wymaz

(17 wyników)
  • Musze pobrać wymaz spod napletka , ale jak to zrobić, Na pewno odciągnąć ale czy zastosować rivanol czy patyczek mam czyś zwilżyć? Nie wiem jak mam się do tego zabrać aby wynik był jak najbardziej miarodajny. Może ktoś to robił?
  • Witam. Moja corka od okolo 10 dni walczy z takim zapaleniem pecherza: Badanie ogolne moczu ma idealne (leukoyly 1-2) a na siku biega co 15 minut i mowi ze ja boli przy sikaniu (ale troche). Pani dr stwierdzila, ze jak to jest zapalenie cewki to wyniki takie moga byc. Mala dostala furagin na 3 - 5 dni. Po 5 dniach nie bylo roznicy. Dostala bactrim. I tez roznicy nie ma. Przemywalam jej okolice cewki rivanolem. Lekarka sugerowala clotrimazol, ale nie ma tam nic zaczerwienionego, nie ma ...
  • Pytanie-zwłaszcza do Madziulec i Medykonline ale może ktoś jeszcze będzie miał jakieś sugestie. Chronologicznie: Dziecko 2latka- kwiecień -40stopni temperatury przez kilka dni, fatalne badanie ogólne moczu (100 leukocytów, liczne bakterie, krwinki białe 30-33- 35)-wdrożony Zinnat(bez posiewu). Poprawa- po 3 tygodniach posiew jałowy 3 mce późniejlipiec - brak kontroli moczu, posikiwanie w majtki, badanie ogólne moczu w miare dobre (krwinki białe 4-4-5 w polu widzenia)-wdrożony ...
  • mala ma 2,5 roku,,przestala uzywac pampersow pare miesiecy przed skonczeniem dwoch lat,szybko złapała o co chodzi,w nocy tez nie było problemu,trzymala cała noc.Mała miala pare miesiecy temu zapalenie pecherza,miala ecoli,ktore prawdopodobnie przeniosło sie z pochwy i wyyolalo zapalenie pecherza,po antybiotyku wszystko oki posiewy sa jalowe. Mała jest bardzo zywa,ciagle w ruchu wiec nie ma kiedy sikac,trzeba jej cały czas przypominac,poniewaz duzo pije,a sikac nie ma kiedy,wiec zdazy je...
  • 9 letnia dziewczynka, ciagle pieczenie cewki moczowej, najczesciej popoludniu lub wieczorem po wysiusianiu, czasami zdaza sie przy tym uczucie parcia na mocz, mimo ze nie ma juz czym. Miala robione badania moczu - nic nie wyszlo, wymaz, badania ilosci moczu i czestosci oddawania. Zaczerwienienia warg sromowych nie ma, bolu nerek ani podczas siusiania tez nie. Tylko ciagle uczucie pieczenia. Masc Clotrimazol raz pomaga raz nie, ale to jako lagodzaca raczej juz po wystapieniu pieczenia. Trwa to...
  • W wymazie z pochwy u ponad dwuletniej córeczki wyszło enterococcus faecalis i staphylococcus epidermidis beta-hemolizujący,a posiew moczu robiony tydzień wcześniej był jałowy. Wymaz robiłam sama i zastanawiam sie nad jego wiarygodnościa bo w laboratorium powiedzieli zeby poprostu dotknąc pałeczką po wierzchu pochwy i tak zrobiłam,nie podmywająac wcześniej. Robiłam ten wymaz bo mała miała w grudniu zapalenie pęcherza,zmiany w badaniu ogolnym moczu i w posiewie e coli 10 do 6.Furagin,po...
  • u 20 m-cznej córki w posiewie wyszły bardzo groźne bakterie klebsiella pneumoniae stoprylococus epidemidis enterococcus spp byliśmy u ginekologa i przepisała detromycyne, chybroxin , bepantem plus i clotrimazol. po tygodniu stosowania dalej mała się drapała więc zamiast dertomycyny postanowiłam ją smarować gentamycyną na którą bakterie są bardziej wrażliwe wg antybiogramu ale dalej się córka drapie. Lekarz jest na urlopie więc sama tak zadecydowałam. Córka ma również zaczerwie...
  • Witam. Mój syn ma 8 miesiecy. W drugim miesiącu życia podczas pobytu w szpitalu wykryto u niego w moczu bakterie e.coli. Był leczony furaginem. Od tamtego czasu robimy co jakis czas posiew i cały czas wychodzą nam jakies bakterie, zrobilismy przerwe w furaginie, a w ostatnich dwoch posiewach wyszła nam bakteria psudomonas aeruginosa. Wiecie cos o tej bakterii? Pediatra powiedział ze bardzo trudno sie ją leczy i dał nam skierowanie do nefrologa, idziemy w poniedziałek. Robilismy us...
  • Dzien dobry, czy sa tu mamy, tatusiowie dzieci ktore maja taka przypadlosc, u kogo sie leczycie i czym i jak przebiega proces leczenia? U mojej Lenki zapalenie sromu zostalo zdiagnozowane ok 1,5 mieciaca temu, Lena dostaje urosan, zurawine, 3x dziennie podmywamy ja rumiankiem (przy pomocy gazikow) i smarujemy alantalem. Poki co zapalenie nie ustepuje. Lena jest podcierana jak nalezy od sromu do odbytu. W dzien nie kozysta z pieluchy w nocy siusia jeszcze w pampersa, staram sie j...
  • witam. kurcze powiedzcie mi jak to jest. Osttani mocz i posiew w miare ok, ale wymaz z pochwy - 3 bakterie, a tym np e.coli i wszystkie bardzo obfite, ydzien temu wymaz powtorzony (mielismy nadzieje ze blad przy pobraniu), dzis wyniki- 2 bakterie, ndal e.coli bardzo obfite i druga obfita. dostalismy furagin 10 dni 2 razy dziennie po 0,1 a potem 10 dni raz dziennie po 0,2 Hmmm i teraz powiedzcie czy to mozna trakowac jako ZUM????Czy to cos zupelnie innego?Jak to sie ma do poszerzo...
  • Dawno tutaj nie pisałam. Córcia na szczęście przestała chorować. Ale niestety czerwona "pipcia" jej pozostała - tzn. od czasu do czasu borykamy się "z zapaleniem" (piszę w " bo do końca to nie zostało zdiagnozowane). Czasem Rivanol pomagał, czasem Biodacyna. Ale od tego zrobiła się grzybica - clotrimazol - ciężko ją wytępić. Ach, szkoda gadać :(. Ja niestety ostatnio miałam ciążę pozamaciczną i wtedy lekarz zrobił mi wymaz w kierunku chlamydii (wynik dodatni). Jak długo ją mam w ...
  • Od ponad 2 lat walczę z nawracającymi zum u swojej córki(6 lat).Miała Usg ,badanie urodynamiczne i cystografie mikracyjną i ponoć wszystko ok.Trafiłam do ginekologa dziecęcego i w wymazie z okolic pochwy wyszły jej 2 bakterie coli i klebsiella pneumoniae.Dostała leki na ich "wybicie" oraz na drożdze i grzyby które ponoć chociaż są nigdy nie wychodzą w posiewie.Czy ktoś może miał podobne doświadczenia, czy to może mieć wpływ na nawracające zum?
  • Witam! Mam corcie 4 letnia trafilysmy do szpitala z zum-em ( bakterie coli).najpierw miala stwierdzone bakterir w pochwie leczylysmy sie gentamecyna miejscowo i poszlam do ginekologa powiedzial ze jest ok jezeli chodzi o stan zapalny ale stwierdzil zlepienie warg sromowych i miala miejscowe znieczulenie i rozklejenie.na poczatku bylo cierpienie ale tlumaczono mi ze bedzie lepiej z dnia na dzien ale niestety bylo coraz gorzej.skonczylo sie zatrzymaniem moczu na 12 godzin cewnikowanie i ...
  • Mam 10-letnia Gosie i 5-miesiecznego Piotrusia. Gosia 2 lata- od urodzenia- leczyla sie na nawracajace zakazenia drog moczowych- moge sluzyc rada, jesli ktos potrzebuje (znam dobra lekarke z Wroclawia). U Piotrusia wykryto natomiast gronkowca zlocistego i paleczke ropy blekitnej (pseudomonas aeruginosa)- szczepy typowo szpitalne:( jednak nie w posiewie moczu, a w wymazie z gardla. Wiem jednak, ze w moczu tez sie trafiaja. Czy ktos moze mi pomoc w tym temacie? Spotkalyscie sie juz ...
  • witam szukam pomocy w sprawie wyleczenia mej córki z tej uporczywej bakterii. Leczona jest od 10 lat i to bez skutku. Wcześniej brała szczepionki Uro- vaxom, antybiotyki co 10 dni na zmianę , Furagin itp. nic nie działa. Jest m- c lub 2 ok po kuracji i od nowa pojawia się bakteria. Teraz też powtarza przez 3 m-ce to samo.Miała poszerzenie cewki moczowej(bez potrzeby gdyż lekarz potem uznał że nie potrzeba było) masę innych badań i nic.Cały czas to samo szczepionki, antybiotyki itp. ...
  • Witam. Od 2 lat lecze córeczke na nawracające ZUM-y (miesiąc temu E coli) dziś odebrałam wyniki posiewu moczu-staphylococcus epidermidis 10*7. W wymazie pochwy ostatnio też była E coli ( wcześniej citrobacter) Mieliśmy robioną cystografie i USG- nic nie wykazało. Prosze o rade. W jakim kierunku pójść. Skąd tyle bakteri u tak małego dziecka.
  • Werka znowu jest wysypana (nóżki + pod pampersem), lekarz przypisał żel fenistil jeszcze gorzej. Mocz ogólny jak najbardziej ok. Posiew się robi. Srom cały czerwony, lekkie upławy. W sobotę mocz cuchnący. Niedziela i dzisiaj ok.Nie mam pojęcia co się dzieje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się