Forum eDziecko edziecko Niemowlę
ZMIEŃ
      wola

wola

(48 wyników)
    • Witajcie. Wiem, że już były takie wątki, czytałam je, ale jakoś dla siebie nie znalazłam pocieszenia. Moja Mała jest jeszcze malutka, ma 8 miesięcy, a nie roczek lub więcej, jak piszą tam dziewczyny. A mimo to "już" woli Babcię. Ja pracuję, Mała zostaje z babcią, jak wracam, karmię ją piersią i wtedy do mnie ręce wyciąga owszem, ale potem do Babci i pojękuje, żeby to ona ją wzięła na ręcę, Babcia jest oczywiście wniebowzięta, ochoczo ręcę wyciąga zabiera ją, nosi. I trudno zres...
    • Wczoraj wróciłam z pracy, czekałam na powrót mojej 11 miesięcznej już prawie córeczki ze spaceru z teściową. W międzyczasie przyszła moja mama i dziecko wolało do niej niż do mnie. Wiem - babcia to chodząca atrakcja - gdy się nią zajmuje wygłupia się z nią, cały czas jest na każde zawołanie - a mama zmęczona po pracy nie ma już sił na harce. No ale mimo wszystko to jednak mama - zrobiło mi się bardzo przykro.
    • Synek ma 13 m-cy, od jego urodzenia jestem z nim w domku. Jak tylko w zasiegu jego wzroku pojawia sie Babcia (moja tesciowa), jest caly szczesliwy, wyrywa sie do niej, chce byc tylko z nia. Jak ja chce go wziac na rece, mowi nie i mocno sie jej trzyma odwracajac glowe. Kiedy ona wychodzi, jest wielki placz i protest. Na mnie tak nie reaguje, nie przeszkadza mu jak ja wychodze. Cieszy sie jak wracam, ale tej radosci nie mozna porownywac z euforia na widok babci. Ja sobie tlumacze, ze ja...
    • moja corka od jakiegos czasu woli bawic sie sama, leze z nia na podlodze, jezeli ja zaczepiam to ona jakos niechetnie na mnie reaguje, nieraz nawet nie checia, marudzeniem, i placzem, ale sama bardzo ladnie po cichu sue bawi, co to moze oznaczac
    • Wytłumaczcie mi, dlaczego gdy mój miesięczny syn jest niespokojny/marudny/płaczący od kolki/bądź z jakiegokolwiek powodu niezadowolony i gdy ja go biorę na ręce by go ukoić muszę się nieźle nabujać/naskakć/naprzekonywać do cyca/naśpiewać/naszuszać itp aby przyniosło jakiś skutek, tymczasem mój szanowny małżonek wystrczy że weźmie nawet najbardziej rozhisteryzowane dziecię na ręce i cisza - dziecię momentalnie staje się spokojne i ani śladu po krzyku czy łzach. Max 15 sekund zajmuje mu uspokoj...
    • Hejka Drogie Mamusie, pytam tak dla pocieszenia, czy sa inne takie dzieci jak moja coreczka generalnie od pierwszego dnia kocha "cycusia" ;-)) coreczka dostaje w dzien owocki z kaszka, dostaje zupke (ilosciowo zjada tzn sloik), na koniec dnia wprowadzam powoli kaszke mleczna, po kazdym posilku zawsze potem daje jej popic soczkow z kubeczka, ale... je i pije male ilosci, co 3h i na koniec zawsze chce piers. staram sie trzymac zasady nic na sile, bez cyrkow aby tylko zjadla, ale t...
    • jestem załamana. Mój czteromiesięczny synek mam mnie w głębkim poważaniu. Taka zmiana nastąpiła kilka dni temu. Do tej pory nie było żadnych preferencji - mama z tatą szli łeb w łeb. Mój mąż ma świetne podejście do dzieci, wszystkie do niego lgną. Więc zawsze moał dobre relacje z synem. Ale co mama to mama...I ostatnio szok! Mał przestał się do mnie uśmiechać, gadać, po prostu ignoruje mnie. Będąc u mnie na rękach patrzy na tatę, mnie omija wzrokiem, jak do niego mówię poważnieje...
    • proszę o pomoc, może któraś z Was miała podobną sytuację: mój synek (skończone 7 tyg) od wczoraj niektóre posiłki mleczne (2 posiłki w ciągu dnia) zastępuje piciem (plantex bądź herbatka rumiankowa). Karmię go piersią i dokarmiam Bebilon HA. wypija sporo bo 50-80 ml herbatki. nie wiem czy coś mu dolega (poza kolką- ma ją od 1,5 tyg). dodatkowo czasami poci mu się główka (choś wit D podaję), a kupki są kleiste.piszę o tym, bo nie wiem czy mogą te sprawy mieć jakiś związek ze zw...
    • Witam, mały ma 6,5 miesiąca i od kilku dni protestuje jak podaję mu butelkę z mlekiem, które do niedawna jadł z apetytem. Jak podaję mu jedzenie łyżeczką albo choćby mleko łyżeczką jest ok. Zaznaczam, że kilka dni temu wyszła mu dolna jedynka ale czuję, że idą mu następne zęby, bo jest potwornie marudny. Mam pytanie czy któraś z Was też miała tego typu problemy z piciem mleka (boję się, bo w mleku jest odpowiednia ilość składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka). ...
    • moja coreczka nie byla zwolenniczka czestego picia płynów,herbatek czy sokow(choć sokow nie pije woglole bo nie lubi),ale ostatnio strasznie czesto domaga sie picia czytalam gdzies ze powinna pic do 150 ml dziennie ale ona domaga sie czesto i wypija naraz 50 (bo wiecej jej nie daje)dodam ze to jest tylko herbatka,czy to moze byc objaw czegos niepokojacego?
    • Ja wiem że o ssaniu kciuka było mnóstwo pytań.Wrzuciłam w wyszukiwarke i poczytałam.Ale ja mam podwójny problem bo mamy blizniaki.Otóż,do 5 miesiąca wszystko ładnie pięknie a teraz gdy mają pół roku ssą kciuki.Obydwoje.Daję smoczka,gryzaki robię cuda,raz nawet dałam po łapach żeby wiedzieli że nie wolno ale tylko się roześmiali.Smoka nie chcą(wypróbowaliśmy różnych firm i kształtów),wyplują i dawaj palec:(( gryzakami się chwilę pobawią ale są tacy zdolni że wsadzą do buzi i gryzak i pal...
    • Mój syn ma 27 dni w szpitalu tak poranil mi brodawki ze z placzem i zloscia przystawialam go do piersi.Tak malo jadl ze pokarm gromadzil mi sie w piersiach i staly sie twarde jak kamien-dostalam wysokiej goraczki.Dziecko piersia mozna karmic (podobno) do temp 38 stopni a ja mialam 38,7 wiec odstawilam maluszka i wprowadzilam mleko zastepcze.Teraz bardzo chcialabym wrocic do karmienia ale nie mam wystarczajaco silnej woli zeby sie zastosowac do zalecen zywieniowych-wszystko co napr...
    • :) Witam! Jestem zszokowana, bo moja 7tyg córa jeszcze 2 tygodnie temu bez oporów piła piciu z butli, a teraz nie chce! Mam problem bo jak potrzebuje gdzieś wyjść to nie da się jej nakarmić z butelki... Wypluwa smoczek, albo przygryza tylko dziąsełkami... Czy któraś z Was ma tak samo? Jak rozwiązać ten problem??
    • Dziewczyny od tygodnia moja corka po zjedzeniu z jednej piersi nie chce jesc z drugiej, krzyczy a krzyk wzmaga sie kiedy jednak usiluje ja nakarmic z tej dra ugiej - uspakaja sie dopiero po podaniu smoczka i tu zaczyna sie dla mnie zagadka - bo kiedy juz sie uspokoi i probuje jej dac piers, to protest zaczyna sie z nowa sila. Cala historia moze by mnie az tak nie martwila, ale pomiedzy karmieniami pokwekuje , marudzi, a jak nawet zasnie - oczywiscie tarmoszac smoczek - to spi plyt...
    • Codziennie wieczorem musze sciągac pokarm, ponieważ moja 2,5 miesieczna corka nie chce pić z piersi. Na butelkę rzyca się jakby nigdy w życiu nie piła mleka, a z piersi nie chce, tylko wtedy kiedy uśnie. Pomimo ściagania wydaje mi się, ze pokarmu mam coraz mniej, muszę ją dokarmiać. Czy to jest możliwe, że wskutek ściągania miec mniej pokarmu? I w ogóle to co robic???
    • Od 2 tygodni powoli wprowadzam nowe jedzonko do jadłospisu moich chłopaków. Jedzą kleik kukurydziany na moim mleku , jabłuszko z dodatkami, próbujemy zupek. Wszystko to podaję łyżeczką. A od paru dni mam olbrzymi kłopot aby z piersi nakarmić chłopaków. Pociągną kilka łyków i tracą zainteresowanie cycem, nawet jeśli od poprzedniego jedzonka minęło 5 godzin! Jeśli zamiennie zaproponuje im cos łyżeczką zjedzą bez oporu, również mleko z butli wchodzi. Na pewno nie chodzi o łatwość jed...
    • Mam problem z karmieniem. Krzyś ma 6 dni i od 2 dni nie chce ssać piersi (płacze, pręży się, wypluwa brodawkę; jak go pomęcze godzinę to w końcu zassie ale jesteśmy umordowani obydwoje) natomiast nie ma najmniejszego problemu z jedzeniem przez butelkę odciągniętego pokarmu. Dlaczego tak się dzieje, macie jakieś doświadczenia z tym problemem? Będę wdzięczna za każdą opinię? Pozdrawiam, Beata
    • Jestem ciekawa ile śpią Wasze miesięczne pociechy? Bo u nas bywa to różnie. Czasami córka nie może wytrzymać 20 min po drzemce. Niestety daje się uśpić tylko przy użyciu smoczka. Pierwszą córkę wychowałam bez smoczka, a niestety druga córeczka jest całkowicie inna (bardziej problemowa).
    • Moja 9,5 miesięczna córka jest cały czas na piersi i tylko na piersi. Nie chce jeść nic innego. Mając 6,7,8 miesięcy jadła, co prawda bardzo mało bo np. 20-30 ml kaszki, obiadku czy deserku. A teraz tak się uparła i nie da się jej nic podać. Zaciska usta, płacze, krzyczy i nic.A walczyć z nią nie chce aby jedzenie nie kojarzyło jej się źle. Wszelkie próby, śpiewanie, zabawianie nie działa. Jedynie co zje(nawet nie wiem czy można to tak nazwać bo są to minimalne ilości) to suchy chleb i ...
    • Witam, pytanie z czystej ciekawości, oczywiście wiem, że mleko, zupki, kaszki, soczki itp, ale może juz coś innego, czytałam, że niektóre mamy dają na ząbki chrupki kukurydziane- ale jakie i czy już można???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się