Dodaj do ulubionych

Szaszłyki-help!!

17.02.06, 17:52
Chciałabym w niedzielę zrobic na obiad szaszłyki, mam smaka i Mąż się juz
oblizuje:) Prosze o pomoc: jaka część mięsa byłaby najlepsza? Zdecydowanie
chciałabym je zrobić z wieprzowiny, ale dokładnie z czego? Szynka, łopatka...
A poza tym jak przyprawić? Jakąs mieszankę zrobic czy jakaś konkretna
przyprawa? Wdzięczna:) Z apetytem na szaszłyka, mniam.
Obserwuj wątek
    • Gość: discrepantia Re: Szaszłyki-help!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 17:58
      ja bym zrobiła z karczku niezbyt tłustego, bedą bardzo soczyste; z szynki tez
      mogą być, ale trzeba je posmarować troche oliwa żeby nie wyschły w piekarniku/
      na grillu; zrób marynatę z papryki ostrej i słodkiej, czosnku, ziół, sosu
      sojowego i pieprzu, niech pokrojone mięso wytapla się w niej pare godzin; ja
      dodałabym do tego szaszłyka paprykę czerwoną, cebulę i pieczarki i podała z
      grillowanym chlebem i piwem.
    • chicarica Re: Szaszłyki-help!! 17.02.06, 19:58
      Najlepiej wychodzą z polędwiczek wieprzowych, mięciutkie są nawet bez
      marynowania, a do tego ta część mięsa ma odpowiedni kształt. Najlepiej pokroić
      polędwiczki w plastry 1.5 cm, posypać np. przyprawą grillową Kamis (ja takiej
      używam), papryką, solą i pieprzem i odłożyć tak na 2 godz przykryte talerzykiem.
      Ja robię szaszłyki z polędwiczek, boczku, papryki świeżej czerwonej i cebuli.
      • Gość: bunianiunia Re: Szaszłyki-help!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 20:05
        A ja robię saszłyki z piersi kurczaka!Pokrojone leżą troszkę w marynacie z przypraw(różnych może być do grila etc.) i w oleju. Potem nabijam na patyczki naprzemian pieczarki, kurczak, papryka, cebulka i słoninka. A potem na patelnie parę minut podsmażyć a potem trochę przydusić pod przykryciem. Bardzo szybko się robi!Do tego wyśmienite są frytki. I już danie gotowe!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka