zgodny

(12 wyniki)
  • Piszę "natchniony" poprzednim wątkiem o wspólnym obiedzie uczniów z pracownikami uczelni. Chciałem poruszyć problem, bardzo powszechny w naszej uczelnianej stołówce, "przysiadania" się wykładowców do stolików, przy których jedzą obiad studenci. Czy jest to zgodne z sv? Jeszcze pół biedy, jakby spytali, ale najczęściej tylko informują - "usiądę koło pana" czy coś w tym stylu. Dodam, że studenci nigdy nie zajmują miejsca obok wykładowców, szanując ich przestrzeń. Ostatnio na przykład dosiadło s...
  • Wdałam się dzisiaj w dyskusje z koleżanką, która ma odmienne zdanie niż ja w tej sprawie. Sytuacja: Zamierzam zaprosić do siebie rodzinę z daleka na 3 dni ( dwie noce). Wizyta u nas jest jedynie przystankiem, ponieważ miejscem docelowym jest dom mojej babci. Mam małe mieszkanie ( pokój z aneksem kuchennym + sypialnia). Będę przyjmowała gości z moim partnerem. Mam kilka dylematów: a) Troje gości jest w wieku ponad 70 lat, jedna ma 19 lat. czy odstąpić swoją sypialnię gościom ? Wyszł...
  • Ostatnio z przykroscia zaobserwowalam co raz bardziej nasilajacy sie trend chodzenia po ulicy / do sklep / do knajpy w spodniach od dresu. I nie mam tutaj na mysli stoju ludowego Nowej Huty, ale wyciagniete na kolanach sprane pory. Dla mnie to jest paskudne, a co gorsza co raz bardziej sie rozprzestrzenia, przede wszystkim czy to w ogole jest zgodne sv?
  • Jakiś czas temu zadzwoniła znajoma (nasi synowie chodzą do jednej klasy) z pytaniem, czy nie pojechalibyśmy z nimi na wycieczkę. Jechaliśmy ich samochodem (duży van), ich trójka i my w dwójkę. Po powrocie powiedziałam, że chciałabym im zwrócić koszty i usłyszałam, że mam oddać za połowę benzyny. Oczywiście zrobiłam to, ale później po zastanowieniu poczułam się nieswojo- tak jakby zaproszenie nas na wyjazd miało na celu obniżenie kosztów. Co o tym sądzicie?
  • Piszę, zainspirowana wątkiem o teściowej - jedna z forumowiczek porusza tam kwestę dyskrecji (że historia, która zainspirowała autorkę wątku celowo jest opowiedziana oględnie). Bo - niby to małe forum i kameralne, ale net też, wbrew pozorom, specjalnie duży nie jest. Noi - jeśli się ma stałego nicka, i to od dłuższego czasu, to ktoś dociekliwy i złośliwy może się dowiedzieć na czyiś temat wielu rzeczy. Które mogą potwierdzić domysły dociekliwego nt tożsamości autorki wątku. Wiele razy n...
  • Umniejszacze to określenie spopularyzowane przez pop-psychologię, szczególnie Jay Cartera (autora nader trafnej książeczki pt 'Wredni ludzie', ktorej kopie mozna znalezc w necie). Celem umniejszaczy - niekiedy jednym z bardzo niewielu celow zyciowych - jest sprawienie, by inni poczuli się gorzej. Dzieje sie tak dlatego, ze oni sami, w glebi duszy wierzac, ze sa beznadziejni i niewiele warci - nie sa w stanie poczuc sie lepiej. Więc ładują ego dokopując innym, bo kiedy ktos w poblizu czuje ...
  • forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10226&w=73225685&a=73322109 - czy to uprawniony i grzeczny komunikat? Nieraz taki zwrot, następuje bezpośrednio po wypowiedzeniu, kontrowersyjnej kwestii, zwłaszcza w realnym środowisku. Nie wystarczy: dziękuję lub zaprzestać, nie mając pomysłu na odpowiedź. Powyższy link to tylko przykład.
  • Jestem klientką Orange, którego mam coraz bardziej dosyć. To może wydać się nieprawdopodobne, ale ostatnio kiedy byłam w pracy zadzwoniono do mnie 28 (słownie: dwadzieścia osiem razy) w ciągu pięciu i pół godziny. Numer się wyświetlał, rozpoznałam go i nawet próbowałam zadzwonić, żeby powiedzieć, żeby mi dali spokój, ale rzecz jasna nikt nie odebrał. Zaznaczam, że nie mam u nich żadnych długów ani zobowiązań - z tego numeru dzwonią, żeby przedstawiać mi kolejne superatrakcyjne oferty. Mam ...
  • czy to pytanie jest zgodne ze sztuką eleganckiego bycia?
  • Witam, Chciałabym prosić o opinię, czy w sytuacji opisanej poniżej moje zachowanie będzie zgodne z zasadmi s-v. Sytuacja taka: uczęszczam na zajęcia popołudniowe - wybrany kurs według własnego hobby. Mała grupka: 3 kursantów i 1 prowadzący. Prowadzący jest na Ty ze wszystkimi oprócz jednej osoby. Jestem jedyną kobietą w grupie i ze wszystkimi jestem na Ty. Problem polega na tym, że ten jeden uczestnik grupy chciałby być na Ty z naszym nauczycielem (bo mi to mówił, że chciałby), czuje do...
  • Powiedzmy, że jest taka sytuacja - osoba, która dawniej była szczupła, pod wpływem choroby i zażywanych leków, tyje w krótkim okresie czasu np 30kg ( przy wysokim wzroście). Stara się jednak zrzucic te zbedne kilogramy, ale to proces długotrwały i pracochłonny. Osobę tą, rodzina wytyka palcem, że wygląda zle, że sie "zapuściła", ze ma marne szanse na zwiazek z tego powodu, że musi kategorycznie wyrzec się wszystkich przyjemności w jedzeniu i zmienic natychmiast swoja figurę. Dodatkowo b...
  • Czy każdy skrót w podaniu skierowanym do osoby honorowanej tytułem zapisanym w temacie należy zapisać wielką literą: Ks. Prof. Dr Hab.? "Hab." - trochę dziwnie to wygląda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się