tanzania

(19 wyników)
  • Na początku zaznaczam, że przeczytałam wiele wątków na forum i nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi na moje wątpliwości. Zatem proszę o parę cennych dla mnie informacji:) Otóz planuję podróż do Tanzanii, około 3-4 dni safari a potem wypoczynek na Zanzibarze. Wątpliwości mam następujące: 1. Przelot z jednego z lotnisk europejskich ale dokąd? Najtaniej myślałam do DAR ale wszystkie safarii rozpoczynają w Arushy zatem droga 10 godzin autobusem z DAR do Arushy nie wchodzi w grę. Jak...
  • Ile osób było w Waszej grupie i jakiej wielkości grupa jest odpowiednia do takich wędrówek? Może autor tu zajrzy i odpowie :-))
  • Mam pytanie czy ma ktoś jakieś doświadczenia z wyjazdu do Kenii- Tanzanii z dzieckiem? Szczególnie interesuje mnie safari - co wybrać, na co uważać? Jedziemy na przełomie sierpnia i września z 3-letnim synem. Wyjazd na własna rękę.
  • Witam, czy ktos z Szanownych Panstwa byl na safari w Tanzanii - glownie chodzi mi o Serengeti, ale nie na zorganizowanym wyjezdzie tylko samodzielnie, wynajetym samochodem? Czy bez problemu mozna wynajac samochod i pojezdzic po parku? Czy nalezaloby wczesniej zarezerwowac jakies noclegi, czy tez wystarczy wlasny namiot i wtedy mozna rozbic sie na wyznaczonych kempingach? Czy taki sposob jest rzeczywiscie tanszy niz zroganizpowane safari? Bede bardzo wdzieczna za jakies wskazowki. po...
  • hej, za tydzien lece do Tanzanii z Londynu, czy ktos wie jak to jest z ta wiza na lotnisku w Dar Es Salaam? ile kosztuje i czy nie robia problemow? i jak dostac wize do Malawi w Tanzanii? ile tra jej wyrobienie i ile kosztuje? dzieki Maciek ------------------- -------------------- ------------------------ www.MaciejDakowicz.com - fotografia - podroze i reportaz
  • Wycieczka była z Rainbowtours Jeśli ktoś ma jakieś konkretne pytania to proszę zamieszcać w tym wątku, postaram się odpowiedzieć. 1) bezpieczeństwo - nigdzie na terenie obu krajów nie spotkaliśny się z żadnym przejawem niechęci czy agresji ze strony miejscowych 2) wyżywienie - bardzo dobre, codzienie 3 posiłki, albo w lodgach albo w formie pakietu podróżnego 3) zakwaterowanie - serengeti, manyara, ngorongoro - dość wygodne hotele, z super widokami, amboseli, tsavo, lodge w formie...
  • Czy ktos był w Tanzanii i na Zanzibarze? Szukam nastepujacych informacji: 1/ gdzie kupie tanie bilety lotnicze? 2/ co warto zobaczyc? Jade na miesiac na przelomie wrzesnia i pazdziernika 3/ orientacyjne koszty ( nocleg, jedzienie, nurkowanie, safari, wejscie na Kilimandzaro. 4/ jakies sprawdzone namiary na noclegi, lokalne agencje turystyczne, restauracje 5/ rady, wskazówki odnosnie wyjazdu mile widziane z góry dziekuje
  • Tanzania jest dosc drogim krajem, z tego co czytalam w przewodnikach. Jak najtaniej tam sie wybrac? Moze macie jakies propozycje. Chcielibysmy pojechac do Serengeti, Zanzibar i oczywiscie porwac sie na Kilimandzaro. Jak z przelotem z Polski? Doradzcie!!! Dzieki
  • Pod różnymi względami
  • "a ja, pełniąc w wiosce funkcję publiczną, powinnam unikać czarnego PR-u." W Afryce właściwszym określeniem jest chyba biały PR :)
  • Jesienią br. planujemy wyjazd: Kenia - Tanzania - Zanzibar z opcją wejścia na Kilimandżaro. Istnieje prawdopodobieństwo, iż jedna z osób może nie wytrwać trudów wspinaczki i dojść tylko do pewnej wysokości. Czy jest możliwość przeczekania na pozostałych uczestników, aż wejdą na szczyt i wrócą razem? Czy może wraca się zupełnie inną drogą? A może są wśród Was osoby, które planują podobny wyjazd,a nie palnują wspinaczki? Pozdrawiam
  • Czy w tych krajach podczas typowego safari i/lub noclegu w namiocie jest duża szansa na bliskie spotkanie z jadowitym wężem, lub skorpionem? Czy buty za kostkę są niezbędne?
  • czesc! wybieram sie z kolega do kenii i tanzanii w terminie 25.02. do 28.03. czy ktos moze mi polecic jakies tanie i sprawdzone biuro, ktore nas zabierze na safarii po tych krajach? bardzo prosze o przyblizone ceny ... dzieki z gory za pomoc kasia
  • Na caly lipiec wybieram sie wraz z zona do Tanzanii. Kupilismy juz bilety lotnicze, bierzemy przewodnik lonely-planet, mape i jedziemy. Przewodnik przewodnikiem, ale moze ktos moze cos poradzic, co koniecznie zobaczyc, gdzie sie raczej nie zatrzymywac. Mamy w planach Zanzibar i nurkowanie, Kilimanjaro jak sie uda, poza tym wiadomo - ogladanie zwierzat. Gdzie wiec i co naprawde warto zobaczyc. Jak jest z komunikacja w kraju, w jakiej formie wziac pieniadze (zazwyczaj zabieramy trav...
  • Mam 55 lat. Staram sie zwiedzic pobieznie swiat i musze wybrac to co najwazniejsze. Chcialbym dotknac Afryki. Bylem juz w Egipcie, ale prosze dopomoc mi w wyborze panstwa na tym kontynencie, najbardziej godnego uwagi. Kenia ostatnio jest niepewna. Byc moze Tanzania badz Etiopia, a moze sa ciekawsze propozycje i uzasadnienia tych ze. Prosze o pomoc i pozdrawiam.
  • Jeżeli ktoś ma doświadczenie związane z wyprawami do Afryki to proszę, by mi napisał jak sie w ogóle zabrac za organizowanie tego typu wyprawy(ew. biura podrózy zajmujace sie tego typu wycieczkami,ew.wizy,szczepienia itp.)
  • Jadę w maju do Ugandy i Tanzanii i pomyślałem że wyskoczę jeszcze do Mozambiku. Czytałem o Wyspie Mazambik i tam bym chciał się udać. Jednak z uwagi że urlop krótki to tylko przelot samolotem wchodzi w grę. Czy ktoś przerabiał trasę Dar Es Salaam - Nampula?. A może Kilwa - Nampula? A może inaczej z Tanzanii? Czy wizę do Mozambiku można dostać na granicy? Piotr
  • Jak to jest z tymi szczepieniami? Czy sa obowiazkowe? W zeszlym roku, bylam w Tanzanii - 3 szczepienia obowiazkowe + tabletki na malarie. A co z Ameryka Poludniowa?? Czy jest ktos kto jechal bez szczepien?
  • Uganda(6)

Jakie sa możliwości przedostania się drogą lądową (bus?) z Kenii (Nairobi) do Ugandy (Kampala) i ewentualnie dalej do Rwandy? Czy Polacy potrzebują wizę do Ugandy? Gdzie ją załatwić? Dzięki za odpowiedzi!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się