Dodaj do ulubionych

Szaszłyki -pomysły

IP: 78.133.198.* 29.05.09, 19:21
Zrobiłam ostatnio z łososia,pieczarek,papryki ,cebuli.Nie
marynowałam tylko przyprawiłam -15 minut smżenia -pycha,.Może ma
ktos pomysły na inne zestewy ,bedę wdzięczna za smaczne pomysły na
szaszłyki
Obserwuj wątek
    • jacek1f wszystko z patyczków: 29.05.09, 19:43
      dobre na stół w domu i wspaniałe z grilla...
      chodzi o rodzine szaszłykowa, a w każdym razie wszystko z patyczków.

      Małe kawałki marynowane wcześniej, smażone lub grillowane chwilę, podane z rozmaitymi sosami mocnymi do maczania i z pieczywem......takie na "raz w mordeczke"...

      Mięso:

      łosoś - gruby filet w kostkę średnią krojony;
      tuńczyk
      piersi kurczaka, indyka j.w
      wieprzowina z poledwiczki wieprzowej
      jagniecina.
      boczek

      Marynata w pojemniku nie metalowym, lub - co polecam osobiście - w torebkach spożywczych foliowych, a w niej kawałki mięsa.

      Ryby - oliwa, jasny sos sojowy, skórki z cytryn i limonki, czosnek rozdrobniony, zioła odpowiednie, pieprz.

      Mięsa - jak kto lubi, ale zawsze oliwa i kieliszek alkoholu, cukier, sól, pieprz plus...co nam dusza mówi.

      Owoce
      ananas
      mango
      jablko twarde
      banan twardy

      Warzywa
      Kawałki kwadratowe twardej cukinii, bakłażana, nacięte małe twarde pomidorki, kalarepka, marchew, seler. W torebkach z oliwa i pieprzem jedynie, można dodać sok z cytryny i cukru troszkę.

      Zabieramy to w gości, lub na wieś. Do tego pełno patyczków szaszłyczkowych drewnianych. Namoczonych przez noc w wodzie.

      Kawałki po 2-3 góra na patyczki.
      I na ruszt w zestawach, lub na raz.

      Sosy - ook - do wymyslenia:
      Orzechowy, cytrusowy, na jogurcie kilka rodzajów (od mietowego po cytrusowy, musztardowy, chrzanowy), egzotyczne na rybnych i sojowych, ziemnych...
      Pikantne na oliwie z chili i ogorkami...

      Na patelni lub w piekarniku tez mozna.
    • chicarica Re: Szaszłyki -pomysły 29.05.09, 21:11
      Moje ulubione:
      Plasterki polędwiczki wieprzowej zamarynowane na 2-3 godziny w marynacie z soku
      cytrynowego + oliwy + przypraw (grill pikantny) - przekładane papryką, cebulą,
      cienko pokrojonym boczkiem wędzonym, ew. pieczarkami.
      • jacek1f sosy 30.05.09, 08:11
        Sosy - ook - do wymyslenia:
        Orzechowy, cytrusowy, na jogurcie kilka rodzajów (od mietowego po cytrusowy, musztardowy, chrzanowy), egzotyczne na rybnych i sojowych, ziemnych...
        Pikantne na oliwie z chili i ogorkami...

        na jogurcie naturalnym na zimno - czyli mocne smakowe dodatki dodajesz i masz sos/dip do szaszłyków:
        - koperkowy;
        - cytrusowy (skórka i sok)
        - chrzanowy;
        - musztradowy;
        - kaparowy;
        - oliwkowy (drobniutko pocięte lub nawet zmiksowane)
        - korzenny (dodajesz sól, cukier i cynamon, gożdziki, imbir - mielone)
        - ogórkowy świeży z miętą lub innymi ziołąmi;
        - ogórkowy małosolny (jak z oliwkami);
        - z zielonym pieprzem;
        - czerwone (z chili, z sambalem, z ketchupem, z przecierem pomo...)
        - pietruszkowy;
        - czosnkowy;
        Plus wszelkie dowolne kombinacje powyższych do własnego smaku.

        Jeżeli na łyżce masła lub łyżce oliwy przedusisz/podgrzejesz mocno najpierw składnk smakowy, a potem dodasz jogurt i bedziesz mieszac, to masz sos na cieplo.

        Egzotyczne - tu miałem na myśli hoisin, rybne, ostrygowe, sweet chilli - którymi smarujesz w małej ilości szaszłyczki lub delikatnie maczasz.


    • figgin1 Re: Szaszłyki -pomysły 30.05.09, 16:54
      Piersi z kurczaka marynujesz w sosie sojowym z olejem sezamowym, miodem, octem
      winnym, trawą cytrynową i olejem sezamowym. Nadziewasz z pieczarkami.
      Mięso z kurzych udek marynujesz w jogurcie z harissą i curry. Nadziewasz z
      kawałkami papryki.
      Indycze wątróbki nadziewasz z porem, pieczarkami i cebulką. Nie marynujesz tylko
      nacierasz pieprzem i tymiankiem.
      Polędwicę wołową nadziewasz z młodą cebulką, obficie posypujesz pieprzem,
      Piersi z kurczaka marynujesz w pesto i koperku z odrobiną zielonego pieprzu.
      Nadziewasz z kukinią i młodą cebulką. Genialnie pasuje szczypta rozmarynu.
      Karkówkę marynujesz (długo) w oleju z pieprzem, musztardą, rozgniecionym zielem
      alngielskim, rozkruszonym liściem laurowym, tymianku i soli. Nadziewasz z cebulą.
      Boczek nacierasz czosnkiem, majerankiem, musztardą francuską i ostrą papryką.
      Nadziewasz z cebulą.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka