zatrzymany

(113 wyniki)
  • Piszę ten post gdyż już mnie irytuje postawa polskich kierowców! W Polsce osoba za kółkiem uważa się chyba za króla szos którego nie obowiązują żadne przepisy! Chodzi mi tym razem głównie o przepuszczanie pieszych czekających na przejściu. Niekiedy można tak stać cały dzień i nie doczekać się, że któryś z "kierowców" się zatrzyma. A przecież pieszy na przejściu ma pierwszeństwo! Tylko co z tego, że je ma skoro musi je wymuszać ryzykownym wejściem na pasy. Czasem nawet i to nie pomaga. W...
  • a właściwie prędkościomierz. Często w relacjach z wypadków ich autorzy (także np. rzecznik drogówki) używają takich sformułowań. Czy jest jakaś relacja między prędkościomierzem a prędkością w chwili uderzenia? Coś w rodzaju czarnej skrzynki? Czy to tylko sensacyjne stwierdzenie ubarwiające relację?
  • Jechałem dzisiaj z Krakowa droga olkuską do domu. Kto tamtędy jeździ wie w czym rzecz - ograniczenia do 70, czasem 50tka, stoja i łapia na radar. A juz standardem jest patrol Policji po drugich światłach w Olkuszu w stronę Dąbrowy. W połowie drogi z Krakowa siadła mi na zderzaku Fabia. Jadę 70, ona 70. Zwalniam do przepisowej 50ki, ona też. Niby OK, ale nie OK. Bo jest ciemno, mży a ona siedzi mi na zderzaku. Metr, dwa. Droga pusta. Wrzucam kierunkowskaz prawy, niech mija. Ale gdz...
  • ...czyli rutynowa kontrola drogowa. Jechałem rano drogą, na której lubią "suszyć" - grzecznie i przepisowo. Zobaczyłem ich z daleka, upewniłem się, że nie przekraczam prędkości, jadę śmiało, a tu funkcjonariusz macha mi lizakiem... Ciśnienie rośnie, sprawdzam odruchowo, czy mam włączone światła, zjeżdżam na pobocze. Słyszę że kontrola, powodu nie podano, pewnie rutynowa. Podaję prawo jazdy, szukam, dowodu rejestracyjnego - samochód służbowy, zastępczy, wzięty z placu bez refleksji - ...
  • Może temat był już poruszany, ale nie mogę znaleźć. Zastanawialiście się jak należy się zachować na parkingu supermarketu, gdy przed skrzyżowaniem napotykamy tylko i wyłącznie tytułową: "linię warunkowego zatrzymania złożona z trójkątów". Według par. 89 pkt 2 odpowiedniego rozporządzenia MI oraz MSWiA taki znak wskazuje miejsce zatrzymania W ZWIĄZKU ze znakiem A-7 (ustąp pierwszeństwa). Czy jeśli znaku A-7 nie ma (nie ma go na parkingach w 90% przypadków) to należy olać trójkącik...
  • Czy ktos z internautów orientuje się dobrze w prawie ruchu drogowego? Mój znajomy pracuje w Niemczech. Kilka tygodni temu był w Polsce. Niestety pił piwo w zaparkowanym samochodzie. Przejeżdżający patrol zatrzymał się i zainteresował kierowcą. Zatrzymali prawo jazdy i samochód, zbadali poziom alkoholu (były 2 piwa). Mój znajomy odebrał samochód nastepnego dnia i bez prawa jazdy wrócił do Niemiec. Jest pewien, że utracił prawo jazdy, czy ktoś wie, na jak długo, czy może zostać np z...
  • Proszę administrację o wyjaśnienie uporczywego kasowania moich wątków o powyższym tytule? Z podstawą/punktem regulaminu forum. Dlaczego nie można porozmawiać na ten temat? Jeśli nie tutaj proszę podać forum właściwe.
  • Czy policja w niebieskich czapkach jest uprawniona do karania mandatami drogowymi?
  • Kiedy w koncu wprowadzi sie w Polsce obowiazek zatrzymania sie przed pieszym tak jak jest to w calej cywilizowanej Europie? Polska wciaz ma jeden z najwyszych wskaznikow wypadkow smiertelnych na pasach. Ale chyba tylko w Polsce wolno przed stojacym pieszym przy przejsciu na pasach, w tym przed dzieckiem, przejechac z predkoscia 50 km/godz. Jak sie go smiertelnie potraci, to sie mowi, ze to bylo wtargniecie. A tymczasem we wszystkich cywilizowanych krajach jest w takim przypadku ...
  • Ładny temat wątku, ale do sedna. Jadę wczoraj trasą Warszawa-Sochaczew. Jakieś 10km przed Błoniem widzę w lusterku typa, który wyprzedza na podwójnych ciągłych, nie jedzie nadmiernie szybko ale po prostu wyprzedza nie patrząc na miejsce. Usiadł mi na ogonie i przed wiaduktem (5km przed Błoniem) wyprzedził mnie na przejściu dla pieszych, podwójnej ciągłej, omijając wysepkę "pod prąd" i spychając na pobocze auto jadące w przeciwną stronę. Wjechał przede mnie, patrzę - gość ma podrobione (wydru...
  • Probuje sie poprawic przepisy ruchu drogowego, tak zeby ginelo w Polsce mniej ludzi na drogach: motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/news/zginelo-57-tys-polakow,1264358 To dobrze, ale niepokoja mnie dwie sprawy: 1. Czy bedzie jednoczesnie poprawa jakosci drog? Zwiekszenie liczby rond i skrzyzowan bezkolizyjnych? 2. Czy bedzie w koncu w Polsce wprowadzony obowiazek zatrzymania sie przed pieszym czekajacym na chodniku przy pasach zeby przejsc? Tak jak to jest w calej cywili...
  • Witam!!!! Mam kilka pytań dotyczących procedur policjantów. Zostałem zatrzymany przez nioznakowany radiowóz policyjny, policjanci jadący polonezem caro stwierdzili że wyprzedzałem na krzyżówce tira. Ja natomiast skończyłem wyprzedzać tira przed krzyżówką jak moge wybronić się z tego?? Przedewszsytkim ze mną jechały 3 osoby, moja narzeczona, teściowa i szwagier policjantów było dwóch chcieli bym otrzymał mandat w kwocie 300 zł ja natomiast się niezgodziłem. Jakie są procedury postę...
  • Dzisiaj rano jadąc do pracy miałem kontrole trzeźwości. Nic w tym dziwnego ale.... JAdę sobie jak codzień, mam ograniczenie do 40 więc zwalniam do 40 i jak tylko zacząłęm zwlaniać z krzaków wyskakuje policjant z lizaczkiem. Dzien dobry mi mówi i zaprasza na kontrolę trzeźwości. Więc idę z nim do radiowozu, dmucham,a czekając na odczyt pytam, czy coś podejrzanego zrobiłem, że bada mi trzeźwość a on mi na to, że zwolniłem do przepisowych 40tu więc pewnie mam coś na sumieniu, stąd t...
  • poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,7821944,Niebezpieczne_zielone_strzalki__zatrzymaj_sie_.html Coś w tym może jest, że Polacy nie umieją się zachować. Ale strzałki tu nie mają nic do rzeczy. Gdy przechodzę przez jakąkolwiek ulicę, to zawsze zerkam za siebie, czy jakiś szaleniec nie zamierza mnie potrącić na prawoskręcie :/ Ze 2 dni temu na jakiejś bocznej uliczce z impetem prawie na mnie wjechano. Gdyby nie rutynowa nieufność i zerkanie do tyłu, pewnie bym zabawił się w Małysza. Nie z...
  • Witam serdecznie, wczoraj jechałem krajową dwójką ok godz 18 na odcinku Siedlce - Biała Podlaska, mniej więcej w połowie tej trasy, poza obszarem zabudowanym, w miejscu nieoświetlonym, stała policyjna nieoznakowana Oktawia która zatrzymała do kontroli TIRa. Było to ok 300m poza obszarem zabudowanym (pewnie tam przekroczył prędkośc i dopiero dościgneli go tutaj) w miejscu nieoświetlonym. W Skodzie nie były włączone światła błyskowe, ani nawet awaryjne. Za chwilę na Cb radio rozegrała się...
  • msm pytanie, czy można zatrzymać się - włączyć wsteczny i cofać samochodem na zakazie zatrzymywania się(znak b36) ? pytam,bo cofałem akurat z parkingu osiedlowego na drogę , na zakazie zatrzymywania sie i postoju stał pojazd ,który kiedy ja byłem w połowie drogi zaczął niespodziewanie cofać i doszło do kolizji. kto miał w tym przypadku rację? z góry dzięki za info.......
  • www.tvp.pl/krakow/motoryzacja/jedz-bezpiecznie/wideo/piesi-na-jezdni-12-ix-2010/2691931
  • Może dziwny problem, ale... Przyczepił mi się ostatnio policjant, że nie zatrzymałem się jadąc rowerem przed znakiem stop. Jechali kawałek za mną, więc nie widzieli, że zatrzymałem się, ale bez podpierania, czyli wykonałem sobie po prostu stójkę na rowerze. Mimo wytłumaczenia im tego upierali się, że muszę postawić nogę na ziemi. Czy jest na to przepis? Wydawało mi się, że mam się zatrzymać, a nie zsiadać z roweru? Mandatu co prawda nie dostałem tylko zostałem pouczony, ale nadal uważam...
  • Dawno temu [b][/b] tu na bezradność kierowców na jednym ze skrzyżowań na Białołęce, gdzie widoczność mimo zastosowania lustra była beznadziejna i gdzie w końcu byłem świadkiem skutków wypadku. Bezwładność organizatora ruchu wydawała się niezłomna. A tymczasem... Niewielka przebudowa okolic skrzyżowania a uściślając - przesunięcie płotu o metr - dało wyraźnie odczuwaną poprawę widoczności i bezpieczeństwa. Czyżby jednak Polak-organizator-ruchu [b][/b]?
  • Nie ma innej sensownej drogi tranzytowej od północnego wschodu do Polszy jak przez Suwałki, zatem będzie lżej na drogach. W końcu robią jakąś stacjonarną wagę. Jako że widzę, iż Inspekcja (ci zieloni) bardzo często stoją w okolicach Augustowa, to można mniemać, że mają ogromny zapał na wykorzystanie tej wagi. Nic tylko się cieszyć. Drogi będą zawsze to choć troszeczkę mniej zniszczone. www.suwalki.info/informacje-10195-Od_czerwca_lzej_na_drogach.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się