kóra ma 9-miesięczną córcię żeby nakarmiła mojego 2,5 miesięcznego synka piersią, dodam ze ja karmie piersią ale muszę mu po cycu dawac butelke bo mam mało pokarmu, mąż jak się o tym dowiedział strasznie na mnie nakrzyczał, tego samego dnia ale wieczorem dzidzius miał straszne bóle brzuszka, bardzo mi płakał, domyslam się że to właśnie po "cudzym" mleczku, na drugi dzien zrobił mi ciemno zieloną k...
  • Witam. Chcialabym zapytac czy mozliwe jest kp po tygodniu od urodzenia dziecka. Moja siostra urodzila przez cc i prze kilka dni nie miala pokarmu. Dziecko bylo na butelce. Probowala go przystawiac ale jakos jej to nie szlo. Maly sie denerwowal, ona tez i konczylo sie karmienie. Teraz ma pokarm. Pytanie tylko jak zmusic malego do ssania? Czy jest to w ogole jeszcze mozliwe?
  • Pani Moniko, moja siostra jest w 4 miesiącu ciąży, 19miesięczny synek nadal jest na piersi przeważnie nocą i wieczorem. Lekarka kazała jej odstawić synka, bo podobno wraz z karmieniem wysysa to co potrzebne do rozwoju płodu. Siostra zamierzała czekać aż synek sam się odstawi ale jakoś nie widać końca. co ma robić w tej sytuacji? Do kiedy może go karmić? A jeśli odstawić to jak? Dodam,że siotrzeniec bezbutelkowy i bezsmoczkowy.
  • U naszego obecnie 2latka po 1miesiącu życia pojawiły sie skórne objawy alergii. Około pół roku temu miał diagnozowany w szpitalu AZS- testy wykazały uczulenie na indyka, jabłko i jajko. Mamy 5-miesięczną córeczkę, bez jakichkolwiek objawów alergii. Karmię ja piersią, myślę o poszerzeniu diety. Nowy kalendarz rozszerzania zaleca kaszę mannę bardzo szybko- to gluten, czy wprowadzać? My jajka nigdy nie dawaliśmy do zupek- zapobiegawczo (całe szczęście)- czy próbować dawać Małej? Na jabłku ...
  • Witam! Piszę w imieniu siostry. Jej synek skończy niedługo 3 miesiące. Siostra od początku miała dużo pokarmu, ale szybko po rozpoczęciu karmienia w lewej piersi zrobił jej się zator. W sumie nic z nim nie robila, podobno jednego dnia przylożyła kapustę i tyle. Ponieważ guzek nie schodził, w końcu poszła (niedawno) na USG. USG potwierdziło zator, więc została skierowana do chirurga. Chirurg wyciągnął zastałe mleko z ropą, a potem jeszcze rozciął pierś (ok. 1cm), aby sprawdzić, czy w...
  • moja siostra urodzila dzis w nocy synka niestety ma wklesle brodawki i nie wiemy co z tym robic nawet gdy Kubus zlapie piers possie chwilke i ja wypuszcza-jest najedzony,czy nie ma mozliwosci uchwycenia piersi?co robic
  • Siostra ma mało pokarmu, robi co może i ściągnie z 2 piersi 80 - 90 ml dziennie czyli tylko na jedno karmienie. Może macie jakieś babcine skuteczne sposoby na zwiększenie ilości pokarmu?
  • Pani Moniko! piszę w imieniu siostry, która urodziła w piątek, przez cc, po kilku godz. przystawiła dziecko, niestety z piersi nic nie leciało i tak pozostało do dziś, położne masują, pije bardzo dużo herbatek na laktecję...poleciało kilka kropelek i koniec...malutki jest karmiony butelką a ona jest załamana, może pomógłby laktator elektryczny, czy możliwe że pokarm pojawi się jeszcze? z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam!
  • Moja siostra przyniosła mi informację zasłyszaną od dwóch swoich koleżanek, jakoby udało się im odstawić dzieci poprzez ich zniechęcenie - piły dużo soku grapefruitowego przez co mleko stało się gorzkie i dzieci same zrezygnowały z piersi bo im mleko przestało smakować. Moja mała pod koniec miesiąca kończy rok i byłabym bardzo zadowolona gdyby takim sposobem udało się ją bezboleśnie odstawić.
  • P.moniko,dziewczyny stała się tragedia.Moja siostra miała wypadek,leży w szpitalu,stan ciężki.W domu została jej cócia 6 mies,która do wczoraj karmiona była praktycznie tylko piersią.W tej chwili jest to niemożliwe.Nie wiadomo co będzie z siostrą.Mała przepłakała całą noc.Podajemy jej butle,ale ona nie chce jeść.Non stop płacze.Już nie wiemy,co mamy robić z jej mężem.Jak pomóc malutkiej?Co robić.Teraz padła ze zmęczenia i pewnie głodu.No serce się kraje...Pomóżcie:(
  • wczoraj moja siostra urodzila sliczna coreczke ale nie ma do tej pory pokarmu... od porodu minelo ponad 24 godziny a pokarm dalej nie naplywa... ma rowniez pokarm z brodawkami: sa plaskie i dziecko nie ma jak ssac... sa na to jakies sposoby?
  • Moja siostra ma 2,5 miesięczną coreczkę - ja 7,5 miesięcznego synka.Sytuacja stała się tragiczna - mała od urodzenia przytyła tylko 700 gram (teraz waży 5 kg). Lekarze nie wiedzą czemu - kazali siostrze odstawić małą od piersi i od 2 tygodni nie przybrała nic na wadze, a dodatkowo nie chce w ogóle jeść (bebilon pepti, bo miała skazę białkową). Czy siostra mogłaby spróbować ją nakarmić moim odciągniętym mlekiem? Wiem, że inne są potrzeby 2 i 7 miesięczniaka ale chcę poznać zdanie Pani i ...
  • Witam serdecznie, mam pytanie: moja siostra wczoraj urodziła córeczkę (poród był wywoływany oksytocyną), a do tej pory siostra nie ma pokarmu. Mała ma odruch ssania, ale w piersiach mamy pustka. Czytałam na temat metod pobudzania laktacji (laktator, ziółka, karmi), ale czy owe metody działają również na całkowite wywołanie nieistniejącej laktacji? Jak pomóc siostrze? Będę wdzięczna za rady.
  • witam odkad wrocilysmy ze szpitala po infekcji kataralnej gdzie mala miala problemy z ssaniem piersi,dostawala butle bo latwiej jej sie pilo,teraz chyba jej to juz tak spasowalo ze szarpie sie przy piersi krztusi sie,poczym karmienie i tak kaczy sie ze dopajam ja butla, dlatego ze karmienie piersia stalo sie dla nas obu nerwowka chce przestac karmic i niewiem jak zgubic pokarm doradzcie!
  • Pani Moniko, moja siostra wczoraj urodzila synka i bardzo sie martwi, ze ma albo malo pokarmu albo zlej jakosci. Jest zołty i taki przezroczysty (niby dobry), ale mały ciągle chce ssac. Kiedy ona go odstawia to polezy 5 minut i krzyczy, wiec ona go znowu przystawia i tak sie meczy... nawet nie ma kiedy odpoczac po porodzie. Czy to normalne? Czy powinna go dac siostrom , poloznym do dokarmienia i troche sie przespac?
  • A lekarze mówią co innego!Mojego męża siostra ma 4 m-cznego synka i przez te głupie gadanie ,że tego nie wolno jęść itd... zaczeła tracić pokarm i musi dokarmiać synka mlekiem modyfikowanym!Dużo czytam odnośnie karmienia piersią i diety jaką powinna mieć kobieta karmiąca i wszędzie piszę żeby dostarczać dziecku dużo białka ,wapnia i innych cennych witamina.Ale jak tu dostarczać jak nie wolno jeść nabiału mimo że dziecko jest zdrowe i nie ma alergii , ale "może zaszkodzić i będzi...
  • kobitki ratujcie ja sie nie znam, polecicie cos na sutki bolace przy karmieniu, moja siostra 20lat urodzila i sie zwija z bolu, apteka wiem pelna ale moze ktoras miala podbny problem i moze cos polecic? bardzo dziekuje z gory
  • Kochane Mamusie! Piszę w imieniu mojej siostry, która dokładnie dwa tygodnie temu urodziła cudną córeczkę. Mała jest śliczna i już ma hobby - ona na okrągło je! Czytałam już podobny wątek, żadna rada tam nie padła, ale chłopczyk o którym tam była mowa miał przerwynawet 40-sto minutowe. Córeczka mojej siostry jest rekordzistką. Przerwy trwają mniej więcej 5 minut, a moja siostra nie ma na nic czasu! Przy takim maluchu nawet trudno pójsć do toalety. W nocy przesypia godzinę, półt...
  • Droga Pani Moniko, prosze o pomoc. Jestem mama 2 miesiecznego szkraba, a moja siostra szkraba, ktory rozpoczal 2 tydzien zycia, pisze w Jej imieniu, dzieli nas 3700 km i teraz mamy slaby kontakt, gdyz jest ona wyczerpana i ma goraczke. Urodzila naturalnie bez znieczulenia 29 grudnia coreczke, gdyz okazalo sie, ze cierpi na maloplytkowosc krwi, po powrocie do domu za 2 dni zaczely sie problemy z goraczka 40 stopni, prawdopodobnie lekarz stwierdzil, iz od zapalenia piersi, dostala...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się