Forum Religia Religia
ZMIEŃ
      wola

wola

(39 wyników)
    • Jeżeli bóg dał ludziom wolną wolę, to NIE MA PRAWA domagać się od nich niczego, ani egzekwować tego, czego od nich wymaga. Danie wolnej woli WYKLUCZA egzekwowanie powiązane z wymaganiami. Albo wymagania, albo wolna wola. [b]Religia jest alogicznym bełkotem.[/b] Jak bardzo trzeba bełtać w głowach ludzkich, żeby takie bzdury im wmówić, aż Ci przestają to zauważać. Religia to największa pralnia mózgów.
    • Mnie kiedyś ks. Czajkowski uczył: każdy człowiek został obdarzony wolną wolą. Ma on ją i jest ona jego niezbywalnym prawem. Może też popełniać grzechy i to jest jego wolny wybór. Kapłani mają nauczać co jest dobre a co jest złe, mają nauczać co jest grzechem a co nie. Każdy Katolik ma wybrać sam - jeśli jest wierzący - wybierze dobro. Rolą kapłanów nie jest sterowanie i narzucanie. Dlaczego u części Katolików w Polsce występuje tendencja do karania więziem, karą śmierci ? Czyż próba wymu...
    • jesli chwila obecna jest uwarunkowana chwilą minioną to gdzie tu miejsce na wolną wolę? chocby to forum ateisci, agnostycy, chrzescijanie, żydzi,jechowi itd jestesmy kim jesteśmy tylko dlatego ze urodziliśmy sie w takiej a nie innej chwili, żylismy tam gdzie żyliśmy i jak żyliśmy, i kiedyś na to forum zajrzeliśmy( można sie zastanawiać dlaczego zajrzelismy?) i piszemy co piszemy.. ale czy moglibyśmy nie napisać tego co napisalismy? czy wszyscy jesteśmy jak te marionetki na sznurk...
    • Wolna wola to możliwość dokonywania wyborów. Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić. Czy matka, która straciła dziecko,bo pijany kierowca je zabił miała wybór? Jeżeli tak to, jaki? Kierowca może i jakiś miał, mógł nie wsiadać po pijaku za kierownicą. Czy matka, która musi codziennie patrzeć na chorobę dziecka ma wybór? Ma może je porzucić, ale czy to dziecko ma jakiś wybór? Czy tak naprawdę to my mamy jakąś wolę?
    • Wydaje się być kwestią oczywistą, że wolna wola jest jednym z najważniejszych atrybutów człowieka. Została ona nam przypisana i dana, by z niej korzystać. Jak jednak skorzystać z rozległego przywileju w momencie, gdy coraz trudniej jest oddalić od siebie uczucie krępowania jej. Teoretycznie zyskali ją już Adam i Ewa. Teoretycznie dysponowali tym narzędziem. teoretycznie, gdyż w momencie skorzystania z niej zostali za ten fakt potępieni. Mozna odnieść wrażenie, że człowiek idąc za podszepte...
    • Do wszystkich wyznawców bóstw: Jak uważacie, czy macie wolną wolę, czy żyjąc realizujecie jakikolwiek boski plan? Logika i definicje obu pojęć wskazują, że niemożliwe jest jednoczesne podleganie im obu. Wolna wola jest tylko wtedy, gdy wolną jest ZAWSZE. Raz ograniczona przestaje istnieć w ogóle, ponieważ nigdy nie wiadomo, kiedy kierowaniu podlegamy. A więc może plan. Jednak jeśli plan, to jesteśmy marionetkami, i co byśmy nie robili, to robimy to pociągani za sznurki przez bóstw...
    • Chciałam nawiązać do wątku o wolnej woli i boskim planie forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=721&w=85885715 tylko w nieco innym kontekście. NIE chcę skręcać w tym wątku w kierunku boskiego planu. Czy mamy jeszcze wolną wolę, kiedy wszechmogący bóg szantażuje nas i grozi nam wieczną karą za skorzystanie z niej? Bo wygląda trochę jak aresztowanie w amerykańskim filmie: "Masz prawo nic nie mówić, wszystko co powiesz może być użyte przeciwko tobie".
    • Wolimy być wolni czy równi ? Te dwie postawy wzajemnie się wykluczają. No,więc co wolimy zadeklarować .. aby zmniejszyć dysonans poznawczy ?
    • Jaka jest relacja miedzy preznaczeniem a wolna wola ? Na to pytanie mozna odpowiedziec rozwazajac ,jaki jest zwiazek miedzy obiektywnym ciagiem wydarzen Kosmosu, istniejacego dzieki Boskiej transcendencji a ludzka wolna wola ? Nie mamy wplywu na wielki obraz kosmicznych wydarzen np. na wybuch supernowej. Ale mamy jednak wolna wole wyboru na ludzka skale: 1) Mamy wolny wybor zycia albo samobojstwa. To be or not to be. 2) Mamy wolne wole wierzyc albo nie wierzyc 3) Mamy wolna wole ...
    • Już niedługo zostanę mormonem.Bardzo mi się podoba Kościół Jezusa Chrystusa Świętych w Dniach Ostatnich. Najbardziej podoba mi się w mormonizmie to,że człowiek jest dzieckiem Boga i Jego Żony,że zostaje spłodzony jako ich dziecko-duch. Poza tym,że można stać się bogiem,podobnym swemu Niebiańskiemu Ojcu. Wiem,innych ludzi te wierzenia szokują.Podobnie było i ze mną.Dopiero po ponad 20 latach dojrzałem do nich.Dzisiaj tradycyjne chrześcijaństwo wydaje mi się nudne i pozbawione Ducha Świę...
    • Chyba jedynie po to, aby mogli źle wybrać i oberwać od Boga. Musi to być dla nich stresujący dar.
    • Bez medialnego, kosztującego miliony złotych wsparcia, bez wielomiesięcznych reklam oraz hucznych zapowiedzi, we wszystkich możliwych rozgłośniach radiowych i telewizyjnych, bez przekupywania ludzi koncertami, loteriami, licytacjami, celebrytami i innymi hucpiarskimi efektami prestidigitatorskimi, wartymi kolejne miliony złotych - 11 października 2009 roku, wolontariusze IX Dnia Papieskiego, w niedzielę poprzedzającą rocznicę wyboru Karola Wojtyły na Papieża (16 października), zebrali prawie ...
    • oto najczęściej używane powiedzenia przez księży gdy człowieka spotka nieszczęście. Widać przy in vitro Bóg tak chce, gdyby nie chciał potrafiłby przeciwdziałać sam a nie za pośrednictwem zakłamanych księży. Ale nasi niedouczeni, zakłamani i nie znający zasad wiary tzw. parlamentarzyści przegłosują wszystko co nakażą biskupi zapominając że Bóg dał człowiekowi wolną wolę a Biskupi w tym wypadku jak w wielu innych przeciwstawiają się Jego woli. Może uważają że ich Bóg nie jest w stanie pr...
    • [sonda=Czyją wolę pełnisz?] [*]Boga [*]Moją [*]Nie wiem [*]Nie zastanawiała(e)m się [/sonda]Mt 7:21 "[b]Nie każdy, który Mi mówi: Panie, Panie!, wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie[/b]."
    • Znalezione dawno temu na całkiem innym forum: [24.03] 18:37 HISTORIE BIBLIJNE Jahve pobrużdżonymi dłońmi chłopa pańszczyźnianego z wysiłkiem urabiał glinę. Uśmiechał się znad siwej brody do własnych myśli. - Uczynię człowieka na swoje podobieństwo - dumał, a jego fantazja podążyła w daleką przyszłość i na oblicze Jahve padł cień. Wszechwiedzący zasępił się na myśl o grzechu, wojnach, inkwizycji.... - Ale może tego nie zrobią? W końcu daję im wolną wolę - pocieszył się obłudnie...
    • Czy te rzeczy nie mają wartości, jeśli nie są oparte na wszechmocy Boga ? Boga nikt nigdy nie widział, może Chrystus, a z prawdą, dobrem i miłością spotykamy się na codzień. I przecież kochamy nie dlatego, że obiekt naszej miłości jest wszechmocny, tak ? pozdrawiam jar
    • Rzeczy, na której jemu chyba najbardziej zależy, abyśmy mu się rozmnażali, nie obwarował jakimś super przykazaniem, lecz spowodował abyśmy podczas rozmnażania odczuwali wielką przyjemność. A, że zależy mu nie tylko na tym abysmy byli liczni, ale również grzeszni wymyślił, że chodzi mu tylko o rozmnażanie w ściśle określonych warunkach tak, że przeważnie gdy fundujemy sobie tę przyjemność, również grzeszymy.
    • Kto zdecydował o naszym narodzeniu? Rodzice - zdecydowali że to już czas na dziecko, wierzący twierdzą że to z woli boga powstaje życie, w takim razie gdzie miejsce na wolną wolę człowieka?
    • "Gdy przed ślubem udałam się do spowiedzi, ksiądz nawet nie wysłuchał do końca zwyczajowej formułki, był tylko i wyłącznie zainteresowany tym, czy spałam już z przyszłym mężem, czy jeszcze jestem dziewicą" blog.onet.pl/41348,archiwum_goracy.html Pojąć tego nie jestem w stanie, dlaczego ludzie chodzą do spowiedzi i z własnej, nieprzymuszonej woli dają się poniżać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wersja mobilna