zamek

(10 wyników)
  • Ja i mąż mieszkamy w domu moich rodziców,mamy osobne wejscia. nie wynajmujemy, nie jesteśmy zameldowani tylko mieszkamy w części domu wyremontowanej przez nas,mąż wynosi mi z domu wspólne rzeczy oraz wszystkie jego osobiste,wyłancza prąd,utrudnia normalne funkcjonowanie itp. czy rodzice moga zmienic zamki i poprostu go nie wpuścić?
  • Dzień dobry, mam taki problem - otóż wynajmuje mieszkanie od niecałych 2 miesiecy. Dzisiaj zepsuł mi sie zamek w drzwiach wejsciowych tak,ze nie moge zamknac drzwi od zewnatrz. Skontaktowałam sie z firmą naprawczą, muszę wymienić bębny w zamku gerdy czyli koszt ok 300 zł. Jak zrozumiałam te bębny wycierają sie w trakcie użytkowania, a że zamek jest w tych drzwiach od ok 10 lat to myśle, ze moje 2 miesiace mieszkania tu nie są podstawą tego zepsucia/zużycia. Włascicielkę mieszkania to nie int...
  • z koncem sierpnia konczy sie umowa najmu mieszkania.osoba je zamieszkujaca opuscila je juz na poczatku maja,oplaciwszy czynsz za maj.w umowie okres wypowiedzenia jest 3 mies,co rowna sie momentowi wygasniecia umowy.wlasciciel ma tez 2 mies.kaucje w depozycie,wiec do konca lipca czynsz jest oplacony.w mieszkaniu pozostaly wartosciowe przedmioty i dzis gdy moj maz chcial je zabrac okazalo sie,ze zostaly wymienione zamki.nikt nas o tym nie informowal.czy wlasciciel moze po prostu t...
  • Liczę na Waszą pomoc w takiej oto sprawie: Ponad 1/2r temu wyprowadzili się do mieszkania z Urzędu Miasta lokatorzy, którzy tam podpisali umowę najmu na czas nieokreslony. Mieszkali dotąd w kamienicy, która jest moją własnością, ( oczywiście nie płacąc czynszu)na podstawie przydziału administracyjnego z 1964r. Obecnie są wymeldowani z kamienicy, natomiast nie oddali kluczy. Wymieniłem zamki a oni- twierdza, że chca zamieszkać ponownie!!! I moje pytanie: jak wygląda prawo w takiej...
  • Mamy na polpietrze toalete.My zrobilismy z tego malutki skladzik gdyz zrobilismy sobie toalete w mieszkaniu.Sasiad mieszkajacy pod nami,zrobil zamek w naszej toalecie i stwierdzil,ze toaleta jest jego i zamknal na klucz-mamy tam wodomierz...Obok toalety jest okno,ktore on wymienil na plastikowe.Zaraz obok naszych schodow zabudowal sobie przestrzen korytarza powiekszajac w ten sposob swoje mieszkanie.Nie wiem co mam z tym zrobic.
  • jak szybko i skutecznie "pozbyć"się lokatora ? lokator jest moim kolegą i widać ,że nie zamierza się wyprowadzić. umowa najmu zawarta była na piśmie na czas określony jednak w momencie zawarcia nie była chyba prawnie w porządku ponieważ byłem tylko spadkobiercą , obecnie jestem już właścicielem. Kolega nie płaci odstępnego ,tylko bierzące opłaty. Proszę o doradzenie , z góry dziękuje
  • Witam Planuję wynająć mieszkanie ale tyle się naczytałam w necie że mam coraz większe wątpliwości. Czy to prawda że wynajmujący ode mnie mieszkanie mogą się w nim zameldować na stałe bez mojej zgody? Dzisiaj dzwoniłam do Urzędu Miasta i jakiś urzędnik mi powiedział że jeśli wynajmuję mieszkanie na dłużej niż 3 miesiące to mam obowiązek zameldowania lokatorów na stałe a jesli ja tego nie zrobię to oni w każdrj chwili mogą przyjść do urzędu z umowa najmu i sami się zameldować. Ja ...
  • co zrobic gdy lokator ktoremu wynajelam mieszkanie przestal placic czynsz -wylaczyl telefon i unika konktaktu - nawet nie moge zerwac z nim umowy bo nie moge na niego trafic- czy jest jakies wyjscie-czy policja moze mi pomoc -do kogo sie zwrocic -czy moge tam wejsc wymienic zamki w drzwiach.......
  • Witam, wynajęliśmy z mężem mieszkanie grupie studentów. Umowa jest, ale nie została zgłoszona do skarbówki (z tego co wiem, mamy na to czas do końca roku). 10 lipca mieli zapłacić nam czynsz, ale od trzech dni nie odbierają telefonów (było ich 5 osób, więc raczej to nie przypadek, a sądząc po sygnale, część z nich jest za granicą). Mąż pojechał do mieszkania z zapasowym kluczem i zastał je puste. Na biurku leżała tylko ich kopia umowy. Zalegają nam czynsz do spółdzielni za 1 miesiąc, w...
  • Wynajmuje mieszkanie lokatorce, umowa wygasla nam na poczatku miesiaca juz, doszly do tego koszty ogrzewania za rok wstecz i wody za pol roku nie mowiac o niezaplaconym czynszu za miesiac biezacy, bo lokatorka jest w ogole nieosiagalna - mowi, ze jest na wyjezdzie i nie wie kiedy wroci oraz nie mowi czy zaplaci wykrecajac sie, ze na nic pieniedzy nie ma. Na slowo poczekalem 10 dni na poczatku miesiaca bo mowila, ze do dnia 10 lipca da odp czy sie wyprowadza czy przedluza umowe (na umowi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się