barbara47.net 13.08.08, 14:42 Wolimy być wolni czy równi ? Te dwie postawy wzajemnie się wykluczają. No,więc co wolimy zadeklarować .. aby zmniejszyć dysonans poznawczy ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xtrin Re: Bądz wola Twoja 13.08.08, 14:47 barbara47.net napisała: > Wolimy być wolni czy równi ? > Te dwie postawy wzajemnie się wykluczają. Raczysz objaśnić owo wykluczanie? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Bądz wola Twoja 13.08.08, 14:51 Nie jesteśmy ani wolni ani równi, ale to nie powód aby z tym stanem nie walczyć, albo żeby brak wolności i nierówność jeszcze powiększać. Odpowiedz Link Zgłoś
antykreator Re: Bądz wola Twoja 13.08.08, 14:55 czy ona nie brzmi jak sama prawda lub też ej...k coś mi tu za podobnie Odpowiedz Link Zgłoś
kabja Re: Bądz wola Twoja 13.08.08, 15:50 Ale dlaczego wolność i wolna wola małyby się wykluczać? Doprawdy,nie pojmuję! Odpowiedz Link Zgłoś
antykreator Re: Bądz wola Twoja 13.08.08, 15:51 ja tego nie wykluczam, nawet nie polemizuję na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
caroli_ne_86 Re: Bądz wola Twoja 13.08.08, 17:40 Czemu wolność miałaby wykluczać równośc bardziej niż... zniewolenie w którym konieczny jest podział na niewolących i ....niewolonych? Kto ma niewolić ludzi ....równych - równiejszy??? Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Bądz wola Twoja 13.08.08, 18:30 Tak , są równi i równiejsi jak świat światem.Druga sprawa , jeżeli wierzący w modlitwie do Boga poddaje się całkowicie jego woli to swoją tzw.wolną wolę może sobie pod kolana włożyć (a kucaki w buty). Odpowiedz Link Zgłoś
caroli_ne_86 Re: Bądz wola Twoja 13.08.08, 19:34 .Druga sprawa , jeżeli wierzący w m > odlitwie do Boga poddaje się całkowicie jego woli to swoją tzw.wolną wolę może > sobie pod kolana włożyć (a kucaki w buty). Nie wiem .nie znam takiego ..."poddaństwa" Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Bądz wola Twoja 13.08.08, 22:05 Człowiek głęboko wierzący jest Bogu bezwzględnie posłuszny.Wolna wola daje mozliwość wyboru.Jeżeli wybierasz Boga i całkowicie poddajesz się Jego woli(nie ma innej opcji) to co chcesz jeszcze wybierać? Troszkę szatana i grzeszków? Poddaństwo=niewolnictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Bądz wola Twoja 14.08.08, 12:48 caroli_ne_86 napisała: > Ja lubię ..grzeszyć:) Ja też.Cóż za smakowite kąski. Odpowiedz Link Zgłoś