negev56 21.07.06, 17:25 a jak Wam się podoba decyzja Wielkiego Romana w sprawie matur? Wyobrażam sobie co myślą Ci, którzy bez problemu zdali maturę, i po co było się uczyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
macyk Re: Słuchajcie, 21.07.06, 17:40 Po tym jak o mało Kaczyńscy nie wysłali go na boczny tor chyba mu się psychicznie pogorszyło. Stara się podebrać elektorat opóźnionych i niedouczonych Lepperowi - stąd takie pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia.iza Re: Słuchajcie, 21.07.06, 19:48 Jako nauczyciel - według mnie decyzja poniżej krytyki. Odpowiedz Link Zgłoś
jerry.s Re: Słuchajcie, 21.07.06, 21:04 jako byly uczen mam pytanie ... czy jesli za rok ktos ze znajomych nie zda z 2 przedmiotow (i bedzie takich 50-80 tys w calym kraju), to czy tez moze liczyc na amnestie? jak dobrze pojdzie, to moje dzieci nie beda musialy isc do szkoly sredniej zeby miec mature, a moze i mgr Odpowiedz Link Zgłoś
romanko1 Re: Słuchajcie, 21.07.06, 21:16 Wielki to on (mała literka świadomie pisana) jest tylko wzrostem, rozumek sądząc po tym co wymyśla jak u Kubusia Puchatka (nic Kubusiowi nie ujmując).Wracając do meritum - to populizm w czystej postaci z nadzieją na głosy w wyborach i zasilenie szeregów wszechpolaków. Argumenty zupełnie nieprzekonywujące a dla tych którzy starali się i zdali maturę, w moim odczuciu to tak jak dostac w twarz. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
carolyna Re: Słuchajcie, 22.07.06, 09:36 ~40 tys maturzystów jest zadowolonych. jedynym pocieszeniem dla pozostałych jest to, że te ~40tys dostanie świadectwa we wrześniu, kiedy rekrutacje są już zakończone (a przynajmniej większość)... co nie zmienia faktu, że to głupi pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
negev56 Re: Słuchajcie, 22.07.06, 10:17 i tak to u nas w kraju jest, bez specjalnego wysiłku można uzyskać to, co inni muszą sobie wypracować, bardzo pedagogiczne podejście. W tej Polsce robi się coraz gorzej, mam wrażenie, że nastają czasy dyktatury panów K.Objaw pierwszy : wszędzie węszą spisek, układ. Odpowiedz Link Zgłoś
aga9001 Re: Słuchajcie, 22.07.06, 10:42 Przypomina mi sie w tym momencie pytanie znajomej: na jakim kierunków studiów nie trzeba się uczyć? I jej smutna mina gdy mówię, że takich nie ma. Po pomyśle Pana G. w sumie nic mnie juz nie zdziwi, może i na studiach zrobić mozna taki myk i niech wszytscy kończą , zdobywaja tytuły i będą analfabetami nie umiejacymi zrozumieć Wiadomości czy dokumentu w Urzędzie. Jakieś 2 lata temu zmieniałm bank i należalo wypełnić wniosek. Przemiła Pani w instytucji tej podała mi wniosek, usiadłam sobie z boku, wypisałam i po paru minutach podeszłam do niej jeszcze raz. Pani szczerze zdziwona pyta: i Pani tak sama od razu wypełniła. Moje zdziwienie było jeszcze wyższe gdy usłyszałam, iż ona od dawna nie miała klienta, który sam by taki dokument wypełnił. I nie chce aby to zabrzmiało jaka ja mądra jestem, bo nie o to mi w tym miejscu chodzi. Jak tak dalej będzie reformowany system oświaty to za parę lat .... strach się bać. Jestem z tych co zdawali mature w starej wersji, z matematyką, tylko , ze wszyscy się do tej matury uczyli, a nie ściagali z netu gotowe materiały na ściagawkę, gotowe opowiadania itp. Polska braci K. to przerażajaca perspektywa. Pytanie tylko co nas jeszcze czeka. Zmiana ordynacji wyborczej, premie i kasa dla górników z naszych pieniędzy, .... co bedzie następne Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytorbp Re: Słuchajcie, 22.07.06, 11:26 Pierwszy problem, ja też zdawałem tą starą maturę i jak wiem nie wszyscy sie uczyli, a nawet mniejszość i to nie tylko w moim liceum, ale w większość nastawiali się na ściąganie. Amnestia Romana G. to jest zły pomysł, a nawet bardzo zły. Jednak poziom nauczania nie kreuje tylko minister edukacji, a głównie nauczyciele którzy nie nadają się w 80% do tego zawodu - ponieważ w większości przypadków to są najgorsi studenci swoich kierunków. Szkoda, że piszecie o "tej Polsce" - to cały czas jest ta sama Polska i bracia K. wcale źle jej nie robią, źle robi Polsce krótka pamięć. Mówicie o górnikach... szkoda, że nikt nie pamięta, że górnicy pierwsze przywileje dostali za PRL, a potem dostawali je od ludzi dzisiejszej PO i Partii Demokratycznej, a potem SLD - Bieleckiego, Suchockiej, Mazowieckiego, Cimoszewicza, Pawlaka(PSL). I te swoiste myślenie " z naszych pieniędzy" a ja sie pytam, czy Śląsk, spółki górnicze nie płacą podatków etc?Obecnie przez boom w Chinach węgiel sprzedaje się na pniu, więc czemu górnicy nie mogą dostać podwyżki od swoich pracodawców, nie należą się im? Czy jak ktoś zapierdziela ostro w firmie i firma ma z tego zysk, to nie może liczyć na podwyżkę? Reforma oświaty to AWS - to on rozpoczął przygotowania do nowej matury, potem przyszło SLD z Łybacką i odwróciło całkiem do góryh nogami tą reformę - te Twoje diabły wcielone w postaci braci K. jeszcze niczego strasznego do oświaty nie wprowadzili, jedynie romek coś tam miesza. Dajmy im czas, poczekajmy a nie sugerujmy sie opiniami mediów. Szybko zapominacie, że lepsze wychowanie patriotyczne, niż wychowanie seksualne na ulotkach od homoseksualistów < Odpowiedz Link Zgłoś
aga9001 Re: Słuchajcie, 22.07.06, 12:39 Nie zawsze zysk w przedsiębiorstwie pociaga za soba wzrost dochodów pracowników. Czasami ten zysk trzeba zainwestować po to aby w przyszłosci mieć pracę i poczucie bezpieczeństwa. Moim osobistym zdaniem górnicy sa uprzywielejowaną grupą. Dlaczego nikt sie nigdy nie zastanowił się głośno nad pracownikami dawnych PGR-ówa tam pracowały miliony ludzi . Gdyby oni potrafili porozumieć się i starjowkować jak górnicy to moze też mieli by "lepsze życie". To, że węgiel sie sprzedaje lepiej i są zyski nie oznacza, że tak bedzie cały czas. No ale lepiej "przejeść" te pieniadze. Oczywiście, ze na Śląsku są płacone podatki nie przeczę, ale to co płacą kopalnie w niewlekim stopniu jest w stanie pokryć koszty zwiazane z problemami górniczych żądań. Kolejna kwestia może i Kaczyńscy na razie nie zrobili nic złego dla kraju, ale wejscie w takim stylu na dwa najważniesze "stołki " w kraju jest po prostu niesmaczne. Nauczyciele i powołanie - nauczyciel tez człowiek ma gorsze i lepsze dni. Ale jak mozna być szanowanym nauczycielem, dydaktykiem, jak dziecko w domu słyszy z ust rodziców: Co ta durna nauczycielka znowu wymyśliła. A co do patriotyzmu, jak najbardziej trzeba sie go uczyć, ale patriotyzm to jest też szacunek do drugiego człowieka i bez znaczenia jest to czy mówimy o homoseksualiscie, czy też o brudnym i głodnym bezdomnym, czy o pięknej i bogatej pani prezes firm X. Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytorbp Re: Słuchajcie, 22.07.06, 13:11 Pewnie jak widzę użalasz sie nad losem mbyłych pracowników PGR, a pewnie głosujesz na tych co ich do takiego losu doprowadzili... to jedno. Dyskusję można toczyć, ale zastanawia mnie w jakim to stylu Kaczyńscy wskoczyli na stołki? Lech Kaczyński wygrał wybory, może powinien oddać stołek Tuskowi, bo ten bardziej zasługuje tak? Czy Jarosław też nie mógł zostać premierem - pewnie w nielegalny sposób przejął władzę w kraju... Co im zarzucasz? Że wygrali z PO? Mają się za to bić w piersi?? Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytorbp Re: Słuchajcie, 22.07.06, 13:13 Aha, co do kasy... w co można zainwestować zysk kopalń?Tylko w kopalnie... bo wiesz, finanse państwa są raczej nie w stylu domowym, że kasa biega tu i tu i możesz sobie przekładać z kieszeni do kieszeni. Nauczyciele? Jak powiedziałem, to w wiekszości ludzie z łapanki, a nie z powołania. Odpowiedz Link Zgłoś
negev56 Re: Słuchajcie, 22.07.06, 13:14 wracając do zarobków, gdzie jest tak na świecie, żeby robotnik zarabiał więcej od wykształconej osoby, wykonywującej odpowiedzialny zawód? Muszą być jakieś priorytety, bo za kilka lat wykształceni ludzie wyjadą z kraju a radosne zacieranie rąk, że kraje starej unii otwierają się z rynkiem pracy jest bardzo krótkowzroczne. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia.iza Re: Słuchajcie, 22.07.06, 13:24 te Twoje diabły wcielone w postaci braci K. jeszcze niczego > strasznego do oświaty nie wprowadzili, jedynie romek coś tam miesza Jeszcze nie wprowadzili, dopiero zamierzają - trwanie koalicji i budowanie większości w Sejmie postawili ponad sprowadzeniem pana G. ze swoimi niemądrymi pomysłami na ziemię. Za nic mają poglądy rektorów szkół wyższych, poglądy większości społeczeństwa. Jednak poziom nauczania nie kreuje tylko minister edukacji, a > głównie nauczyciele którzy nie nadają się w 80% do tego zawodu - ponieważ w > większości przypadków to są najgorsi studenci swoich kierunków. Mało jest dzisiaj nauczycieli z powołania, ale trzeba też przyjrzeć się temu jacy ludzie przychodzą uczyć - w sporej mierze znajomi, krewni A co bracia K. zrobili dzisiaj z ustawą o służbie cywilnej, która miała być apolityczna? Odpowiedz Link Zgłoś
negev56 Re: Słuchajcie, 22.07.06, 13:58 w pełni zgadzam się z gosią.izą , no i rzecz jasna młodzież ucząca się, chyba jeszcze takiego rozwydrzenia i chamstwa to nie było, a zdaje się, że to rodzice są odpowiedzialni za ich wychowanie, szkoła to tylko uzupełnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
aga9001 Re: Słuchajcie, 22.07.06, 14:01 inkwizytor a czemu jesteś do mnie agresywnie nastawiony? Nawet mnie nie znasz i nic nie wiesz na temat moich poglądów. Nie wiem wiec czemu przemawia przez Ciebie taka złosć. Czyżbyś reprezentował młodzież wszechpolską? A co do ludzi z PGR-ów to jest bardzo szeroki problem. Społecznosć ta została całkowice pozbawiona jakichkolwiek szans na wyjscie z impasu. POczytaj sobei trochę na ten temat to bedziesz wiedział o co mi chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
aga9001 Re: Słuchajcie, 22.07.06, 14:06 aaa tak przy okazji. zxgadzam się z neg za młodzież i dzieci w największym stopniu odpowiadaja rodzice. W obecnej rzeczywistosci rodzice zarabiaja kasę na przeżycie od 1 do 1; bądź też zmieniaja samochody , podróżuja i z tych przyczyn nie maja czasu ze swoim dzieckiem być. Potem w styuacjach kryzysowych zarzuca sie szkole, ze oan źle wychowuje i kształci. To nie są czasy Judyma. Nauczyciele niezbyt dobrze są opłącani wiec czasmi dorabiają. A i zderzenie z rzeczywistością zmywa powołanie. AAle nie da sie ukryc jest mnóstwo nauczycieli bez powołania. Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytorbp Re: Słuchajcie, 23.07.06, 00:10 Jak się nie zgadzam z Toba to od razu jestem z Młodzieży Wszechpolskiej?A może jestem od razu faszystą, nazistą i antysemitą? Nie mów, że tak jak Ty sądzisz, to sądzi większość społeczeństwa, bo tego nie wiesz. Może po prostu nie jestem pod wpływem mediów i jednak wydaje mi się, że należy dać szansę braciom K., bo sldowcom dano dwa razy i nic z tego nie wyszło. Agresywnie nastawiony? Nie, po prostu dyskutuje, a nie sadze kwiatki. I nie POczytam sobie o PGR bo to Balcerowicz ze swoim przyspieszeniem zabrał jakiekolwiek szanse dla ludzi z PGR na zmikane swojego położenia.Obecnie ich los jest w rękach samorządów, a nie rządu i to trzeba wiedzieć zaczynając dyskusję na ten temat. I nie jest prawdą, że nie mają szans na wyjście ze swojej sytuacji, każdy obecnie ma szansę na zmianę swego losu. Ale jak znam życie za to odpowiadają pewnie też bracia K i Roman G... Powołanie nie da się zmyć, albo jest, albo go nie ma.I większość nauczycieli go nie ma.I nie ma nad czym dyskutować, większość to jest przypadek, jedyna praca jaką mogą wykonywać, bo do innej się nie nadają. Odpowiedz Link Zgłoś
athropos Re: Słuchajcie, 23.07.06, 09:04 Inkwizytor, może i nie jesteś ani z MW, ani z PiS, ale na pewno jesteś gorącym zwolennikiem. Wszystko, co tu napisałeś, to gładkie banały i propaganda godna Twojego mistrza, Jarka K. Polemizować tutaj nie ma z czym. Słusznie powiedział poseł PO podczas debaty przed skandaliczną zmianą ordynacji wyborczej: Wcześniej był Kraj Rad, teraz jest Lepper, ja i brat. Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytorbp Re: Słuchajcie, 23.07.06, 10:29 Jak widzę zwolennik "intelektualistów" z PO a wcześniej z UD,KLD i UW. Szkoda gadać, bo już wczasie kampanii okazało się, że PO zamiast programu ma listę fajnych sloganów i nic więcej. Życzę powodzenie w mniemaniu, że oni są jedyną słuszną partią, a Ty jesteś intelektualistką. Jedno jest bzdurą i drugie również. Ale kretyni się nabierają... Odpowiedz Link Zgłoś
athropos Re: Słuchajcie, 23.07.06, 10:37 >Ale kretyni się nabierają... Nie mogę się nie zgodzić ;) ______ mojra Odpowiedz Link Zgłoś