Forum eDziecko eRodzice emama
ZMIEŃ
      siostra

siostra

(445 wyników)
    • Taka sytuacja: Prośba w rodzinie i fachową pomoc. Fachowcem jest brat i to on jest proszony przez rodzoną siostrę- o wykonanie konkretnej pracy, powiedzmy, instalacyjnej w jej domu. Chodzi o to, że siostra wykańcza dom i liczy się każdy grosz, a brat zrobi za darmo i dobrze, w przeciwieństwie do obcych ludzi. Nie będzie pracował w pojedynkę, pomoże mu mąż tej siostry (szwagier, rzecz jasna). Owa siostra mieszka kilkaset km od tego brata. Brat jedzie tam 2-3 razy, bo najpierw pomierzyć i do...
    • W przyszłym roku moja siostra ślubuje. Starsza córka będzie miała 4,5 roku a młodsza 1,5 i prawdopodobnie będzie nadal karmiona piersią. Dziś sobie rozmawiałyśmy o planach ślubnych siostry i może niepotrzebnie wyrwałam się, że się na świadka nie piszę, bo prawdopodobnie z powodu dzieci wesele skończy się dla nas koło 22. Siostra próbowała mnie przekonać, że nad salą weselną są pokoje dla gości, gdzie można położyć dzieci. Wydaje mi się to jednak bez sensu bo moje dzieci śpią kiepsko (za rok m...
    • Co można kupić siostrze zakonnej na zakończenie 3 kl? siostra jest bardzo serdeczną osobą, daje uczniom dużo serca, w przyszłym roku nie będzie juz uczyć w tej klasie. Oczywiście nie ma to być kosztowny prezent, ale miły. Proszę, nie piszcie o bezsensowności takich praktyk, zależy mi na sensownych podpowiedziach.
    • Dziewczyny, co myślicie o takiej sytuacji: mam siostrę cioteczną 38 lat, bezdzietna,5-6 lat po rozwodzie (mąż okazał się bezpłodny, trochę się leczył, potem małżeństwo się rozpadło). Przeciętnej urody, po studiach, niezłe stanowisko w państwowej instytucji, kończy spłacać kredyt na niewielkie ale fajnie urzadzone mieszkanie , w sąsiedniej miejscowości ma mały domek po dziadku, który za niewielkie pieniądze wynajmuje znajomym. Po rozwodzie nie miała szczególnego ciśnienia na nowy związek, a...
    • Moja siostra jest zdiagnozowaną alkoholiczką od 10 lat. Powinna się leczyć ,ale tego nie robi. Wyszła za mąż zatajając ten fakt przed mężem i jego rodziną. Nie upija się nigdy tylko pije żeby zalać problemy, potem guma do żucia, papieros i nikt nie jest w stanie nic wyczuć. Pełna konspiracja. Na pozór jest zadbaną, elegancką , pracującą kobietą. Nie potrafi przestać pić.. Nawet gdy miała myśli samobójcze i wymagała leczenia psychiatrycznego nie zdecydowała się bo nie potrafiła przestać pi...
    • Mam problem. Sytuacja wygląda tak: pracuję jako fizjoterapeutka, dojeżdżam do pacjentów. Moje auto w sierpniu pożegnało się z życiem, kupiliśmy z mężem nowe - forda ka - małe, wszędzie się zmieści. Oprócz tego M. ma swoją ukochaną najdroższą na świecie jetę kupioną heeeeen! przed ślubem (małżeństwem jesteśmy 2 lata), do której dotknąć się może tylko on, ja i jego ojciec (żeby było jasne - ja nią nie znoszę jeździć - jest dla mnie za długa!) . Kiedy kupowaliśmy forda stwierdziliśmy, że zareje...
    • Moja siostra uważa, że skoro oni w tym roku nie jadą na wczasy z powodu braku kasy, to ja, wyjeżdżając z rodziną, powinnam wziąć jej 9-letniego syna ze sobą. Nie mam na to chęci bo: - jadą z nami nasi rodzice, którzy już dawno nie byli nad morzem i są przez nas zapraszani, tzn. w całości sponsorujemy ich wyjazd, - dodatkowa osoba to dodatkowe koszty (a nie sądzę, żeby siostra za niego zapłaciła, ani dała mu kieszonkowego) i problemy ze spaniem, bo trzeba brać dostawkę, materac czy coś insze...
    • i małpa się teraz na mnie odgryza. Jakiś czas temu siostra usiłowała zabłysnąć jakim to nie była idealnym dzieckiem, ponieważ dzieckiem była paskudnym zgasiłam ją jednym krótkim przykładem, nawet nie po to by jej zrobić przykrość tylko by sprostować sytuację. Teraz zauważyłam, że celowo wyciąga anegdotki o mnie (zaczyna temat prowadzący do moich potknięć)... Wprawdzie ze sama widzę, że ze mnie było ciapa nie dziewczyna ale to nie jest sytuacja, że nawiązuje do jakiegoś konkretnego tematu...
    • jest sobie w miarę zgodne małżeństwo mieszkają nad morzem od niedawna, początkowo mieszkał tam tylko mąż, żona bywała, zajęta pracą, teraz się pzeniosła na stałe do męża. no i jest siostra, dorosła, z synem gdy mąż mieszkał sam, przyjechała na wakacje(plaża, morze) z synem, na 10 dni. pozwiedzali, poplażowali, podobało się. przyjazd, pobyt i wszystkie inne koszty poniósł mąż/brat - siostra była prawdziwym gościem. no, ale teraz do męża dołączyła żona, mieszkają razem, siostra znów ...
    • Mam jedyną siostrę. Wspaniały z niej człowiek, z takich co to dla wszystkich chcieliby dobrze. Zawsze służąca pomocą, lojalna, nigdy nie słyszałam, by źle o kimkolwiek mówiła. Przy tym niezwykle pogodna, nigdy nie narzekająca, mimo wielu zmartwień i kłopotów. Widujemy się rzadko, mieszkam w innym mieście. No i właśnie wczoraj spotkałyśmy się po prawie dwuletniej przerwie. Powiem krótko: wygląda okropnie. Jest gruba, bardzo, powyżej setki sporo, byle jakie ciuchy, włosy w kucyk farbowane domow...
    • trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,10840248,Protest_pielegniarek__nie_siostro__lecz_prosze_pani.html jedna pani pielegniarka wypowiadała sie w tivi,że pacjenci powinni zwracać się do nich "pani magister" :)
    • Kiedyś już tu o niej pisałam. W tym miesiącu kończy 29 lat i od 10 lat studiuje. Obecnie jest na 4 roku (kierunek związany z medycyną). W całym życiu pracą zawodowa się nie skalała. Utrzymują ją rodzice, wynajmują jej kawalerkę - żeby miała dobre warunki do nauki, a moja matka nadal (!) robi jej pranie. W kawalerce jest pralka, a jakże. Tylko ona taka biedna, że nie ma czasu se prania zrobić. A że studiuje 150 km od rodzinnego domu, to przysyła te brudy w paczkach pocztą. :) Serio, serio. Prz...
    • Chciałabym poznać opinię osób z zewnątrz w takiej sprawie. Moja mama bardzo pomaga mojej siostrze w opiece nad dzieckiem i w zasadzie małą utrzymuje, gdyż to ona głównie kupuje jej ubrania i zabawki. Mała ma teraz trochę ponad dwa latka i w zasadzie na pół swojego życia była podrzucana babci. I to nie tak na kilka godzin, ale na całe tygodnie czy miesiące. Siostra mieszka w innym, ale niedalekim mieście (z 2 h drogi) i małą np. na wakacje w zeszłym roku zostawiła na ponad 3 m-ce (odwiedzała...
    • Doznałam szoku. Siostra jest w zagrożobej ciąży w 6 mcu i dziś trafiła do szpitala na podtrzymanie. Będzie tam musiała leżeć aż do rozwiązania. Ten syf odkrylam dziś przypadkiem. Z racji tego, że jej mąż jest w delegacji, musialam jechać i parę rzeczy spakować jej do szpitala. To co odkryłam to szoku doznałam. W garderobie to male oddzielne pomieszczenie z drzwiami wydzielone z pokoju. Ubrania na jednej scianie są na 2 regałach na drugiej ścianie wiszą na długim drągu na wieszakach, pos...
    • W końcu się udało. Niedługo mała wychodzi. 33 tydzień. Ja przekroczyłam trzydziestkę. Cały czas słyszę krytykę w swoją stronę. Staram się tłumaczyć to sobie tak, że się troszczą. Mama straciła trzy ciąże zanim jej się udało ze mną, siostrę macierzyństwo trochę przerosło. Mam dość odmienny od nich charakter. U mnie wszystko rozwija się dobrze i nie ma specjalnych zaleceń ze strony ginekologa. Generalnie dbam o siebie. Przestrzegam zaleceń, ale nie tych od starych ciotek. Od początku ciąży...
    • Pije,jest nałogową alkoholiczką,butelki ukrywa gdzie się da.Dwa razy straciła pracę przez picie,ale dalej twierdzi że nie ma problemu.Ma sprawę w sądzie bo policja nakryła ją że ma pod opieką dziecko a jest pijana(miała wtedy 2,6promila)i dalej twierdziła że jest trzeżwa.Synek ma 9 lat,mieszkają z moim tatą który się nim opiekuje,ojciec dziecka sporadycznie wpada,nieraz oddawał dziecko pijanej matce.Ja z moją młodszą siostrą chcemy ją pozbawić praw do małego bo miarka się przebrała kiedy okaz...
    • Muszę się wygadać, bo zaraz mnie trafi coś… A mianowicie – moja siostra na dniach zostanie mamą, mieszka za granicą-jest chrzestną mojej córki. Kiedy była w kraju poprosiła mojego męża żeby był chrzestnym jej syna… mąż się zgodził. Pech chciał, że męża siostra. która urodziła miesiąc temu - też poprosiła mojego męża – swojego brata o to by był chrzestnym jej córki… i jak wiadomo – dziecku się nie odmawia, to też się zgodził… chrzest za 1.5 tygodnia&...
    • Moja siostra znalazła się w nieciekawej sytuacji finansowej, nie będę się tutaj nad tym rozwodziła. Krótko opiszę. Razem ze swoim mężem wzięli kredyt na dom w zabudowie szeregowej, tak naprawdę na ten kredyt nie było ich stać (kilka razy im o tym mówiliśmy), ale kredyt dostali. Przez 2 lata nie było żadnego problemu, siostra i jej mąż pracowali. Niestety 1,5 roku temu siostra straciła pracę. Byliśmy wszyscy pewni, że pracę szybko znajdzie... Niestety nic bardziej mylnego. Zabrał...
    • Będę ciocią, jeszcze nie mamą bo ona to za wcześnie :) Moja siotra jest w ciąży i w trakcie rozwodu. Uważam, że robi bląd ale nie potrafię jej przekonać by się pogodziła z mężem, dodatkowo chce mnie na światka na sprawie a ja myślę jak jej popsuć plany rozwodowe. Uważam, że dobrze robię, a siostra pochopnie podjęła decyzję. Jej mąż jest od niej 15 lat starszy, czasami traktuje ja protekcjonalnie, ale jakoś do tej pory jej to nie przeszkadzało. Siostra w zeszlym roku obronila doktorat i nag...
    • Oddałybyście jajeczko osobie spokrewnionej? Z jednej strony - niepłodna para wie chociaż, jakie geny będzie miało dziecko. I w pewnym sensie są to geny matki, która to dziecko urodzi. Z drugiej strony... W stosunku do obcej osoby nie będzie pretensji o te geny. Jeśli dziecko urodzi się w pełni zdrowe, to super, ale jeśli chore?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się