Dodaj do ulubionych

Dewizowcu! Ucz się języków!

IP: *.chello.pl 05.09.08, 20:48
Ubawiłem się dziś jadąc "autostradą" A4 z Krk do Katowic, za bramkami wisi sobie dumnie tablica następującej treści (opracowanie własne):

images30.fotosik.pl/272/b8f9a11b8de1737cmed.jpg
Kilka metrów dalej zaczyna się festiwal linii na jezdni, żółte przeplatają się z białymi w pięknych wzorach, może jestem złośliwy ale chciał bym zobaczyć minę dewizowca gdy tam wjeżdża równolegle z TIRem :) Języków się uczyć turyści zanim wjedziecie na polskie drogi!

A poważnie to kto był by odpowiedzialny za kolizję w takiej sytuacji? Nieznajomość języka nie zwalnia z odpowiedzialności?
Obserwuj wątek
    • olek Kierowco płacz i płać. 06.09.08, 11:27
      Kupa piasku gnijąca tam od miesiąca (wtedy juz tam była),
      utwierdział mnie w przekonaniu, że nic nowego się tu nie wydarzy.
      A jednak - kiedy zobaczyłem te tablice opadła mi szczeka. Moze by
      tak zrobić ogólnonarodową zrzutkę dla tzw operatora na czarne
      mazaki? Nie musieliby biedacy dodatkowo inwestować.
    • Gość: test Re: Dewizowcu! Ucz się języków! IP: 87.205.147.* 08.09.08, 00:30
      Przepraszam wszystkich bardzo, ale po prostu ku.. nie wytrzymam. Naprawdę,
      jestem w stanie zrozumieć dużo. Rozumiem i przestrzegam dziwnych ograniczeń do
      70/50/40 km/h postawionych w co najmniej wątpliwych miejscach, ale to jest po
      prostu ku.. skandal. Przecież to nie jest aż takie trudne. Trzeba by znaleźć
      tego bezmózgowca z zarządu dróg, który postawił ten znak i go po prostu wy..
      z roboty. To jest przecież absolutny szczyt niekompetencji. Tacy ludzie są
      groźni dla otoczenia. Uważam za utopijne pomysły różnych o odpowiedzialności
      urzędników za stan dróg i oznakowania, ale chyba jest obecnie jakieś prawo, aby
      tego palanta po prostu wy.. na zbity pysk. Tak dla przykładu, dla przestrogi
      dla innych.
      • emes-nju Re: Dewizowcu! Ucz się języków! 08.09.08, 10:41
        Gość portalu: test napisał(a):

> (...) Rozumiem i przestrzegam dziwnych ograniczeń do
        > 70/50/40 km/h postawionych w co najmniej wątpliwych miejscach (...)
        > Trzeba by znaleźć tego bezmózgowca z zarządu dróg, który postawił
        > ten znak i go po prostu wy.. z roboty.

No wiec wlasnie te znaki, ktorych przestrzegasz, mimo, ze sa "w co najmniej dziwnych miejscach", to przedsmak tego, co zaczyna sie dziac na naszych drogach. Co remont, to nowa lamiglowka. A czasem i po remoncie jest "smiesznie". O TYM W INNYM WATKU

A urzednika NIKT nie wy.ierdoli z robioty - on postawil ZNAK (pojecie magiczne) i jest kryty. O reszta maja martwic sie kierowcy, bo KD naklada na nich obowiazek "dos... Eeeeee wszyscy wiece co musi kierowca, a czego NIE musi drogowec :-P

Tak wyglada polska filozofia drogowa. O wszystko matwic sie mamy my i wszystkiemu jestesmy winni. A! Jeszcze palcic mamy. Od podatkow w paliwie, po coraz wyzsze mandaty na zapomnianych po zeszlorocznych remontach pobocza 30-tkach :-/
        • Gość: test Re: Dewizowcu! Ucz się języków! IP: 87.205.147.* 08.09.08, 15:00
          Jednak dostrzeż różnicę pomiędzy tymi sytuacjami. W tamtym wątku o ile tylko
          pasy żółte rzeczywiście są widoczne to zgodnie z KD to one obowiązują. Może
          faktycznie intencja była inna, ale to nie ma wpływu na poprawność oznakowania w
          sensie czysto formalnym, czyli w tym przypadku nie da się powiedzieć, że
          urzędnik zawalił, choć z pewnością tak jest.

W przypadku natomiast tej tablicy jestem przekonany, że ta tablica jest po
          prostu niezgodna z prawem. Nie wiem z jakim, nie jestem w stanie podać
          konkretnego paragrafu, ale zdrowy rozsądek mi tak mówi. W końcu nie można przy
          drodze postawić tablicy np. z tekstem "Na następnym skrzyżowaniu światło
          czerwone oznacza przejazd, zaś zielone STOP".

Uwaga khoam7 w tej kwestii jest bardzo dobra.

• Gość: vladcs Re: Dewizowcu! Ucz się języków! IP: *.chello.pl 08.09.08, 15:11
            O ile pamiętam, to żółtych linii tam wcale nie ma, natomiast są
            stare i nowe... białe.
          • emes-nju Re: Dewizowcu! Ucz się języków! 08.09.08, 15:16

> W tamtym wątku o ile tylko pasy żółte rzeczywiście są widoczne to
            > zgodnie z KD to one obowiązują.

W tamtym watku nie ma zoltych pasow. Sa tylko stare biale i nowe biale. Z pozycji kierowcy wygladaja wystarczajaco jednakowo, zeby "archeologia znakologiczna" byla wykluczona ;-P

> W przypadku natomiast tej tablicy jestem przekonany, że ta tablica
            > jest po prostu niezgodna z prawem.

A ja jestem (prawie) przekonany, ze jest zgodna. Zaden urzednik nie zaryzykuje oznakowania niezgodnego z prawem. Oznakowanie moze byc niespojne, niejasne, niezrozumiale, kretynskie, ale musi byc zgodne z prawem.
      • khoam7 Re: Dewizowcu! Ucz się języków! 08.09.08, 14:30

> ... Trzeba by znaleźć
        > tego bezmózgowca z zarządu dróg, który postawił ten znak ...

Jaki znak? Przecież to zwykły kawałek żółtej blachy - chyba reklama
        jakaś ;)
        Równie dobrze mogli by postawić tabliczkę przed skrzyżowaniem z
        napisem: "Sygnalizacja świetlna nie obowiązuje"
    • Gość: vladcs Gdzie jest habudzik? IP: *.chello.pl 08.09.08, 00:43
      On na pewno nam wszytsko wyjaśni. I przy okazji uświadomi jakie to z
      nas jełopy za kierownicą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka