Dodaj do ulubionych

Nie zagladajcie tu

03.03.03, 14:09

Obserwuj wątek
    • kicior99 Re: Nie zagladajcie tu 03.03.03, 14:09

• kicior99 Re: Nie zagladajcie tu 03.03.03, 14:12

• kicior99 Re: Nie zagladajcie tu 03.03.03, 14:16
          dupa
          • kicior99 doop 05.03.03, 19:11
            duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuup
            • kicior99 Re: doop 05.03.03, 19:12
              srooooooooo
    • Gość: Sexilaska Zajżałam IP: 202.108.122.* 06.03.03, 09:48
      • kicior99 Re: Zajżałam 08.03.03, 14:47
        i co, nie przestraszylas sie slownictwa? =)))
    • reptar Przechwytuję Twój wątek, Kicior ;-) 13.03.03, 13:01
      ĄĘĆŚŃŹŻÓŁ
      ąęćśńźżół
      • reptar Raz dwa trzy cztery próba cudzysłowu 13.03.03, 13:03
        Litery wychodzą, a teraz inne:

1) �
        2) �
        3) &0132;
        4) &0148;
        • reptar No to jeszcze z sygnaturką pokombinuję, jak zawsze 13.03.03, 13:05

• reptar ...skoro mi już tak świetnie idzie... 13.03.03, 13:08
        • Gość: ddd Re: Raz dwa trzy cztery próba cudzysłowu IP: *.ustron.sdi.tpnet.pl 09.04.03, 08:10
          reptar napisał:

> Litery wychodzą, a teraz inne:
          >
          > 1) �
          > 2) �
          > 3) &0132;
          > 4) &0148;
          > █
          • reptar Re: Raz dwa trzy cztery próba cudzysłowu 22.05.03, 11:12
            • Re: Teleturniej nieistniejący
            andy._ 20-03-2003 16:39 odpowiedz na list odpowiedz cytując

Pomysł teleturnieju bardzo mi się podoba, aczkolwiek zgadzam się, że jest on
            dość skomplikowany. Potwierdzam też z ubolewaniem, że telewizje odchodzą od
            ambitniejszych teleturniejów wiedzowych na rzecz widowisk teleturniejopodobnych
            gdzie rola wiedzy uczestników jest drugorzędna. No cóż, widocznie takie są
            prawa rynku.
            W proponowanym scenariuszu dosyć trudna wydaje mi się strategia graczy i nie
            wiem na ile wynik zależy od losu. Załóżmy, że wszyscy znają odpowiedzi na
            wszystkie pytania. Jak wtedy ułożą się wyniki? Czy będą zależały od losu czy od
            strategii? A może zacząć od prostej (?) piramidki trzyosobowej - jakie wtedy
            będą możliwe rezultaty?

Pozdr. A.

• Re: Teleturniej nieistniejący
            reptar 20-03-2003 17:24 odpowiedz na list odpowiedz cytując

Robiłem symulacje komputerowe, przypisując zawodnikom współczynnik
            inteligencji, pytaniom stopień trudności, testując różne strategie.

Generalnie założyłem, że każdy zawodnik będzie miał "bank" 10 pytań, wśród nich
            ze dwa całkiem proste, ze dwa bardzo trudne, resztę gdzieś pośrodku. Strategia
            to właściwa ocena swoich możliwości, czy najpierw piąć się w górę i później
            bronić, czy też na początek pozbywać się tych łatwych pytań, którymi
            prawdopodobnie nie uda się polepszyć swojej sytuacji i tylko przeszkadzają.

Zaraz poszukam, gdzieś miałem opisane te symulacje.

• Wyniki / wnioski z symulacji
            reptar 20-03-2003 17:34 odpowiedz na list odpowiedz cytując

Dla celów prognostyczno-poglądowych wygenerowałem przebieg 30 tysięcy odcinków
            teleturnieju zgodnie z następującymi założeniami:

Z1. Zawodnikom przydzieliłem "inteligencję" ("wiedzę") od 0,25 do 1,00.
            Przypisanie inteligencji było niezależne od stanowiska, jakie przypadało
            zawodnikowi na początku teleturnieju.

Z2. Każdy zawodnik posiadał zestaw pytań o trudności (0,15; 0,15; 0,30; 0,30;
            0,50; 0,50; 0,70; 0,70; 0,85; 0,85) - gdzie liczba oznaczała pradopodobieństwo
            udzielenia prawidłowej odpowiedzi przez zawodnika o inteligencji równej 1,00.

Z3. Prawdopodobieństwo udzielenia prawidłowej odpowiedzi na pytanie o stopniu
            trudności ST przez zawodnika o inteligencji IQ obliczałem jako iloczyn tych
            dwóch wartości (przykładowo zawodnik o inteligencji 0,83 odpowiada na pytanie
            o stopniu trudności 0,70 z prawdopodobieństwem 0,581).

Z4. Zawodnicy o inteligencji większej lub równej 0,60 zadawali swoje pytania
            w kolejności od najłatwiejszych do najtrudniejszych (założyłem, że dobrze
            oceniają trudność poszczególnych pytań). Zawodnicy o niższej inteligencji
            rozdysponowywali swoje zestawy w sposób chaotyczny (i statystyka potwierdziła,
            że jest to gorsza taktyka).

Dla wygenerowanych 30 tysięcy odcinków otrzymałem następujące wyniki:

5270 ( 17.6%) - tyle razy zwyciężyła osoba startująca z najwyższego piętra [o]
            (co daje prawdop. zwycięstwa 17.6% w przypadku startu z tego piętra)

6793 ( 22.6%) - tyle razy zwyciężyła osoba startująca z piętra [oo]
            (co daje prawdop. zwycięstwa 11.3% w przypadku startu z tego piętra)

7933 ( 26.4%) - tyle razy zwyciężyła osoba startująca z piętra [ooo]
            (co daje prawdop. zwycięstwa 8.81% w przypadku startu z tego piętra)

10004 ( 33.3%) - tyle razy zwyciężyła osoba startująca z piętra [oooo]
            (co daje prawdop. zwycięstwa 8.33% w przypadku startu z tego piętra)

Cóż, może nie do końca równo, ale za to z pewnością sprawiedliwie, jako że
            miejsca startowe są losowane w sprawiedliwym losowaniu.

Średnia inteligencja zawodników kończących teleturniej na poszczególnych
            piętrach:
            [o] = 0.72
            [oo] = 0.67
            [ooo] = 0.63
            [oooo] = 0.57

Średnio w trakcie odcinka udzielano 32.1 dobrych odpowiedzi i 67.1 złych
            odpowiedzi. Pozostałe 0.8 to średnia liczba nie wykorzystanych pytań (z puli
            zwycięzcy).

• Re: Wyniki / wnioski z symulacji
            marchewa4 21-03-2003 07:26 odpowiedz na list odpowiedz cytując

Byloby jeszcze ciekawe, gdybys podal, ile razy pierwsze miejsce zajal zawodnik
            o najwyzszej "inteligencji" (niezaleznie od swoejgo miejsca startowego). To by
            chyba mowilo na ile liczy sie wiedza, a na ile wplyw na wynik ma los.

Pozdrawiam
            M.

PS. Teleturniej mi sie podoba, ale nie wiem, czy jeden odcinek nie trwalby za
            dlugo.
            PPS. Pytania bardzo ciekawe!

• Re: Wyniki / wnioski z symulacji
            reptar 25-03-2003 14:39 odpowiedz na list odpowiedz cytując

marchewa4 napisał:

> Byloby jeszcze ciekawe, gdybys podal, ile razy pierwsze miejsce zajal zawodnik
            > o najwyzszej "inteligencji" (niezaleznie od swoejgo miejsca startowego). To by
            > chyba mowilo na ile liczy sie wiedza, a na ile wplyw na wynik ma los.

Niestety, nie wyciągnałem z tych symulacji takiej liczby. Zresztą ja tę
            symulację robiłem z myślą o ewentualnych argumentach ZA produkcją, więc
            wykazanie, że od inteligencji zależy za dużo, z miejsca skasowałoby ostatnie
            szanse. Teleturniej do telewizji musi być dla mas, a masy koso patrzą na
            konieczność wykazania się inteligencją czy wiedzą. Oferta programowa telewizji
            wystarczy za dowód.

Poza tym jest to rzecz do regulowania. W granicznym przypadku - pytania są tak
            łatwe, że wszyscy odpowiadają na wszystko - od inteligencji nie zależałoby nic.
            Są tu trochę sprzeczne interesy. Z jednej strony dobrze, żeby ładnie
            odpowiadali, z drugiej zaś, żeby się często przemieszczali. Akurat kiedy dzieje
            się jedno, nie dzieje się drugie. Konfiguracja zestawu co do trudności pochodzi
            w tej symulacji z mojego wyboru, ale można stosować inną. Wtedy szale będą się
            przechylać raz na korzyść przypadku, raz na korzyść inteligencji / wiedzy.

> PS. Teleturniej mi sie podoba, ale nie wiem, czy jeden odcinek nie trwalby za
            > dlugo.

No właśnie, to chyba główna rzecz, którą przegapiłem. Kiedy już mi zwrócono na
            to uwagę, to pomyślałem też o węższych piętrach (np. 1-2-2-2 licząc od góry),
            ale wyjściowe ustawienie 1-2-3-4 ma tę zaletę, że im wyżej wejdziesz, tym
            większe jest prawdopodobieństwo, że zostaniesz o coś spytany. Przy 1-2-2-2 tego
            już nie będzie.

Dodatkową trudność,jeśli chodzi o czas, stanowi sposób zadawania pytań. Powinien
            to zadawać prowadzący, żeby wyeliminować handicapy w postaci niewyraźnej mowy
            poszczególnych uczestników.Do tego - skoro prawidłowe i nieprawidłowe odpowiedzi
            mają stanowić dla widowiska mieszankę o stosownym składzie procentowym, to
            raczej nie wybór z odpowiedzi A, B, C i D (jak w demo), tylko odpowiedź jak
            w "Jednym z dziesięciu" - bez wariantów. Dla 100 cyklów po 30 sekund każdy
            byłoby to 50 minut. A gdzie czas na reklamy?

Można wreszcie zmniejszyć pulę pytań, np. każdy po 7. Ale wtedy szansa wspięcia
            się na szczyt z samego dołu znacznie by zmalała.

Na razie nie rozwijam pomysłu, bo jak wspomniałem, nie mam wielkiej nadziei na
            to, że ktoś to weźmie do produkcji.

> PPS. Pytania bardzo ciekawe!

Dzięki za słowa uznania. Tu jeszcze takie dopowiedzenie: w tej javascriptowej
            wersji faktycznie nie istnieje początkowy przydział pytania do zawodnika. Są
            one zadawane po kolei od 1 do 100, niezależnie od tego, kto pyta. No ale dla
            demo to chyba wystarczy, bo efekt na zewnątrz jest taki sam.
    • reptar Re: Nie zagladajcie tu 05.06.03, 22:01
      web.ukonline.co.uk/Members/sarah.wakefield/rugrats/the_rugrats/characters/others/reptar.htm
    • reptar Re: Nie zagladajcie tu 05.06.03, 22:07
      web.ukonline.co.uk/Members/sarah.wakefield/rugrats/the_rugrats/characters
      /others/reptar.htm , a jak się to prawidłowo wymawia - na stronie
      www.geocities.com/TelevisionCity/5458/tommy.html (link reptar.Wav).
    • rzulw Dobra :) nie zaglądam :P 06.06.03, 04:15

• reptar pętsdO 06.06.03, 08:50
        Odstęp           ze średnikami
        Odstęp           bez średników
        • reptar Re: pętsdO 06.06.03, 08:51
          & n b s p ;
          • reptar No to jeszcze odstęp bez odstępu 06.06.03, 09:15
            No to jeszcze odstęp bez odstępu
            No to jeszcze odstęp bez odstępu
        • reptar Z innej Beczki 06.06.03, 10:20

M  C  T  Ó  K  R  Z  O  M  Ł  I

E  E  N  W  Z  R  A  Ł  O  Ó  W