Dodaj do ulubionych

emamy psiary karma Brit dobra czy zla?

04.02.14, 20:43
Kobiety pomozcie pies jest na royalu ale planuje zmienic na cos mniej dajacego po koeszeni,wczoraj przewertowalam net.i polecaja karme Brit,ale to takie martwe tematy sprzed kilku lat nie mam gdzie podpytac.Pies ma ok 3miesiecy rasa jak to niektorzy mowia szczurza,mieszanka shitzu i maltanczyka maluszek taki.Piesek byl przentem ktory sie znudzil jest u nas.Pomozcie plisss
Obserwuj wątek
    • niutaki Re: emamy psiary karma Brit dobra czy zla? 04.02.14, 21:06
      Porownaj sklad obu karm, no i zastanow sie czy wolisz wydac pozniej na leczenie, bo czesto jest tak, ze gorsza/tansza karma = wydatki na leczenie, a tanie nie jest...
      • agamama123 Re: emamy psiary karma Brit dobra czy zla? 04.02.14, 21:49
        Mam 3 letnią sukę westa. Od prawie 2 lat jest karmiona britem carem dla alergików - na jagnięcinie. Poszukiwania karmy zmęczyły i mnie i psicę. Po wielu problemach okazało się, że sunia toleruje tylko ten jeden rodzaj karmy bezproblemowo. skończyły się biegunki, infekcje, wizyty co chwila u weta. Dodam, że ten tak chwalony royal spowodował u mojej suki mega rozwolnienie (wprowadzany stopniowo, wg zaleceń weta).
        Sprawdx po prostu jak na karmę zareaguje twój pies. Mała, zgrabna kupka powie Ci wszystkosmile
      • beverlyja90210 Re: emamy psiary karma Brit dobra czy zla? 04.02.14, 23:19
        Ja nie chce go karmić karmami z półki w markecie, szukałam tańszej ale dobrej karmy.
        Z ręka na sercu szperałam ile wlezie czytałam o tych karmach nie chce psiakowi zaszkodzić, a tak odebrałam Twoją wypowiedź. Gdyby nie my ten piesek by sie Państwu "zgubił" w lesie, nawet nikt by sie do shroniska nie pofatygował go oddać
        • beverlyja90210 Re: emamy psiary karma Brit dobra czy zla? 04.02.14, 23:20
          pisałam do niutaki
        • niutaki Re: emamy psiary karma Brit dobra czy zla? 05.02.14, 14:59
          Boze bron nie mialam nic zlego na myslismile Ja tak sobie kota doprowadzilam do choroby tansza karma i leczenie bylo baaardzo drogie. Napisalam tylko zebys porownala skladsmile pozdrawiam Ciebie i psiakasmile
    • hipinka Re: emamy psiary karma Brit dobra czy zla? 04.02.14, 21:59
      Brit nie znam, ale bardzo dobra (i tańsza niż royal) jest eukanuba albo purina. Zawsze zamawiamy na stronie zooexpres, są dobre ceny, dostawa szybko, za darmo. Obie karmy mają całą rozpiętość - od karmy dla szczeniaków, po karmy dla dorosłych psów i alergików itp.
      • ojasia Re: emamy psiary karma Brit dobra czy zla? 04.02.14, 22:13
        Mój pies kiedyś jadł Brita, służył mu- żadnych problemów z sierścią, wchłanianie też było dobre. Potem przeszliśmy na Royal- początki dobre- ładna sierść itd. aż do momentu kiedy trafiłam (a właściwie pies) chyba na jakąś wadliwą partię, po tygodniu od otwarcia nowego worka straszny łupież, świąd. Teraz, od ponad roku, za namową weta kupuję Bozitę i to chyba dobry wybór. Cenowo myślę, że jest tak pomiędzy Royalem a Britem.
        • hipinka Re: emamy psiary karma Brit dobra czy zla? 04.02.14, 22:17
          my też kiedyś trafiliśmy na podrabianego Royala i pies zaczął mieć probemy
      • beverlyja90210 Re: emamy psiary karma Brit dobra czy zla? 04.02.14, 23:22
        o tej Purinie wczoraj czytałam i nie polecali ludzie tej dla szczeniaków własnie inne podobno ok a wtej najmniej miesa
    • tuya Re: emamy psiary karma Brit dobra czy zla? 04.02.14, 22:07
      Dobra, jak dla mnie równie dobra jak Royal. Ale z tymi dla szczeniąt nie miałam do czynienia, kupuje dla dorosłego psa.
    • mamaemmy Re: emamy psiary karma Brit dobra czy zla? 04.02.14, 22:22
      Sąsiedzi mają psa jack russel terrier,najpierw był na Royalu,teraz przeszli na Brit-oni chwalą,psu smakuje.
      Za to mój kot Brit'a kociego nie chciał.
    • szymala2 Re: emamy psiary karma Brit dobra czy zla? 04.02.14, 22:39
      Mam dwuletniego jamnika od pół roku na Bricie. U nas zdecydowanie się sprawdziła, poprawiła się sierść, wypróżnia się dobrze, psu smakuje. Kilkuletni owczarek siostry też jest na tej karmie już dość długo i też mu służy.
    • lu31 Re: emamy psiary karma Brit dobra czy zla? 04.02.14, 22:43
      Mój owczarek szkocki zjadał. Kota też sobie chwaliła. Cenowo i składem Brit jest ok. Skóra, sierść i kupy były prawidłowe. Nigdy nie jadły Royala.
    • estragonka Re: emamy psiary karma Brit dobra czy zla? 04.02.14, 23:10
      kot pogardził dość skutecznie... karnie wróciłam do RC. ale kocur jest na karmie leczniczej, chciałam mieszać z britem, ale już nie kombinuję - daję RC i mięso
    • misterni Re: emamy psiary karma Brit dobra czy zla? 04.02.14, 23:17
      Polecam orijen lub acana- jest droższy od RC, ale dużo lepszy i wydajniejszy. Kilka razy próbowałam przestawić zwierzaki na tańsze karny i zawsze wracałam do orijena i acany
      • beverlyja90210 Re: emamy psiary karma Brit dobra czy zla? 04.02.14, 23:21
        Fajnie ale ja pytałam o coś tańszego od RCsmile a ty mi polecasz droższesmile
        ale dziekuję za wypowedź
        • misterni Re: emamy psiary karma Brit dobra czy zla? 05.02.14, 00:02
          No cóż, orijen i acana to karma tańsza w ostatecznym rozrachunku - wydajniejsza po prostu. RC to mierna karma w dużej cenie i tyle. A Ty zrobisz co uważasz. smile
    • edelstein Re: emamy psiary karma Brit dobra czy zla? 05.02.14, 08:06

Kup najtansze jakie sa i poprobuj,ktora zasmakuje psu.Wszystkie znane mi psy,w tym moj,na oczy zadnych Royali nie widzialy(nawet pedigrepala nie,bo byl za drogi) i dozyly poznej starosci w dobrym zdrowiu.
      Zywione byly tania karma i resztkami ze stolu.Weta widzialy tylko podczas szczepien.

"Ihr moralischer Kompass ist so im Arsch, ich wäre geschockt, wenn Sie auch nur den Weg zum Parkplatz finden würden."
    • default Re: emamy psiary karma Brit dobra czy zla? 05.02.14, 08:16
      Z zazdrością czytam takie wątki. Dlaczego ja mam takie "lewe" psy ??!! Nie wezmą do pyska żadnej puszki (poza - okazjonalnie - Carny Animonda dla kotów), a suche tylko jako przekąskę po właściwym obiedzie.... sad
      • lama-sama Re: emamy psiary karma Brit dobra czy zla? 05.02.14, 08:51
        Bardzo dobra karma. Sklad lepszy niz Royal (wiecej miesa). Psom sluzy - siersc piekna, kupy male, zadnych gazow, zdrowe. Purina, Happy Dog czy cos innego, szkoda przeplacac. Czesi maja na prawde dobre karmy. Widac z reszta dokladnie przyswajalnosc karmy po niewielkiej dawce dziennej, innych karm dajesz 2 x tyle.
        • chalsia ale który Brit lepszy? 05.02.14, 12:55
          ten tańszy z linii Premium (czyli nazwa Brit Premium Dog Adult ......) - faktycznie za kilogram tańszy niz np. Royal
          czy z linii superpremium (czyli nazwa Brit CARE Adult .......) - a ten za kilogram wychodzi bardzo podobnie do np. Royal
          • agamama123 Re: ale który Brit lepszy? 05.02.14, 15:00
            Moja psica wcina Brit Care - dla psów ras małych.
            https://www.tofivet.pl/img/allegro_aukcje/2749_0_0.jpg

Nie wiem jak to wychodzi cenowo w stosunku do RC - ale 7,5 kg worek mam na 3 miesiące minimum - zawsze kupuję na allegro bo tak wychodzi najtaniej.
      • tuya Re: emamy psiary karma Brit dobra czy zla? 05.02.14, 09:20
        > Z zazdrością czytam takie wątki. Dlaczego ja mam takie "lewe" psy ??!! Nie wezm
        > ą do pyska żadnej puszki (poza - okazjonalnie - Carny Animonda dla kotów), a su
        > che tylko jako przekąskę po właściwym obiedzie.... sad
        Jak mu dajesz gotowane to nie mieszaj z suchą! To dopiero robi rewolucję w brzuchu. Znajomy wet stanowczo twierdzi że trzeba się trzymać jednego rodzaju karmienia. Jak my mieszaliśmy to były biegunki i totalna katastrofa. Ja wolę suche bo wygodniej i jest pewność że dostaje wszystko co potrzeba.
      • antychreza Re: emamy psiary karma Brit dobra czy zla? 05.02.14, 13:08
        Ano, moja schroniskowa kundlica foszy na eukanubę. Najchętniej jadłaby gotowanego kurczaka z ryżem i marchewką a na deser surową cukinię...
        • antychreza Re: emamy psiary karma Brit dobra czy zla? 05.02.14, 13:10
          Aha, z suchych to najchętniej frolica, rodzice kiedyś kupili w desperacji bo ile może w doku gotowanym kurakiem smrodzić big_grin
          • default Re: emamy psiary karma Brit dobra czy zla? 05.02.14, 15:02
            antychreza napisała:

> Aha, z suchych to najchętniej frolica, rodzice kiedyś kupili w desperacji bo il
            > e może w doku gotowanym kurakiem smrodzić big_grin

No właśnie - u nas w domu na okrągło jedzie rosołem, bo piesy tylko gotowaną kurzynę, okazjonalnie pomieszaną z wołowymi skrawkami jadają. Mam dość, dlatego próbowałam je przestawiać na puszki - no niestety, jeśli już się ewentualnie skuszą, to tylko na kocie karmy, które z zasady są lepsze jakościowo niż psie (wiadomo, kot byle czego do gęby nie weźmie wink).
            Ja sama to rosołu już chyba nigdy w życiu nie zjem - mam obrzydzenie....
            • chalsia Re: emamy psiary karma Brit dobra czy zla? 05.02.14, 15:28
              jeśli już się ewentualnie sku
              > szą, to tylko na kocie karmy, które z zasady są lepsze jakościowo niż psie (wia
              > domo, kot byle czego do gęby nie weźmie wink).

kocie karmy nie są jakościowo lepsze tylko zawierają więcej białka niż psie i przez to są dla mięsożerców smaczniejsze
              i z tego właśnie względu nie należy psów długookresowo karmić kocimi karmami (grozi to u psów schorzeniami nerek)
    • joanna_poz Re: emamy psiary karma Brit dobra czy zla? 05.02.14, 13:00
      kiedyś tego Brita wzięłam raz, bo mnie bardzo kusiła cena i to był ostatni raz.
      niestety mojemu psu - zyjącym na Royalu wlasnie - wybitnie ta karma nie słuzyła.

ale spróbuj, sama zobaczysz, na to nie ma reguły.
      • opium74 Re: emamy psiary karma Brit dobra czy zla? 05.02.14, 14:55
        w Royalu główny składnik to ryż oraz inne zboża a mięso głównie odpady przemysłu spozywczego. Dobry marketing i tyle.
        Na dodatek zawsze powtarzam że nie ma jedynie słusznej karmy. Moja poprzednia suka bardzo źle tolerowała Hillsa za to super np. Belcando.
        Z tańszych i dobrych możesz sprawdzić:
        - tytułowy Brit - moje koty bardzo sobie chwala, znajomych pies też,
        - Arion
        - Belcando
        - Bozita
        - Happy Dog
        - Josera
        - Bosch
        Moja obecna suka RC nie tolerowała, Orijen doprowadzał do koszmarnych bąków, Acana wersja z kaczka przez jakiś czas była OK. Długo służył jej Taste of the Wild - ale oni nie maja wersji dla małych psów chyba i maja dośc duże chrupki - ja ją bardzo serdecznie polecam bo to chyba najtansza karma bezzbozowa - zdrowa, wydajna z fajnym składem.

Przy takim maluchu jak Twoj bardzo bym nie eksperymentowała - to znaczy nie robiła za częstych zmian smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka