-
chłopak 12-latek jest fajnym, inteligentnym, empatycznym dzieckiem, jednak niestety ma prawie wszystkie spośród cech ofiary pasywnej
www.przemocwszkole.org.pl/por_naucz_dzie_ofiara.php?zm=m4_3
ani siostra ani ja nie potrafimy mu pomóc, bo jak można zmienić komuś charakter
nie ma tu mowy o jakiejś przemocy fizycznej, ale dzieciak czuje się zawsze wyobcowany, wyłączony z grupy (kolegów z osiedla); siostra zawsze dbała, żeby miał kontakty z rówieśnikami, nie jest nadopiekuńcza, chłopak upr...
-
Witam, jestem mam dwóch córek (3m i 26m). Mam problem z zachowaniem straszej po urodzeniu młodszej. Liczyłam się z tym, że starsza może zmienić swoje zachowanie ale nie że aż tak. Jesteśmy z mężem zrozpaczeni jej zachowaniem i nie wiemy co robić aby jej nie skrzywidzić. Starsza była od urodzenia żywiołem, pełna energii, odważna. Do narodzin siostry była przygotowywana na miarę jej wieku. Tłumaczyłam jej, ze pojawi się dzidzi, że będziemy ją dalej kochac bo jest pierwszą córeczką mamy itp, nic...
-
Witam,
mam synka 3-letniego i 10-cio miesięczną córkę. Od kilku tygodni syn bije małą, traktuje to jak jakąś super zabawę. Mała boi się brata tak bardzo, że dopiero jak syn idzie spać, to ona zaczyna się spokojnie bawić i "rozmawiać".
Wiem, że powiecie, że syn jest o małą zazdrosny i że to jego wołanie o uwagę i miłość. Rozumiem to, dlatego poświęcam mu maximum czasu i uwagi. Przytulam, całuję, kulamy się, bawimy razem w najróżniejsze zabawy. Między 7 a 17 codziennie jestem sama z dziećmi,...
-
Witam,
otóż mam problem z moją córką (prawie 3 lata). Od ponad 3 miesięcy mamy w domu młodsze dziecko. Córka przyjęła siostrę w sposób rewelacyjny, tak jakby to było wszystko naturalne i nie było żadnego problemu. My (rodzice) nie zmieniliśmy porządku dnia starszej, wszystko odbywało się "po staremu", staraliśmy się poświęcać starszej nie mniej niż przed narodzinami siostry, czasu. Starsza córka miała już od ukończenia 2 roku życia opanowane korzystanie z toalety, sporadyczne wypadki się zda...
-
witam,
mam dwie coreczki - ponad 3 latka i 0.5 roku.. marzy mi sie, ze gdy dorosną to będą przyjaciółkami, będą sie wspierać i pomagać sobie... wiem, ze to moje marzenia i zycie moze przyniesc co innego, ale na pewno jako rodzic mam wpływ na budowanie ich relacji... wiem, czego nie robic - nie porownywac, nie pobudzac do rywalizacji, nie faworyzowac, traktowac wg potrzeb, dbac, by zazdrosc nie podniosła głowy za wysoko....
A co robic? stosujac daleko pposunieta analogie, wiem, ze w korp...
-
Mam dwie córki, starsza ma 4 lata, młodsza rok. Problem tkwi w tym, że starsza we wszystkim naśladuje młodszą. Przechodziła już fazę raczkowania, teraz jest faza " nie umiem mówić". Trwa to już parę miesięcy i naprawdę, nie wiem, jak się zachować, a cierpliwość moja się kończy. Na wszystko pokazuje palcem, mówi " e, e", " da", " meme". Zamiast powiedzieć, co chce staje, pokazuje palcem i udaje płacz. Dodam, że jest to od paru miesięcy przeważający jej sposób komunikowania z nami, nie jednoraz...
-
Witam,
Obecnie mam w domu 2 miesięczne niemowle i starszą córcie, która za 3
tyg skończy 3 latka. Starsza do niedawna była moim centrum świata
(choć pracowałam odkąd skończyła 5.5 mca, do czasu gdy miała 2 latka
4 miesiace), teraz mam dwa centra. I tu mam pytanie - staram sie wypracować jak najlepszy start do samodzielnych kontaktów miedzy córkami i zminimalizować zazdrość i poczucie zdetronizowania u
starszej, przy jednoczesnym poszanownaiu potrzeb młodszej. nie jest
latwe:).
...
-
Mam problem, chodzi o moją starszą siostrę. Muszę jednak opisać sytuację mojej
rodziny, zeby bylo widać ten problem.
Wiem, pierwsza odpowiedź na każdy taki problem to iść do psychologa, ale
niestety poruszany temat psychologa pozostaje bez odzewu.
Aktualna sytuacja mojej rodziny:
Tata nie mieszka z nami. Rodzice nie mają rozwodu. To się ciągnie jakieś 2-3 lata.
Przedtem mieszkaliśmy całą rodziną razem, ale rodzice i tak nie spali w jednym
pokoju od paru lat.
Wiem, że w przeszłoś...
-
Mam 30 lat, jestem mężatką, nie mam dzieci. Mam siostrę, ma 19 lat. Od kilku
dni ona grozi że się zabije - powiesi lub jak to nazywa "zaćpa". Wszystko
zaczęło sie od kłótni w domu, kiedy to zniszczyła moje rzeczy, a mama nie
wytrzymała i powiedziała że ma się wynosić z domu. Ona zawsze była cięzkim
dzieckiem, choć dostawała co chciała, rodzice "stawali na głowie" żeby miała
wszystko, a ona traktowała ich jak znajomych, nie miła obowiązków, itp. Mama
po kłótni nie odzywa sie do nas, a on...
-
Moim zmartwieniem jest 4,5 letnia córka, której niechęc do młodszej siostry
ani o jotę nie osłabła od chwili, kiedy przywieżliśmy Małą ze szpitala -
czyli o 9-ciu miesięcy! Staramy sie więcej czasu poswięcaj tej starszej niz
młodszej, tłumaczymy, jak ważna jest dla swojej siostry i jakim jest dla niej
autorytetem, gniewamy się za złe traktowanie siostry i nagradzamy za
przebłyski sympatii do niej, mówimy stanowczo i podejmujemy dyskusje z naszym
małolatem kochanym, ostatnio doszed...
-
witam
Mam wątpliwości i male obawy,które mam nadzieje choć trochę tu
rozproszyć.
W tym roku moje dwie córki zdecydowały sie jechać na kolonie:starsza
(lat 9) 3 -ci raz, młodsza (lat 7) pierwszy. Kolonie prowadzi znana
dziewczynkom osoba, na kolonie jedzie kilkoro znanych obydwu dzieci
( w wieku starszej córki), które często bywaja u nas w domu.
Moje obawy dotycza ocvzywiście młodszej> W jej wieku ma byc jeden
chłopiec i dwie o rok starsze nieznane jej dziewczynki. Poza tym
...
-
Synek ma 4 lata i jest bardzo opiekuńczym bratem, nie jest zazdrosny
o 2 letnią siostrę. Tak naprawdę jak są razem sa nierozłączni.
Podczas zabawy dochodzi jednak do napięć. Syn ma tendencję do
rządzenia i np. zawsze gromadzi więcej klocków czy samochodów od
małej. ( on ma np. 10 jej daje 1 ) Jak jestem z nimi staram się
dzielić zabawki na pół. Często jednak jak córka chce mu coś zabrać
lub zrobi coś nie po jego myśli dostaje kuksańca. Ostatnio w
przedszkolu uderzył dziewczynkę ...
-
Moja niespełna trzyletnia córeczka twierdzi, że ma na imię Magda - jak jej
ośmiomiesięczna siostra. Jest o nią trochę zazdrosna, pomimo tego, że
poświęcamy jej bardzo dużo czasu - bawię się z nią, rozmawiam - zawsze to
jednak mniej, niż zanim urodziła się malutka. Czy powinnam jej ulegać i
nazywać Magdą, czy nadal tłumaczyć, że jest Karolinką - wspaniałą dziewczynką,
którą bardzo kocham?
-
-
Witam,
Forum czytam od dawna, wreszcie postanowiłam sama zadać tutaj pytanie.
Mojej siostry syn ma 9 lat. Jego tata jest bogatym człowiekiem na stanowisku, typ bogatego snoba, lubi pokazywać co ma. Są z moją siostrą po rozwodzie odkąd Antek skończył 1,5 roku.
Obecnie Antek chodzi do 2 klasy podstawówki, do klasy integracyjnej, w której jest 3 niepełnosprawnych dzieci. Mojego męża brat ma córkę, rok starszą od Antka, która chodzi z nim do tej samej szkoły. I dzisiaj podczas rodzinnego ob...
-
Witam,
jestem mama 2 dziewczynek - 3.5 i 9 mcy. Obie wesole, mądre, starsza przedszkolak, ja pracuję od 3 mcy, ale nie na cały etat, wiec mam dla mojej dwojeczki czas, codziennie od 14.oo do usniecia, a weekendy 3 dniowe:). problem jednak zaczyna sie, gdy zostajemy same, tj. we trzy. nie wiem, tylko gdzie on lezy -czy we mnie czy w starszej, tj. do czego ja przyzwyczailam. otoz podczas jej wzrostu gdzies przegapilam moment, gdy ciagla opieka nad dzieckem przechodzi w zycie z dzieckiem.. zaw...
-
Witam,
mam pytanie o pewne rozwiązanie, które dotyczyć będzie naszej córki. W maju skończy ona 3 lata i od września pójdzie do przedszkola. W chwili obecnej chodzi do żłobka, gdzie nie ma z nią problemów, zaaklimatyzowała się bardzo szybko (poszła mając 16 miesięcy), lubi do niego uczęszczać, nie ma stresów ze zmianami Pań, kiedy któraś ze stałych opiekunek jest na zwolnieniu czy urlopie. W maju córka skończy 3 lata i również w maju przybędzie jej konkurencja w postaci młodszej siostry. Chod...
-
Witam,
w naszym domu pojawiła się Agatka (obecnie ma 6 m-cy),
przed jej urodzeniem Krzyś (obecnie prawie 2,9 lat) bez problemu podzieli
zabawki i oddał Agatce wszystkie grzechotki, ale ...
Kiedy Agatka zaczyna się bawić zabawkami Krzys zaraz krzyczy, że to jego i
zabiera Agatce,
Kiedy Agatka na gwiazdkę dostawała nowe zabawki pierwszy chciał się nimi bawić,
a kiedy Agatka pełzając sięga po jego ulubione zabawki to Krzys z
przerażeniem woła "Mamo ona ślini mojego złomka!"
Oczywiś...
-
Nasza starsza córka jest strasznie zazdrosna o młodszą. Spodziewałam się, że tak będzie,ale nie sądziłam, że przyjmie to taką formę.
Córka ma ostatnio strasznie zaniżoną samoocenę. Ciągle powtarza, że jest głupia, że wszystko, co złe, to przez nią, że jej już nie kochamy, że tylko siostra jest ważna, a ona już nie... Możnaby tak wymieniać w nieskończoność. Oczekuje wiecznego chwalenia i zapewniania o naszej miłości. Każda chwila zabawy z młodszą kończy się stwierdzeniem, że jej już nikt nie...
-
Mój synek ma 2 lata i 3 miesiące, jego siostra 8 miesięcy. Ostatnio
mały nie chce dzielić się z nią zabawkami, zrobił się o nią
zazdrosny itp. Wiem,że powinnam poświęcić mu więcej czasu - to
złatwię :-)
Ale zupełnie nie wiem co zrobić w takiej np. sytuacji: syn złości
się, bo chce kolejną zabawkę, która bawi się mała. Kiedy mu jej nie
dam, podbiega, uderza siostrę i ucieka. Ostatnio w róznych
sytuacjach próbuje poklepywac także mnie. Mówię mu wtedy, że nie
wolno i że mamusia te...