yatima
02.05.15, 03:25
Pytanie może lekko głupie, ale rozglądam się za możliwością emigracji, postanowiłam więc prosić o radę. Trochę o mnie:
1. Pracuję głównie online (copywriting), więc pracy zapewne szukać nie będę. Moje dochody to ok. 4 500 zł miesięcznie i chciałabym znaleźć miejsce, gdzie za te pieniądze da się wyżyć na dobrym poziomie. Oczywiście, suma dochodów może się zmienić przez lata, co biorę pod uwagę.
2. Mam 23 lata, w polskie obywatelstwo, znam angielski, hiszpański i swahili. Nie mam w Polsce rodziny, nie jestem z nikim związana.
Chciałabym znaleźć miejsce, gdzie:
1. Jest ciepło. Mało czego nienawidzę jak chłodu;
2. Ludzie są cywilizowani, tj. nie zostanę na ulicy nazwana dziwką, bo założyłam bluzkę z dekoltem, nikt nie będzie mnie odsyłał do kuchni ani ubolewał, że w tym wieku nie mam jeszcze dzieci;
3. Służba zdrowia jest na sensownym poziomie i nie jak zachoruję, nie będę musiała gotować mety, aby ją opłacić;
4. W miarę możliwości bez dużej biurokracji, korupcji, łapówkarstwa, przestępczości;
5. Najlepiej jakieś miasto, bo jestem zdecydowanie człowiekiem miejskim. Ewentualnie z dobrym dojazdem do miasta za pomocą komunikacji publicznej - z racji choroby nie mogę prowadzić samochodu.
Nie proszę, aby ktoś mi powiedział, gdzie mam mieszkać, chciałabym tylko przeczytać jakieś propozycje/opinie, zanim zajmę się tym na serio. Z góry dziękuję i pozdrawiam.