Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      zabudowa

zabudowa

(14 wyniki)
    • Witam, mam pytanie, posiadam mieszkanie - hipoteka, ostatnie piętro w osiedlu - wspólnocie. Mam taras wielkości 40 m2, który jest wpisany w akt notarialny jako użytkowanie. Kiedy kupowaliśmy mieszkanie nie było możliwości "zakupu" tarasu. Jest kilku mieszkańców na naszym osiedlu, którzy wykorzystali moment jeszcze budowy i przekształcili tarasy w normalną zabudowę mieszkalną. W tej chwili też można byłoby to zrobić ale... no właśnie potrzebowałabym zgody wspólnoty. Coś ok 200 mies...
    • witam, posiadam mieszkanie wlasnosciowe na parterze....mysle o zabudowie tarasu szklem. czy musze ubiegac sie o jakies pozwolenie na taka zabudowe?
    • Jedna z właścicielek zwróciła sie z prośbą o wyrażenie zgody na zabudowę loggi znajdującej sie na parterze budynku oknami. Mam nastepujące pytanie: Czy powierzchnię loggi po zabudowie trzeba będzie doliczyć do powierzchni użytkowej lokalu (a co za tym idzie pobierać za tę powierzchnię należne opłaty - zaliczka eksploatacyjna, f. remontowy itd.). Właścicielka będzie musiała wówczas chyba również zobowiązać się do pokrycia kosztów przeprowadzenia regulacji udziałów w nieruchomości...
    • Zacznę od tegop że jestem jednym z czlonków zarządfu Wspólnoty w które zanmieszkuję . Trochę czytałem na tych stronach o w/w temacie tym nie mniej krótkie wprowadzenie w 2003 roku jeden z wlkaścicieli lokali wspólnoty wystąpił o zabudowę całego strychu na zebraniu przed przegłosowaniem uchwały oświadczylem że ja również chcę dobudować sobie jeden pokój . W obecności wszystkich uczestniczących w zebraniu lokator ten zgodził się ze da mi zgodę na zabudowę pozostałerj części . Wobec powy...
    • Szanowni Państwo, jestem właścicielem jednego z 20 mieszkań w stosunkowo nowym bloku (oddany do użytkowania 3 lata temu).Prócz mieszkań blok posiada dwa lokale użytkowe oraz cztery odrębne garaże(wszystkie wykupione).Blok posiada dwie klatki mieszkalne. Tuż przed świętami na dole w mojej klatce powastała nowa zabudowa zamknięta drzwiami, do której klucze do części wspólnych mieszkańców nie pasują. Po krótkim dochodzeniu z mojej strony okazało się, że jedna z sąsiadek zleciła bezpodstawnie...
    • Prsze o podani czynnosci(jakie zezwolenia i od kogo)musz wykonac aby zgodnie zprawem mogl zabudowac(przystosowac dla wlasnych celow)czesc korytarza(holu) ktory jest czescia wspolna WM.Budynek,to wiezowiec-13kond.
    • balkony(5)

Wspólnota podjęła uchwałę o zabudowie balkonów na parterze a ja chciałbym mieć balkon taki jak dotychczas. Straszą mnie, że jak nie pozwolę na zabudowę to będę płacić za sprawy sądowe itd. Czy muszę się podporządkować.
    • Witam, mam pytanie do zarządców którzy już przez "to" przechodzili. Nie pytam jak powinna odbywać się adaptacja tylko co zrobić jak właściciel nie pytając nikogo o zgodę zabudowuje sobie część klatki schodowej - stawia cegły, dzwi itp. Wiem, że nie może bez zgody ale jak interweniować? Policja? PINB? rozbierać nocą własnymi rękami te budowle? Poradźcie!! Do faceta moje argumenty nie trafiaja, buduje i już!
    • Czyja jest potrzebna zgoda na zabudowę lodży? Właściciel uparcie twierdzi że nie potrzebuje żadnej i niczyjej zgody.Dom jest zarządzany przez wspólnotę mieszkaniową.
    • czy wlasciciel posesji musi sie skonsultowac ze wspolnota , zeby otworzyc w bloku przedzszkole? czy jest jakas klasyfikacja usług, ktore sa uciazliwe dla mieszkancow?
    • Czy w przypadku robót remontowych (modernizacyjnych) w starym budynku, na które wymagane jest pozowlenie budowlana, trzeba wcześniej starać sie o wz, jezeli brak planów zp?
    • Witam wszystkich. Problem mam następujący i dość palący jak sami sie przekonacie. W bloku zarządzanym przez wspólnotę jest awaria instalacji kanalizacyjnej- jedno z mieszkan jest zalewane. Administrator budynku wezwał hydraulików, którzy ustalili prawdopodobne miejsce awarii pionu tj. mieszkanie piętro wyżej. Niestety nie mogą do tego mieszkania wejść, gdyż lokator uzależnia wpuszczenie ich od uzyskania na piśmie zobowiązania zarządu, że ten pokryje koszty remontu łazienki. Cz...
    • Dzięki za odpowiedz.Właśnie jestem po spotkaniu z tymi dwoma wspólnotami i teraz przynajmiej mam na piśmieże oni nie chcą partycypować w kosztach,ani zabudowy śmietnika ,ani w opłacie na utrzymanie drogii parkingów jakimi nas wspólnie WAM obdarzył.Poczęści sprawa śmitnika się wyjaśnibo jedna ze wspólnot twierdzi ze korzysta zinnego ale już wiem że ten śmietnik będzie zamknięty i wtedy bedą zmuszeni kozystać z tego na terenie wspólnym.
    • jestem członkiem zarządu wspólnoty od 2 miesięcy. na koniec roku otrzymaliśmy do zatwierdzenia rozliczenie za c.o na nieruchomości. po analiziw wstrzymaliśmy je ponieważ były niedociągnięcia które póżniej usunięto , ale pozostyał problem z jednym sklepem w naszej nieruchomości. jest to sklep który powstał kiedyś w wyniku zabudowy wiaty pod blokie i niedoprowadzono do niego instalacji c.o . czy w wyniku braku instalacji sklep powinien płacić za c.o. ściany tego sklepu jak i sufit z podło...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się