IP: 212.69.73.* 05.09.02, 21:56
Jakie sa możliwości przedostania się drogą lądową (bus?) z Kenii (Nairobi) do
Ugandy (Kampala) i ewentualnie dalej do Rwandy?
Czy Polacy potrzebują wizę do Ugandy? Gdzie ją załatwić?
Dzięki za odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • Gość: Bob11 Re: Uganda IP: *.comarch.pl 05.09.02, 22:15
      Co do Wizy, możesz sprawdzić tu
      turystyka.wp.pl/poradnik/wizy/
    • Gość: rybb Re: Uganda IP: *.sd.sd.cox.net 06.09.02, 00:54
      wiem ze jezdza dosyc czesto busy z Nairobi do Ugandy (jest w koncu jak na
      Afryke blisko). jest tez na pewno pociag do Kampali. ale niestety konkretow ci
      nie podam.
    • Gość: rybb Re: Uganda IP: *.sd.sd.cox.net 06.09.02, 00:58
      co do wizy to czy przypadkiem nie wystarczy wiza do jednego z tych krajow:
      Kenia, Tanzanii lub Uganda. jak sie ma wize kenijska to chyba ugandyjska nie
      jest potrzebna. moge sie mylic, ale oni tam maja cos jakby swobodny przeplyw
      ludzi.
      • Gość: Bob11 Re: Uganda IP: *.comarch.pl 07.09.02, 14:11
        Gość portalu: rybb napisał(a):

> co do wizy to czy przypadkiem nie wystarczy wiza do jednego z tych krajow:
        > Kenia, Tanzanii lub Uganda. jak sie ma wize kenijska to chyba ugandyjska nie
        > jest potrzebna. moge sie mylic, ale oni tam maja cos jakby swobodny przeplyw
        > ludzi.

Do Tanzanii na pewno potrzebna jest wiza dla Polaków 20$(+ dwa zdięcia) w
        Nairobii załatwienie trawał kilka godziń składa się wniosek i podają ci godzine
        odbioru, do Ugandy nasze MSZ podaje że potrzeba znaleazłem cene 25$(+ dwa
        zdięcia) ale nie jest to sprawdzone,
    • Gość: Layla Re: Uganda IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 09.09.02, 13:18
      Witaj,

bylam w Ugandzie w styczniu tego roku. Jechalam na konferencje, wiec mialam
      zaproszenie od organizatorow. Wize wbito mi na lotniku (20 USD). NIkt zreszta
      tych dokumentow mi nie sprawdzal. Najlepiej skontaktowac sie z konsulatem
      Ugandy w Stockholmie. Tam dostaniesz nie wize, ale mozna wyprosic papier,
      ze "wiedza", ze do nich jedziesz. Co do autobusu, to w Kenii jest znacznie
      bezpieczniej niz w Ugandzie, ale ja jednak doradzalabym samolot. Koszt juz nie
      bedzie duzy, a ze wzgledu na wszechobecne lapowkarstwo, na bank taniej Cie to
      wyniesie. I zdecydowanie odradzam wycieczke dalej. Ludzie Ugandzie sa
      fantastyczni, nalezy jednak uwazac na wszystkich w mundurach. Nie chce, zebys
      mial jakis zly obraz Ugandy, bo to piekny kraj, ale jednak zmilitaryzowany i
      trzeba sobie zdawac sprawe z ograniczen (zdjec policji raczej nie rob). Polecam
      wyjazd do Pakrku Krolowej Elzbiety albo nad wodospady Wiktorii (GORYLE!!!!!!)
      Chcetnie odpowiem na wszelkie pytania, jesli masz jakies szczegolowe i pamietaj
      koniecznie o szczepieniach.

Layla
    • Gość: Menotti Re: Uganda IP: *.lebork.sdi.tpnet.pl 08.10.02, 20:49
      Mozesz to zrobic np w Busia ( zrobilem to w grudniu). Wizy bez problemu na
      przejsciach granicznych. Zarowno Uganda jak i Rwanda. Do Rwandy wjezdzalem z
      Kabale, no problem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka