Forum Nauka i edukacja O języku
ZMIEŃ
      zdrobnienia

zdrobnienia

(16 wyników)
    • Witam! Ostatnio spotkało mnie osobliwe zaskoczenia kiedy ok. 12-letni chłopczyk z sąsiedniego bloku ściskając kotkę mówi do niej: Ah, moja LILKI. Zapytawszy go jak się kotka wabi, powiedział: "Ona nazywa się LILI, ale zdrobniale to LILKI.". Zdarzyło mi się już słyszeć zdrobnienie imienia psa (rodzaju męskiego) BARI na BARIK, ale dla LILI w wersji żeńskiej jeszcze nie. Takie przypadki utwierdzają mnie w przeświadczeniu, że wszystkie rzeczowniki są odmienialne i spieszczalne, - tylko tr...
    • Imiona maja w j. polskim czesto trzy formy wg schematu: forma oficjalna - forma dla bliskich (zdrobnienie) - forma dziecieca (spieszczenie), np: Krzysztof - Krzysiek - Krzysiu/Krzys Piotr - Piotrek - Piotrus Anna - Anka - Ania Krystyna - Kryska - Krysia Joanna - Aska - Asia Sporo imion ma tylko dwie glowne formy, gdzie taka sama jest forma oficjalna jak i forma dla bliskich: Pawel - Pawel - Pawelek Andrzej - Andrzej - Andrzejek Beata - Beata - Beatka Niektore imiona maja ty...
    • Witam! Dopiero dzis trafilam na te ciekawa strone i od razu mam pytanie. Co sadzicie o (nad)uzywaniu zdrobnien w jezyku. Wydaje mi sie to dosc swieza tendencja, ale chyba juz mocno ukorzeniona. Pani redaktor w powaznym programie publicystycznym mowi o PIENIAZKACH, a powazny pan w szarym garniturku i ulizanej czuprynie rowniez odpowiada jej o PIENIAZKACH inwestycyjnych siegajacyh paru milionow. Spotkalam niedawno kolezanke ze szkoly podstawowej po dlugich latach. Opowiadala mi o swoje...
    • Tworzymy listę? Żeby zacząć: kanapa -> kanapka. Kanapka to niewątpliwie zdrobnienie od kanapa, ale pierwsze znaczenie słowa kanapka to nie "mała kanapa"... Oczywiście mile też widziane sytuacje odwrotne (kanarek -> kanar) oraz (lista bis) rzekome zdrobnienia: typu rem -> remik Zapraszam do wspólnej zabawy* horny * to hasło zawsze mnie powalało :)
    • Nikt pewnie tego nie zauwaza, ze jak pytamy mame dzidziusia o jego wiek, to czesto pada odpowiedz, np. 2 "latka" a nie "lata". Natomiast jak spytamy "Ile ten stary piernik ma lat?", to dostajemy odpowiedz, np. 90 "lat" a nie "latek". Czyz nie jest to fenomen j. polskiego? W j. polskim mozna prawie kazde slowo zdrobnic, z nielicznymi wyjatkami, np. nozyczki, przyjaciel i niektórych slów obcego pochodzenia np. forum. Przykladzik: Ukrój mi kromeczke chlebka i posmaruj maselkiem i dzemikiem i p...
    • Pytałam o to na innym forum, ale nie doczekałam się konkretnych wypowiedzi. Przenoszę więc wątek tutaj: Proszę o wyjaśnienie zjawiska powszechnego zdrabniania wyrazów, szczególnie u kobiet. Niezależnie od wykształcenia, stanowiska, kobiety (a czasem też mężczyźni) rozmawiają między sobą jak 3- latki. Skóra mi cierpnie gdy słyszę "pieniążki, "artykulik", "kawusia". Ostatnio pani prof. znanej uczelni spytała mnie, kiedy planuję zakończyć "doktoracik".
    • W Polsce słowiańskich imion jest w użyciu mało. Kojarzą się z dziadostwem. Wiecie jakie imiona słowiańskie udało się wypromować w niesłowiańskich krajach? Ponoć Kazimierz (Casimir) jest znany we Francji, popularny na Litwie. Stanisław podobno jest popularny na Zachodzie: [i]"(...)by immigrants from Dutch-, German-, and Danish-speaking regions where Stanislaus is a traditional men's given name"[/i] en.wikipedia.org/wiki/Stanislaus_County,_California#Name_pronunciation ...
    • Z dość dużym zdziwieniem dowiedziałem się, że to zdrobnienie od Józefiny - w Wielkopolsce Ziuta jest standardowym zdrobnieniem Kazimiery. Przekonajcie mnie jakoś - i podajcie równie cudaczne zdrobnienia. Pzdr.
    • hm? jakie jest zdrobnienie od nazwy owego sympatycznego ptaszyska?
    • nie wiem jak Wam ale mi sie baardzo nie podoba zdrabnianie głównie męskich imion nie po polsku - nawet jesli jest to małe dziecko jak słyszę że ktoś mówi do Wiktora - Wiki albo do Mateusza - Mati to nóż mi się otwiera w kieszeni ;) GRR na szczęście istnieją imiona których nie da się tak zdrobnić :) a Wy co sądzicie?
    • Czy istnieją reguły dotyczące zdrabniania? Chodzi mi o wybór między formami z -ik (-yk) a z -ek. Jest na przykład kogutek i kogucik, diabełek i diablik, butek i bucik. Jest sadek i sadzik, belwederek i belwederzyk, choć te drugie (z -ik,-yk) znalazłem tylko w Doroszewskim. Jest piesek, ale czy kto słyszał o piesiku (albo psiku)? Słowniki podają gwoździk, chwaścik i chwościk, ale słyszałem też formy gwozdek, chwastek i chwostek. Słowniki podają wielbłądek i tulipanek, ale...
    • "Firma produkująca "cókier" nie może wprowadzić swojego towaru do sieci handlowych. Sklepy tłumaczą, że błąd ortograficzny na etykiecie zraziłby klientów. - Zabawy językowe to dobry chwyt reklamowy, ale "cókier" zamiast "cukier" to przesada - potakują językoznawcy" - podala Gazeta Wyborcza. Pelny tekst: www1.gazeta.pl/warszawa/1,34903,1119634.html Osobiscie mnie cókier nie przeszkadza - jest to jedynie kwestia dobrego smaku klienta i wlasciciela sklepu. Osobiscie kupilbym jedna p...
    • forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10102&w=8717973&a=8717973 został już, niestety, zarchiwizowany. Szkoda wielka, szkoda, gdyyyyż: Zdejmujemy buciki kładziemy się delikatniutko na matę taaak powolutku spokojniusio oddychamy tak bardzo ładnie zginamy nóżki a stópki układamy blisko pośladków taaaak braaawo kręgosłup przyklejamy do maty rączki zginamy układamy na karczku i podnosimy się do góry tak wolniuteńko nie szarpiemy główką płynne ruchy każdy w swoim tempie śliiiiicznie mocno ...
    • czy, panująca nam miłościwie, obecna tendencja do stawiania obok czasownika (np. "potrzebować", "używać"), wymagającego rzeczownika w dopełniaczu, rzeczownika w bierniku, to zwykłe niechlujstwo językowe czy też, zważając na skalę zjawiska, być może to już ścieżka, którą podąży polszczyzna? Chodzi mi o wyrażenia typu: "Czy używa pani Calgon?" "Potrzebuję mocną kawę."
    • przepraszam za szokujacy tytul. Ostatnio czesto slysze te dwie formy i nadziwic sie nie moge ze syndrom firanki ma az takie dlugie macki. Zawsze wydawalo mi sie ze slowo "policzek" i "majtki" to nie zdrobnienia pierwotne. Mimo wszystko te dwa wytrazy w tytule przyprawiaja moje serce o palpitacje...
    • tutejsze knajpy (Rytro) polecaja golonko =) Nie wiem co to jest =) cenowo od naszej wielkopolskiej golonki rozni sie nieznacznie no i wyglada calkiem podobnie. Co to za dziwna obocznosc??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się