Dodaj do ulubionych

..płaszcze zimowe wełniane..?

13.10.18, 19:38
W rozumieniu min. 70-80 % wełny, chętnie polskiej marki, szyte u nas, w znośnej cenie..wink - kojarzy ktoś takie cudo..? Zrobiłam pierwszy rekonesans w CH i przyznam, że nie jestem zachwycona. Po pierwsze królują oversize'y a ja, mimo rozmiaru 34, nie czuję się w nich dobrze, ponadto w pamięci mam jeszcze noszony przed laty taki model i jakoś nie czuję potrzeby powrotu wink Po drugie jakość zdecydowanej większości sieciówkowych płaszczydeł woła o pomstę do nieba - płaszcz 'wełniany' to wg nich taki z 10 % wełny..śmiech na sali uncertain
Po trzecie - kolory: jako, że posiadam jesienno-zimowe okrycia w - kolejno - granatowym, szarym (jasnym), brązowym i czarnym kolorze, zamarzyłam o płaszczu najchętniej kobaltowym, zielonym (butelkowa zieleń), ewentualnie bordo lub czerwonym, no i klops..!
NIE MA.. Aaaa, co do fasonu i długości, to najchętniej odcinany w pasie, do kolan, ostatecznie lekko zakrywający kolano.

..ktoś, coś..??
Obserwuj wątek
    • frey.a86 Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 13.10.18, 19:50
      Haha, identycznego płaszcza dziś szukałam i klops. tongue_out Wszystko sztuczne, za duże i szaro-bure.

Także chętnie podepnę się pod to pytanie. wink
    • chlodne_dlonie Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 13.10.18, 19:53
      Jeszcze tytułem PS'u - przez sieciówki rozumiem także te nieco bardziej 'wyższo-półkowe' typu COS czy Massimo Dutti, zaglądałam też do rodzimych Taranko i Simple, ale i tam niestety nic dla mnie uncertain Ostatecznie skusiłabym się na znakomicie leżący, lekko rozkloszowany, z szalowym kołnierzem płaszcz Taranko, ale tu niestety kolorystycznie wybór pomiędzy czernią a szarością.. W COS podobnie, poza tym albo dyplomatki (średnio..), albo oversize (odpada).
      Przy okazji - ma może któraś z Was taki nieocieplany płaszcz 100 % wełny z Massimo Dutti albo COS..? Sprzedawczynie twierdzą, że pomimo braku ocieplenia (ba, nawet podszewki w przypadku MD) spokojnie nadają się na naszą zimę..? Hmm, takie jak ostatnio bywały, może i tak, ale co jeśli po upalnym lecie nadejdzie zima z prawdziwego zdarzenia..?
      • mmikus Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 13.10.18, 19:58
        https://static.massimodutti.net/3/photos/2018/I/0/1/p/6448/400/527/6448400527_2_4_14.jpg?t=1539257365205
        • mmikus Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 13.10.18, 20:01
          massimo dutti
          obecna kolekcja, tylko czekam na obniżkę wink
          Mam jeden bez podszewki, potwierdzam jest ciepły, a jestem zmarźlakiem.
          Tyle, że na srogą zimę to i tak zmieniam na płaszcz puchowy.
          • chlodne_dlonie Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 15.10.18, 12:59
            Fajny smile
            Spróbować poczekać zawsze można..ja się pocieszam, że na grzbiet mam co założyć, a tylko szukam nowego IDEAŁU wink
            Do okresu wyprzedażowego w sumie jeszcze jakieś dwa miesiące - tylko albo aż wink
        • aj.riszka Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 13.10.18, 20:14
          http://aeterie.com>winter-20172018-lookbook/
          A te?
          • aj.riszka Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 13.10.18, 20:29
            No polskie i 85%bawelny...ale cena oslabia (mnie) bo ubievly sezon lekko ponad tysiac zl.
            • aj.riszka Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 13.10.18, 20:36
              A patrzylam na ubiegloroczne. 999zl. 100% wys.jakosci welna merynosow.
      • mikams75 Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 13.10.18, 23:02
        jak sie przemieszcza wszedzie samochodem to na przejscie na parking wystarcza;
      • al_sahra Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 14.10.18, 02:38
        chlodne_dlonie napisała:

> Przy okazji - ma może któraś z Was taki nieocieplany płaszcz 100 % wełny z Mass
        > imo Dutti albo COS..? Sprzedawczynie twierdzą, że pomimo braku ocieplenia (ba,
        > nawet podszewki w przypadku MD) spokojnie nadają się na naszą zimę..? Hmm, taki
        > e jak ostatnio bywały, może i tak, ale co jeśli po upalnym lecie nadejdzie zima
        > z prawdziwego zdarzenia..?

No właśnie, mnie zadziwia pojawiająca się moda na wełniane płaszcze bez podszewki. Sama płaszcza nie potrzebuję (przeprowadzamy się w ciepłe okolice), ale ostatnio kilka wpadło mi w oko, nawet z tzw. wyższej półki (Max Mara, Prada). Moim zdaniem po pierwsze to mało grzeje, więc ma zastosowanie tylko przy jesiennych temperaturach, po drugie niedobrze się układa na szorstkich materiałach (np. na wełnianym kostiumie albo na swetrze), bo przecież podszewka zapewnia śliskość, a po trzecie szybko się powypycha.

• ricemice Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 14.10.18, 17:28
          Podszewkę zawsze można dorobić. Kupiłam taki właśnie 100% wełniany bez podszewki i od razu dałam do krawcowej. Od razu płaszcz się lepiej układa a podszewka wygląda bardzo dobrze, tym bardziej ze moglam sobie zaszaleć i wybrać kolor jaki chce smile
    • eowen Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 13.10.18, 20:15
      Ja taki kupilam pod mieć sezonu w Reserved. Wełniany, butelkowa zieleń, xs. Natomiast też się zagapiłam i kiedy szukałam w styczniu nic już nie było.
      Zobacz jeszcze Promod, w zeszłym roku na pewno mieli w różnych odcieniach.
    • skat_0 Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 13.10.18, 20:17
      Makalu, akurat ten z linku ma 50 procent welny, ale sa i inne, mam malinowy z ubieglego roku i cieplutki jest
      • skat_0 Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 13.10.18, 20:17
        Link
        sklep.makalu.com.pl/mobile/pl/p/Plaszcz-z-welny-z-wytlaczanym-wzorem/2562
      • chlodne_dlonie Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 15.10.18, 12:56
        Oo, faktycznie - Makalu znam i swego czasu sporo tam kupowałam, ale nigdy płaszcza jakoś. Trzeba zobaczyć co mają aktualnie, dzięki smile
    • danaide Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 13.10.18, 20:18
      Mam płaszcze 80-100% wełny, ale noszę/nosiłam je tylko w cieplejsze i niewietrzne zimowe dni. W pozostałe - puchówkę. Jedyny płaszcz jaki dawał sobie radę w każdą zimą to płaszcz z 90% kaszmiru. Niestety, najpierw rozdarłam, a potem założyłam w nim hodowlę moli na skalę światową i dziś już chyba nie go wśród nas. Dużo wełny+kolory... Patrizia Pepe, MaxMara, Stefanel? Tam bym szukała. Jak ma być kolor + jakość to robi się trochę drogo. Ewentualnie outlety, TKMaxx?
      • chlodne_dlonie Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 15.10.18, 12:54
        Dzięki za podpowiedź - jak nie uda mi się w pobliskim outlecie, być może dam się w końcu namówić koleżance na wspólną wycieczkę 'shoppingową' do sąsiadów tongue_out
        Tylko jakoś zawsze żal mi czasu 'wyjazdowego' na zakupy poświęcać.. wink
    • piataziuta Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 13.10.18, 20:19
      Przyłączam się do poszukiwań.

"Płaszcz z wełną" oznacza właśnie skandaliczne 10% zawartości wełny.
      Tymczasem męska konfekcja, w podobnej cenie, posiada już często 80% wełny.
      Podobnie jest ze swetrami (i ze wszystkim innym!) - mój facet zapłacił wczoraj za sweter 100% bawełny 95 zł, pomimo, że rozmiar nosi XL (czyli dużo materiału).
      Ja (rozmiar S/XS) mogę liczyć co najwyżej na swetry z akrylu, w podobnej, lub wyższej cenie.
      Jeżeli materiał jest lepszy od akrylu czy 100% poliestru, oznaczany jest jako "premium" i kosztuje ok 400 zł, za przeciętny sweter z kaszmiru, lub 400 za bluzkę z WISKOZY (która nie jest przecież kuśfa droga).
      Ktoś po prostu doszedł do wniosku, że kobiety+konfekcja = frajerstwo+biznes.
      • chlodne_dlonie Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 15.10.18, 12:51
        piataziuta napisała:

> Ktoś po prostu doszedł do wniosku, że kobiety+konfekcja = frajerstwo+biznes.

Prawda..?? uncertain
    • kurt.wallander Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 13.10.18, 20:20
      Nie ma online twojego rozmiaru, ale może gdzies indziej można tę markę kupić? www.sklepcdn.pl/product-pol-7271-Plaszcz-welniany-czerwony-z-paskiem-Greta.html
      • piataziuta Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 13.10.18, 20:25
        brzydki - linia jak sprzed 15 lat i drogi
        • luvyana Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 15.10.18, 11:38
          Przecież to klasyk tylko za duży na modelke
      • chlodne_dlonie Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 15.10.18, 12:47
        Fajny całkiem, tylko rozmiar.. uncertain
    • joanna05 Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 13.10.18, 20:49
      Też szukam sad Nawet wydam więcej, niech stracę, tylko niech ma jakiś piękny, intensywny kolor (głęboka czerwień, fiolet, zieleń), nie buraso-czarno-szary. No i dużo wełny, uniwersalny i elegancki ma być, na lata. No i cienko strasznie.
      Fioletowy intensywnie płaszcz mignął mi w Simple, ale nie przekonał (wściekły odcień dość). Mierzyłam wszystko, co było w Benettonie (mam poprzedni płaszcz czerwony stamtąd, ukochany, ale już dożył swych dni) - nic tym razem.
      Na razie kupiłam, zrezygnowana, szary pudełkowy z Mango (60% wełny, niestety kolor, smutny, ale krój ładny, i raczej tani był). Tam jest kilka kolorowych, zobacz. Ale składy nie są idealne, no i to hiszpańska firma jest. Szukam dalej, chcę czegoś ekstra, do Massimo Dutti muszę wleźć, bo czytam dobrych opinii sporo. Przejrzałam Zalando - to, co mi się podoba, zaczyna się powyżej 1500 zł hmmmm... Ostatecznie zamówię i ew. odeślę, ale serio wolałabym tym razem kupić od razu stacjonarnie.
      • chlodne_dlonie Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 15.10.18, 12:46
        W Simple byłam - i do mnie ten fiolet nie przemówił wink
        Podobno w zeszłorocznej kolekcji mieli mój wymarzony kobalt..jak znajdę czas na wycieczkę do outletu spróbuję za nim popatrzeć. A może i co innego mi się trafi..?
        W Benettonie widziałam całkiem przyjemne na oko dyplomatki, w tym czerwoną, ale wolałabym jednak odcinany.
        Znalazłam zresztą gdzieś w necie taki wizualnie IDEALNY, włoskiej firmy, cudowny fason - dół z koła (taki 'kręcony'..wink ), skład sama wełna, chyba z kaszmirem czy alpaką też, no do kupienia natychmiast gdyby była możliwość przymiarki..Niestety trzeba zamówić, zapłacić prawie 2000 uncertain a potem bujać sie z ewentualną odsyłką, heh. Na taką randkę w ciemno jestem jednak zbyt mało odważna..sad
    • kropka_kom Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 13.10.18, 22:49
      Ze dwa lata temu kupilam taki w Promod. Ale nie pamiętam ile tam wełny.
      • kropka_kom Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 13.10.18, 23:01
        Te płaszcze na stronie Promod mają 78% wełny.
    • hanusinamama Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 13.10.18, 22:53
      Ja najlepszy jaki kupiłam był ciązowy. Cudenko, duzo wełny, piękny kolor szary. NO kosztował coś koło 300. Po ciązy chciałam sprzedać bo szkoda było go wyrzucac...założyłam i sie okzało ze on nie ejst typowo ciązowy. tzn mogłam go nosić dalej.
    • inwes.torka Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 13.10.18, 23:16
      W Modo na Łopuszańskiej możesz coś znaleźć wełnianego. Fajny też widziałam a Bialconie, model Dina czerwony i oliwkowy.
      • presens Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 13.10.18, 23:42
        Aryton tylko wełna i kaszmir
        • chlodne_dlonie Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 15.10.18, 12:39
          Prawda, są świetni jakościowo - ładnych parę lat temu prawie kupiłam, ale wygrał model od Pierre Cardin wink Też wełna z kaszmirem, doskonały właściwie pod każdym względem, bo krój ponadczasowa klasyka i uniwersalny granat, cieplutki, no - ideał, ale po latach noszenia mi się opatrzył i denerwuje mnie, że nim schody zamiatam wink Jest nieco ponad kostkę i co prawda znakomicie się prezentuje, ale to ciągłe pamiętanie o 'nie zbieraniu' śniegu/brudu/whatever ze schodów.. tongue_out
          Poza tym potrzebuję teraz takiego w długości do kolan i już!! big_grin
    • mamalgosia Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 14.10.18, 00:00
      To są wszystko kurtki i w sklepach tez tylko kurtki - przynajmniej w dziurze, w której mieszkam.
      Chciałabym plaszcz, spod którego nie wystawalaby mi spodnica midi
      • bei Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 14.10.18, 01:42
        Mamalgosiu, obejrzyj te od Huny
        • mamalgosia Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 14.10.18, 09:45
          Wszystkie krotkie. Potrzebuje nad kostke, do pol łydki
    • hungaria Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 14.10.18, 00:15
      Też szukam sad
      Czerwony (lipstick red) ma Marc O'polo, z tym że nie jest 100% wełny, tylko wełna z kaszmirem i jakieś 10-15% poliamidu czy inszej sztuczności (mimo wszystko ta marka ma bardzo dobre jakościowo rzeczy). Ale wg mnie ładniejszy jest czerwony z Massimo Dutti.

Ja bym chciała taką nasyconą trawiastą zieleń bez zbyt dużej domieszki sztucznych włókien i coś czuję, że to marzenie ściętej głowy (przynajmniej w sklepach w PL). Już trzy sezony szukam uncertain
      • triismegistos Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 14.10.18, 17:54
        Te 10-15% poliamidu to akurat dobra domiaszka, czyta wełna lubi się powypychać na łokciach czy na tyłku.
      • alicia033 Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 15.10.18, 12:46
        hungaria napisał(a):

> Ja bym chciała taką nasyconą trawiastą zieleń bez zbyt dużej domieszki sztuczny
        > ch włókien i coś czuję, że to marzenie ściętej głowy (przynajmniej w sklepach w
        > PL). Już trzy sezony szukam uncertain

www.jass.pl/PL-H4/sklep-online/553/plaszcz-730.html
    • bei Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 14.10.18, 01:41
      Huna- ładne i niedrogie.
      • chlodne_dlonie Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 15.10.18, 12:32
        Obejrzałam z dużym zaciekawieniem - wyglądają faktycznie niczego sobie, składy często 80 % wełny i ceny świetne, ale..ale..czy gdzieś je można stacjonarnie obejrzeć/przymierzyć..?
        Bo może źle patrzę, ale ja widzę tylko możliwość zakupu via net..??
    • anika772 Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 14.10.18, 08:29
      Obejrzyj płaszcze Anny Probe-Kreft, tu:
      pro-be.com/sklep/
      • mamalgosia Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 14.10.18, 19:59
        i znowu krótkie
        • aj.riszka Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 14.10.18, 20:02
          Spojrz na sklep aeterie.com plaszcze sa ponizej kolan.
          • mamalgosia Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 14.10.18, 21:01
            Na obrazkach rzeczywscie sa, ładne. Ale niedostępne w magazynie.
            Ponadto cena dla mnie nie do udzwigniecia
            • aj.riszka Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 14.10.18, 23:04
              No cena kosmiczna. Nigdy tam nie kupowalam, a na strone trafilam przypadkowo i tak mi sie skojarzylo z tymi plaszczami.
        • straggly Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 14.10.18, 22:45
          Ten nie jest krotki:
          m.promod.pl/produkt#!/kobiety/plaszcz-gisele-by-promod-turkusowy-R1240008817.html
          • mamalgosia Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 14.10.18, 22:50
            No jak to nie ???
            Spodnica wystaje, nie podoba mi się to.

Dawniej byly dlugie plaszcze. Rozumiem, ze jest moda na krótkie, ale wkurza mnie to, ze nie można być niemodnym
        • anika772 Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 15.10.18, 16:14
          Obserwuj, pewnie jeszcze coś uszyje przed zimą. W zeszłym roku miała długie płaszcze.
      • gaga-sie Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 14.10.18, 23:03
        Fajny ten kraciak.
      • chlodne_dlonie Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 15.10.18, 12:28
        anika772 napisała:

> Obejrzyj płaszcze Anny Probe-Kreft, tu:
        > pro-be.com/sklep/

Bardzo fajnie się prezentują, przynajmniej na fotach smile
        I podoba mi się to stopniowanie ocieplenia, ale kolory..hmm, no wiem, ideałów w przyrodzie nie ma..tongue_out

Ale dzięki - na przyszłość odnotowuję, jak zapragnę odmiany w tym kierunku smile
    • princy-mincy Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 14.10.18, 08:30
      Też mam taki problem, dodatkowo jestem wysoka ale szczupła i wiele modeli mi za krótka, rękawy za krótka, pas wypada za wysoko.

Udało mi się trafić bardzo fajny na Zalando, ma 70% wełny, 10% kaszmiru i reszta to niestety sztuczne domieszki. Ale cena bardzo dobra, rękawy długie, krój i kolor praktycznie takie, jakie chciałam więc slnie odsyłam.
      • straggly Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 14.10.18, 22:47
        Ten nie jest krotki:
        m.promod.pl/produkt#!/kobiety/plaszcz-gisele-by-promod-turkusowy-R1240008817.html

Minie - daj linka do tego z Zalando. Tez szukam...
    • mim_maior Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 14.10.18, 09:39
      Monika Kamińska:
      monikakaminska.com/kategoria/plaszcze-damskie
      Świetne tkaniny.
      • chlodne_dlonie Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 15.10.18, 12:26
        Wierzę smile
        Ale tyle teraz nie wydam - poza tym przy kwotach >2000 pln rozważałabym outletowe markowe propozycje.
        • mim_maior Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 15.10.18, 20:49
          Tkaniny są od "markowych" producentów, z pierwszej tekstylnej ligi europejskiej, więc jakościowo z pewnością lepsze niż prawie każda marka odzieżowa niespecjalizująca się w wełnach. Jak na tę jakość to dość tanio, tyle że już kroje i kolory to kwestia gustu, oczywiście.
    • triismegistos Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 14.10.18, 17:53
      A co to znaczy " w znośnej cenie"?
      • chlodne_dlonie Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 15.10.18, 12:17
        Hmm.. dobre pytanie wink No cóż, raczej nie zapłacę więcej niż 1500 pln, wolałabym mniej, ale za świetną jakościowo propozycję i fason dla mnie idealny, jestem skłonna rozważyć. Ja się do ciuchów przywiązuję wink i lubię dobre i ładne rzeczy big_grin
        • mim_maior Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 15.10.18, 20:51
          Płaszcz zimowy dobrej jakości to przedział 2-3 tysiące zł. Czasem końcówki kolekcji można kupić taniej, ale jeśli coś ma regularną cenę poniżej 2000 zł, to na pewno na czymś zostały zrobione oszczędności. Najczęściej robi się je na tkaninie, zwykle też dodatkowo na jakości szwalni.
    • barattolina Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 14.10.18, 20:41
      Ja mam dwa z COSa. Chodzę w nich także w zimie, ale nie przy -20stC. I nie na cienka bluzkę, tylko na ciepły sweter. Szukałaś w Other Stories?
      Jest jeszcze Reserved. Zaliczyłam ostatnio zdziwienie roku jak zobaczyłam ich kolorystykę i fasony. Zawsze były tam straszne szity.
    • kkalipso Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 14.10.18, 21:54
      Mam taki 70% wełny, czekoladowy, firmy more&more kupiony kilka lat temu. Bardzo lubię, przydaje się na różne okazje. Coś w tym stylu tylko bez paska.https://cdn.rodzice.pl/unsafe/fit-in/234x337/filters:fill(white):quality(60)/product/l/Z/K/R/W/lzkrwpr-dorothy-perkins-damskie-plaszcze-welniane-brazowy.png
    • memphis90 Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 15.10.18, 10:43
      Chwirot ma kolorki...
      chwirot.pl/index.php/lookbook/
      • chlodne_dlonie Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 15.10.18, 12:12
        Dzięki za podpowiedź, nie znałam tej firmy. Rozumiem, że masz coś od nich i polecasz..?
        Bordo ładne, i te szarości (choć akurat nie chcę..wink ), ale nie widzę info przy konkretnych modelach jaki dokładnie skład ma tkanina, z której są uszyte..?
        I ceny, gdzie ich szukać..?
        • memphis90 Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 15.10.18, 13:09
          Z aktualnymi cenami i składem nie pomogę, bo firma ma zakład produkcyjny niedaleko i widzę wystawione rozne modele na ekspozycji - stąd znam smile Mają swoje sklepy w różnych CH. Aczkolwiek ceny były bardzo korzystne, jak sobie oglądałam te płaszcze raz i drugi...
    • afro.ninja Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 15.10.18, 13:20
      Ja mam dwa z deni cler. Kupione w outlecie. Są cudowne, ale do zbiorkomu za szkoda.
    • afro.ninja Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 15.10.18, 13:21
      Laward, janbor.
    • ina_nova Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 15.10.18, 13:27
      Przerabiałam temat 2 lata temu. Szukałam płaszcza z wełny, a nie z wełną (sieciówki nie czają różnicy) o klasycznym kroju dla rozmiaru 34. No i nie za 3tys, góra 1tys. Po paru miesiącach poszukiwań poddałam się i kupiłam kurtkę puchową. Może Tobie się uda.
      • mim_maior Re: ..płaszcze zimowe wełniane..? 15.10.18, 20:53
        Tak, za tyle można kupić przyzwoitą kurtkę, nie wełniany płaszcz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka