Forum Turystyka Europa Włochy
ZMIEŃ
      watykan

watykan

(38 wyników)
    • Mam pytanie. Właśnie zarezerwowałem bilet wstępu do podziemi Watykanu i grobu Św. Piotra. W rezerwacji która do mnie przyszła jest informacja, że do podziemi nie wolno brać m.in. aparatu fotograficznego. I to rozumiem. Ale proszę o informację czy swój aparat fotograficzny (lustrzanka, więc dosyć duży) będę mógł złożyć do depozytu przed wejściem do podziemi, czy też będę musiał zostawić go w hotelu- tego ostatniego ze względów logistycznych wolałbym uniknąć. Będę również wdzięczny za wszelki...
    • RZYM - Wynajmujemy Samodzielne Mieszkania wyposazone dla turystow Przy samym WATYKANIE (10min.spacerem)..Mieszkania we wszystkie potrzebne rzeczy wyposazone-reczniki,posciel,naczynia kuchenne,lodowka,zelazko,suszarka,itp..Dysponujemy mieszkaniami : 2,3,4,5,6 osobowymi oraz 6-oma mieszkaniami w jednym budynku - dla Grupy znajomych , rodziny.. O cene,zdjeci,lokalizacje itp. prosze pisac na email: monikaolb@interia.pl (w mailu ujac date pobytu i ilosc osob)..
    • Pierwszy raz jadę do Rzymu turystycznie. Dowiedziałem się, że warto mieć ze sobą jakąkolwiek receptę aby dostać w jakimś biurze przepustek Watykanu przepustkę? O co chodzi? Czy ów przepustka upoważnia do wejścia do watykańskiej apteki czy ogólnie coś więcej daje niż normalnie? Bo rozumiem, że na pl. Świętego Piotra nie potrzeba przepustki?
    • Witam, czy ktoś z was nocował może w reklamującym się zresztą na tym portalu Bed&Breakfast ABA przy VIA DEGLI SCIPIONI w Watykanie? Uprzejmie proszę o opinie:)
    • Eeeee, niemożliwe. Małym chłopcom na pewno pozwalają chodzić z gołymi kolanami i ramionami...
    • witam, amm kilka pytan o watykan: 1. co warto zobaczyc w watykanie majac do dyspozycji kilka godzin... 2. czy wszedzie za wejscia trzeba placic? czy mozna kupic 1 bilet na wszystko. jesli tak to gdzie go kupic? 3. czy w niedziele muzea watykanskie, i inne atrakcje sa czynne? 4. czy orientujecie sie gdzie na poczatku sierpnia bedzie papiez i czy bedzie mozna go gdzies zobaczyc w niedziele ? dzieki maciej
    • Witam. Mam pytanie odnoście ilustrowanego przewodnika Wiedzy i Zycia "Włochy + Watykan". Nie mieszkam w Polsce, więc nie mam możliwości przejrzenia go w księgarni przed kupnem (internetowym), cena nie jest niska, więc ciekawa jestem opinii osób, które go przeczytały. Polecacie? Warto? Zaznaczam, że bogata szata graficzna mi odpowiada w przewodnikach. Jak natomiast jest z merytoryką tego przewodnika? Czy można tam także znaleźć ciekawostki i np. obiekty, regiony mniej popularne? Czy...
    • wITAM! mam pytanie organizacyjne.Będę z rodziną w Rzymie od 18.07 ) sobota po południu)do 21.07.-(poniedziałek ) .Czy macie jakieś sugestie jak zaplanowac pobyt w sensie zwiedzania?Mieszkanie 10 minut od Watykanu.Czy lecieć o świcie do Watykanu w niedzielę czy zostawić to na mniej tłoczny (????) poniedziałek, czy nie różnicy? Czy lepiej po południu? Podpowiedzcie!
    • Wiem ze pytanie bardzo nie typowe ,pytam bo bardzo Mnie to ciekawi , jak jest z tymi ochroniarzami w Watykanie kto nim może być ?bedąc w Watykanie widzialem Mężczyzn różnych narodowości i jestem w 100% przekonany ze to nie byli Wlosi , nawet że to nie byli Europejczycy . Gdzie można sie zglośic chcąc być takim ochroniarzem, gdzie pytac jakie wymagania trzeba spełniać ? Pozdrawiam Tomek
    • Hej wybieram sie z rodzinką do Rzymu na wekend. Wiem ze to bardzo mało czasu i dlatego mamy plan zobaczyc tylko Watykan oraz Rzym antyczny. W Watykanie chcemy zobaczyc Muzeum Watykanskie+ Kaplice Sykstyńską oraz grób Jana Pwała II. Mało bo bedziemy z małym dzieckiem (2 latka) i zchorowanymi teściami. Wiec to opcja minimum. Prosze podpowiedzcie gdzie najpierw i w jakich godzinach najlepiej? Na drugi dzien chcemy zobaczyc Koloseum+ Forum Romanum+ Panteon... i tu mam to samo pytani...
    • Będę na początku listopada w Rzymie. Czy kolejka do Watykanu mniejsza będzie w sobotę czy w niedzielę? Może niedziela jest atrakcyjniejszym dniem na zwiedzenie Watykanu? Czy w listopadzie będą duże kolejki? Czy lepiej kupić bilet przez internet? Dziękuję z góry za wszystkie rady.
    • Mam pytanie co jest do zobaczenia w Watykanie i ile czasu mniej wiecej bym potrzebowal? Rozwazam wykupienie przewodnika prywatnie i z nim zwioedzac watykan ale nie wiem czy to ma sens.
    • Chciałabym wysłać kartkę z pozdrowieniami ze stemplem Watykanu. Czy konieczne są specjalne znaczki pocztowe? Gdzie je kupić? ile kosztują ? itd. Dzięki!
    • Witam, 3. pytanka czy po watykanie można chodzić i zwiedzać podziemia w krótkich spodenkach ? czy są jakieś szczepienia przy wyjazdach do włoch ? czy to prawda, że we Włoszech są szerwsze gniazdka elektryczne ?
    • Chcialbym sie zorietowac gdzie i za il emoge kupic bilety do grobowcow papiezy pod Bazylika.
    • Chciałabym średnio gruntownie zwiedzić Rzym i Watykan (6 dni). Z poprzednich wątków wyłowiłam ,że powinnam mieć na osobę: 20 EUR na pakiet Roma Archeologica (w sumie 9 obiektów) 8 EUR na Muzeum Kapitolińskie, obiekty Watykańskie ??? - ile i na co? Czy wstępy do niektórych części kościołów są płatne ? Czy sądzicie, że wystaczy na wszystkie wstępy 40 EUR na osobę ? Jedziemy we dwójkę - czy są jakies rabaty dla par ? ;-) Aha - czy wejścia do Kapl. Sykstyńskiej są jakoś limitowane ? ...
    • Planuję pierwszy raz wyjazd do Rzymu, jestem na etapie szukania apartamentu. I tu mam problem- wybór dzielnicy, my móc zwiedzać nie marnując zbyt dużo czasu na dojazdy. Nie ukrywam, że cena też odgrywa rolę. Pomóźcie proszę w ulokowaniu się na mapie:)
    • pytałam w innym wątku ale nikt nie odpisała a czas nagli, a nie wiem jakie bilety kasować w pociągu.. linią FR1 jadę do Trastevere za 5,5 Euro a potem 2 przystanki do San Pietro FR3 za..no własnie znowu muszę kasowac bilet za 5,5 czy za 1 euro czy może cała podróż odbywam na tym samym bilecie )za 5,5 ? kolejne pytanie czy ze stacji Trastevere do stacji S. Pietro mogę jechać FR5 (według mapki trasy obu lini na tym odcinku sie poktywają) czy tylko i wyłącznie FR3 ? no i ostatnie p...
    • Gdzie dokładnie jest? W podziemiach? Jak tam się idzie? Dopytuje o szczegóły, bo mam klaustrofobię i nie moge chodzic do wąskich miejsc w podziemiach. A lecę nieedługo do Rzymu i mam nadzieję jednak tam jakoś dotrzeć...
    • Poradżcie i doradżcie jakieś fajne biuro podróży z Katowic i okolic,które ma u siebie taka objazdówke.Chciałabym zrobić rodzicom niespodziankę i wyslać latem na mały urlop do Włoch.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się