ala001 10.10.04, 13:35 Skąd Orcio? Co jakiś czas mi się to przypomina i bardzo mnie męczy, bo mi się z niczym nie kojarzy. No, nie wiem dlaczego tak. Ala Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ardjuna Re: Orcio 10.10.04, 13:57 Mnie też się nie kojarzy. Nawet z... Taaaaa... To już jakiś patologiczyny objaw. Odpowiedz Link Zgłoś
ala001 Re: Orcio 10.10.04, 16:38 ardjuna napisał: > Mnie też się nie kojarzy. Nawet z... Taaaaa... To już jakiś patologiczyny objaw > . Tak i mnie się wydawało. I dlatego tyle lat wstydziłam się o to zapytać. Powiem jedno. Poszukiwania tych, którym się kojarzy trwają. A Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Orcio 10.10.04, 21:17 Orcio to zdrobnienie imienia Jerzy („Księga imion”, Książka i Wiedza, 1975 rok), a Orcio z „Nie-boskiej komedii” miał na imię Jerzy Stanisław. Odpowiedz Link Zgłoś
ala001 Re: Orcio 11.10.04, 00:11 teresa.kruszona napisała: > Orcio to zdrobnienie imienia Jerzy („Księga imion”, Książka i Wiedz > a, 1975 > rok), a Orcio z „Nie-boskiej komedii” miał na imię Jerzy Stanisław. Dziękuję. Ale jak to się mogło stać, to zupełnie nie kojarzę. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Orcio 11.10.04, 09:06 Ba! A jaki związek ma zdrobnienie Cztan z bodajże Przemysławem? (p. ,,Krzyżacy'', niejaki Sienkiewicz wmawia nam takie cuda). Jerzy->Jurek->Jurcio->Jórcio->Jorcio->Orcio. Pozdrawiam Jazzek Odpowiedz Link Zgłoś
ala_sto Re: Orcio 11.10.04, 17:39 ja22ek napisał: > Ba! A jaki związek ma zdrobnienie Cztan z bodajże Przemysławem? > (p. ,,Krzyżacy'', niejaki Sienkiewicz wmawia nam takie cuda). > > Jerzy->Jurek->Jurcio->Jórcio->Jorcio->Orcio. > Taraz jak na to patrzę, to wydaje sie to jasne. Ale nikomu znajomwmu się to tak nie kojarzy. Nawet znajomum Jurkom. Pozdrawiam. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Orcio 12.10.04, 11:25 Mnie też się nie kojarzy. Ale ale, Alu. Czy można Cię prosić o zaprzestanie zmieniania ników jak rękawiczków, bo mi się w głowie kręci i robi się niedobrze. A taki paw na forum to nie będzie ładnie wyglądał. Załączam serdeczności Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
ala_sto Nie obiecuję. 12.10.04, 15:34 Kryzys tożsamości albo glamór jakiś, trudny do wytępienia...A Odpowiedz Link Zgłoś
ala001 Nareszcie! 10.10.04, 17:27 Ale to mało! Tyle to i ja kojarzę. Nie pamiętam tylko od jakiego to imienia zdrobnienie. No, zupełnie nie mogę skojarzyć. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Podobno... 10.10.04, 19:54 ... zdrobnienie od 'Jerzy', ale stronka mi się nie otwiera: www.pol.pl/imiona/imiona.php?i=jerzy Odpowiedz Link Zgłoś