Forum Zwierzęta Ornitologia
ZMIEŃ
      sowa

sowa

(11 wyników)
    • Fantastyczna sowka w kamerce na rosyjskiej stronie. Niestety nie jestem biegla w rosyjskim ale komentarze na tamtejszej stronie nie wydają sie zbyt fachowe. Zapraszam do komentowania postepów w wysiadywaniu jajek na tym forum. Bardzo proszę rowniez o identyfikacje co to za gatunek. Sowka zniosla dzis 3-cie jajko więc na wyklucie piskla przyjdzie pewnie sporo poczekac. Obraz jest czarno-bialy ale widac dosc dobrze. Proszę o wpisy co sowka zrobila i o ktorej godzinie. co sie dzieje w gniez...
    • U mnie w ogrodzie. Jak zwykle na wyciągnięcie ręki. Rozpoznają mnie chyba po białej chusteczce, bo ani im w głowie się bać. Tańce godowe podobno płochliwych wilg wokół mojego tarasu i nad głowami, grubodzioby na gałęziach jesionów na wysokości 1m, godzina sów to 9.00 wieczorem. Zanim zaczną łowy siadają na gałęzi i przyglądają mi się jakby chciały potwierdzić rozpoznanie. Potem dalej na myszy i nornice. Niech im to sowi Pan Bóg w dzieciach wynagrodzi! Kwiczoły są najgorsze. Wrzask od ...
    • pióro(16)

Witam, proszę o pomoc w przypisaniu znalezionego pióra do właściciela ? Pióro zostało znalezione na skraju lasu iglastego na granicy z polem, w godzinach porannych. Pióro ma długość ok. 25 cm. fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3697931,2,1,pioro.html Pozdrawiam, Małgorzata
    • Sowy(4)

Od 5 dni nad Częstochową lata 5 sów chyba płomykówek... czy miasto to dobry teren dla tych zwierzat ?! Czy nic im nie grozi?! co one jedzą i czy trzeba zglosic to jakiejs grupie ochrony ptaków>?! Proszę o pomoc .... Jak najszybciej
    • Hej Interesuje mnie czy ktoś z Was słyszał już w tym roku puszczyka? Zresztą jakąkolwiek sowę Pozdrawiam Tomek
    • U mnie na wsi sowy garną się do luksusu. Pod naszą nieobecność rozsmakowały się w mieszkaniu na tarasie, pod dachem, sypiały prawdopodobnie na stole albo na oparciu ławki, bo wokół znalazłam 7 wypluwek sowich. Nie ucieszyły się chyba zbytnio z naszego przyjazdu, obserwują nas z gałęzi i chyba próbują nawet przegonić, bo fruwają bardzo nisko nad głowami. Tak sobie myślę, czy na zmianę ich miejsca zamieszkiwania, nie miały wpływu ostatnie wichury, które poczyniły spore spustoszenia wśród o...
    • łagodny, lekko wybijający się z hałasu usypiającego miasta. przebija się przez liscie dużego parku i odbija od brukowanych uliczek. trwa (lub jest słyszalny) tylko w nocy, od22. mozna zauwazyc ze jest to pewien rodzaj komunikacji między dwoma osobnikami. typuję sowę, ale nie moge znalezc takiego samego głosu wśród sów, jakieś inne typy?
    • W moim karmniku karmię ptaki przede wszystkim ziarnem słonecznika. Poza tym jest też pszenica, rodzynki, trochę orzechów włoskich, i czasem słonina. Do karmnika zaglądają przede wszystkim różne sikorki, kos, trzy sójki, dzięcioł. To stali bywalcy. Sporadycznie zagląda kowalik, ziąba, raz zaobserwoawałam dzwońca, a dzisiaj pojawił się grupodziób. Ptaki zjadają słonecznik i rodzynki, ale pszenica nie cieszy się powodzeniem, a kupiłam jej wilkie zapas :( Macie może jakieś sugestie...
    • specjalisci potrafia rozpoznawac zwierzeta po tropach i wlasnie odchodach. czy mozliwe jest to rowniez w przypadku ptaczkow?? wczoraj mi jeden narobil na glowe. chcialabym dojsc, co to byl za jeden. prosze o pomoc. pzdr
    • Wiecie co dzisiaj się wydarzyło.....? Dwa do czterech miesięcy temu powiesiłem kilka budek lęgowych w "ojcowym" lesie.Wieszałem je po jednej tak,żeby miec pretekst przed samym sobą ,żeby w słusznej sprawie pojechac do lasu.Budki wykonałem solidnie,okułem daszki zardzewiałą blachą,a jedną okółem daszek i tylną ściankę jednolitym kawałkiem zardzewiałej blachy.No myślę....Ta to powisi ze dwadzieścia lat.Włożyłem w nią cały kunszt robienia budek jaki posiadam.I co....?Dzisiaj przyjeżdżam s...
    • pytanie(6)

czy ktoś wie jaki ptak nocą na dużym osiedlu mieszkaniowym w centralnej Polsce wydaje krótkie gwizdy w regularnych odstępach czasu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się