Forum Zdrowie Ortodoncja
ZMIEŃ
      u dzieci

u dzieci

(5 wyników)
    • Wpadłam na pomysł aby założyć własnie taki temat ,bo sama mam dylemat z leczeniem mojej córki .Zastanawiam się czy założyć jej aprat stały wraz z rozszerzaczem szczęki (11 lat ) czy najpierw próbować ruchomym ? martwię się o stan jej zębów które są bardzo słabe -w tej chwili wszyskto jest poleczone ale co będzie gdy założymy aparat ? wogole mam nadzieję że odezwą się mamy które przez to przchodziły ze swoimi pociechami .Jak dzieci znoszą te niewygody i ból ?
    • witam wszystkich! chodze z dzieckiem (11 lat) do ortodonty (NFZ)od 1,5 roku.Ma stwierdzony tyłozgryz.dzisiaj na wizycie miała wziety wycisk, za 2 tyg przymiarka.Ma to być aparat wyjmowany do noszenia min 4 godz dziennie i noc.Poczytałam tutaj trochę i mam mętlik.Nic więcej nie wiem-czy to dobre leczenie?Może warto odwiedzic kilku ortodontow? Na razie nic nie płace ale jak NFZ refunduje tylko jeszcze jakieś 1,5 roku leczenia to moze od razu wybrac dobry prywatny gabinet? Chodze ...
    • Moj syn ma 17 miesiecy i niedawno zauwazylam ze ma zuchwe wysunieta do przodu. Jak zamykam mu szczeke to zeby z przodu nie dotykaja sie z tymi u gory i dolne sa bardziej z przodu. Chcialabym wiedziec od kiedy to mozna zaczac leczyc? Slyszalam dwie wersje wiec dlatego pytam zeby byc pewna. Prosze o porade.
    • Witam Czy zgryz krzyżowy (jedna jedynka górna zachodzi za tyle zęby - pozostałe zęby wydają się dość proste i stale rosną) u dziecka 18 miesięcznego powinno się zacząć w jakiś sposób korygować? czy czekać na stałe zęby? Należy zasięgnąć opinii ortodonty czy czekać cierpliwie? Czy brak konsultacji może doprowadzić do asymetrii twarzy? Nie ma z tym problemów w tym momencie Dzieki
    • Co sądzicie na temat zalecenia wyrwania 4 stałych zębów u 11-latka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się