Dodaj do ulubionych

mop parowy- czy warto?

26.11.18, 12:39
pomyślałam, że może łatwiej mi będzie sprzątać podłogi, ciągle nie mam czasu na sprzątanie, schylanie się wyżymanie ścierki do mycia podłogi. Ale są opinie , że mop zostawia smugi, podejrzewam, ze to przez to ze mycie jest samą wodą, nie dolewa sie żadnych środków myjących, że podłoga jest zbyt mokra po umyciu. Warty to pomysł swoich pieniędzy czy lepiej zainwestować w wyciskany mop z wiaderkiem? jakie wy macie zdanie nt?
Obserwuj wątek
    • kosmos_pierzasty Re: mop parowy- czy warto? 26.11.18, 13:01
      Wyciskany mop z wiaderkiem.

Elektrycznym się pobawiłam kilka miesięcy i stoi w kącie. Nie żebym miała jakieś konkretne zarzuty, ale jest mniej poręczny niż dobry (!) tradycyjny.
    • arwena_11 Re: mop parowy- czy warto? 26.11.18, 13:04
      Tylko parowy. Używam od kilku lat i jestem zachwycona. Dodatkowo "wyparza" dywan.
      • afro.ninja Re: mop parowy- czy warto? 27.11.18, 08:04
        Jaki masz model?!
        • arwena_11 Re: mop parowy- czy warto? 27.11.18, 08:13
          www.ceneo.pl/14712300
    • eliszka25 Re: mop parowy- czy warto? 26.11.18, 13:07
      Dla mnie wybawieniem był mop płaski. Mycie podłogi zajmuje mi teraz 1/3 tego czasu, co wcześniej. Kiedyś musiałam się niemal zmuszać do mycia podłogi, a teraz paroma machnięciami mopa ogarniam korytarz i z głowy.

Z mopem parowym nie miałam nigdy do czynienia osobiście, ale teściowa sobie kiedyś kupiła. Użyła dosłownie kilka razy i mop kurzy się w kącie już od lat. Nie znam nikogo, kto tego używa na codzień i dla mnie to był wystarczający argument na nie 😉
      • bei Re: mop parowy- czy warto? 26.11.18, 13:13
        Ja „ znam” Arwenę- po jej poście kiedyś kiedyś od razu kupiłam rodzicom i sonie-tylko niejednakowe.
        • eliszka25 Re: mop parowy- czy warto? 26.11.18, 13:22
          Może zastanowiłabym się nad takim mopem, gdybym miała w mieszkaniu więcej płytek, luster itp. Aktualnie w całym mieszkaniu, z wyjątkiem malutkiej ubikacji i małej łazienki, mam panele podłogowe, również w kuchni. Nie my je kładliśmy, ale sądząc po tym, jak się zużywają, nie są one najlepszej jakości, więc moją główną obawą było w sumie to, że zepsuję tę badziewną podłogę (a to mieszkanie wynajmowane, więc musiałabym płacić lub położyć nową). Poza tym kupiłam sobie płaski mop i przestałam odczuwać potrzebę zakupu parowego. Takim szerokim płaskim myje się podłogę bardzo szybko, a potrzeby dezynfekowania czy wyparzania podłóg jakoś nie odczuwam.
          • arwena_11 Re: mop parowy- czy warto? 27.11.18, 07:39
            Ja mam w pokojach deski bambusowe i myję mopem parowym. Klepkę dębową też myłam. Żadnych zniszczeń
    • koralik37 Re: mop parowy- czy warto? 26.11.18, 13:08
      Parowy z opcją jednoczesnego odkurzania. Smug nie nie zauważyłam. Jest ok.
    • bei Re: mop parowy- czy warto? 26.11.18, 13:10
      Mam myjkę parową, jest doskonała (karcher z mnóstwem końcówek, wersja premium)-a mimo to lubię używać obrotowego mopa viledy. Używam naprzemiennie jeśli chodzi tylko o mycie podłóg. Końcówka do fug jest idealna- nie trzeba używać szczoteczek, sam wyrzut pary odnawia kolor fug . Mam białe podłogi i białe fugi, białe płytki na ścianach (większość) i ta myjka życie mi uratowała. Wszystko jest naprawdę białe.
      Używam tez do mycia sanitariatów.
      Mam płytki lapatto, na nich mop ńie zostawia smug, ale gdybym nie wytarła po myciu mopem kamiennych blatów albo luster- to smugi gwarantowane.
      • tymianek21 Re: mop parowy- czy warto? 27.11.18, 07:29
        bei-czy możesz napisać jaka to końcówka do tych fug? czy to żółty K.? I jak wygląda mycie podług takim ustrojstwem? Dzięki za info
    • bei Re: mop parowy- czy warto? 26.11.18, 13:11
      Kupiłam rodzicom mopa z tchibo, tez ma i mniejsze końcówki. Mama tak jak Kosmos-wpierw wszystko potraktowała mopem parowym, przez jakiś czas ją cieszył i często nim myła, teraz nie używa.
    • nenia1 Re: mop parowy- czy warto? 26.11.18, 13:14
      Zależy co masz na podłodze. Ale ja osobiście nie kupiłabym drugi raz, używam teraz głównie do mycia szyb, z tym, że do mycia szyb i tak już miałam sprzęt na k. więc dodatkowo myjka parowa okazała się niewypałem.
    • mikams75 Re: mop parowy- czy warto? 26.11.18, 13:34
      zalezy jakie masz podlogi, ja bym sie obawiala mycia parkietu goraca para, a na lazienki czy korytarz to troche za malo, zeby kupowac kolejnego grata. Jednak zanim kupisz to poczytaj opinie nt. tego ile mozna na raz uyc, bez kolejnego ladowania czy nagrzewania sprzetu. Ja kiedys sie zaintersowalam taka myjka do okien, a ze okien ma bardzo duzo, to mi wyszlo, ze za jednym zamachem wcale tak duzo nie umyje. A jak mam robic z przerwami, to predzej mi sie odechce wink

Do podlog mam zwykly plaski mop, ale ja nie mam potrzeby czestego mycia podlog. U mnie wystarczy odkurzanie lub czasem na szybko zamiote mopem na sucho z taka jakby welniana nakladka. Nie mam zwierzat, nie chodzimy w butach po domu, okolica czysta, wiec i wcale sie tak nie brudzi, dezynfekowac tez nie musze.
      • arwena_11 Re: mop parowy- czy warto? 27.11.18, 07:37
        Mam na podłodze i kafelki i deski bambusowe. Mop parowy myje pięknie. Jeden warunek - nie można zostawić mopa na deskach. Cały czas ma być w ruchu.
    • b-b1 Re: mop parowy- czy warto? 27.11.18, 07:10
      Mam obrotowy, płaski, płaski z tryskawką i parowy wink
      Przy panelach i parkiecie-stosowałam parowy raz na kilka myć w celu wytrawienia podłóg z płynów i innych zanieczyszczeń siedzących głęboko-smug nie ma pod warunkiem, że po każdym pomieszczeniu zmieniamy szmatkę na mopie. Za tydzień będzie większość płytek-więc parowy będzie częściej używany. Mam karchera-nie moczy podłóg.
      Mop płaski z tryskawką też jest genialny pod warunkiem, że do pojemniczka wlewamy niedużo płynu wymieszanego z wodą i zasada działania taka sama-po każdym pomieszczeniu zmieniamy szmatkę-zajmuje mało miejsca(mój wisi w przedpokoju) i jest od razu bez wiadra gotowy do użycia.
      Mopy z wiadrami -do specjalnych zadań-poremontowo lub piwnicznie/basenowo.
    • memphis90 Re: mop parowy- czy warto? 27.11.18, 07:23
      Ja lubię i do generalnych porządków częściej używam mopa parowego niż zwykłego. Do szybkiego codzinnego przetarcia plam w kuchni mam mop ze spryskiwaczem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka