Forum Dom Budowa i remont
ZMIEŃ
      stalowy

stalowy

(37 wyników)
    • Planuję wymianę starego żeliwnego kaloryferu na nowy. Jaki jest lepszy aluminiowy czy stalowy? Który wg Was jest trwalszy i bardziej estetyczny? Czy te stalowe moga rdzewieć? doradźcie
    • Posiadam dom 130m2 z instalacją stalową i grzejnikami żeliwnymi. Chciałem wymienić stare grzejniki na nowe aluminiowe tego typu: [img]https://nagrzej.pl/wp-content/uploads/2011/02/grzejniki_aluminiowe.jpg[/img] Czy coś będzie kolidować, tzn. aluminium ze zwykłą stalą? Czy będzie coś korodować? Czy są jakieś przeciwwskazania takiego połączenia?
    • Witam, mam pytanie - w jaki sposób mogę zamocować linkę stalową do stropu z jednej strony, a z drugiej do stopnia schodów? Miałoby to tworzyć taką "barierkę". Proszę o pomoc. Pozdrawiam
    • Drodzy fachowcy, Pisalam juz na forum Archtektura, ale tam zero odzewu. Wiec moze tu ktos ma doswiadczenie z metalowymi scianami ... Zdecydowalam kupic i wyremontowac mieszkanie w budynku mieszkalnym ktory ma konstrukcje stalowa. Jest to troche nietypowy budynek z roku 1978. Otoz wszystkie sciany nosne sa stalowe. Znaczy to ze do tych scian od strony mieszkalnej nic nie da sie przymocowac. Pomyslalam wiec ze moge przed tymi scianami od wewnatrz postawic plyty rygipsowe (mocujac je ...
    • Mam pytanie do znawców tematu. Kupiłam wannę stalową Kaldewei i będzie ona obudowywana. Mój fachowiec, któremu nie mam powodów nie wierzyć twierdzi, że nie ma potrzeby zastosowania styropianu, ale mam pewne wątpliwości? Czy ktoś może mi przybliżyć schemat prac przy obudowywaniu wanny? Dziękuję za podpowiedzi i proszę o wskazanie rodzaju materiału, którym można to zrobić.
    • Zastanawiam się nad wymianą starych żeliwnych grzejników w moim mieszkaniu w bloku. I podstawowym problemem jest wybór między stalą i aluminium. Wszyscy doradzają mi aluminium, bo: 1. szybkiej się nagrzewa (na tym wcale mi nie zależy) 2. stal rdzewieje (ale przecież to podobno stal nierdzewna, jak więc może rdzewieć) 3. są lżejsze (I co z tego? Może dla montera ma to jakieś znaczenie, ale dla użytkownika?) 4. można zdjąć bądź dołożyć żeberka (duży plus). Tylko ja sama widzę w n...
    • No właśnie co? Niedawno kupiliśmy mieszkanie z takimi właśnie framugami. Marzą mi się drewniane, ale niestety nie mogę wymienić tych stalowych, bo mieszkanie jest po remoncie, mamy piękny parkiet, który pewnie trzeba by było naruszyć przy usuwaniu framug, więc po prostu szkoda. Czy da się je jakoś zamaskować? A jeśli nie to doradźcie chociaż jak je wygładzić bo są bardzo nierówne. Nawet zwykłe malowanie niewiele im pomoże (swoją drogą to jakiś partacz robił remont w całym mieszkaniu a f...
    • Chcę nabyć taką lodówkę - mówią że to jedna z lepszych firm. Jakie są Wasze opinie?
    • Jaką wanne wybrać akrylową czy stalową? Wiem, że akrylowa nie odpryskkuje i nie chłodzi wody, lecz za to jest podatka na np. pekniecia, zas stalowa wanna jest trwała ale może sie odbić i chłodzi wodę. Doradzcie która i z jakiej firmy?
    • Przekopałam całe forum i z przykrością stwierdzam, iż był tylko jeden wątek dotyczący w/w tematu i to bardzo króciutki. Podpowiedzcie co wybraliście i dlaczego i jak w spisują się wasze wanny na codzień. Ja miałam do czynienia z jedną i drugą i szczerze mówiąc nie jestem zadowolona z żadnej :( Dzięki za pomoc.
    • Tylko taki drobiazg że dzieci się od tych kóz smażą. Ale co tam zrobimy sobie następne. A i starzyk pewnie nie raz się za tą rozgrzaną kozę zatoczyć może. Może być gorąco.... starzyk i koza...
    • Witam, Mam zamiar pozbyć się okropnych stalowych framug w moim mieszkaniu (mieszkaniówka - bloki z lat 60-tych)ale nie wiem jak sa zakotwione i ile pracy trzeba by włożyć w ich wykucie. Czy ktoś juz coś takiego robił? Marzę o drewnianych drzwiach z drewnianymi ościażnicami a nie stalowymi, które i tak można tylko pomalowac. Poradżcie.....dzieki
    • Jak połączyć 1calową rurę w ziemi bez połączenia gwintowego? Rura jest stara i w niej płynie woda pod ciśnieniem 3 barów. Z góry dziękuję za odpowiedz.
    • Witam. Przygotowuje się do wielkiego super gruntownego remontu mieszkania w starej kamienicy i mam problem - co zrobić ze starymi żeliwnymi grzejnikami. W całym pionie jek podejrzewam wszyscy mają żeliwne i jeszcze długo mieć będą. Ja chciałbym je wymienić bo piękne nie są a obudowywanie ich jest bez sensu - koszt przewyższy cene nowych grzejników a i efektywność ogrzewania sie zmniejszy.Także szukam i szukam informacji na necie na jakie moge swoje wymienić i znaleźć nie moge j...
    • Witam Mam jedno dość istotne pytanie. Chodzi o instalcję gazową w mieszkaniu. Gaz doprowadzony do kuchenki gazowej oraz przepływowego ogrzewacza wody w łaziece. Instalacja jest stara - blok z lat 70-tych. Interesuje mnie wymiana instalacji gazowej. Pion gazowy wykonany z rur stalowych. W jaki sposób należy połączyć rurę stalową z miedzianą aby nie stworzyć ogniwa korozyjnego miedź-stal. Od jednego znajomego usłyszałem, że za pomocą łączników żeliwnych. Czy faktycznie? Pozdr...
    • czy można swobodnie łączyć rury miedziane z aluminiowymi?
    • jestem tegoroczną dyplomantką (architektura) i potrzebuje Waszej pomocy w ustaleniu danych,które moge wpisać do opisu technicznego. budynek kubaturowo jest nie za duży ale ma konstrukcję stalową osłoniętą ścianami lekkimi (pustaki Porotherm).Moje pytanie dotyczy stropu- czy musze koniecznie użyć stropu ze stalowych belek i płyty Kleina czy mogę (a nawet chcę wstawić strop gęstożebrowy z pustakami ceramicznymi. (Poszłabym do biblioteki ale jestem na wyjeździe)Jakie jest Wasze zdan...
    • Prosze o poradę - z czego najlepiej (PCV, miedź, stal, itp. )wykonać instalację CO do drewnianego domu? Piec bedzie na pellety. Jakie do tego muszą być grzejniki? Instalator powiedział mi, ze on robi instalację z miedzi (bo najlepsza) a do tego muszą być grzejniki stalowe (aluminiowe nie moga być bo "coś tam"). Ma rację?
    • słyszałem już wiele za i przeciw, ale głównie od sprzedawców ciekaw jestem jak wanny akrylowe sprawują sie w praktyce np po 2-3 latach czy ktoś ma takie doświadczenia ? czy są trwałe ? (wydają mi sie strasznie delikatne ) czy są wrażliwe na uszkodzenia mechaniczne, na detergenty itp. next
    • Chcę wymienić wannę-stalowa czy akrylowa.Co sądzicie.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się