haesek 13.12.04, 10:38 witam, jestem w szoku, że tabloid w stylu "zabili go i uciekł, a my to wam pokarzemy" jest w stanie prowadzić dział na tak wysokim poziomie merytorycznym. polecam hubert www.e-fakt.pl/europa/archiwum.aspx Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blotniarka.stawowa Re: "Europa" dodatek Faktu 17.12.04, 03:47 haesek napisał: > jestem w szoku, że tabloid w stylu "zabili go i uciekł... Nie znalam tego pisma, wiec nie mialam pojecia, ze to tabloid :) Dzieki Hubercie za link. Przejrzalam pobieznie tematy socjologiczno/polityczne (przepraszam:), ale pochlonelo mnie wielkie czytanie o Herbercie Michalskiego i Elektorowicza. By jednak dotknac tematu politycznego, kopiuje, co nastepuje: "Rozczarowanie Herberta Trzecią RP było równie głębokie, jak wcześniej ogromne były jego nadzieje związane z nowym państwem. Trudno traktować jego uwagi - także te pochodzące z listów do Elektorowicza - jak precyzyjny zapis społecznej czy politycznej rzeczywistości. Są to raczej sądy surowego moralisty, poety. Czasami ich radykalizm zatrąca o literacką stylizację. Jednak rozczarowanie Herberta elitami nowego państwa, z czasem przechodzące w szczerą nienawiść, jest ważnym symptomem. Warto się zastanowić, dlaczego tak wielu inteligentów, wspierających wcześniej "Solidarność", nie przeżyło po roku 1989 - mówiąc słowami Kadena-Bandrowskiego - "radości z odzyskanego śmietnika"." Odpowiedz Link Zgłoś
haesek Re: "Europa" dodatek Faktu 17.12.04, 07:42 witaj blotniarko, nie chodzi mi wyłącznie o kontekst polityczno-socjoogiczny tego dodatku, lecz generalnie o wysoki poziom merytoryczny. okresliłbym go jako inteligentna humanistyka dla człowieka myślącego. a Herberta uwielbiam (to tak na marginesie) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś