Dodaj do ulubionych

Akademia Zamojska

28.02.04, 07:08
Plany reaktywowania Akademii Zamojskiej niestety - jak na razie - nie zostały
zrealizowane, a przecież Zamość (i Zamojszczyzna) oraz jego mieszkańcy
mogliby tak wiele zyskać: głównie w y k s z t a ł c e n i e !, tak cenne
zarówno w dzisiejszych jak dawnych czasach . Świadom tego faktu był fundator
tej Uczelni , absolwent i rektor Uniwersytetu w Padwie , który w swej
łacińskiej mowie z okazji otwarcia Akademii (15 marca 1595 roku) pisał:

„Gdybym posiadał skarb tak bogaty , którymbym wszystkich was mógł ubogacić,
ubogaciłbym: lecz dobre wychowanie dzieci trwalsze jest nad bogactwa,
błogosławieństwa tego otwieram wam w tej to założonej Akademii , w której
synowie wasi mądrości naukę czerpać będą „

Za rok przypada 410 rocznica założenia akademii, to jest ważna data !...jak
ją wykorzystamy...
J
Obserwuj wątek
    • alfia Re: Akademia Zamojska 01.03.04, 21:22
      Bardzo dobrze czułam się w tych murach a 4 lata sminęły ino;-) myślę, że klimat
      miejsca jest doskonały na Akademię z prawdziwego zdarzenia, z prawdziwymi
      profesorami i żakami aby się serce Kanclerza i piewcy dobrego wychowania
      radowało:-)
      pzdr
      alfia
      • januszx Akademia - studenci 06.03.04, 08:14
        A tak to prawda z pewnościa serce Kanclerza radowałoby sie gdyby Akademia mogła
        na nowo funkcjonować!.
        Oczywiście jest też plan utworzenia Szkoły Wyzszej ale czy nie słuszniejsze
        byłoby reaktywowanie Universitate Samoscensi?
        Wrócić do pięknych tradycji zamojskiego szkolnictwa , wspomnę w tym miejscu ,że
        na uczniów Akademii do tzw. "scholae inferires " przyjmowano uczniów w wieku
        lat najmniej 6 -ciu ale straszych również. Każdego ucznia wpisywano w album ,
        egzaminowany był przez dziekana , który decydował do jakiej klasy przydzielić
        kandydata, mógl również przydzielć do klasy "superiores" ale przed przejściem
        do tej wyższej klasy każdy uczeń składał przysięge akademicką , uczniowie mogli
        tez być oddani przez rodziców w opieke profesorom i zamieszkać w internacie
        (contubernium). Rektor zobowiązuje uczniów do nauki zadanych lekcji . Mogą
        posługiwac sie jedynie językiem łacińskim lub greckim , chyba z wyjatkiem
        rozmów z tymi , którzy języków starozytnych nie znali.
    • januszx Re: Akademia Zamojska 16.03.04, 06:45
      Nie mamy narazie Akademii:-(( ale jest Wyższa Szkoła Humanistyczn-Ekonomiczna
      im Jana Zamoyskiego.

To może narazie wróćmy do współczesności , pozwólcie ,że zaproponuje pewną
      zabawę
      Proszę o wskazanie jakie wg Was kierunki studiów będą dawały szanse na
      znalezienie dobrej pracy w najbliższych latach , co warto studiować?
      Ja oczywiście jestem zdania ,że należy zajmować się tym co nas bardzo
      interesuje, co lubimy robić! ale kto wie może właśnie wśród zaproponowanych
      przez Sympatyków Zamościa dziedzin nauki znajdą się kierunki , które spełniają
      kryteria zamojskich maturzystów i są lum mogą być ich pasją - słowo modne:-)
      Zostało nie wiele czasu... pomóżmy podjąć decyzję wciąż jeszcze nie
      zdecydowanym a tym , którzy już wiedzą co chcieliby studiować może pozwoli to
      umocnić i upewnić się w swym postanowieniu .
      Na początek pozwolę sobie zauważyć - mimo kryzysu :-) w służbie zdrowia,- że w
      najbliższym czasie potrzebni będą: lekarze, farmaceuci ,
      fizykoterapeuci...czyli specjaliści od naszego zdrowia ,
      nie da się ukryć: społeczeństwo się starzeje, myślę ,że ta dziedzina będzie
      miała wzięcie ...czy są wśród nas osoby , które chciałyby zostać lekarzem??

Nie byłbym sobą gdybym nie wskazał ,na wspomnianej wyżej WSHE studiów
      podyplomowych z zakresu :
      Historii i kultury regionalnej czy
      Edukacji geograficznej i turystyki regionalnej
      -myślę ,że takie wykształcenie może być przydatne w najbliższym czasie:-)
      pozdrawiam na przedwiośniu
      J

.........
      "Bez nauki nie może być ani cnoty ani ani sławy ,pomny tej prawdy , w mojej
      młodości cały poświęciłem się naukom"

Kanclerz Jan Zamoyski
      • miet.b Dobre pytanie Januszx 16.03.04, 07:05
        Raczej przemysłu u nas wielkiego nie będzie. Teren rolniczy, Akademię Rolniczą
        już mamy. Myślę jednak o kierunkach typu architektura czy historia. Warto
        pomyśleć też o psychologii, oraz filologiach. Idziemy do Unii i wobec tego
        znajomość języków jest konieczna.
        • januszx Akademia - katedra prawa rzymskiego 20.03.04, 14:21
          Brak nowych rad dla maturzystów:-( , więc pociągne temat Akademii ...

Jan Zamoyski pragnął aby uczniowie poznawali pisma Arystolesa, sam prawnik po
          Szkole Padeskiej mocno zabiegał o powstanie katedry prawa rzymskiego. Na tej
          bardzo ważnej katedrze postanowił obsadzić Szkota doctora Brusiusa , niezykle
          oryginalnego człowieka , który całą młodość spędził ...na potyczkach zbrojnych
          i wojnach ! na stare lata oddał się nauce ! .
          "Poświęcał się całkowicie wykładom prawa" - pisze Melchior Stefanides i poza
          tym nic go nie zajmowało ani tez o nic Szkot ów nie zabiegał , człowiek
          niezwykle biegły w naukach, znający świat ( głównie Włochy) był wielkim
          pesymistą i hipochondrykiem - "życie jemu takim jest cięzarem" - notował
          pierwszy rektor Akademi , w boju wojennym pragnął ducha oddać raczej niźli w
          łożu. Rektor bardzo chwalił przed kanclerzem tego bardzo wojowniczego ,
          uczonego Szkota..., a studenci na jego wykłady garnęli się dzwiami ...
      • tygrys01 Wydziały, Katedry 30.04.04, 22:23
        Mierz siły na zamiary? W sytuacji każdy widzi jaka jest należałoby zacząć od
        wydziałów mniej kapitałochłonnych. Każde3 podniesienie poziomu ogólnego
        wykształcenia spoleczeństwa musi przynieść ogolny postęp. Na pierwszy ogień
        można uruchomić wydziały nie wymagające bardzo kosztownych pracowni
        laboratoryjnych etc. Widzę tutaj prawo, filologie, filozofię, matematyke,
        historię, ekologię, psychologię, pedagogikę, etnografię etc. Dopiero w miarę
        zdobywania funduszy można mysleć o wydziałach lekarskich, fizyki, wydziałach
        technicznych, biologii, chemii.
      • januszx Re: Akademia Zamojska 17.09.05, 13:19
        czyżby to było Twoje dzieło;-)
    • januszx Re: Akademia Zamojska 13.04.04, 16:29
      Nauka w Akademii dzieliła się na dwa stopnie
      I. - Classes inferiores
      II - Classes superiores

Ad I) NAuka obejmowała trzy klasy
      W I klasie (I stopień) trzej profesorowie nauczali :
      analogii i ortografii, składni, a także poczatków filozofii , retoryki.
      po opanowaniu pisania i czytania chłopcy przechodzili do do nauki gramatyki
      jezyka łacińskiego i greckiego (wyjatkowo w Zamościu nauke tych dwóch języków
      rozpoczynano jednocześnie) .
      W Akademi nauczano także religii ( w językach starozytnych): modlitwy ,
      wykład , dekalog , katechizm.

W II klasie uczono malców sentecyj i krótkich przypowiastek moralnych po
      łacinie i grecku, profesor interpretował łatwiejsze listy Cycerona . W tej
      klasie duzy nacisk połozono na powtarzanie , gdyż "Repetitio est mater
      studiorum" na to przeznaczone były lekcje popołudniowe.

W klasie III I stopnia uczono retoryki , bakałarz wyjaśniał zasady i przepisy
      sztuki mówienia na podsatwie podręcznika Aftoniosa.
      Retoryczne przypisy popierano przykładami z języka greckiego , łacińskiego a
      także polskiego. Popołudniami lektura : mowy Cycerona, historia powszechna
      Justyniana (Starozytny Wschód, do dziejów macedońskich i greckich) i inne.
      Wprowadzone także zostały ciwczenia pisemne w retoryce. W rzeczywistości ta
      trzyklasowa nauka przeciąga sie do lat 5 , gdyz program był bardzo
      przeładowany w I klasie nauczano jedynie przed południem , w II i w III także
      popołudniu.
      • ksfiona Re: Akademia Zamojska 14.04.04, 23:32
        jak tak czytam to co Janusz wypisuję to bardzo się cieszę ze już wyedukowanie
        ogólnoszczegółowe mam za sobą...teraz wolę zawężenie dziedzin nauki i stawiam
        na wybiórczość,a przede wszystkim na wiedzę praktyczną
      • januszx Klasses inferiores Tomasz Zamoyski - pytanie... 26.04.04, 09:37
        Tomasz Zamoyski uczęszczał do Akademii Zamoyskiej , jeszcze za życia Ojca i
        przerabiał cały program szkoły , który obejmował również naukę języków obcych.
        Tu mam pytanie jakich języków , uczył się syn wielkiego kanclerza w wieku lat
        sześciu , siedmiu?
        J
        • users1 Re: Klasses inferiores Tomasz Zamoyski - pytanie. 26.04.04, 10:19
          Stawiam na łacinę i grekę
          W.2
          • januszx Re: Klasses inferiores Tomasz Zamoyski - pytanie. 26.04.04, 10:48
            I to jest częsciowo dobra odpowiedź , gdyz to nie wszystkie języki:-)
            zatem czekam dalej ...a węgrzyn dojrzewa:-)
            J
            • januszx Takie będą Rzeczypos. jakie jej młodzieży chowanie 10.01.06, 16:29
              Tutaj jeszcze znalażłem stary wątek o Akademii imasz tu nawet odpowiedź co
              obecnie dzieje się w murach starej Uczelni

a przy okazji do Andzi,która miała wątpliwosci o cytat : "Takie będą
              Rzeczypoospolite jakie jej młodzieży chowanie " z pewnością pochodzi od
              Zamoyskiego a powtórzył te piękne, mądre słowa, na początku XVIII wieku
              Stanisław Konarski

Pozdrawiam
              J
              • sawa.com Re: Takie będą Rzeczypos. jakie jej młodzieży cho 10.01.06, 21:06
                Bardzo się cieszę, ze dyskutujecie o Akademii Zamoyskiej. Warta jest
                reaktywacji. I mimo lubelskich uczelnii dających wykształconych i pożytecznych
                ludzi Rzeczpospolitej, Akademia Zamoyska może stać się świetną uczelnią. I
                rzeczywiście odegrać bardzo pozytywną rolę w podnoszeniu z biedy regionów
                wschodnich.
                Dorzucę swoje trzy grosze do dyskusji jakie kierunki preferować. Moim zdaniem
                matematykę. Spróbować kontynuować dobre tradycje szkoły lwowskiej.

I nie bez kozery te nauki ścisłe nalezy kultywować. Wszak najsłynniejszy
                profesor Akademii Zamoyskiej Stanisław Duńczewski był profesorem astronomii,
                doktorem obojga praw i filozofii, "assesor trybunału ordynacyi Zamoyskiej,
                tudzież trybunału koronnego geometra przysięgły" Ale przeważnie pamieta mu się,
                ze słynny kalendarz wydawał.
                Sądzę, ze matematyka stosowana, informatyka, geodezja i prawo, dobrze zrobi
                temu trochę uśpionemu regionowi.

Myślę, że może teraz pojawia się szansa na powołanie Akademii Zamoyskiej.
                Trzeba zacząć od wyszukania terenów pod kampus i nowe budynki. Bo sędziwy gmach
                dawnej Akademii może być tylko logo nowoczesnej uczelni.
                • januszx Re: Takie będą Rzeczypos. jakie jej młodzieży cho 11.01.06, 10:26
                  Sawo , cieszy bardzo ,że podjełaś głos w tak ważnej kwestii jak wskrzeszenie
                  Akademii Zamojskiej , jeśli chodzi o matematykę trudno się z Tobą nie zgodzić ,
                  zdecydowanie masz rację - dorzucił bym do Twojego zestawu jeszcze logikę -
                  kierując się ta nauką z pewnością najławtwiej będzie nam dojść do słusznych
                  wniosków co ułatwi namżycie

Jesli chodzi omiejsce przyszłej Akademii pozwole się z Toba nie zgodzić ,
                  myślę ,że zasadniczy Gmach Akademii powinien byc umiejscowiony w starych ,
                  przsiąkniętych przeszłością murach - może nieco zmodernizowanych :-), nie
                  oznacza , to ,że nie można tez postwaic nowych na miarę XXI wieku budynków
                  Pozdrawiam
                  J
    • januszx Kierunki kształcenia: Filozofia i logika 14.01.06, 13:50
      W tym miejscu proponuje po raz drugi umieszczać kierunki studiów ale nie tylko
      poprostu zawody , które są przyszłościowe , które dają podstawy , duże podstawy
      do znalezienia pracy ...a może czasem poprostu szkolenia , wiem Akademia
      powinna być poważna Uczelnią preferująca konkretne kierunki edukacji
      zatem może rozpocznę od Logigi i Filozofii najlepiej w bardziej klasycznym
      wydaniu, otóż jestem zdania ,że takie studia doskonale przygotowuja do życia ,
      dają podstawy do poznania tego świata i praw jakimi rządzi to zycie sie rządzi

Pozdrawiam i czekam na propozycje
      J
    • januszx Akademia Zamojska 18.02.06, 09:09
      januszx napisał:

> Plany reaktywowania Akademii Zamojskiej niestety - jak na razie - nie zostały
      > zrealizowane, a przecież Zamość (i Zamojszczyzna) oraz jego mieszkańcy
      > mogliby tak wiele zyskać: głównie w y k s z t a ł c e n i e !, tak cenne
      > zarówno w dzisiejszych jak dawnych czasach . Świadom tego faktu był fundator
      > tej Uczelni , absolwent i rektor Uniwersytetu w Padwie , który w swej
      > łacińskiej mowie z okazji otwarcia Akademii (15 marca 1595 roku) pisał:
      >
      > „Gdybym posiadał skarb tak bogaty , którymbym wszystkich was mógł ubogaci
      > ć,
      > ubogaciłbym: lecz dobre wychowanie dzieci trwalsze jest nad bogactwa,
      > błogosławieństwa tego otwieram wam w tej to założonej Akademii , w której
      > synowie wasi mądrości naukę czerpać będą „
      >
      > Za rok przypada 410 rocznica założenia akademii, to jest ważna data !...jak
      > ją wykorzystamy...
      > J

Minęło trochę czasu , teraz (jeszcze ok. 3 tygodni!) mija 411 lat od Otwarcia
      Akademii Zamoyskiej , jakże szczytne idee przyświecały Janowi Zamoyskiemu , to
      własnie w Zamościu kształceni byli ludzie , według pieknych wznioslych
      ideałów , gdzie miłość Boga i Ojczyzny była pierwszym wyznacznikiem nauki,
      wychowania ( jakże ostatnio zaniedbana sfera), dogłębne humanistyczne ( nie
      tylko) dawało podstawy do rozwoju Rzeczypospolitej.

Oddajmy głos Kanclerzowi Wielkiemu Koronnemu:
      " w przedsionku Salomona wzniósł z Tyru dwie śpiżowe kolumny , z których prawą
      naazwał Hiram , lewa Booz. Pierwszą z tych kolumn w Polsce jest Akademia
      Krakowska , podpora Kościoła i Rzplitej , gdyż jej upadek przyniósły praw i
      wpolności samych zgube . Drugą podporą chce , abyś ty była A k a d e m i o
      m o j a !. Gdy obydwie c n o t ą (czy ktoś jeszcze o tym pamieta) skojarzone
      będziecie nikt przeciw Wam nie postwanie. Obydwie wydająć obywateli
      znakomitrych poczciwoąśćią i nauką , niezmiernie przyczynicie sie do dobra i
      chwały ukochanej Ojczyzny naszej. "
      • wiloa Re: Akademia Zamojska 18.02.06, 15:42
        a ja wam powiem ze te mury gdzie teraz jest ten stary ogólniak coś w sobie
        maja , tam rzeczywiscie mozna sie duzo madrego nauczyc:)))
        • terzamst Re: Akademia Zamojska 28.02.06, 08:59
          Będę wdzięczny za informacje o profesorach AZ /LO im.J.Zamojskiego/ uczących w
          latach 1950-1960.A może są jakieś wydawnictwa?Mam podobne zdanie jak "wiloa":
          była to wyjątkowa szkoła,dała mi w istocie więcej,niż póżniejsze studia...
          • maria88 Re: Akademia Zamojska 28.02.06, 09:27
            Wiem,ze Dyrektorem Liceum Męskiego (licea były koedukacyjne} był prof.Michał
            Bojarczuk. W Liceum Zeńskim jez.rosyjskiego uczyła prof. Pieszkowa, jęz.polskiego
            prof.Deczkowska, biologii prof.Ogórkowa, matematyki prof.Tymoszowa.
            • januszx Re: Akademia Zamojska 28.02.06, 09:53
              Moi Drodzy nie zapominajmy tez o Dyrektorze Hassie
              • koziorozka Re: Akademia Zamojska 28.02.06, 10:13
                Materiały z lat 1950-1960 znajdziesz w bibliotece Liceum Ogółnokształcącego nr
                1, które mieści sie w gmachu Akademii. Z okazji jubileuszy ukazało sie też kilka
                wydawnictw okolicznosciowych - też pytaj o nie w biblotece liceum.
    • januszx Re: Akademia Zamojska 14.10.06, 08:18
      Od pewnego czasu ,teraz szczególnie gdy właśnie rozpoczął się nowy Rok
      Akademicki wracają myśli ,że znowu;-) nasza wspaniała Zamojska Akademia z
      wiekowymi tradycjami nie została reaktywowana ...

Wierzę jednak głęboko ,że kiedyś przyjdzie ten piękny dzień...,że mury
      Zamojskiej Akademii staną otworem przed studencką bracią:-)
      • koziorozka zjazd kolezeński w Akademii 14.10.06, 09:14
        a mi cos sie obiło o uszy, że z okazji jakiegoś jubileuszu w listopadzie tego
        roku ma sie odbyć zjazd koleżeński absolwentów pierwszego LO - ktoś coś wie
        konkretnego?
      • czuk1 Re: Akademia Zamojska 14.10.06, 10:15
        Kiedyś to było zadanie a potem już tylko marzenie.
        Cel mozna społeczny osiągnąć kiedy jest zgoda społeczna,
        kiedy mieszkańcy mają "bakcyla patriotyzmu".
        Rozbicie społeczności lokalnej na kółka wzajemnej
        adoracji powoduje fatalne skutki dla lokalnej
        społeczności . I z Akademią tak było... i jest.
        • czuk1 Re: Akademia Zamojska 14.10.06, 10:16
          Nie dodałe ... że to było moje zadanie...krótko (ale było).
    • januszx Re: Akademia Zamojska 15.10.06, 17:41
      Wątek o Akademi przypomniałem sobnie także z uwagi na bardzo znanego absolwenta
      Akademii ...przepraszam Liceum w budynku Akademii , który ostatnio niestey
      odszedł ...oczywiście wiadomoo kogo chodzi...:-)

Pozdrawiam
      J
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka