Dodaj do ulubionych

szaszłyki z rybki

IP: 78.133.198.* 24.05.09, 18:42
chciałam jutro robić szaszłyki z dorsza.Nie bardzo wiem co jeszcze
cebula,papryka i jakie przyprawy.Na patelni czy w piekarniku?
podpowiecie.może coś innego ale jako szaszłyki z rybą
Obserwuj wątek
    • Gość: gościa Re: szaszłyki z rybki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.09, 19:09
      Obawiam się,że nie wyjdą.Dorsz ma mięso,które rozleci się po podsmażeniu czy
      upieczeniu i w rezultacie kawałki ryby spadną z patyczków.Skóra dorsza ich
      nie utrzyma.Jedynym jakimś rozwiązaniem może byc owinięcie(jak
      pakunek)każdego kawałka ryby plasterkami boczku,tak na krzyż).Wówczas może
      coś z tego wyjść.
        • Gość: gościa Re: szaszłyki z rybki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.09, 21:48
          możesz zrobić cos takiego:Złozyć folie aluminiowa w paseczek jak na
          wachlarz/ Nastepnie dziurkaczem biurowym wytnij w niej kilka dziurek. Uzyskasz
          po rozłożeniu arkusz podziurkowanej folii. Następnie w tą folię zawiń taki
          szaszłyk bez patyczka,tak jak dropsa.Rybę warzywa itd. Posyp to
          ziołami,pieprzem,solą i skrop oliwą.Zawiń tego przekładańca i zakręć na
          końcach jak cukierek. Nastepnie opiekaj go na ruszcie grilla. Ile
          czasu-musisz sama wypróbować. Najlepiej jednego dropsa traktować jako
          ćwiczebny i co jakiś czas odwijać i badać.Te wycięte dziurki oczywiście
          nie nałożą się na siebie,ale spowodują,że i sok trochę wycieknie z ryby
          i trochę dymu przejdzie do niej do środka.Nie będzie to klasyczny
          szaszłyk,ale jakaś tam zbliżona namiastka. Ja tak robię (tyle że bez
          dziurek) dropsy na wycieczki. Podsmażone (do gotowości) mięso,ugotowane
          ziemniaki pokrojone w plastry, podduszone warzywa,przyprawy zawijam
          naprzemiennie w folię i każdy dostaje takiego dropsa na wycieczkę poza
          miasto. Potem wystarczy małe ognisko i w gorącym popiele ogniska sobie to
          podgrzewamy.My używamy jeszcze kawałek metalowej siatki o drobnych
          oczkach.Ognisko otaczamy czterema kamieniami,na nie idzie siatka,pod spodem
          żar,a na siatce nasze dropsy.Wystarczy kilka patyków na takie ognisko.
          Jest to solidna namiastka solidnego obiadu.
    • eenso Re: szaszłyki z rybki 26.05.09, 11:08
      ja robie w piekarniku, ryba zamarynowana w cytrynie i ziołach, na patyk
      pieczarki, cebula, cukinia, papryka, bakłażan- co lubisz:) i przepis bene
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=93414656&a=93460893

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka