Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      zgodny

zgodny

(69 wyników)
    • Co zrobić w sytuacji kiedy Zarządca ( z Art.18 UoWL) (prawnik z wykształcenia) pisze Uchwały niezgodne z UoWL , poddaje je pod głosowanie systemem zbierania głosów w lokalach a ludzie nieświadomi głosują, przeważnie ZA czyli po jego myśli? Przykłady: 1) Rada Wspólnoty-organ nieustawowy dostaje możliwość dysponowania kontem wspólnoty, co prawda w przypadkach szczególnych, jednak nie wymieniono jakich. 2) Rada wspólnoty , bez Uchwały, w składzie trzech osób może odwołac Zarząd Cz...
    • Witam, mam pytanie w sprawie podzielników ciepła. W sierpniu kupiliśmy mieszkanie - blok nie jest ocieplony, jest z płyty. Wejście do klatki schodowej nie remontowane od początku wybudowania bloku tj. 15 lat temu, więc ciepło ucieka przez szczeliny, a mimo to są założone podzielniki ciepła na kaloryferach. W zimie odkręcone mamy kaloryfery do końca, a i tak jest zimno. Czy jest to zgodne z prawem żeby zakładać takie urzadzenia mimo,że blok nie jest ocieplony.
    • W naszej wspolnocie skladajacej sie z 18 mieszkan zuzycie wody jest o prawie 40 procent wyzsze niz wskazuje licznik glowny. Wszystkie mieszkania maja indywidualne wodomierze. Obliczylem ze za roznica wskazan pomiedzy licznikami indywidualnymi przy mieszkaniach ( wskazuja mniej) a glownym wodomierzem wystarczylaby zeby napelnic basen 10metrow szeroki, 25 metrow dlugi i gleboki na dwa metry. Jakie gtego moga byc przyczyny i co mozna zrobic by roznica nie byla tak duza?
    • Prawo energetyczne z dnia 10 kwietnia 1997 r.(art. 45 a), którego nowelizacja weszła w życie dnia 3 maja 2005 r nakazuje wybór metody opomiarowania lokali mieszkalnych i użytkowych: - wskazania ciepłomierzy, - wskazania urządzeń wskaźnikowych nie będących przyrządami pomiarowymi Zarządca przygotował projekt dwóch uchwał, czyli: 1 rozliczenia według wskazań indywidualnych ciepłomierzy - na poszcz. lokale mieszka i użytkowe 2 rozliczenia według wskazań podzielników kosztów (elektr...
    • UCHWAŁA Wspólnoty Mieszkaniowej podjęta na zebraniu właścicieli 31.03.2006 r. i uzupełniona w drodze indywidualnego zbierania głosów w sprawie montażu dodatkowych kamer w garażu podziemnym Na podstawie ustawy o własności lokali właściciele postanawiają: § 1 1. Wyrazić zgodę na zakup i montaż dodatkowych 4 kamer w garażach podziemnych, po dwie w każdym garażu. 2. Koszt zakupu i montażu kamer szacuje się na 6.600,00 zł. 3. Kosztem zakupu i montażu kamer w garażach obciążyć wł...
    • Witam. Od niedawna jestem właścicielką mieszkania we wspólnocie mieszkaniowej. Mam jednak zapytanie dotyczące sposobu rozliczenia kosztów ogrzewania. Otóż w ustawie o prawie energetycznym stoi miedzy innymi, że należy stosować współczynniki wyrównawcze wynikające z położenia lokalu w bryle budynku oraz, że koszty dotyczące części wspólnej odpowiednio w proporcjach zajmowanych lokali. Jeżeli te zapisy ustawy nie są przestrzegane, a rozliczenie polega na odjęciu od kwoty faktury kosztów c...
    • Uszanowanie dla Państwa Jestem tu po raz pierwszy, przeczytałam wiele pożytecznych opinii na tym forum i dużo się nauczyłam o wspólnotach, choć wiem ze to za mało. Dziękuję Wam. Chciałam się poradzić: Moja wspólnota ma 84 członków. Na zebraniu rocznym na którym byłam obecna było 17 członków. Do porządku obrad na tym zebraniu dodano dwie moim zdaniem ważne uchwały których nie było w zawiadomieniu o zebraniu. Teraz pytanie zasadnicze: Czy to jest zgodne z prawem? Liczę na Państwa ...
    • Wspólnota istnieje od ponad 3 lat.6 miesięcy temu zmieniliśmy zarząd z deweloperskiego na właścicielski.Zarząd wybrał firmę administrującą,która przejęła całą dokumentację od dewelopera.Teraz zarząd wspólnie z firmą administrująca żądają od właścicieli następujących danych i dokumentów: nr.lokalu, imię i nazwisko, tel.kontaktowe, PESEL, NIP, nr.KW. lokalu z dnia, powierzchnia użytkowa lokalu, powierzchnia pomieszczeń przynależnych do lokalu ,nr. komórki i powierzchnia, udział w nierucho...
    • Witam! Kto odpowiada za samowolę budowlaną we współwłasności? Wszyscy współwłaściciele dokładnie wiedzieli o prowadzonych pracach (trwających kilka miesięcy) we wspólnej kamienicy, brali w nich udział poprzez np. doradztwo, poszukiwanie robotników, wybór materiałów bud. itp., nie sprzeciwiali się w żaden sposób i na żadnym etapie robót? Na te wspólne i zgodne działania są świadkowie: sąsiedzi, robotnicy, znajomi. Sprawa pokrótce wygląda tak: Kamienica należała do kilku właści...
    • czy zaliczki na pokrycie kosztów zarządu mogą być jednakowe dla wszystkich właścicieli lokali i czy jest to zgodne z prawem?
    • Witam, Kupilismy mieszkanie. Niedawno zawiazala sie wspolnota. I wspolnota ustalila metode dot. oplat za wywoz smieci. I tak nie wyliczaja tego z m2 ani z ilosci osob mieszkajacych w lokalu ale... NA PODSTAWIE ZUZYCIA WODY. I tu sie pojawia moje pytanie. Czy jest to zgodne z prawem? Czy nie jest to niesprawiedliwe ze ktos kto sie duza kapie duzo zmywa recznie i duzo pierze ma placic wiecej za wywoz smieci niz rodzina 4 osobowa oszczedzajaca wode? Jak wyglada to od strony prawn...
    • Otrzymane pocztą Wysyłamy niniejszą kartę do głosowania nad uchwałami9 z ostatniego zebrania wspólnoty, które odbyło się 31.03.2009 z prośbą o jej podpisanie i jak najszybsze odesłanie. Jeszcze raz prosimy o oddanie głosu pod poniżej przedstawionymi uchwałami o odesłanie karty do głosowania w ciągu 3 dni od daty jej otrzymania na adres korespondencyjny,faksem,lub drogą elektroniczną. 1. w przypadku przesłania karty do głosowania faksem lub skanem właściciel lokalu zobowiązany jest do...
    • Jest jeden blok 26 mieszkań,4 osoby w spólnocie 1 z pierwszej klatki, 3 z drugiej klatki niema osoby ktora by ich kontrolowała ,piszą regulaminy a sami go nie przestrzegają!Czy to wszystko jest ok? PROSZE O OPINIE!
    • Ustawa o własności lokali mówi , ze zaliczki płatne do 10-go każdego m-ca ,więc jeżeli płaci się np.15 to winny być za te 5 dni naliczone odsetki,zaznaczam, że nie ma uchwały o naliczaniu dodatkowych odsetek,czy mogą być naliczane inne odsetki ???????? to znaczy np.rozliczeniu wody danego okresu występuje niedopłata właściciela i od tego są naliczane odsetki czy jest to zgodne z prawem ?????
    • Witam, Moj problem moze banalny ale sprawia mi duzy klopot. Mieszkam w wiezowcu we wspolnocie. Na moim korytarzu sa trzy mieszkania. Polozylam przed swoim mieszkaniem maly dywanik. Jest przyjemniej a piach zostaje w nim a nie w mieszkaniu. Teraz zima zostawiam buty przed drzwiamy zeby snieg wsiakl w dywanik. Moje mieszkanie jest w kacie wiec nikt z sasiadow nie przechodzi pod moimi drzwiami ani przed dywanik, sprzataczka go nie sprzata, sama go odkurzam. No i sasiadce zaczelo pr...
    • Witam, dotyczy spółdzielni a nie wspólnoty ale może ktoś pomoże. W tym roku nie było mnie w mieszkaniu i nie zostały odczytane podzielniki ciepła. Spółdzielnia naliczyła ryczałtem + oczywiście kara, dopłata za ogrzewanie wyszła 800 zł. Gdzie zawsze był zwrot. Odwołanie nic nie dało. Podobno tak mają w statusie. Czy można odwołać się gdzieś indziej? Nie mam pojęcia gdzie. Jest jakaś instytucja nad spółdzielnią? Może napisać podanie o umorzenie.
    • Witam! Interesują mnie jak w tytule wszystkie. Jest to zupełna nowość dla mnie, dlatego proszę o wyrozumiałość. Nie rozumiem dlaczego nasze "zamknięte" osiedle zostało podzielone na wm poszczególnych budynków, czy to zgodne z prawem? Kto może zasiadać w zarządzie? Czy mogą go stanowić osoby związane z developerem? Jak powinien wyglądać statut? Pewnie na te jak i wiele innych moich pytań odpowiedź znajdę w interesujących mnie aktach. Proszę o wskazanie materiałów źródłowych Z po...
    • Jeden z właścicieli (Gmina) posiada 45 lokali nie wyodrębnionych 9OK. 1400 M2). 6 lokali jest wyodrębnionych i sprzedanych. Zarząd jest wybrany spośród właścicieli a księgowości nie prowadzi Gmina tylko niezależna księgowa. W ub. roku Gmina 3 razy przysyłała zarządowi informację, że zmieniła się powierzchnia lokali nie wyodrębnionych. Były to niewielkie zmiany o 2 m2, 4,5 m2 i 1,5 m2. w związku z tymi zmianami Gmina żądała naliczania opłat wg nowych powierzchni. Gmina w...
    • witam. Mam pytanie na zebraniu właścicieli powołano komisję skrutacyjną w składzie 3-osobowym (jednym z członków tej "komisji został członek zarządu). Ponieważ na zebraniu nie było większości aktualnie komisja skrutacyjna zbiera głosy indywidulnie. Czy bycie członkiem Komisji i jednocześnie Zarządu jest zgodne z prawem?
    • Uchwały wspólnoty mogą być zaskarżane – z różnych powodów - w ciągu 6 tygodni (art.25). Ale uchwała niezgodna z przepisami prawa nie musi być zaskarżana, bo jest nieważna z mocy prawa (np. rozlicznie kosztów zarządu nier. wspólną inaczej niż udziałem nie wymaga zaskarżania, taka uchwała jest nieważna z mocy prawa). Zarząd wspólnotą może wykonywać dowolna osoba fizyczna lub prawna (art.18). Czy więc uchwała wspólnoty, że członkiem zarządu może być JEDYNIE członek danej wspó...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się