Dodaj do ulubionych

Opowiesc o szaszłyku

IP: 83.168.104.* 24.04.05, 19:08
Wieprzowina, boczek, cebula - tradycyjnie. Jaka mieso wybrac, ile na 8 osob,
jak zrobic zaprawe do miesa? W zasobach znalazlam wyszukane dania ale
chcialabym sie skupic na zwyklym szaszłyku.
Obserwuj wątek
    • ampolion Re: Opowiesc o szaszłyku 24.04.05, 19:39
      Obawiam się, że wieprzowina to nie tradycja. Tradycja to baranina, wołowina,
      ewentualnie kura.
      Dodatki do przekładania: boczek (słonina, bekon), pieczarki, cebula, papryka
      zielona lub w jakimkolwiek kolorze, nawet plasterki kiełbasy.
      • ampolion Re: Opowiesc o szaszłyku 24.04.05, 19:44
        Tutaj ciekawy przepis:
        www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=290
        • jacek1f Re: Opowiesc o szaszłyku 24.04.05, 22:15
          Na szaszłyki najlepsze mieso:
          1. wolowina - poledwica - ostatnia 1/3 calej;
          2. poledwiczki wieprzowe - cale - ale wybieraj mniejsze;
          3. baranina/jagniecina - kawalki od łopatki;

Mieso marynujesz wczesniej (tym razem nie na sucho, zawsze do szaszłyka lepiej
          na mokro). Im mniej dodatkow tym lepiej - boczek lub slonina zeby mieso nie
          wysychalo podczas obrobki, cebula i papryki roznokolorowe :-) zeby udawac, ze
          nie tylko mieso zjadamy...

Wykonczenie Twoje zaleznie od smaku - moze byc papryka slodka w proszku i duzo
          pieprzu;
          Moze byc chili w proszku - bedzie ostrzej;
          Moze byc korzennie - do reszty marynaty dodajesz w proszku cynamon, gozdziki,
          kardamon - i smarujesz na koniec tym;
          Moze byc w smaku gyrosowym;
          Moze byc ziolowo prowansalski..
          Mozan posmarowac na koniec calos takze musztarda..
          Wszystkie smaki sa Twoje - ale powinno glownie dzialac świetne mięso.
    • Gość: Ewa Re: Opowiesc o szaszłyku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.05, 11:25
      Najbardziej zalezy mi jednak na zaprawie miesa - jakie przyprawy (w oliwe, a
      potem w to mieso) i na jak dlugo?
      • jacek1f Ewo, do roznych mies rozna ... 25.04.05, 11:42
        Wołowina dobra - można nawet marynaty.
        Wieprzowina IMHO jak chcesz - oliwa, sos sojowy, ciut soku z cytryny i moze
        imbiru troche.
        Mozna od razu paprykowo bardziej.
        Mozna tylko z pieprzem.
        Mozesz dodac plastry cebuli.
        Mozesz "na dziko": z zielem angielskim, jalowcem pokruszonym, pieprzem, lisciem
        laurowym.
        Mozesz zeby tylko skruszalo - polej wodką, oliwą i cytryną.

A baranina i jagniecina - to dobrze skropic octem winnym (mocniej), lub octowym
        (troszke) i mocniejsze przyprawy: ziele, jalowiec, cebula.

1. mozesz marynowac mieso w calosci przed pokrojeniem - nocka w lodowce;
        2. mozesz juz kawalki szaszłykowe - o wiele krocej, kilka godzin zrobi swoje;
        • Gość: fly szaszłyki na obiad + frytki? inne? IP: *.gtech.com / 192.156.101.* 25.04.05, 11:51
          co podac do szaszłyków?
          zimniaki z wody? pieczone?
          nie robiłam szaszłyków 'obiadowo' - zawsze na grillu na działce...
          ale zachciewa mi się w domowych warunkach :) niekoniecznie z pieczywem...
          • jacek1f Re: szaszłyki na obiad + frytki? inne? 25.04.05, 12:02
            1. albo jak w zakładach żywienia zbiorowego :-) - na ryżu (i zawsze surowka z
            marchwi...);
            2. albo z pieczonymi ziemniakami;
            3. albo tak:
            gotujesz ziemniaki w wodzie z mlekiem, cebula i liściem laurowym, odlewasz,
            odparowujesz nie do sucha, dodajesz opakowanie jogurtu naturalnego, dużą łyżkę
            masła (solone jest dobre) i duzo (wg upodobań)czosnku wcisnietego. Ubijasz
            wszystko praska lub łychą na masę. Na talerz porcje tego na srodek, robisz
            wglbienie widelcem i na to szaszłyk. Super splywa sos z szaszlykow na mase i
            niezle sie komponuje.
            I moze małosolne ogórki mile widziane by były jako dodatkowe warzywko?
            • Gość: fly Re: szaszłyki na obiad + frytki? inne? IP: *.gtech.com / 192.156.101.* 25.04.05, 15:12
              dzięki za podsunięcie pomysłu...

zapaliłam się do tych 'jogurtowo-czosnkowych' ziemniaków na mleku...

spróbuję zrobić taki obiadek na jutro...
    • Gość: Ewa Re: Opowiesc o szaszłyku IP: 83.168.104.* 25.04.05, 21:27
      A ile samego miesa kupic na 8-9 osob? Do tego z boczkiem i cebulka - takie
      proste. Do tego warzywa - wszyscy maja sie najesc.
    • hania55 Kurczak 25.04.05, 22:32
      Pierś z kurczaka, pokrojoną w kawałki, zamarynować na kilka godzin w miodzie z
      musztardą, oliwą i czosnkiem. Nadziewać na patyczki / szpadki na przemian np. z
      cebulą, zieloną papryką, albo z pomidorkami koktajlowymi.
      • jacek1f Ewa, nie wiem, ale próbuje glosno... 25.04.05, 22:42
        ... myslec...
        10 osob szaszlykowych, to ok 5 poledwiczek wieprzowych...
        To jedna duza poledwica wolowa krojona fachowa na kawalki szaszykowe (lub
        poltprej takiej);
        To solidna lopatka barania lub dwie jagniece...
        Ale nigdy tyle nie robilem i to myslenie bez doswaidczenia tylko:-(
        Ratuja grube plastry papryki i solidne kawalki boczku...
        • hania55 Re: Ewa, nie wiem, ale próbuje glosno... 25.04.05, 22:42
          10 osób szaszłykowych to 3 piersi z kurczaka (tzn. takie podwójne, czyli
          pojedynczych sześć).
        • Gość: Ewa Re: Ewa, nie wiem, ale próbuje glosno... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 10:00
          Jacku, co powiesz na 2 kg? Musze ich tym zapchac + salatka.
          • jacek1f Matematycznie to po 200 gr miesa na glowe... 26.04.05, 10:22
            plus warzywa szaszłyczane plus boczek (!) plus dodatek jak ziemniaki lub te
            gniecione z czosnkiem, plus salata = masz ich z glowy! :-)
            • monia_77 Re: Matematycznie to po 200 gr miesa na glowe... 26.04.05, 10:42
              Jezeli szykujesz szaszlyki na 10 osob to polecam (jezeli nie bedziesz sie
              chciala przemeczac) kuskus jako dodatek do miesa. Kaszke zalewasz bulionem, jak
              juz urosnie to dodajesz rozne przyprawy, sok z cytryny oraz polecam miete. Jest
              troszke mniej roboty niz z ziemniakami, chociaz to puree czosnkowe tez fajoszko
              brzmi ;-))

Aha ja do marynaty szaszlykowej polecam dodanie alkoholu, to moze byc piwo
              redds jablkowe, to moze byc czerwone wino lub wodka. Alkohol spowoduje ze mieso
              bedzie kruche i bedzie sie rozplywac w ustach.
              • Gość: Ewa Re: Matematycznie to po 200 gr miesa na glowe... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 12:20
                Te ziemiary sa super. Kuskus tez mi sie podoba - nigdy nie jadlam wiec wypada
                sprobowac. Niestety, kochani, jest to na wyjazd w domku w lesie wiec frykasy
                tego typu odpadly z przyczyn technicznych. A miesko chce przygotowac sobie
                wieczorem i zawiesc w zalewie. Moze do tego cukinia lub baklazan z grilla? Czym
                przyprawiacie takie warzywka?
                • Gość: antycyponek Re: Matematycznie to po 200 gr miesa na glowe... IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 26.04.05, 12:26
                  Zdaje mi się, że 200g na osobę to jednak może być mało. Ja ostatnio zrobilam
                  1kg na 5 osób (+ boczek i dodatki) i za sprawą mojej siostrzenicy, która w
                  ekspresowym tempie wchłonęła 4 szaszłyki, kilka osób chyba sie nie najadło...
                • jacek1f Re: Matematycznie to po 200 gr miesa na glowe... 26.04.05, 12:47
                  Cukinia i baklazan i kabaczek z grilla - jak najprosciej: grube plastry
                  wymoczone w oliwie z oregano i bazylia suszoną. Potem smarowane tym na grillu,
                  potem na talerzu skropione cytryna (i tam dopiero sol i pieprz jeśli).

Moze rzeczywiscie weź dorzuć jakis hak do tych 2 kg. Najwyzej zamrozisz potem.

• Gość: Ewa Re: Matematycznie to po 200 gr miesa na glowe... IP: 83.168.104.* 26.04.05, 19:08
                    Zrobie takie warzywka i salatke grecka do tego jeszcze. A jak zostanie -
                    wchlonie sie dnia nastepnego.
                    • Gość: a Re: Matematycznie to po 200 gr miesa na glowe... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 19:39
                      up
                      • Gość: a Re: Matematycznie to po 200 gr miesa na glowe... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 17:13
                        up up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka