Dodaj do ulubionych

Suszarka na pralce plus mała łazienka

02.12.17, 09:53
Czy ktoś z was ma suszarkę na pralce i małą łazienkę?! Moj poziom nerwa na wiszące pranie jets już na maksa przekroczony. Jednak mam stracha, że taka pralka na pralce, spowoduje klaustrofobiczne uczucia i lęk, że mi suszarka spadnie na głowę.
Obserwuj wątek
    • alinalen Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 09:56
      Nie mam właśnie dlatego że mam małą łazienkę ale od 2 lat jestem posiadaczką pralkosuszarki i jestem B. Zadowolona.
      • afro.ninja Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 10:02
        Nie chcę się pozbywać pralki, bo z nią jest wszystko ok. W planach przeprowadzka, gdzie będzie miejsce na dwa sprzęty. Ale mma juz dość, bo nie mma gdzie wieszać prania. Ale łazienkę mam malutką, jedyna wolna przestrzeń to miejsce nad pralką. Maz wspomina o szafce, ja wolę suszarkę!
        • milva24 Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 10:12
          Ja tak mam w łazaience ok 3,5 m2 (typowa łazienka w układzie szczecińskim). Jest trochę kaustrofobicznie dlatego przy remoncie zamierzamy całe ustrojstwo wystawić do korytarza. Jednak suszenia na wisząco zupełnie się nie pozbędziesz, bo jednak nie wszystko można suszyć w bębnowej.
          • afro.ninja Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 10:23
            A jednak doceniasz posiadanie suszarki? Myślałam o korytarzu, zeby stała kolo wejścia, ale to oznacza pozbycie się szafy... a co suszysz na suszarce?! U mnie najwięcej prania to bielizna poacielowa, bawełniane ubrania dla czwórki. Jka coś piore ręcznie, rzadziej niż te ciągle pralki przy niemowlaku.
            • milva24 Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 10:40
              Doceniam, gdyby nie ona to w sezonie jesienno-zimowym chyba bym się załamała. W suszarce suszę pościel, ręczniki, dżinsy, getry, bieliznę męża o dzieci, skarpety, niektóre koszulki. Na suszarce stojącej przeważnie bluzki i swetry, sukienki
            • kk345 Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 15:33
              Kup kondensacyjną i wstaw ją na tym korytarzu do szafy. Ja uwielbiam suszarkę przede wszystkim za suszenie bielizny, wieszanie tych wszystkich majtek i skarpetek doprowadzało mnie do rozpaczy.
          • kondolyza Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 18:11
            milva24 napisała:

> jednak nie wszystko można suszyć w bębnowej.

ja suszę praktycznie wszystko, mam program zarowno do welny, do delikatnych i do sportowych membran. nawet buty susze w suszarce (kosz,nie telepie)
            w zasadzie nie suszę tylko balowych sukni i jedwabiu
          • asia06 Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 25.02.18, 02:22
            Dlaczego. Suszę wszystko bez wyjątku od 12 lat.
      • ajxx73 Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 10:25
        Czy mogłabyś podać z jakiej firmy masz pralkosuszarkę?
        • alinalen Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 12:26
          ja mam elektroluxa 7 kg prania i 4 suszenia, susze 95% ubrań 4 osobowej rodziny
        • kai_30 Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 03.12.17, 14:18
          Ja mam Samsunga AddWash, 7 kg prania 5 kg suszenia. Z każdego prania trochę muszę wyciągnąć, bo pakuję na maksa, to co wyciągam ląduje na kaloryferze nad pralką, resztę suszę. Gdybym miała miejsce zdecydowanie wolałabym oddzielne urządzenia, ale nie mam.
          • kai_30 Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 03.12.17, 14:19
            Aha, większej pojemności też nie mogłam wybrać, bo mam w łazience wnękę na wymiar między ścianą a wanną, więc pralkosuszarka musiała mieć identyczne wymiary jak poprzednia pralka, inaczej by nie weszła. Mam naprawdę malutką łazienkę smile
    • aurinko Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 10:01
      Spaść nie spadnie ale w małej łazience to nie wygląda dobrze. Ja chciałam suszarkę oddzielnie ale w mojej łazience tylko na pralce mogłaby stać. A po remoncie łazienki nie będę miała możliwości wieszania prania. Pozostaje mi kupno pralko-suszarki.
      A pomysl jeszcze czy suszarka mogłaby gdzie indziej stać, bo przecież nie musi w łazience.
      • afro.ninja Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 10:06
        Niestety tylko nad pralką. Kuchnia całkowicie w zabudowie. Odległość między sedesem i umywalka, a pralka, to moze z 50 cm.
        • bei Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 10:45
          Łazienka to nie jest miejsce, w którym przebywasz bardzo długo. Wstaw suszarkę i korzystaj. Masz w planach przeprowadzkę, więc nie przejmuj się ze przez jakiś czas będziesz miała bardziej zabudowaną łazienkę.
          Miałam pralko suszarkę, byłam bardzo zadowolona. Gdy kupiliśmy suszarkę jestem zadowolona bardziej😊
          • afro.ninja Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 11:15
            Juz wiem dlaczego ludzie zakładają tu tyle wątków na swój temat. Od razu człowiekowi raźniej. 😆
        • kondolyza Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 18:13
          są specjalne złączki zeby suszarka nie spadla
          poza tym suszara nie wiruje wiec nie musi byc dociążona tak jak pralka i moze spokojnie stac na gorze
    • ichi51e Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 11:59
      Mam pralko suszarke jedyny plus osobnych (u moich rodzicow sa osobne) to taki ze mozesz prac i suszyc na raz. Cokwiek kupisz najlepszy zakup mojego zycia ever.
      • ginger.ale Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 12:20
        A jaki masz model pralkosuszarki?
        • ichi51e Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 18:46
          Samsung WD80J6410AX Pranie 8kg suszenie 6kg. Wiecej mi nie potrzeba
          • ginger.ale Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 03.12.17, 07:50
            Dzięki.
          • samawsnach Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 03.12.17, 11:16
            Ichi, dzięki z opinię nt.tego Samsunga. Przede mną wybór pralko-suszarki, na pewno tę wezmę też pod uwagę - na razie rozważałam tylko Boscha.
      • kondolyza Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 18:14
        pralko suszarka w jednym to inna,niestety gorsza technologia niz w dwoch osobnych urzadzeniach
        zdecydowanie polecam dwa oddzielne urządzenia
        • kk345 Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 18:17
          No i w osobnej suszarce mieszczą się 2-3 prania, a w pralko-suszarce z reguły tylko połowa jednego wsadu
          • kondolyza Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 18:19
            nie no nie przesadzajmy, jak wpierdzielisz 3 pralki na raz to będzie miazga i wszystko mega skotlowane.
            ja susze 1:1 i niczego nie musze prasowac-wszystko jest miękkie i pulchne
            • kk345 Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 04.12.17, 13:20
              Chyba mam inną definicję miazgi- a może chodzi o to, ze nie obciążam pralki tak, ze aż bęben jęczy, to i suszarka bez problemu przeleci 2-3 wsady.
              • kondolyza Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 04.12.17, 13:51
                ja nie obciążam pralki, zwłaszcza że [praktycznie każdy kolor piorę osobno więc nic nie jest przepchane, w pralce jest normalnie, nie ciasno, ale nie przysżłoby mi do głowy żeby wciskać 2-3 prania do suszarki. chyba że masz jakieś mega dysproporcje to znaczy mikro pralkę i mega suszarkę. ja jedno i drugie mam duże, na 7-8 kilo, i nawet jesli bęben suszary jest mega duży i jest w nim miejsce to jednak nie wciskam dwóch pran właśnie po to aby nie było zgniecione, zmięte, chcę wyjąć pranie, złożyć i nie musieć prasować...
                • kk345 Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 04.12.17, 14:02
                  Toteż wyjmuję pranie z suszarki, składam i chowam, no ale skoro wiesz lepiej jak wygląda moje pranie, to nie będę się spieraćsmile
          • ichi51e Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 18:47
            Czekasz dwa trzy prania zeby je wepchnac na jedno suszenie????
            • magia Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 03.12.17, 16:38
              Mi też się zdarza. 2-3 prania to 2-3h, więc dramatu nie ma
              Robię tak w przypadku koców i pościeli
            • kk345 Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 04.12.17, 13:17
              A ile trwają u ciebie dwa-trzy prania? bo u mnie jedno to 30-45 minut, wysuszenie wszystkiego 2-2,5 godziny.
              • kondolyza Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 04.12.17, 13:52
                czas to nie problem, ale jak się za dużo włoży do suszenia to nie ma mowy-trzeba potem jednak to prasować bo jest mega zmięte. żeby nie trzeba było prasować to wystarczy uzywać suszarki normalnie czyli na jedno pranie
                • kk345 Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 04.12.17, 14:03
                  Jak wyżej- na pewno wiesz lepiej, czy mi sie pranie gniecie, wiec nie dyskutujęsmile
    • tinatin Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 12:24
      Mam tak małą łazienkę, że musiałam kupić wąską pralkę. Suszarka stoi w szafie wnękowej. Nie wahałabym się, stawiaj suszarkę na pralkę. Ewentualnie możesz ją zabudować (chyba w ikei jest takie ustrojstwo do obudowania pralki i suszarki).
      Suszarkę kocham miłością wielką i czystą, do tego stopnia, że planuję ją kupić do służbowego mieszkania (co oznacza zostawienie jej tam po roku czy dwóch).
    • e-ness Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 13:03
      My mamy , łazienka 6m2 i suszarka na pralce , przyzwyczaiłam się bo o ile w komunikacji nie przeszkadza to jednak wali po oczach gabarytem.
    • princesswhitewolf Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 13:29
      Obudowac szafa stojaca z lustrami z przodu oraz z boku. Bedzie efekt powiekszajacy przetrzen
      • ichi51e Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 18:43
        Lustro duze w lazience - gdzie masz sedes i wanne to kiepski pomysl
        • princesswhitewolf Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 20:08
          No wiesz... Jak kto lubiwink widzialam na filmach takich co maja nawet na suficie heheh
          • ichi51e Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 21:09
            Kiedys mialam okazje mieszkac w domu gdzie vis a vis sedesu bylo duze lustro. No ciezko... ;D
            • princesswhitewolf Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 03.12.17, 11:19
              Wiesz no moze zakladajacy owo lustro lubil ogladac siebie w takiej sytuacji hahaha ludzie sa rozni
      • afro.ninja Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 03.12.17, 14:06
        Obudować? 😂😂😂 jak bym otworzyla drzwi od tej obudowy, to, albo bym nie weszla do wanny, albo bym nie mogla wyjść z łazienki. W ukeju macie malutkie lazienki przy sypialniach, a pralki trzymacie w kuchni, suszarki też?!
    • afro.ninja Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 18:00
      Mogę zapomnieć o suszarce na pralce, mam za wąską pralkę. Jak żyć...
      • robin2510 Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 18:12
        Ja mam w odrębnym pomieszczeniu suszarkę, mimo dużej łazienki która jednak jest nieustawna.
      • earl.grey.tea Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 18:17
        Jakie masz rozmiary pralki? Są suszarki o głębokości 46cm, w pierwszym mieszkaniu ze względu na miejsce musiała być pralka o głębokości maks 46 cm i udało się dokupić taką suszarkę. Stolarz zrobił obudowę i było ok. Tzn nadal jest, wynajmująca moją kawalerkę jest zadowolona z takiego rozwiązania.
        • aurinko Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 18:27
          Jakiej firmy ta suszarka 46cm ? Zaczęłam glowkowac czy wcisne suszarkę do przedpokoju w szafę ale tam jest płytka wneka.
          • earl.grey.tea Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 18:40
            Candy CS4 H7A1DE-S 46 x 59,5 x 85 cm tylko droga niestety
            • aurinko Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 20:15
              Nie jest taka droga, tańsza niż mój upatrzony Bosch. Ale i tak nie wlezie we wnękę sad
          • ichi51e Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 18:44
            Suszarka potrzebuje minimum wentylacji inaczej bedzie sie nagrzewac
            • earl.grey.tea Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 18:49
              W pralkosuszarkach do zabudowy zalecają w instrukcjach około 5 cm 'luzu', nie jest to dużo.
              • ichi51e Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 21:09
                Wlasnie musi byc do zabudowy
      • huexido Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 18:18
        Postawić blat na pralce dodatkowo z nogami podpierającymi i na to suszarkę.
        Suszarka i zmywarka to moje dwa najlepsze zakupy!!!
      • tinatin Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 03.12.17, 16:56
        W kuchni ją postaw. W przedpokoju ją postaw. Ech, w sypialni! Ja w sluzbowym mieszkaniu mam minuaturową łazienkę i nieustawną kuchnię. Nie mam w tej kuchni żadnej dolnej szafki, oprocz tej pod zlew, wyłącznie agd - w tym suszarke i pralke.
    • 2909aurelia Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 02.12.17, 21:54
      Kup, postaw, korzystaj i ciesz się 😀
      Nie spadnie. Kup z tej samej firmy.
      Wyglądem się nie przejmuj, skoro i tak to jest rozwiązanie tylko na jakoś czas
    • mikams75 Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 03.12.17, 00:06
      mam tak od lat ale lazienka nie jest taka bardzo mala... nie spadlo nigdy, to jest bardzo stabilne.
    • izak31 Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 03.12.17, 07:11
      Pralka i suszarka to 80 cm wysokości - razem 160cm.... To ile masz wzrostu,że boisz się o głowę? Suszarkę stawia się na pralce aby dodatkowo wytłumić drgania pralki. Poza tym między nimi jest specjalny łącznik. Nigdy nie kupiłabym pralkosuszarki bo jedno pranie zajmowało by mi urządzenie na 3-4h. Ja piorę duże rzeczy co 10dni-2tyg i odpowiada mi rozwiazanie,że z pralki przekładam do suszarki a do pralki następne pranie. Marzę o suszarce już kilka lat...nawet łazienkę już mam pod nią przemeblowaną
      • afro.ninja Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 03.12.17, 14:03
        To jakbym naprzeciwko niej siedziała. 😉
        Teraz by wystawala poza framugę około 25 cm. Mogłabym kupić nową pralkę, ale po co jak ta jest okej?! Półka żeby suszarka na niej stała to dodatkowy klopot, szukaj fachmana, koszta.
    • afro.ninja Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 03.12.17, 13:59
      Niestety, muszę być rozważna, choć wolałabym w porywie serca, kupić tę suszarkę. Niestety ani jej na pralce nie postawię, chcę standardowy rozmiar, czyli szerokość 60 centymetrów, bo i tak się wyprowadze, no i wiekszy wybor modeli. 😢😢😢😢😢
      • robin2510 Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 03.12.17, 14:46
        A nie możesz jej gdzieś indziej postawić? Moja stoi w a'la garderobie gdzie trzymam kartony z zabawkami, kilka ciuchów, mopy taki składzik wystarczy podłączenie do prądu. Moje 2 koleżanki mieszkające w bloku mają schowaną suszarkę w komandorze.
        • mdro Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 04.12.17, 13:58
          Ale większość suszarek potrzebuje chyba możliwości odprowadzenia wody? (albo pary, ale to chyba starsze typy raczej).
          • tinatin Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 04.12.17, 21:52
            Odprowadza ją do pojemnika. Małego dosyć, spokojnie go uniesiesz, nawet jak jest pełny, i wylejesz tam, gdzie ci się podoba. Nie musi być podłączona do kanalizacji.
    • pani_marcelina Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 04.12.17, 12:30
      W mojej małej łazience ciężko było by dodać nawet suszarkę na pralkę dlatego stawiam na rozwiązania 2w1 i mam proalko-suszarkę, na sedesie biobidet i wannę z prysznicem. Nie chciałam też suszarki stawiać w innym pomieszczeniu bo generalnie mam niewielkie mieszkanie.
    • muchy_w_nosie Re: Suszarka na pralce plus mała łazienka 25.02.18, 08:59
      Jak się ma mało miejsca na taki sprzęt to się kupuje 2 w jednym. Jak masz już fajną pralkę to wystawiasz na olx i kupujesz "kombajn". Ja kocham moją candy milością wieklą ale czekam jak zdechnie, żeby kupić pralko-suszarkę, poczekam jeszcze rok, ale znając moje szczęście do agd i zdolności naprawcze męża to ta cendy pociągnie do 15 lat tongue_out - na razie ma 8 i jak nowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka