Dodaj do ulubionych

szaszłyki

13.06.05, 08:35
niedługo mam do zrobienia przyjęcie urodzinowe dla 5cio latków. Mają być
szaszłyki (to z dań na tzw ciepło)
W zeszxłym roku było spagetti (dobrze że zrobiłam osobno 2 sosy jeden z
mięsem drugi bez, bo dzieciaki różnie jedzą)
Szaszłyki wymyśliły moje i powiedziały--mama tylko bez tych śmieci tzn
cebulki papryki itp.
Pytanie:
czy mam zrobić tylko piersi z kurczaka w różnych przyprawach ??
jakieś dziwne będą, dla mnie takie "gołe"
Ale jeśli potem dzieciaki mają robić sekcję szaszłyka to chyba takie będą. W
czym może opanierowaś jeszcze te szaszłyki?
Obserwuj wątek
    • mnkra Re: szaszłyki 13.06.05, 10:47
      lepiej zrezygnuj z tych szaszlykow, bo co to jest za szaszlyk bez dodatkow.
      wymysl cos co dzici lubia i zjedza chetnie,po co kombinowac i sie zadreczac
    • fettinia Re: szaszłyki 13.06.05, 10:53
      Dzieciom pewnie najbardziej na tych patyczkach zalezy-stad szaszlyki.Bo to
      swietna zabawa.Niech sie wiec nazywa "szaszlyki"-i zrob po prostu tak jak
      wymyslilas-czyli w roznych marynatach.
      Mozesz tez owocowe na slodko,tylko skropione sokiem cytrynowym i miodem.
      Pozdrawiam:)
    • barbamamaa Re: szaszłyki 13.06.05, 10:59
      Wiesz, z dziećmi to faktycznie różnie bywa i ja też przerabiałam to na
      kinderbalach u moich: wydłubywanie nielubianych elamentów z pizzy, z kanapek, z
      deserów lodowych. Miałam kiedyś w gościa-dziewczynkę, która nie jadła żadnych
      smakowitych i efektownych rzeczy, które były na stole, tylko poprosiła o
      chlebek z masełkiem.
      Tak więc u mnie sprawdzały sie potrawy jednorodne - krakersiki lub małe
      kanapeczki z jednolitym obłożeniem, lody "bez szaleństwa", ciasteczka, chipsy i
      paluszki.
      Aha, i wracając do Twojego pytania, to nie wiesz, czy wśród gości nie będzie
      właśnie amatorów przypieczonego boczku czy cebulki?
      Może te szaszłyki na inny raz?
    • paprotka-gd Re: szaszłyki 13.06.05, 11:00
      Zrobiłabym małe szaszłyczki przekladając kurczaka kawałkami owoców , bananem ,
      jabłkiem , brzoskwiniami i ananasem , śliwkami suszonymi , posypane cynamonem .
      Dziecko , zdejmując z patyka szaszłyk ewentualnie zostawi to co mu nie
      smakuje .
    • aniko16 Re: szaszłyki 13.06.05, 11:16
      Zrób tak jak chcą dzieci: szaszłyki z samego mięsa. Zresztą w krajach, które są
      kolebkami szaszłyków tak się je właśnie robi: kraje arabskie, Grecja(souvlaki).
      Dzieci lubią jedzenie jednorodne, a więc szaszłyki z samego mięsa będą im na
      pewno smakować bardziej niż takie mieszane. Dzieci lubią też mięso. Warzywa
      podaj oddzielnie, proponuję rzodkiewki i ogórki.
      Pomysł dzieci jest b. dobry więc go zrealizuj. To zdecydownie lepsze jedzenie
      niż pizza czy parówki. I dużo wygodniejsze do jedzenie niż np. makaron z sosem.
    • fettinia i jeszcze 13.06.05, 11:27
      Mozesz podpieczone juz lekko "szaszlyki"kurczakowe owinac paseczkami ciasta
      francuskiego i jeszcze raz do pieca.Moim dzieciom np.bardzo ta wersja smakuje.I
      juz nie beda" gole",tylko w "szlafroku":)
    • apsik1 zrobię 13.06.05, 11:30
      te szaszłyki takie "suche" różnych przyprawach a dodatkowo różne sosu słodkie
      i nie słodkie niech same wybierają.
      Na owoce muszę uważać bo niestety każde na coś innego uczulone, całe szczęście
      że dwójka wie czego jeść nie może (najgorzej będzie miała solenizantka bo ona
      ani pomarańczy, brzoskwini, truskawki, ogórka surowego ani kiwi jeść nie może
      Dzięki za dyskusję
    • Gość: ingrid Re: szaszłyki IP: *.180.169.196.fdl.wi.charter.com 13.06.05, 11:49
      Moj mlodszy brat (teraz ma juz 12 )tez je szaszlyki z samego miesa i od
      najmlodszych lat tylko takie sobie zyczyl podczas grillowania, wiec nie widze w
      tym nic dziwnego.Mozesz czesc z nich posypac wlasnie przyprawa do mies z
      grilla, czesc moze w miodzie i troszke na pikantnie, czesc w panierce z bulki
      czy platkow kukurydzianych... A do tego sosy- moj brat i jego ferajna nigdy nie
      pogardza najprostszym- majonez zmieszany z ketchupem, poza tym np.
      majonez+jogurt+ogorek starty (bez czosnku), slodko-kwasny, barbecue itd. Beda
      mogly maczac patyczki z miesem w sosach, do tego kromki bagietki lub male
      ziemniaczki i jestesmy w domu ;o)
      • Gość: klaryma Re: szaszłyki IP: 195.94.207.* 13.06.05, 12:17
        Dzieciaki dobrze mówią, takie szaszłyki z samego kurczaka na patyczku cieszą
        sie też dużym powodzeniem u mojej córki i jej kolegów. Ja tnę piersi na takie
        podłużne paseczki, marynuję przez noc w oliwie z dodatkiem przypraw i czosnku
        oraz sosu sojowego i soku z cytryny. Na patyczek nadziewam te paseczki wzdłuż i
        spiralnie je skręcam.
        • monia_77 Re: szaszłyki 13.06.05, 12:41
          Moim zdaniem mozesz spokojnie podac gole te szaszlyki, zrob takie mini, na
          polowie patyczka i jak juz je usmazysz to wloz do naczynia zaroodporneg i jedne
          zapiecz np. w slodkawym sosie pomidorowym a drugie przykryte serem zoltym lub
          mozarella. Do tego frytki z piekarnika i dzieci beda miala frajde, oczywiscie
          jakies warzywa neutralne typu. ogorki malosolne czy pomidory warto dzieciom
          podac takze.
    • Gość: Thea Re: szaszłyki IP: *.arcor-ip.net 18.06.05, 22:19
      Dzieciakom nie wolno odbierac przyjemnosci, na wiec zycza sobie szaszlyk na
      patyku bez tych "smieci" na wiec trzeba troche pomyslec i pozwolic sie im cieszyc.

      Radze ci zrobic w nastepujacy sposöb jak ja to robie:
      - mieso wieprzowe zmielic
      - dodac duzo przypraw np. pieprz, söl, cebula, jajko (koniecznie, swieze ziola:
      tymian, rozmarin,majranek.
      - zmelaksowac, albo wyrobic dobrze mase.
      - nalepiac na patyczki kölki ktore trzeba wolno grylowac.
      Do tego radze ci zrobic dip.
      - rzodkiewki pokroic w drobne czastki nie zetrzec na tartce
      - cebulke/szczypiorek, koperek pokrioic
      - wymiemieszac dodajac troche smietany albo crem fresch troche luznego twarozku,
      przyprawic pieprzem i sola.

      Kartofle/szaszlyk na patyku
      - kartofle pokroic w cienkie talarki
      - boczek wedzony w cienkie paski
      - naklöwac na patyk /spikulec plasterek kartofla, plasterek boczku i na
      przemian, lekko posolic i popieprzyc.

      Ugrylowac wczesniej niz na görze wspomine szaszlyki.

      Milej zabawy zycze twoim dzieciom a tobie nie za wiele pracy przy tej zabawie.
      Powodzenia.
      Thea
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka