Forum Dom Prawo w nieruchomościach
ZMIEŃ
      zabudowa

zabudowa

(95 wyników)
    • Witam, jest sobie nieruchomość będąca masą spadkową, na działce ze starego podziału /nie spełnia już normy powierchniowej MPZP/ jest JEDEN budynek dwulokalowy. Współwłaściciel chce podziału budynku na 2 osobne nieruchomości z małymi działkami - z art.95 u.g.n czyli "poza planem gminy" Starostwo określiło się w piśmie, że działki po podziale stracą charakter budowlany.Problem tkwi w tym,że ten współwłaściciel ma NOWY dom, a na naszej połowie działki dom jest i stary, i jest zabytkowy.Plan...
    • Witam. Proszę o pomoc. Dostałam pozytywną decyzję o warunkach zabudowy z zapisem, że mam się podłączyć do wodociągu gminnego. Jednak wcześniej ta sama gmina (wodociągi) wydała mi pisemną informację, że na razie nie będzie możliwości podłączenia mojej planowanej inwestycji do istniejącego wodociągu, ze względu na jego duże obciążenie. We wniosku o WZ wystąpiłam więc o studnię (własne ujęcie). W ogóle się do tego nie ustosunkowali, mimo tego, że informację (negatywna odpowiedź wodociągów) dołąc...
    • Witam, jesli mpzp przewiduje tereny zielone(prawdopodobnie bez prawa zabudowy) to w jaki sposob wybudowac dom? Czy moze to byc dom drewniany, bez fundamentow, dom zwany budynkiem gospodarczym? Jak rozwiazac sprawe budowy domu(jak zwal tak zwal) na dzialce o przeznaczeniu-tereny zielone?
    • Własnie otrzymałem Warunki Zabudowy wraz z analizą sąsiednich budynków. Ponieważ powierzchnia zabudowy wyszła marna - 0.14 to sprawdziłem czy chociaż analiza została wykonana prawidłowo. Wrzuciłem cyferki do Excela i ... no właśnie, urzędnicy użyli wartości bez zaokrągleń - czyli jeśli wyszło 0,09657 to zostało to uznane jako 0.09 zamiast zgodnie z matematyką 0.10. Próbowałem wyjaśnić sprawę na miejscu to pani naczelnik stwierdziła, że oni odcinają wszystko co jest po drugiej cyfrze po prz...
    • nie dopytałem się w urzędzie i teraz zachodzę w głowę co robić :( do wniosku o wydanie decyzji o warunkach zabudowy należy dołączyć mapy geodezyjne, to mam oraz : koncepcje zagospodarowania terenu (z miejskiej pracowni urbanistycznej?:) oraz warunki techniczne dla projektowanych przyłączy (już teraz mam się układać z wodociągami, gazownią i elektrownią?) a także określenie planowanego sposobu zagospodarowania terenu w formie opisowej i graficznej (wystarczy mój odręczny rysunek,...
    • Witam! Bardzo proszę o radę w pilnej sprawie! Około trzech miesięcy temu złożyłam wniosek o warunki zabudowy dla budynku położonego na działce , którą zamierzam wydzielić z działki moich rodziców. W Urzędzie dowiedziałam się, że wszystkie warunki konieczne do otrzymania pozytywnie rozpatrzonego wniosku są spełnione, oprócz planowanego usytuowania budynku.Urzędniczka stwierdziła,że dom musi być wybudowany na linii zabudowy wyznaczonej na podstawie budynku na jednej z analizowanych dzia...
    • W maju złożyliśmy wniosek o wydanie warunków zabudowy na działce na której chcemy postawić kilka domów. Po miesiącu zawieszono nam postępowanie z uwagi na fakt, iż Rada Miasta miała ogłosić uchwałę o przystapieniu do miejscowego planu. W miesiącu wrześniu faktycznie Rada uchwala przystąpienie w obszarze, gdzie znajduje się przedmiotowa działka. Z tego co wiem mogą zawiesić postępowanie do 9 miesięcy, a później powinni wydać warunki zabudowy.Nadmieniam, że działka spełnia wszystkie warunki Z U...
    • zabudowa zwarta jednorodzinna-jak to rozumieć?
    • Chciałabym kupić działkę rolną (ziemia II klasa) o pow.57 arów w gminie miejskiej.Na części działki zamierzam wybudować dom a pozostała część pod uprawę.W gminie dowiedziałam się, że powierzchnia działki przekracza 0,5 ha i w związku z tym traktowana jest jako gospodarstwo co uniemożliwia wydanie zgody na zabudowę. Nadmieniam, że działka ma bezpośredni dostęp do drogi gminnej i wszystkich mediów.Proszę o poradę.
    • przez organ wyzszej instancji? czy jak gmina wyda warunki zabudowy to juz jest sprawa ostateczna i wiazaca czy idzie wyzej do zatwierdzenia? jak to jest ? na jakim etapie moge spotkac sie z odmowna decyzja? prosze o informacje.
    • Razem z mézem kupilismy dzialke budowlaná wraz z warunkami zabudowy do tej dzialki. Niestety wymiary domu który wybralismy sá inne niz na decyzji o warunkach zabudowy, inny jest równiez dach gdyz na decyzji podany jest dwuspadowy a my bedziemy mieli czterospadowy. Czy w takim razie potrzebna jest nowa decyzja? Prosze o pomoc co nalezy dalej zrobic
    • chciałam prosić o pomoc w sprawie wniosku o warunku zabudowy. Jestem w trakcie sprzedaży działki (jeszcze rolna) aby przekształcić ją na budowlaną potrzebuje złożyć wniosek o WZ. Ponieważ nie wiem jakie przyszły kupiec będzie miał preferencje co do wielkości, wysoko[sonda=] [/sonda]ści domu mam pytanie jak rozsądnie wypełnić załączniki do wniosku WZ tak by nie przekombinować?? Czy ktoś z Was dysponuje może w miarę świeżymi gotowymi wypełnionym załącznikami składanymi do wniosku...
    • pytanie jak w temacie - jeśli najpierw zostanie wydana decyzja o warunkach zabudowy dla domku mieszkalnego a następnie kilka m-cy później uchwalony plan, gdzie na tej działce wg studium nie może powstać domek mieszkalny to która decyzja jest nadrzędna?
    • Witam, zamierzam kupić działkę pod budowę domu, jednakże teren na którym stoi działka i wokół nie ma planu miejscowego zagospodarowania przestrzennego. Boję się kupić taką działkę, gdyż jak poczytałam troszkę przepisów, to wynika, że właściwie nie wiadomo czy będę mogła cokolwiek zbudować. I co będzie wokół. Bardzo proszę o radę, czy tak jest rzeczywiście i co mogę zrobić w tej sytuacji. Bardzo mi zależy na tej działce, ale boję się żeby pieniadze nie były wyrzucone w błoto. Z g...
    • Przymierzam się do kupna działki, która zostanie wydzielona z z większej. Czy trzeba coś jeszcze sprawdzić (co ?) jeżeli działka posiada już wydane warunki zabudowy w 2004r. oraz warunki przyłącza prądu i gazu, również z 2004r.? W gminie jest niestety niekompetentny człowiek, który nie potrafił udzielić informacji, albo mu sie po prostu nie chciało. Choć są wydane warunki zabudowy, gmina nie posiada planu zagospodarowania. Mam już kopie mapek z rejestru gruntów (podstawową i zasadniczą...
    • Jest działka - zabudowa zagrodowa.Brak miejscowego planu zagospod. przestrzennego.Potrzebne warunki zabudowy.Co z warunkiem ,,bliskiego sąsiedztwa,,?Jeśli spełnione są 4 pozostałe warunki to chyba jest oczywiste ,że otrzymam decyzję pozytywną.Czy mam rację?Czy mogę mieć jakiś problem z postawieniem na tej działce drugiego domu?
    • Mam działkę rolną 35 a na terenie miasta Koszalina.Chcę wybudować dom wolnostojący ok.120 m2.Otrzymałem odmowną dec. w sprawie warunków zabudowy.Nie spełniam tylko jednego spośród 5 war. -warunku bliskiego /dobrego/ sąsiedztwa .Jak pokonać ten problem ? /bez dokupowania lub dzierżawienia dodatk. pow. gruntów równej średniej pow. gospod.rolnego w danej gminie/ .Na miejscowy plan zagospod. przestrzennego nie mogę w najbliższych latach liczyć.Zamierzam się odwołać do Samorządoweg...
    • Dzień dobry, Posiadam działkę, która leży w pasie od lat planowanej (na razie bez planu zarospodarowania) drogi (nowy przebieg istniejącej już drogi wojewódzkiej). Od lat gmina stara się utrzymać cały pas bez zabudowań (chociaż kilka budynków powstało). Jednak w Zarządzie Dróg Wojewódzkich nie ma nawet w planie żadnej dokumentacji na ten temat. W zeszłym roku złożyłam wniosek o wydanie WZ. Dodam, że już dawno pogodziłam się z myślą, że nie wybuduję tam domu. Chodzi mi o to, żeby, gdy ...
    • Chcę kupić dwie działki na wsi. Gmina ma plan przestrzenny. Jedna działka położona jest w terenach zabudowy mieszkaniowej zagrodowej, a druga zabudowy siedliskowej. Notariusz mówi,że tą działkę z w zabudowie zagrodowej mogę kupić od razu czyli jednym aktem notarialnym, a tą drugą - siedliskową nie - bo agencji nieruchomości przysługuje prawo pierwokupu i będę musiał czekac ponad miesiąc a mnie zależy na czasie.Czy notariusz ma rację?
    • działka rolna (około 8000m) ma świeże warunki zabudowy. leży przy drodze gminnej i graniczy bezpośrednio jednym bokiem z gospodarstwem rolnym. Sprzedający chce sprzedać około 1500-2000m. Jednak czy po zakupie tej części działki od strony sąsiedniego gospodarstwa mogę uznawać wydane warunki zabudowy za obowiązujące dla mniejszej części działki czy muszę się po zakupie starać o nowe? Ewentualnie jekie problemy mogą mnie czekać? dziękuję za odpowiedzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się