Forum Zdrowie Ortodoncja
ZMIEŃ
      szafirowy

szafirowy

(12 wyniki)
    • Mam pytanie odnośnie zamków szafirowych.Czy często ulegają uszkodzeniom?Moja orto z niechęcią chce mi je założyć ponieważ uważa że są kruche i jak będzie chciała pociągnąć łuk z większą siła to może zamek nie wytrzymać,ukruszyć się czy coś takiego...wydaje mi się to trochę głupotą bo w końcu skoro taki zamek jest dopuszczony do leczenia ortodontycznego to musi mieć jakąś tam wytrzymałość i mocniejsze parcie łuku było brane pod uwagę...wiem że metalowe są trwalsze ale żeby szafirowe były aż ta...
    • no i mam aparacik, ale jakos nie widze tych gumeczek, czy kazdy powinien je miec? bo ja ich nie mam:( w jakim celu wosk przykleja sie na zeby zeby zamków nie urwac w nocy czy w innym? aparacik jest ok tylko mam takie podpórki żeby zeby z góry nie zachodziły na dolne i nie zrywały zamków i generalnie nie wiem jak wytrzymam w tych podprókach bo zeby sie nie schodza i nie mam jak gryź- bede piła przez 2 lata?
    • Witam:) bede zakładał aparat na góre i nie wiem jaki aparat wybrac:/ czy warto dopłacac do tego szafirowego??czy lepiej wydac mniej i wziac ceramiczny:) chodzi oczywiście o jak najmniejsza widoczność aparatu, wiem że szafirowy jest mniej widoczny tylko czy cena jest adekwatna do tego w porównaniu do tanszego ceramicznego??a i jaka róznica jest miedzy ceramicznym a porcelanoiwym:??z góry dzieki za pomoc:)pozdrwiam:)
    • Mam dość mocno stłoczone zęby i ogólnie słabe. Kilka lat temu straciłam górne piątki i dolną szóstkę, więc jest miejsce na rozsunięcie. Zawsze marzyłam o aparacie, ale … Teraz się zdecydowałam i już się nie wycofam. Chciałabym założyć aparat najmniej widoczny ze względu na wiek (40) – wybrałam szafirowy (lingwalny jest jednak za drogi). Ortodontka zaproponowała mi aparat bezligaturowy porcelanowy, twierdzi, że szafirowym leczenie będzie dłuższe - a to bez sensu, cho...
    • za 2 tygodnie mam mieć założony stały aparat. Chciałabym abyjak najmniej go bło widać i moja ortodontka poradziła mi szafirowy. Jaka jest różnica między szafirowym a porcelanowym? Czy jeden z nich jest mniej widoczny? mniejszy? cieńszy? Proszę dajcie znać. Trochę się boję- tyle lat unikałam załażenia stałego aparatu- ale w końcu zdecydowałam się. Boję się tego 2 letniego okresu z aparatem. Powieźcie mi- po ilu tygodniach / miesiącach zauważyliście zmiany? I czy zakłądanie pier...
    • Hej chce zalozyc aparat, miał być to lingwalny ale teraz jestem przy opcji szafirowego a inaczej chyba ze szkła górskiego. Ma ktoś z was taki aparacik i może mi conieco o nim powiedzieć... Chodzi mi o aparat który będzie najmiej widoczny.
    • ktos ma? czy tez sie przebarwia jak ceramiczny?
    • czy znacie jakieś inne aparaty od tych co wymieniłam??? bardzo interesuje mnie info czy ktoś słyszał coś o SILIKONOWYM??? czyli takim w kolorze zębów...
    • Jakie są istotne różnice pomiędzy zamkami szafirowymi, a porcelanowymi. Obydwa rodzaje zaliczane do kosmetycznych, różnica na pierwszy rzut oka, to ta cenowa. Które lepsze i dlaczego? Czy do każdej wady zgryzu, jest możliwe założenie każdego z nich? Podobno szafirowe trwalsze od porcelanowych. Jakieś plusy minusy:>? Jeżeli ktos wie cos więcej chętnie otrzymam odpowiedź na to nurtujące mnie pytanie:) z góry dziękuję!
    • Witam, dzisiaj robilem odciski i zdjecia i za nie całe 2 tygodnie zakładam aparat w Medcentrum w Katowicach, aparat zakładam tylko na górne zęby i chce miec kosmetyczny, orto zaproponowała mi przeżroczysty wykonany z tworzywa sztucznego, chcialem szafirowy ale jest drozszy o ok. 500 zł i orto powiedziala mi, ze na gorne zeby lepszy jest ten z tworzywa i nie warto przeplacac(mówiła, ze jak bym chcial na dolne to musialby byc ten szafirowy), są to jakies francuskie zamki, chcialby...
    • Witam Jestem na początku przygody z aparatem. Proszę pomóżcie mi jaki typ aparatu mam wybrać(pracuję jako asystentka prezesa), chciałabym aby był jak najmniej widoczny. Incognito odpada.Jeszcze nie zabardzo oriętuję się w fachowym słownictwie ortodontycznym,ligatury, zamki itp.....Co może być metalowe a co kosmetyczne. Proszę o wsparcie fachowe i życzliwe porady. :-)
    • witam ..zakladam za 2 tyg aparat i nei wiem ktory wybrac ? zwylky metalowy [ podobno szybciej i mocniej]czy estetyczny -przezroczysty ...moge tez chyba zrobic takie fiku miku ze od trojki do trojki bedzie bialy a reszta metalowa.... barzdo prosze o pomoc i dobra rade :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się