skoki

(15 wyników)
  • czy już z tego wyrosły? :) czytam wątek Boazerii, Metaniry i odnoszę wrażenie, ze jakiś skok-etap lipcowe teraz przechodzą, łącznie z moim Dawidem... normalnie momentami nie daję sobie rady i nie wiem jaką strategię działania obrać. Bunt jakiś i tyle. Mam wrazenie, ze napatrzył sie na starszaków (czesto niezbyt kulturalnych:/) w grupie, bo jest w przedszk. Montessori. kilka razy zaskoczyl mnie niewyszukanym slownictwem wulgarnym. poza tym wszystko o co prosze po nim splywa, jak cos nie ...
  • Dostalam to od przyjaciółki. Czesto zastanawiamy sie w myslach i na forum, skad te zmiany u naszych pociech. Poczytajcie, bardzo fajna lektura :) W książce zostało opisanych 7 skoków rozwojowych jakie występują w ciągu pierwszego roku życia dziecka. Nie są to okresy związane z rozwojem fizycznym ale rozwojem układu nerwowego czyli psychicznym. Rozwoj mozgu i systemu nerwowego sprawia, ze dzieci poddawane sa jeszcze wiekszym bodzcom doznaniowym niz dotychczas, stad stres, trudnosci w ...
  • Maly od 2 tygodni strasznie sie zmienil- nigdy nie lubil sie przytulic, zasypial sam w lozeczku, nie chcial zeby go nosic w pozycji lezacej. Teraz ciagle chce do mnie na rece, jak klade go spac, to zaraz sie zrywa i wyciaga raczki zeby go wziac. Ja biore go na kolana, siadam na lozku przytulam i maly spi jak aniolek, odkladam do lozeczka i znow sie zrywa- tak jest dopoki mocno nie zasnie. Chodzi po domu ze smokiem w buzi i ciagnie za soba kocyk, to tez jakas nowosc, bo smoka mial tylko ...
  • Dziewczyny poradxcie bo chyba zaraz walnę sobie w łeb :-( Maciuś 2 tyg. zachorował objaw: bardzo wysoka gorączka i lekki katar (młody ma w nosie pneumokoka i dwie bakterie) oraz podejrzenie alergii. Pediatra zdiagnozowała co? wirusówka. Dostał pulneo (przy wysokiej temperaturze mam mu od razu podawać coś przeciwzapalnego ze względu na tego pneumokoka i płyn w uchu). w 3 dniu zaczął mu schodzić zielony katar ale już podbarwiony krwią a temperatura spadła. W tym czasie również nie mógł spać,...
  • Od samego początku Olka była odkładana do swojego łóżeczka nawet w nocy po karmieniu, gdy usypianie czasami trwało 2 godziny. Efekt była taki, że Mała zaakceptowała taki stan rzeczy i po nocnym karmieniu (od samego początku - jedno w nocy około 3-4) zaraz zasypiała. Jak skończyła jakieś 8 -9 tygodni dwa lub trzy razy przespała całą noc od 20.00 do 6.00-6.20. Generalnie jak juz się budziła to albo o 5 -tej lub 6-tej. To była jej norma. Ja się wysypiałam i byłam zadowolona, ...
  • Dziewczyny nie wiem co sie normalnie stało z moim dzieckiem,zaczęło się od 25.12 kiedy to byliśmy na śniadaniu i obiedzie Świątecznym u teściów.Trzeba tam było położyć Oliwkę (Ona była przyzwyczajona do zasypianaia w swoim łóżeczku i to sama,kładło się Ją do łóżeczka i wychodziło,po czym zasypiała,no ale parę razy się zdarzyło,że trzeba było Ją położyć gdzieś indziej i nic takiego jak w opisie dalej nie miało miejsca),więc mąż położył się z Nią na łózku,zasnęła ale nie obyło się...
  • Muszę się wyżalić: Primo po pierwsze mam grypsko i ledwo zipię (z nosa mi struga płynie) Primo po drugie Mały zmierzły, tak że już ledwo zipię (zęby kolejne wychodzą i chyba skok rozwojowy, bo to nie jest jego normalne zachowanie) Primo po trzecie na zjazd lipcówek nie mogę jechać, bo ważne ważne sprawy rodzinne zatrzymują mnie cały czerwiec w domu( m.in. narodziny syna mojego brata, termin 8.06) To tyle Ps to primo to żart:D
  • Czy jest cos takiego jak kryzys - przynajmniej tak to nazwę - w 9 tygodniu karmienia piersią? wiem ze jest w 3 i 6 tygodniu le czy teraz tez cos takiego jest? Moj Mikołaj skonczył dzis 9 tygodni...od wczoraj w sumie zauważyłam a raczej czuję ze jakby mniej mleczka w piersiach, przystawiam na żadanie ale mały tez jakby nie do syta sie naje. dzis ciumkał cyca przez 25 min i to z dwoch cycusiów gdzie zawsze najadał sie z jednej i w ciągu 10 min. laktacja sie zaburzyła czy co?
  • dzisiaj Popielec, wczoraj Ostatki, a ja miałam od godz 16tej spadek formy, który trwa do teraz...wymioty i ból głowy, ech czasem tak mam...jasiek szybko załtwiał urlop na dzisiaj bo nie jestem w stanie podniesc sie na dłuzej . Dobrze,ze chociaz ciśnienie mi spadło, ziółka pije na wzmocnienie.
  • Miałam rewelacyjny dzień. Mimo fatalnego startu i kłopotów z autem. Ale to ma być pozytywny post. :-) Był fryzjer, gdzie Hania wyczekała na mnie grzecznie 2h. Była miła wizyta u Babci a po południu WIELKIE szaleństwo na placu zabaw. Byliśmy w bobolandi i pierwszy raz zostawiliśmy w aucie wszystkie kurtki, torby ect. żeby nie mieć dylematu co robić bawić się czy pilnować. Wybraliśmy zabawę. Było rewelacyjnie. Tak szczęśliwie się złożyło, że sporą grupę osób stanowili rodzice którzy tak jak my ...
  • Czy dzieci będące w okolicy 24 tygodni swego życia też zaczęły być takie marudne jak moje? Z mapki skoków rozowjowych wynika, że mógł się już zacząć kolejny skok z kulminacją w tyg. 26. Wasze też marudzą?
  • Witajcie! Jako, że jesteście jedynym chyba otwartym forum 2007, pozwolę sobie zadać Wam pytanie jako bardziej doświadczonym :) Na naszym grudniowym forum jest sporo mam (w tym ja), które mają problem ze snem swoich maleństw. To są ok 5-cio miesięczne dzieciaczki, butelkowe, piersiowe. Od jakiegoś czasu dają nam popalić budzeniem się w nocy co godzinę-dwie i nie na jedzenie. U mojej córci na ogół wystarczy podanie smoka i śpi dalej, ale często między kolejnymi wybudzeniami nie z...
  • Moja Mała ma 3,5 miesiąca i zaczęło z nią się dziać coś niedobrego. Jak przykładam ją do piersi to drze się i wykręca na wszystkie strony (wcześniej ładnie jadła bez problemu), je krótko i ciągle się odrywa, w nocy na szczęście bez problemu jak do tej pory. Parę razy zdażyło się jej zachłysnąć i mam wrażenie, że się zniechęciła do jedzenia. Wcześniej często zdarzało się, że zasypiała sama odłożona do łóżeczka, teraz tylko na piersi albo noszona na rękach. Szybko się denerwuje i ...
  • Dziewczyny czy Wy wiecie jak to jest z nadciśnieniem (zapomniałam wczoraj zapytać swojego lekarza) - mianowicie: moje ciśnienie jest w normie, mierzę je kilka razy dziennie i nawet po wypiciu kawy jest ok. Najwyższe jakie miałam to chyba 137/80. Cierpię jednak na tzw. objaw białego fartucha - zawsze jak idę do lekarza mimowolnie denerwuję się i nie mam na to wpływu. Lekarz mierząc mi ciśnienie zawsze odnotowuje wyniki w granichach około 150/80. Wiem, że norma to poniżej 140. ...
  • Skoki rozwojowe Nie sa to okresy zwiazane z rozwojem fizycznym ale rozwojem ukladu nerwowego czyli psychicznym. Rozwoj mozgu i systemu nerwowego sprawia, ze dzieci poddawane sa jeszcze wiekszym bodzcom doznaniowym niz dotychczas, stad stres, trudnosci w zasypianiu i ogolny niepokoj. Nie martw sie, to potrwa (jesli taka jest przyczyna) ok tygodnia. Kazdy skok poprzedzony jest bezposrednio okresem kiedy dziecko jest marudne, ma problemy ze spaniem i wymaga wiecej uwagi od rodziców. Moz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się