Gość: czesia IP: 78.133.198.* 24.05.09, 18:42 chciałam jutro robić szaszłyki z dorsza.Nie bardzo wiem co jeszcze cebula,papryka i jakie przyprawy.Na patelni czy w piekarniku? podpowiecie.może coś innego ale jako szaszłyki z rybą Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gościa Re: szaszłyki z rybki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.09, 19:09 Obawiam się,że nie wyjdą.Dorsz ma mięso,które rozleci się po podsmażeniu czy upieczeniu i w rezultacie kawałki ryby spadną z patyczków.Skóra dorsza ich nie utrzyma.Jedynym jakimś rozwiązaniem może byc owinięcie(jak pakunek)każdego kawałka ryby plasterkami boczku,tak na krzyż).Wówczas może coś z tego wyjść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cz Re: szaszłyki z rybki IP: 78.133.198.* 24.05.09, 19:47 ojej tak? a taka miałam chęc na szaszłyki z ryby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościa Re: szaszłyki z rybki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.09, 21:48 możesz zrobić cos takiego:Złozyć folie aluminiowa w paseczek jak na wachlarz/ Nastepnie dziurkaczem biurowym wytnij w niej kilka dziurek. Uzyskasz po rozłożeniu arkusz podziurkowanej folii. Następnie w tą folię zawiń taki szaszłyk bez patyczka,tak jak dropsa.Rybę warzywa itd. Posyp to ziołami,pieprzem,solą i skrop oliwą.Zawiń tego przekładańca i zakręć na końcach jak cukierek. Nastepnie opiekaj go na ruszcie grilla. Ile czasu-musisz sama wypróbować. Najlepiej jednego dropsa traktować jako ćwiczebny i co jakiś czas odwijać i badać.Te wycięte dziurki oczywiście nie nałożą się na siebie,ale spowodują,że i sok trochę wycieknie z ryby i trochę dymu przejdzie do niej do środka.Nie będzie to klasyczny szaszłyk,ale jakaś tam zbliżona namiastka. Ja tak robię (tyle że bez dziurek) dropsy na wycieczki. Podsmażone (do gotowości) mięso,ugotowane ziemniaki pokrojone w plastry, podduszone warzywa,przyprawy zawijam naprzemiennie w folię i każdy dostaje takiego dropsa na wycieczkę poza miasto. Potem wystarczy małe ognisko i w gorącym popiele ogniska sobie to podgrzewamy.My używamy jeszcze kawałek metalowej siatki o drobnych oczkach.Ognisko otaczamy czterema kamieniami,na nie idzie siatka,pod spodem żar,a na siatce nasze dropsy.Wystarczy kilka patyków na takie ognisko. Jest to solidna namiastka solidnego obiadu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czes Re: szaszłyki z rybki IP: 78.133.198.* 25.05.09, 13:57 ostatecznie zrobiłam dorsza na sosie z kalarepki -z forum niedawno był .jeszcze nie skonsumowany.pachnie ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
eenso Re: szaszłyki z rybki 26.05.09, 11:08 ja robie w piekarniku, ryba zamarynowana w cytrynie i ziołach, na patyk pieczarki, cebula, cukinia, papryka, bakłażan- co lubisz:) i przepis bene forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=93414656&a=93460893 Odpowiedz Link Zgłoś