Forum eDziecko edziecko Niemowlę
ZMIEŃ
      skoki

skoki

(140 wyników)
    • Dzisiaj juz normalnie poddalam sie, moj syn od jakiegos czasu mocno pokazywal zlosc, w sensie np tupal nozkami o podloge i krzyczal, z reguly wtedy, gdy cos bylo nie po jego mysli.. ale ostatnio - 2 dni - krzyk jego wzmogl sie stukrotnie, a gdy probuje go wziac na rece i uspokoic czy pocieszyc, to potrafi ze zlosci pociagnac mnie za wlosy tak ze je wyrywa, bije mnie raczkami po twarz a czasem probuje w zlosci ugryzc... o co chodzi...? No przeciez sa sytuacje, gdy czegos mu sie zabrania, czy b...
    • Czy koniecznosc ciaglego noszenia na rekach zawsze oznacza skok rozwojowy? Maly ma 49 tyg i 5 dni. Ostatni (siodmy) skok przeszedl nam dosyc niespodziewanie (poza zwiakszona placzliwoscia w nocy przez pare dni nic inego) bylo to w 44 tygodniu. Juz moglbybyc burzowy okres przed nastepnym, ktory niby wypada na 55 tydzien? Od rana malpka ktora wczoraj hasala po calym domu wisi na rekach i w chuscie, przysypia, tuli sie... Czy u Was skoki byly w ich przewidywanych terminach? Jak sie objaw...
    • Dziewczyny, Olga ma 4,5 miesiąca. Do niedawna spała w swoim łóżeczku, karmiona co 2-3 godziny przez sen, bo nie budziła się, ale zaczynała wiercić, machać głową. Po karmieniu spała spokojnie kolejne 2-3 godzinki. Niestety, od około tygodnia, Ola wróciła do naszego łóżka. Jak uśnie o 21 to do 2 rano jest w stanie spać u siebie, ale potem co chwilę strasznie przez sen jęczy, rzuca się, stęka. Jak śpi z nami, najchętniej miałaby cycka w buzi non stop. Jak jej zabiorę, płacze przez sen. Wie...
    • Mamy 24 tyg, wiec wyglada na to, ze jestesmy w samym sercu skoku :) Poprzedni skonczyl sie magicznie z dniem wybicia 19 tyg, mimo, ze Corcia urodzona 37i3, wiec spodziewalam sie przesuniecia. Byly wtedy klopoty ze spaniem, Malutka jeczala i krecila sie, ale wystrczylo Ja poklepac po kilka razy w nocy po pleckach i na chwile przyspiala. A teraz .... uhhh, no w ogole ciezko bardzo zeby zasnela, staje na glowie doslownie. Widze, ze jest zmeczona, marudzi, placze, ale walczy z tym snem jak moze...
    • Witam, mój synek właśnie zaczął 15. tydzień. Wczoraj zauważyliśmy z żoną, że stał się "małomówny" (przestał głużyć, gaworzyć, był cichy i ładnie spał w ciągu dnia). Za to w nocy się zaczęło - kompletnie jej nie przespaliśmy, a smyk był co godzinę głodny (dobrze, że żona odciągnęła w ciągu dnia pokarm). Zasnął dopiero rano. Wszystko pokrywa się z książkową definicją trzeciego skoku fizjologicznego (właśnie w wieku 15 tygodni). Martwi mnie jednak, że generalnie czytałem, że ten skok potrw...
    • Mój synek (8 msc. 1 tydz.) od kilku dni jest nie do poznania, zawsze zasypiał sam,pił mleczko,odwracał sie na bok i zasypiał. Miał okres,kiedy tzreba było go pobujać na poduszce.A teraz jest jakaś masakra. W nocy budził sie cały czas z starsznym rykiem, nosiłam na rekach,bujalam. W ciągu dnia tak samo,jest pogodny bawi sie, a kiedy przychodzi pora spania ryk.Oczy ma zamkniete,więc jest śpiący. Uwielbiał spacery,teraz góra pól godziny i ryk. :((( Pomyślałam,że może to ząbki (ma już 8),ale dzi...
    • Dziewczyny no poległam już... właśnie po 3 godzinach wycia moje dziecko zasnęło... tak usiadłam i liczę no i bach !! 26 tydzień... burza z piorunami ...no i sprawdza się... moje dziecko przeobraziło się z małego aniołka w wiecznego marudę... no oszaleję chyba jak to będzie jeszcze trwało kilka dni ... prosze o kilka słów ku pokrzepieniu !!!!!!! a jak Wasze maluszki przechodziły te skoki rozwojowe... faktycznie zgadzało się z tymi chmurkami i słoneczkami ??
    • Bo od pediatry słyszałam, z pobłażliwym uśmiechem, ze nie ma czegoś takiego. Dlaczego więc u mojej małej tygodnie kiedy jest nie do wytrzymania pokrywają się z tymi, jakie zostały opisane w artykule o skokach rozwojowych? Jesli ktos o tym nie slyszal to niech wpisze w google "skoki rozwojowe", linka nie podesle, bo mi wywalą wątek. Jestem ciekawa ile mam zgodzi się ze mną i potwierdzi, ze u dzieci obserowały też coś takiego. Ale te mamy, które uważają, ze to bzdura niech.... zachowają kom...
    • owe skoki znikęły u mojej córki i żaden się nie pojawił. Skończylam chyba na tym w 12 tyg. Czy my sobie ich czasem nie wmawiamy????????
    • do mam, ktore obserwuja lub obserwowaly pokrycie sie zachowania dziecka z tabelka skokow w 1 szym roku. Moj synek przechodzi wszystkie skoki zgodnie z planem, teraz ma 11 m-cy i 2 tygodnie, czyli 51 tydzien zycia i zgodnie z tabelka wystepuje pod koniec czarny okres, domyslam sie skoku i pocieszam sie, bo od tygodnia jest strasznie marudny, placze czesciej, zle spi... czy to skok? Pocieszcie prosze.
    • Witajcie. Mój synek ma 21 tygodni tj. 4 i pół miesiąca i nagle przedwczoraj zaczął sie dziwnie zachowywać. Wcześniej był grzeczny, dobrze spał a teraz jest marudny, najlepiej by chciał żeby go cały czas nosic choć wczesniej prawie wogóle tego nie robiłam no tragedia ze spaniem. Jak w dzień robił 2 drzemki po ok 30 min. i dłuzszy sen ok 1,5 h to teraz przez cały dzień prześpi na raty ok 1 h a jak zasypia wieczorem to budzi sie co chwile i sam nie wie czego chce. Moje pytanie: czy...
    • Syn skończył 12 tygodni i nagle jakby go ktos odmienił :/ Był spokojny, rozgaworzony, nieplaczący, zasypiał wieczór ładnie od urodzenia i przesypiał 6-7 godzin bez budzenia a teraz w nocy budzi sie co 2-3 godziny, ma jedna dłuzsza przerwe ale nie jak wcześniej 6-7 godzin ale 4-4,5 w dzień sporo płacze... Podejrzewam jeszcze zeby chociaz troche mały jest ale cały czas ma reke w buzi albo pcha kocyk do buzi, jak mu chciałam wymacać ząbka to zaciskał dziąsła na palcu. Zęba nie wyczułam... ...
    • moj synek jutro skonczy 19 tygodni. juz od jakis 4 przechodzi (chyba) ten nieszczesny skok rozwojowy. budzi sie w nocy kilkukrotnie (a wczesniej spal od 23 do 6) - czasem na jesc, czasem na smoka, wode, czesto w ogole nie wiem czemu. w dzien gorzej spi. apetyt ma nieprzewidywalny. jest karmiony butla i czasem wypija np. 210 ml co 4 godziny, a czasem co dwie. czasem w ogole by nie jadl. zrobil sie tez bardziej przylepny, na co akurat nie narzekam, bo fajnie sie potulic. zastana...
    • Czy dotyczą tylko dzieci mam piersiowych czy butelkowców także? Czy poznam, że to na pewno skok a nie po prostu kiepski humor malucha? Czy skoro nie pojawił się pierwszy to czy będą kolejne? Czy to nie jest tak że maluch np. ząbkuje albo ma zły dzień a tłumaczycie to skokiem? Dzięki za odpowiedzi Drogie Mamy :-)
    • Ten pierwszy przeszedl prawie bezobjawowo, natomiast teraz jest cyrk w domu ;-)) Pogodne dotad dziecko stalo sie wrzeszczaca maruda, tylko na rece, tylko w chuscie. W nocy tez marudna- od kilku tyg bylo juz tylko jedno budzenie, dzisiejsza noc cala sie rzucala, budzila, marudzila. Ja jestem cierpliwa, dzieki forum i czytaniu wiem co jej jest ale szkoda mi bidulki, bo placze tak rozdzierajaco...Co tez w tej malej glowie musi sie dziac... Takie skoki rozwojowe zmieniaja swoje nas...
    • jestem w srodku koszmaru 17 tygodnia - od 2 tyg moje złote dotąd dziecko przechodzi jakąs masakryczną metamorfozę, a ja 3 razy dziennie (i ze 4 w nocy) prawie pakuję się i uciekam gdzie pieprz rośnie:D płacz, marudzenie, krótki urywany sen, dzis nieoczekiwanie rozpłakała sie na widok... taty:( z którym 3 sekundy wczesniej super sie bawiła:( od 2 tyg właściwie walczę o kazdą minute jej snu dziennego - w nocy spi, ale budzi sie co 1-3 h z takim zawodzącym płaczem - no jakby ją coś bolało....
    • Przeczytałam kilka wypowiedzi na temat skoków rozwojowych u dzieci. Moja Miska ma 4 mce i niczego takiego u niej nie zauważyłam. Jest spokojna, ma apetyt, usmiecha się i interesuje otoczeniem. Żadnych oznak płaczu, niepokoju czy drastycznych scen. Czy to mozliwe, ze nie będziemy mieć takich stanów skokowych? Czy wszystkie dzieci mają takie etapy?? Może ja czegoś nie zauważam??
    • skok?(16)

moja córeczka(ósmy tydz) od wczoraj inaczej sie zachowuje.w dzien marudna okrutnie a w nocy pobudki co 1-1,5 h!!! chora nie jest.przedtem budziła sie w nocy co 3-4 h!czy to skok rozwojowy? jak długo trwa zmienione zachowanie u malucha? i czy na pewno wróci do normy?
    • Czy to możliwe żeby po miesiącu powrócił skok rozwojowy. Mały ma 3 miesiące i od dwóch dni ciągle płacze, nic mu nie pasuje, prawie sie nie uśmiecha, ma problem ze snem. W dzień prześpi się może ze 3 godziny, a w nocy zamiast spać smacznie (jak do niedawna) to się wierci, a od 2 to w ogóle nie śpi i marudzi. Zdrzemnie się chwile i jak myślę że już będzie spał to się budzi. Nad ranem wzięliśmy go do łóżka to przespał w spokoju godzinę i od nowa to samo. Na zęby raczej za wcześnie, chodź ...
    • Hej, Mam 17 tygodniowego synka. Od jakiś 3-4 dni stał się nie do zniesienia. Jak do tej pory wszystko układało sie super. Mały raczej mało płakał, ładnie jadł, bawił się sam. A teraz - KOSZMAR. Cały czas krzyczy. Próbuje wkładać przedmioty do buzi i je podgryzać, ale kończy się to płaczem bo nie jest w stanie jeszcze utrzymać gryzaka. No i wszystko musi się odbywać gdy Mały ma mnie w zasięgu wzroku. Noce przesypiał od 20-21 do 5-6 rano. Dziś podudki co godzinę, fikanie nó...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się