Forum Nauka i edukacja Ortografia
ZMIEŃ
      zdrobnienia

zdrobnienia

(13 wyniki)
    • Chciałbym zdrobnić takie słowa, jak: poeta, brygadzista i wojewoda. Tyle że nic sensownego nie przychodzi mi do głowy. Ten poetka? poecik? Plis chelp! J22
    • Czy o formach typu "Janek, Romek, Radek" możemy powiedzieć, że to zdrobnienia, czy tylko formy typu "Jaś, Raduś" do takich należą? Pozdrawiam
    • No właśnie sie zastanawiam nad tym zagadnieniem? Może... Łucyjka? Łucka? Lusia?
    • Jak prawidłowo zapisać to zniekształcenie-zdrobnienie Nowego Jorku?
    • -Klikasz z pracki czy siedzisz w domciu? -Z domu -A może jakiś wypadzik z rodzinką? Czy trzydziestolatki i czterdziestolatkowie zdziecinnieli, czy też zatrzymane w rozwoju pokolenie czatowe podrosło? Kornel
    • Orcio(12)

Skąd Orcio? Co jakiś czas mi się to przypomina i bardzo mnie męczy, bo mi się z niczym nie kojarzy. No, nie wiem dlaczego tak. Ala
    • Sylwestra(14)

Dzień dobry! Moja pytanie związane jest z dniem Sylwestra. Jasna jest dla mnie forma: idę na Sylwestra - podobnie jak na Anny, Józefa czy Jana, gdyż domyślnie chodzi o imieniny, czy dzień Anny, Józefa itd. Natomiast czy poprawna jest forma: dzisiaj jest Sylwester? (oczywiscie chodzi o dzien a ni eo osobę :)) Przecież nie mówimy: dzisiaj jest Anna, Józef, tylko Anny, Józefa, a więc i Sylwestra - tak na logikę :) Podsumowując - czy istnieje taki dzień jak "Sylwester", który wziąl naz...
    • Wydaje mi się, że zbyt powierzchownie potraktowała pani ten interesujący temat. Zacytowanie suchej reguły i kilka niekoniecznie adekwatnych przykładów to zbyt mało! Pisze pani: " Dopełniacz, celownik i miejscownik rzeczowników żeńskich obcego pochodzenia przybiera końcówkę -ii (Pahonia - Pahonii, Maria - Marii, furia - furii, armia - armii), a te same formy rodzimych rzeczowników żeńskich mają końcówkę -i (szyja - szyi, Maja - Mai). " Po pierwsze, umieszcza pani Pahonię w...
    • czy nie drażnią Was te zdrobnienia? bo mnie okrutnie; swego czasu obśmiewano paniusie kupujące pięć bułeczek i pół kilograma marchewki, a teraz mamy to - HORROR!
    • czy istnieje zdrobnienie od słowa "kakao"?
    • fura, skóra i komó/ura No właśnie czy uwzględniać końcówkę -ura jak dziura, bura czy też wymianę na komora?
    • Witam, Zastanawiam się czy jest jakaś różnica między słowami dziś a dzisiaj? Może używa się ich w innych sytuacjach? Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się