Dodaj do ulubionych

szaszłyki

14.05.10, 20:33
zrobiłam dziś próbę przed jutrzejszą imprezą wg przepisu ze
sprawdzonej strony
nie pasują mi

kurczak wcześniej zamarynowany (pycha), pieczarki i ogórek zielony
maczany w oliwie (ble, najgorzej ogórek, do bani)

co nadziać? nie mam doświadczenia w szaszłykach
myślałam, żeby zrobić ser żółty w grubą kostkę, obtoczony w panierce
ale nie wiem czy się nie roztopi, kurczaka trzeba piec 30min w 180
stopniach

czy papryka czerwona bedzie lepsza niz pieczarki?
no jestem w kropce, bo zaplanowałam szaszłyki jako jedyne danie na
ciepło, reszta przystawki i nie jestem zadowolona z próby generalnej
Obserwuj wątek
      • vandikia Re: szaszłyki 14.05.10, 20:48
        a paprykę się w czymś moczy? ogórka moczyłam teraz w oliwie ale takiej
        papki bez smaku, która się z niego zrobiła dawno nie jadłam (może
        gruntowe ogórki smakowałyby inaczej)

        --
        ups
        • lashqueen Re: szaszłyki 14.05.10, 21:00
          Ja bym tylko oliwą skropiła. Szaszłyków sama raczej nie robię, bo dla mnie są niewygodne w jedzeniu :P. Jeśli już jadam, to u kogoś i najczęściej są robione z warzywami, ktore wcześniej wymieniłam.

          Możesz też podpatrzeć tutaj z czym ewentualnie robią :)

          www.google.it/images?hl=it&gbv=2&tbs=isch:1&sa=1&q=spiedini+di+carne&aq=f&aqi=g1&aql=&oq=&gs_rfai=
          --
          italia-od-kuchni.blogspot.com/
    • ania_m66 Re: szaszłyki 14.05.10, 20:49
      zapodaj w czym zamarynowalas dokladnie. latwiej bedzie wtedy wyznaczyc kierunek
      reszty.
      bo nadziac mozna wszystko:
      papryke w roznych kolorach
      grzyby
      swieza cebule (nie ze sloika!)
      boczek
      kawalki owocow (niekiedy pasuja)
      itp itd
      iöe te szaszlyki mialy sie piec?
      --
      Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
      find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
      It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
      it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
      them what you got.
      • vandikia Re: szaszłyki 14.05.10, 21:39
        marynata do kurczaka: jogurt naturalny, czosnek, curry
        świeża cebula nie będzie sucha?
        do tej pory jak robiłam szaszłyki to warzywa były właśnie suche, albo
        zbyt wodniste, albo nijakie
        w sumie nie wiem czemu się na nie na jutro uparłam

        pieczenie: 30 minut w 180 stopniach

        --
        ups
    • nottymoni Re: szaszłyki 14.05.10, 21:08
      podstawa dobrych szaszlykow to marynata z oliwy+dobre przyprawy,
      moim zdaniem swietnie sie sprawdza papryka w proszku, granulowany
      czosnek, chilli, sos sojowy. jesli masz mozliwosc to kup przyprawe
      tandoori masala (w indyjskich sklepach), nadaje miesu i warzywom
      lekko czerwony kolor.
      Moje ulubione szaszlyki to kurczak+pieczarki+czerwona
      cebula+cukinia.
      Wszystko marynuje razem kilka godzin i nie ma bata, zeby sie nie
      udalo i smakowalo.
      • vandikia Re: szaszłyki 14.05.10, 21:41
        przyprawy jutro nie kupię, mieszkam poza miastem i na jutro od rana
        mam przewidziane sprzątanie :)
        może cały sekret w marynowaniu wszystkiego? w przepisie trzeba było
        zamarynować tylko mięso, a warzywa na żywca
        zła jestem, bo zamiast zrobić coś sprawdzonego, to jak zwykle chcę
        zrobić coś, co mi nie wychodzi. masochizm wrodzony :)
        --
        ups
        • ania_m66 Re: szaszłyki 14.05.10, 22:01
          nie sluchaj rad o oliwie, sa tu kompletnie bez sensu.
          zareczam, ze kurczak zamarynowany w samym jogurcie z przyprawami jest
          fantastyczny. potwierdzi to kazdy, kto probowal chicken tandoori, ktory
          robi sie bez kropli oliwy.
          na szpadki nadziej kawalki kurczaka dobrze osaczone z marynaty, zolta, badz
          czerwona papryke, czerwona cebule w talarkach i ewentualnie np kawalki swiezego
          ananasa. warzyw nie marynuj. nie przepiecz! szaszlyki powinny byc gotowe
          po kilku minutach.
          podaj z jogurtem z mieta, ogorkiem i odrobina czosnku.
          doskonale bedzie pasowac owocowa salsa zrobiona np z dojrzalego mango albo
          ananasa pokrojonego w kosteczke z dodakiem czerwonej papryczki chili, odrobiny
          czerwonej cebuli, swiezych posiekanych listkow kolendry i skropionych sokiem z
          limonki.
          --
          Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
          find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
          It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
          it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
          them what you got.
          • vandikia Re: szaszłyki 14.05.10, 22:04
            dzięki za propozycje,

            a powiedz mi w takim razie ile wg Ciebie powinno się wszystko piec?
            kurczak był bardzo Ok dzisiaj, proces pieczenia obserwowałam non stop
            i np. pieczarki dopiero po kilku minutach puściły wodę, czy papryka
            nie zachowa się tak samo?
            --
            ups
            • ania_m66 Re: szaszłyki 14.05.10, 22:53
              jak duze sa kawalki miesa i jak dokladnie chcesz je piec? patyk w ognisko, tacka
              aluminiowa i grill, patelnia?

              --
              Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
              find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
              It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
              it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
              them what you got.
              • vandikia Re: szaszłyki 14.05.10, 23:02
                kostka 2x2, teraz piekłam na kratce w piecyku, ostatnie 5 minut z
                termoobiegiem
                może powinnam najpierw dac termoobieg, żeby woda poszła, a później piec

                --
                ups
          • nottymoni Re: szaszłyki 15.05.10, 17:52
            ania_m66 napisała:

            > nie sluchaj rad o oliwie, sa tu kompletnie bez sensu.
            > zareczam, ze kurczak zamarynowany w samym jogurcie z przyprawami
            jest
            > fantastyczny. potwierdzi to kazdy, kto probowal chicken
            tandoori, ktory
            > robi sie bez kropli oliwy.

            Oczywiscie tylko twoje rady sa ze sensem:-) jak lubisz jesc suche
            warzywa na patyczku to prosze bardzo nie dodawaj oliwy:-)
            Bylam juz wiele razy na imprezach, gdzie wlasnie grillowano
            szaszlyki bez wczesniejszego marynowania i taka spieczona cukinia,
            pieczarki czy baklazan bez oliwy smaku nie ma absolutnie.
            No coz kwestia gustu.
            • ania_m66 Re: szaszłyki 16.05.10, 00:03
              cytujesz fragment o kurczaku a czepiasz sie warzyw.
              oliwa i jogurt z curry to dwie rozne pary butow, ktore razem smakowo sie gryza.
              to tak jakby wsypac do tom kha gai majeranek.
              ani cebula ani papryka marynaty nie potrzebuje.
              baklazan i cukinia raczej tak, bo beda bez smaku. ale pisze gdzies o baklazanie
              i cukinii w postach powyzej?
              echhhh to czytanie ze zrozumieniem :/

              --
              Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
              find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
              It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
              it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
              them what you got.
              • nottymoni Re: szaszłyki 16.05.10, 10:12


                ania_m66 napisała:

                > cytujesz fragment o kurczaku a czepiasz sie warzyw.
                > oliwa i jogurt z curry to dwie rozne pary butow, ktore razem
                smakowo sie gryza.
                > to tak jakby wsypac do tom kha gai majeranek.


                Teraz ty mieszasz dwa rozne watki i kto tu ma problemy z czytaniem
                ze zrozumieniem?
                Ja pisalam o oliwie w kontekscie szaszlykow jakie JA robie z
                marynata wspolna do warzyw i kurczka. Nigdzie nie wspomnialam o
                marynowaniu w jogurcie i dodawaniu do tego oliwy.

                Ty stanowczo, stwierdzilas, ze dodawanie marynaty z oliwy to bzdura.
                Ja dodaje marynate i wolno mi:-) i zbieram wiele komplementow za
                moje szaszlyki. Warzywa sa soczyste, podpieczone i aromatyczne.

    • ania_m66 Re: termoobieg jest do doopy, 14.05.10, 23:25
      ja tez na szaszlyki polecam poledwice wolowa, boczek i cebulke, ale te niby
      kebaby z kurczaka sa juz zamarynowane i tez bedzie ok.
      na termoobiegu sie nie znam, choc mam uzywam nieczesto.
      polozylabym szpadki dosc blisko grzalki (tak z 2ga szyna od gory - nie wiem jak
      masz je rozmieszczone) i piekla w dobrze nagrzanym piekarniku najlepiej
      nastawionym na funkcje "grill" z 15 - 20 min raz obrociwszy. w razie czego
      sprobuj i piecz dalej jesli trzeba.
      papryka i warzywa nie musza byc calkiem skapciale - upieczone na durch. fajniej
      jesli sa jeszcze troche chrupiace :) mieso kurczecia oczywiscie musi, ale nie
      moze byc przesuszone, choc marynowanie w jogurcie sprawi, ze bedzie soczyste.
      --
      Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
      find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
      It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
      it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
      them what you got.
    • vandikia Re: termoobieg jest do doopy, 14.05.10, 23:38
      spróbuję na pewno z polędwicą
      wiem, że min. 2 osoby z jutzrejszej ekipy wołowiny nie jadają, dawny
      uraz po wściekłych krowach ;) pierś z kurczaka jest moim zdaniem
      najbardziej neutralnym mięsem
      a .. bedzie co bedzie, ania mi łopatologicznie wszystko rozpisała :)
      --
      ups
      • ania_m66 Re: termoobieg jest do doopy, 15.05.10, 00:37
        ciesze sie, ze moglam pomoc.
        i nie zapomnij o ryzu, najlepiej basmati jako dodatku do szaszykow.
        --
        Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
        find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
        It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
        it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
        them what you got.
    • ania_m66 Re: żaden basmati do szaszłyku, 15.05.10, 01:51
      nie do tego zestawu. tu imho wylacznie basmati bez cudowania. ewentualnie jakis
      indyjsko inspirowany pilaw z groszkiem z mrozonki i np podprazonymi migdalami.
      ale to znowu mniej do ostrej owocowej salsy pasuje.
      ryz na ostro komponuje sie bardziej z klimatami balkanskimi albo arabskimi.
      --
      Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
      find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
      It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
      it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
      them what you got.
    • figgin1 Re: szaszłyki 15.05.10, 16:29
      Ka bym dała paprykę. A kurczakowi wiele nie trzeba, Nie wiem po co ludzie tak
      męczą godzinami tego biednego ptaka, skoro wystarczy mu kilka minut?
      --
      Jeśli poluje na ciebie leopard amurski, zrzuć z siebie wszystkie przeszkadzające
      części odzieży i niesione przedmioty, aby zwierzę się nie udławiło.
      W ten sposób uratujesz ten rzadki gatunek leoparda przed wyginięciem.
      • ania_m66 Re: szaszłyki 15.05.10, 16:41
        w piecyku z doswiadczenia trwa to kilka min dluzej niz na patelni :)
        --
        Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
        find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
        It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
        it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
        them what you got.
    • roseanne Re: szaszłyki 16.05.10, 15:54
      do kurczaka czesto na patyk wedruja:
      papryka, wszystkie kolory
      pieczarki, w zaleznosci od wielkosci od calosci po cwiartki
      cukinia w plasterkach, koniecznie ze skorka
      cebula - czerwona daje lepsze efekty kolorystyczne
      ananas - surowy, nie kazdy lubi

      baklazan sie nnie sprawdzil skapcial,
      mini ziemniaczki, polecane w niektorych ksiazkach kuch - nie zdazyly sie dopiec,
      mimo obgotowania
      --
      Inny Swiat - Zespół Aspergera

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka