-
-
Winnych nie ma, a ludzie giną
m.wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,106542,16942902,Przez_zle_oznakowanie_doszlo_do_dwoch_tragedii__A.html?utm_source=m.gazeta.pl&utm_medium=testbox&utm_campaign=lokale
-
Oczywiście winna jest nadmierna, wszak autostrada zgodna z projektem i zatwierdzona - nie może być wina drogi. Nic to postawi się ograniczenie do 30 i sprawa odfajkowana.
-
-
Wezmy na przyklad prawo karne. Jesli istnieje podejrzenie, ze ustawodawca mogl jakis przepis wyprodukowac niezgodnie z innym przepisem to co? Jesli sie polapia na etapie legislacji to OK. Jesli zas sie nie polapia, to co? Zalozmy, ze przepis ten stanowi o sankcji za kradziez chleba i zaklada bezwzgledna kare ciezkiego wiezienia na 20 lat. Ktos zostaje skazany [b]zgodnie, ale niezgodnie z prawem.[/b]
Dlaczego o tym pisze? Otoz czesto powracajacym tematem jest samowola w wytyczaniu obszaru z...
-
poboczem.pl/news/paranoja-od-olka,1288277
-
W Plocku stawiaja nalogowo
. Cudownie! Matki z dzieckiem beda bezpieczne, staruszki
beda mogly smigac ile wlezie. Wszystko gra, z wyjatkiem tego, ze setki
mieszkancow z nagla traci miejsca parkingowe. W tym tekscie najlepsze jest
podejscie strozow prawa:
"[i]Policja przyznaje, że trudno w mieście o miejsce parkingowe. I owszem,
wszyscy nagminnie łamią przykazanie "strefy zamieszkania". - Z drugiej jednak
strony - przepis jest przepisem. [b]Dlatego samochody źle, ale tylko
ewidentnie...
-
auto.gazeta.pl/auto/1,48316,3998582.html
Sam fakt posiadania auta nie moze byc podstawa do ukarania wlasciciela! Jak mu samochod ukradna, to tez bedzie placil?
-
Częsta sytuacja na drogach - jednopasmówka z poboczem z linią ciągłą czyli nieprzekraczalną.Kierowcy często częściowo zjezdzają by ustąpić tym z tyłu by mogli ich wyprzedzić.Czy to zgodne z przepisami?Czy tylko taka źle pojęta grzeczność?
-
Kto uważa że beton wspomaga bezpieczeństwo ręka do góry. Dobrze że był ten beton bo a nuż by pirat umknął sprawiedliwości.
-
Gdaka, bidulki, nie sa wrozkami. A my musimy. Bo takie jest prawo.
Drogowcom moze sie zdarzyc "sila wyzsza" lub "zdarzenie nieprzewidziane". Nam nie. Bo takie jest prawo.
[b]Rowne wobec wszystkich...[/b] Rowne?
-
Czy pomarańczowe słupki umieszczone w osi jezdni na drodze nr 10 w okolicy
Płońska wykonane są z przypadkowego materiału czy też mają jakiś , nie wiem ,
atest czy coś w tym stylu ?
-
Policja w Warszawie urzadzila [b][/b]. Na skrzyzowaniu Woloskiej i Woronicza w Warszawie. Napisano tak: "To jedno ze skrzyżowań, na którym spieszący się kierowcy bardzo często decydują się na łamanie przepisów ruchu drogowego, co niejednokrotnie skutkowało stłuczkami i potrąceniami pieszych." Istotnie to dosc kontrowersyjne miejsce. Nawet slusznie, ze stanela tam policja. Szkoda tylko, ze, jak zwykle, skupiono sie [b]na wyjatkowo zlych w tym miejscu kierowcach[/b]. Zapomniano dodac, ze owo sk...
-
Ubawiłem się dziś jadąc "autostradą" A4 z Krk do Katowic, za bramkami wisi sobie dumnie tablica następującej treści (opracowanie własne):
images30.fotosik.pl/272/b8f9a11b8de1737cmed.jpg
Kilka metrów dalej zaczyna się festiwal linii na jezdni, żółte przeplatają się z białymi w pięknych wzorach, może jestem złośliwy ale chciał bym zobaczyć minę dewizowca gdy tam wjeżdża równolegle z TIRem :) Języków się uczyć turyści zanim wjedziecie na polskie drogi!
A poważnie to kto był by odpowiedzi...
-
Pamietacie wjazd autobusem pod zabyt niski dla niego wiadukt. Pan kierowca dostal dwa lata w zawieszeniu i zakaz prowadzenia autokarow przez 3 lata. Mozna o tym przeczytac ><.
Mnie w sumie nie dziwi taki wyrok. Istotnie troszke poszarzowal i jechal "na pale". Dziwi mnie co innego, cytuje:
"[i]Jak wynika z ekspertyzy biegłych - wiadukt był źle oznakowany. Prokuratura ustaliła, że kilkaset metrów przed nim ustawiony był tylko jeden znak informujący, iż obiekt ma 2,9 m wysokości. B...
-
Miałam wypadek samochodowy. Podczas zderzenia wystrzeliła mi poduszka
powietrzna. Zaprowadziałam samochów do warsztatu. Zaproponowano mi, żebym
zakupiła poduszkę na Allegro i taką mi wmontują. Zanim dokonam zakupu chce
wiedzieć czy kupno poduszki powietrznej na Allegro jest zgodne z prawem? Czy
taka poduszka wyjęta z innego auta i zamontowana ponownie w moim samochodze
będzie bezpieczna i odegra swoją rolę przy kolejnej stłuczce? Czy ktoś z was
był w podobnej sytuacji?
-
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=9376165&a=9391368