Dodaj do ulubionych

Regionalny Program Operacyjny woj.lubelskiego

20.09.05, 09:36
Regionalny Program Operacyjny (RPO) jest dokumentem w ramach którego w latach
2007 - 2013 realizowana będzie większość zadań i inwestycji rozwojowych w
województwie finansowanych ze środków UE i środków krajowych.

www.lubelskie.pl/um/dokumenty3.php
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Regionalny Program Operacyjny woj.lubelskiego 20.09.05, 09:59
      Konkrety są w załączniku, niestety pliku.rar nie umiem otworzyć.
      • januszx Re: Regionalny Program Operacyjny woj.lubelskiego 20.09.05, 10:51
        "pkt. rozwoju turystyki jako jednego z podstawowych elementów regionalnego
        wzrostu gospodarczego i zatrudnienia w tym rozwoju i modernizacji
        infrastruktury noclegowej, gastronomicznej i innej infrastruktury turystycznej
        (w tym obiektów o znaczeniu sportowo-rekreacyjnym), opracowania programów
        rozwoju i promocji regionalnych i lokalnych produktów turystycznych, tworzenia
        systemów i centrów informacji "

Oto jeden z kolejnych punktów programu Operacyjnego wg mnie umieszczony zbyt
        nisko w gradacji ,jesli chodzi o Zamość , Roztocze Zamojszczyzne jest to jeden
        z najważniejszych celów , jest to cel strategiczny
        Pozdrawiam
      • hubertus_zamoscicus Re: Regionalny Program Operacyjny woj.lubelskiego 20.09.05, 10:59
        wysłałem Ci dokument na skrzynkę gazetową
        pzdr.
        • koziorozka Re: Regionalny Program Operacyjny woj.lubelskiego 20.09.05, 15:57
          Dostałam od uczynnego Hubertusa ten tekst, ale ja niestety nie umiem czytać tego
          rodzaju dokumentów - bardziej konkretnie mnie ksztalcono, a w tym znalazłam
          jedynie zbiór życzeń (pobożnych?) nader ogólnej natury. Przykład? Należy budować
          autostrady i lotniska. Gdzie w Lubelskiem, tego już nie piszą.
          Tak więc na razie bardziej interesuje mnie zlikwidowanie ul. Akademickiej
          (szczegóły na roztocze.net/forum_rol w części "Słyszałem że").
          • hubertus_zamoscicus Re: Regionalny Program Operacyjny woj.lubelskiego 21.09.05, 08:05
            koziorozka napisała:

> Dostałam od uczynnego Hubertusa ten tekst, ale ja niestety nie umiem czytać
            teg
            > o
            > rodzaju dokumentów - bardziej konkretnie mnie ksztalcono, a w tym znalazłam
            > jedynie zbiór życzeń (pobożnych?) nader ogólnej natury. Przykład? Należy
            budowa
            > ć
            > autostrady i lotniska. Gdzie w Lubelskiem, tego już nie piszą.
            > Tak więc na razie bardziej interesuje mnie zlikwidowanie ul. Akademickiej
            > (szczegóły na roztocze.net/forum_rol w części "Słyszałem że").

ad 1
            taki dokument może ale nie musi być w swojej większości zbiorem pobożnych
            życzeń.wszystko jest kwestią merytorycznego przygotowania i czasu nań
            poświęconego. w przypadku lubelskiego RPO trwają aktualnie "konsultacje
            społeczne" - co zmienić, co uwzględnić, itp. na ile będą one miały jakikolwiek
            wpyw na kształt ostatecznego dokumentu to już inna bajka. (oczywiście wymóg
            planowaniania rozwoju w postaci w.w. dokumentów oraz konieczność konsultacji
            społecznych nad nim jest narzuconym Polsce nowym, konicznym a równoczesnie
            niewygodnym dla urzędnika standardem :-)

ad 2 . plan rewitalizacji jest niezbędnym dokumentem w ubieganiu się o niektóre
            dofinansowania UE ze ZPORR. skoro Zamość wnioskował i otrzymał dotację z
            działania 1.4 (rozwój turystyki) i 3.3 (rewitalizacja miast) ZPORR to musiał
            taki dokument jako załącznik do wniosku sporządzić. taki plan rewitalizacji
            podobnie jak strategia rozwoju miasta musi obejmować swym zasiągiem całość
            opisywanego problemu. można powiedzieć, że taki plan jest sumą przedwsięwzieć
            (projektów) niezbędenych do osiągniecia określonego celu (np. wzrostu
            atrakcyjności mieszkaniowej i turystycznej miasta). wnioskując o dofinansowanie
            (np. ze środków UE) wybiera się z planu/ strategii określony, najlepszy
            projekt/projekty. i tylko to jest zgłaszane o dofinansowanie.
            reasumując: zakres rzeczowy zwycięskich projektów nie obejmuje zamkniecia ul.
            Akademickiej. obejmuje natomiast:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=100&w=28468559pozdrawiam
            • koziorozka Re: Regionalny Program Operacyjny woj.lubelskiego 21.09.05, 09:58
              hubertus_zamoscicus napisał:
              Zakres zwycięskich projektów nie obejmuje zamkniecia ul.Akademickiej.
              Obejmuje natomiast: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=100&w=28468559

Nareszcie coś konkretnego. Dziękuję Hubercie, że wyręczasz władze miasta.
              To co przywołujesz, jest omowieniem jakiegoś oficjalnego dokumentu. Czy on był
              gdzieś publikowany?
              • hubertus_zamoscicus Re: Regionalny Program Operacyjny woj.lubelskiego 21.09.05, 10:37
                jak napisałem na roztocze.net w kontekście planu rewiatlizacji i zamkniecia ul.
                akademickiej - nie jest to dokument , tj. plan rewiatlizacji publiczny (chyba
                że już wisi na stronie UM, w co jednak wątpię)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka