Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      zgodny

zgodny

(69 wyników)
    • Co zrobić w sytuacji kiedy Zarządca ( z Art.18 UoWL) (prawnik z wykształcenia) pisze Uchwały niezgodne z UoWL , poddaje je pod głosowanie systemem zbierania głosów w lokalach a ludzie nieświadomi głosują, przeważnie ZA czyli po jego myśli? Przykłady: 1) Rada Wspólnoty-organ nieustawowy dostaje możliwość dysponowania kontem wspólnoty, co prawda w przypadkach szczególnych, jednak nie wymieniono jakich. 2) Rada wspólnoty , bez Uchwały, w składzie trzech osób może odwołac Zarząd Cz...
    • Witam, mam pytanie w sprawie podzielników ciepła. W sierpniu kupiliśmy mieszkanie - blok nie jest ocieplony, jest z płyty. Wejście do klatki schodowej nie remontowane od początku wybudowania bloku tj. 15 lat temu, więc ciepło ucieka przez szczeliny, a mimo to są założone podzielniki ciepła na kaloryferach. W zimie odkręcone mamy kaloryfery do końca, a i tak jest zimno. Czy jest to zgodne z prawem żeby zakładać takie urzadzenia mimo,że blok nie jest ocieplony.
    • W naszej wspolnocie skladajacej sie z 18 mieszkan zuzycie wody jest o prawie 40 procent wyzsze niz wskazuje licznik glowny. Wszystkie mieszkania maja indywidualne wodomierze. Obliczylem ze za roznica wskazan pomiedzy licznikami indywidualnymi przy mieszkaniach ( wskazuja mniej) a glownym wodomierzem wystarczylaby zeby napelnic basen 10metrow szeroki, 25 metrow dlugi i gleboki na dwa metry. Jakie gtego moga byc przyczyny i co mozna zrobic by roznica nie byla tak duza?
    • Prawo energetyczne z dnia 10 kwietnia 1997 r.(art. 45 a), którego nowelizacja weszła w życie dnia 3 maja 2005 r nakazuje wybór metody opomiarowania lokali mieszkalnych i użytkowych: - wskazania ciepłomierzy, - wskazania urządzeń wskaźnikowych nie będących przyrządami pomiarowymi Zarządca przygotował projekt dwóch uchwał, czyli: 1 rozliczenia według wskazań indywidualnych ciepłomierzy - na poszcz. lokale mieszka i użytkowe 2 rozliczenia według wskazań podzielników kosztów (elektr...
    • UCHWAŁA Wspólnoty Mieszkaniowej podjęta na zebraniu właścicieli 31.03.2006 r. i uzupełniona w drodze indywidualnego zbierania głosów w sprawie montażu dodatkowych kamer w garażu podziemnym Na podstawie ustawy o własności lokali właściciele postanawiają: § 1 1. Wyrazić zgodę na zakup i montaż dodatkowych 4 kamer w garażach podziemnych, po dwie w każdym garażu. 2. Koszt zakupu i montażu kamer szacuje się na 6.600,00 zł. 3. Kosztem zakupu i montażu kamer w garażach obciążyć wł...
    • Witam. Od niedawna jestem właścicielką mieszkania we wspólnocie mieszkaniowej. Mam jednak zapytanie dotyczące sposobu rozliczenia kosztów ogrzewania. Otóż w ustawie o prawie energetycznym stoi miedzy innymi, że należy stosować współczynniki wyrównawcze wynikające z położenia lokalu w bryle budynku oraz, że koszty dotyczące części wspólnej odpowiednio w proporcjach zajmowanych lokali. Jeżeli te zapisy ustawy nie są przestrzegane, a rozliczenie polega na odjęciu od kwoty faktury kosztów c...
    • Uszanowanie dla Państwa Jestem tu po raz pierwszy, przeczytałam wiele pożytecznych opinii na tym forum i dużo się nauczyłam o wspólnotach, choć wiem ze to za mało. Dziękuję Wam. Chciałam się poradzić: Moja wspólnota ma 84 członków. Na zebraniu rocznym na którym byłam obecna było 17 członków. Do porządku obrad na tym zebraniu dodano dwie moim zdaniem ważne uchwały których nie było w zawiadomieniu o zebraniu. Teraz pytanie zasadnicze: Czy to jest zgodne z prawem? Liczę na Państwa ...
    • Wspólnota istnieje od ponad 3 lat.6 miesięcy temu zmieniliśmy zarząd z deweloperskiego na właścicielski.Zarząd wybrał firmę administrującą,która przejęła całą dokumentację od dewelopera.Teraz zarząd wspólnie z firmą administrująca żądają od właścicieli następujących danych i dokumentów: nr.lokalu, imię i nazwisko, tel.kontaktowe, PESEL, NIP, nr.KW. lokalu z dnia, powierzchnia użytkowa lokalu, powierzchnia pomieszczeń przynależnych do lokalu ,nr. komórki i powierzchnia, udział w nierucho...
    • Witam! Kto odpowiada za samowolę budowlaną we współwłasności? Wszyscy współwłaściciele dokładnie wiedzieli o prowadzonych pracach (trwających kilka miesięcy) we wspólnej kamienicy, brali w nich udział poprzez np. doradztwo, poszukiwanie robotników, wybór materiałów bud. itp., nie sprzeciwiali się w żaden sposób i na żadnym etapie robót? Na te wspólne i zgodne działania są świadkowie: sąsiedzi, robotnicy, znajomi. Sprawa pokrótce wygląda tak: Kamienica należała do kilku właści...
    • czy zaliczki na pokrycie kosztów zarządu mogą być jednakowe dla wszystkich właścicieli lokali i czy jest to zgodne z prawem?
    • Witam, Kupilismy mieszkanie. Niedawno zawiazala sie wspolnota. I wspolnota ustalila metode dot. oplat za wywoz smieci. I tak nie wyliczaja tego z m2 ani z ilosci osob mieszkajacych w lokalu ale... NA PODSTAWIE ZUZYCIA WODY. I tu sie pojawia moje pytanie. Czy jest to zgodne z prawem? Czy nie jest to niesprawiedliwe ze ktos kto sie duza kapie duzo zmywa recznie i duzo pierze ma placic wiecej za wywoz smieci niz rodzina 4 osobowa oszczedzajaca wode? Jak wyglada to od strony prawn...
    • Otrzymane pocztą Wysyłamy niniejszą kartę do głosowania nad uchwałami9 z ostatniego zebrania wspólnoty, które odbyło się 31.03.2009 z prośbą o jej podpisanie i jak najszybsze odesłanie. Jeszcze raz prosimy o oddanie głosu pod poniżej przedstawionymi uchwałami o odesłanie karty do głosowania w ciągu 3 dni od daty jej otrzymania na adres korespondencyjny,faksem,lub drogą elektroniczną. 1. w przypadku przesłania karty do głosowania faksem lub skanem właściciel lokalu zobowiązany jest do...
    • Jest jeden blok 26 mieszkań,4 osoby w spólnocie 1 z pierwszej klatki, 3 z drugiej klatki niema osoby ktora by ich kontrolowała ,piszą regulaminy a sami go nie przestrzegają!Czy to wszystko jest ok? PROSZE O OPINIE!
    • Witam, Moj problem moze banalny ale sprawia mi duzy klopot. Mieszkam w wiezowcu we wspolnocie. Na moim korytarzu sa trzy mieszkania. Polozylam przed swoim mieszkaniem maly dywanik. Jest przyjemniej a piach zostaje w nim a nie w mieszkaniu. Teraz zima zostawiam buty przed drzwiamy zeby snieg wsiakl w dywanik. Moje mieszkanie jest w kacie wiec nikt z sasiadow nie przechodzi pod moimi drzwiami ani przed dywanik, sprzataczka go nie sprzata, sama go odkurzam. No i sasiadce zaczelo pr...
    • Ustawa o własności lokali mówi , ze zaliczki płatne do 10-go każdego m-ca ,więc jeżeli płaci się np.15 to winny być za te 5 dni naliczone odsetki,zaznaczam, że nie ma uchwały o naliczaniu dodatkowych odsetek,czy mogą być naliczane inne odsetki ???????? to znaczy np.rozliczeniu wody danego okresu występuje niedopłata właściciela i od tego są naliczane odsetki czy jest to zgodne z prawem ?????
    • Witam, dotyczy spółdzielni a nie wspólnoty ale może ktoś pomoże. W tym roku nie było mnie w mieszkaniu i nie zostały odczytane podzielniki ciepła. Spółdzielnia naliczyła ryczałtem + oczywiście kara, dopłata za ogrzewanie wyszła 800 zł. Gdzie zawsze był zwrot. Odwołanie nic nie dało. Podobno tak mają w statusie. Czy można odwołać się gdzieś indziej? Nie mam pojęcia gdzie. Jest jakaś instytucja nad spółdzielnią? Może napisać podanie o umorzenie.
    • Witam! Interesują mnie jak w tytule wszystkie. Jest to zupełna nowość dla mnie, dlatego proszę o wyrozumiałość. Nie rozumiem dlaczego nasze "zamknięte" osiedle zostało podzielone na wm poszczególnych budynków, czy to zgodne z prawem? Kto może zasiadać w zarządzie? Czy mogą go stanowić osoby związane z developerem? Jak powinien wyglądać statut? Pewnie na te jak i wiele innych moich pytań odpowiedź znajdę w interesujących mnie aktach. Proszę o wskazanie materiałów źródłowych Z po...
    • Jeden z właścicieli (Gmina) posiada 45 lokali nie wyodrębnionych 9OK. 1400 M2). 6 lokali jest wyodrębnionych i sprzedanych. Zarząd jest wybrany spośród właścicieli a księgowości nie prowadzi Gmina tylko niezależna księgowa. W ub. roku Gmina 3 razy przysyłała zarządowi informację, że zmieniła się powierzchnia lokali nie wyodrębnionych. Były to niewielkie zmiany o 2 m2, 4,5 m2 i 1,5 m2. w związku z tymi zmianami Gmina żądała naliczania opłat wg nowych powierzchni. Gmina w...
    • Uchwały wspólnoty mogą być zaskarżane – z różnych powodów - w ciągu 6 tygodni (art.25). Ale uchwała niezgodna z przepisami prawa nie musi być zaskarżana, bo jest nieważna z mocy prawa (np. rozlicznie kosztów zarządu nier. wspólną inaczej niż udziałem nie wymaga zaskarżania, taka uchwała jest nieważna z mocy prawa). Zarząd wspólnotą może wykonywać dowolna osoba fizyczna lub prawna (art.18). Czy więc uchwała wspólnoty, że członkiem zarządu może być JEDYNIE członek danej wspó...
    • witam. Mam pytanie na zebraniu właścicieli powołano komisję skrutacyjną w składzie 3-osobowym (jednym z członków tej "komisji został członek zarządu). Ponieważ na zebraniu nie było większości aktualnie komisja skrutacyjna zbiera głosy indywidulnie. Czy bycie członkiem Komisji i jednocześnie Zarządu jest zgodne z prawem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się