Dodaj do ulubionych

Podziemia Watykanu

01.03.13, 20:28
Mam pytanie. Właśnie zarezerwowałem bilet wstępu do podziemi Watykanu i grobu Św. Piotra. W rezerwacji która do mnie przyszła jest informacja, że do podziemi nie wolno brać m.in. aparatu fotograficznego. I to rozumiem. Ale proszę o informację czy swój aparat fotograficzny (lustrzanka, więc dosyć duży) będę mógł złożyć do depozytu przed wejściem do podziemi, czy też będę musiał zostawić go w hotelu- tego ostatniego ze względów logistycznych wolałbym uniknąć.
Będę również wdzięczny za wszelkie porady praktyczne dotyczące zwiedzania Watykanu. Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: depozyt Re: Podziemia Watykanu IP: *.17-87-r.retail.telecomitalia.it 02.03.13, 07:30
      Jest bezplatny depozyt po prawej stronie Bazyliki. Nalezy tam zdeponowac aparat przed zgloszeniem sie do Biura / Ufficio Scavi /.
      www.vatican.va/various/basiliche/san_pietro/it/necropoli/informazioni.htm
      Wejscie do Biura tylko od Via Paolo VI.
      Tu sa wersje w innych jezykach, ale jakos nie dzialaja.
      www.vatican.va/various/basiliche/san_pietro/index_it.htm
      • barbelek Re: Podziemia Watykanu 02.03.13, 12:27
        Dziękuję bardzo za informacje.
    • Gość: ir-ed Re: Podziemia Watykanu IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.13, 12:29
      barbelek napisał:
      ...Będę również wdzięczny za wszelkie porady praktyczne dotyczące zwiedzania...

Na terenie Watykanu porady nie są potrzebne, wszystko jest zorganizowane.
      Natomiast zwiedzanie Katakumb po wykupieniu biletów na miejscu wymaga podczepienia się do odpowiedniej grupy językowej. Jeżeli ilość osób w grupie jest za mała należy chwilę poczekać aż będzie komplet. My czekaliśmy ~0,5h.

więcej PL < info > Katakumby (wolne wczytywanie czekaj)

Pozdrawiam,
    • italia-by-natalia.pl Re: Podziemia Watykanu 02.03.13, 22:52
      Odnośnie aparatu, to będziesz musiał zostawić w przechowalni, ale takowe są bezpłatne.
      Jeśli chodzi o rady odnośnie zwiedzania Watykanu, to - jeśli masz ograniczony czas - proponuję darować sobie Muzea Watykańskie i w to miejsce wejść na kopułę nad Bazyliką św. Piotra, super sprawa. A! I nie polecam przepłacać za windę, umożliwia ona ominięcie tylko części schodów i to tej łatwej. To, co naprawdę męczy zaczyna się dalej. Ale widok wynagradza trudy wspinaczki.
      Pozdrawiam
      • barbelek Re: Podziemia Watykanu 03.03.13, 09:45
        Dziękuję: i ir-ed i Natalio :). Co do czasu to na szczęście mam go w miarę, bo do Rzymu wybieramy się na tydzień.
        • italia-by-natalia.pl Re: Podziemia Watykanu 03.03.13, 10:21
          Wierz mi, tydzień w Rzymie to wcale nie jest dużo. Też byłam tydzień, i choć wstawaliśmy z mężem dość wcześnie, na śniadaniu meldowaliśmy się o 8:00 i zaraz później ruszaliśmy w miasto (mieszkaliśmy w centrum), to i tak wielu miejsc nie dało się włączyć do programu. Jeśli mogę Ci jeszcze coś doradzić, to koniecznie odwiedź Trastevere (najlepiej popołudniu i wieczorem) oraz wzgórze Gianicolo. To bardzo klimatyczne miejsca, a turystów jest tam mniej, niż np. na Piazza Navona. Jeśli planujesz jeść na mieście, to na Trastevere polecam pizzerię "Ivo a Trastevere". Często stoi się tam w kolejce za stolikiem, ale pizzę mają bardzo dobrą, choć "Baffetto 2" obok Campo dei Fiori jest na razie moim numerem jeden w Rzymie.
        • Gość: ir-ed Re: Podziemia Watykanu IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.13, 10:23
          barbelek napisał:
          Co do czasu to na szczęście mam go w miarę,
          bo do Rzymu wybieramy się na tydzień

OK,
          @>barbelek
          W moim poprzednim poście z 02.03.13, 12:29
          Po otwarciu linku, znajdż w panelu po lewej strony mapy,
          przewiń > Zwiedzanie Rzymu, kliknij.
          Znajdziesz tam dodatkowe praktyczne info w linkach do obklikania.

Pozdrawiam,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka